Yağ Bezesi Nedir?Ne işe yarar?Faydası ve Zararı Varmıdır?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Anonymous
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 12
  • Görüntüleme Görüntüleme 10K
A

Anonymous

Misafir
TÜm güvercin dostlarına merhabalar,

Yağ bezesi hakkın da kapsamlı bir biçimde bilgi almak için bu konuyu açtım alt kısımda ki konuyu açan sorularımı bilginizce cevaplamanızı düşünce belirtmenizi rica ediyorum.

Yağ bezesi''kuyruk üstü'' nedir?
Ne işe yarar her hangi bir ırkın gen özelliğini mi veya başka bir şeyi mi bellieder?
Bezenin kuşa sağladığı fayfalar ve zararlar nelerdir?varmıdır?
Neden bazı ırklar da kuyruk üstü yağbezesi istenmez veya istenir olmasının dogurduğu veya olmamasının getirdiği etkenler nelerdir?
Kuyruk telek sayısı ile yağ bezesinin olup olmaması arasında bir ilişki varmıdır?
Kuyruk üstü yağ bezesi ne kimler hangi dönem de önem vermiştir nedenleri?

Bu konular da bilgilerininizi düşüncelerinizi almak istiyorum sevgili dostlar.

Düşünce ve bilgilerini paylaşan arkadaşlara şimdiden teşekkürederim.

redhotchilipeppers' Alıntı:
TÜm güvercin dostlarına merhabalar,

Yağ bezesi hakkın da kapsamlı bir biçimde bilgi almak için bu konuyu açtım alt kısımda ki konuyu açan sorularımı bilginizce cevaplamanızı düşünce belirtmenizi rica ediyorum.

Yağ bezesi''kuyruk üstü'' nedir?
Ne işe yarar her hangi bir ırkın gen özelliğini mi veya başka bir şeyi mi bellieder?
Bezenin kuşa sağladığı fayfalar ve zararlar nelerdir?varmıdır?
Neden bazı ırklar da kuyruk üstü yağbezesi istenmez veya istenir olmasının dogurduğu veya olmamasının getirdiği etkenler nelerdir?
Kuyruk telek sayısı ile yağ bezesinin olup olmaması arasında bir ilişki varmıdır?
Kuyruk üstü yağ bezesi ne kimler hangi dönem de önem vermiştir nedenleri?

Bu konular da bilgilerininizi düşüncelerinizi almak istiyorum sevgili dostlar.

Düşünce ve bilgilerini paylaşan arkadaşlara şimdiden teşekkürederim.

Merhaba arkadaşlar yağ bezesi''kuyruk üsütü'' ile ilgili düşüncelerinizi almak istiyorum. :buyrun: Bilgilerinizi aktarırsanız güzel bir konusu olcağı düşüncesindeyim.

Selamlar.
Hüseyin bey ben yağ bezesini sadece dönek ve dolapçılar için bildiğim ve telafüz edebildiğim kadarıyl aktarmak isterim.
Dönek ve dolapçılarda kuyruk üstü, siğil gibi birçok şekilde adlandırması vardır. Bunlar tabi nasıl ırk isimleri yöreden yöreye değişiyorsa aynıdır. Muğla ve çevre illerde genel olarak yetiştiricilerin %99'u kuyruk üstü olan dönek ve dolaçpıyı beğenmez ve beslemezler. Ağırlıklı olarak kostüm olarak beslerler bu taraflarda. Bazı tecrübeli yaşlı yetiştiricilerden duyduğum kadarıyla kuyruk üstü olan dönekler kuyruk üstü olmayan döneklere nazaran daha iyi dönüş stiline sahipmişler. Kuyruk üstü olan ve daha iyi dönen döneklerin kuyruk üstleri nomalinden farklı olarak çift çatal biçiminde olurmuş. Kuyruk üstü konusunda performans olarak duyduğum sadece bu kadar ama ne kadar doğruluğu olduğunu görmediğim için bilemem. Kuyruk üstü olan kuşlarda hastalık belirtileri başladığı zamanlar ilk olarak genelde kuyruk üstü yağ bezesini sıkarlar. Bunun nedenini hastalığın mikrobunun veya tabiri caiz ise pis irinin kuyruk üstünde bulunmasıymış. Kuyruk üstü olmayan dönek ve dolapçılarda ise aynı şekilde sıkamadıkları için kuyruklarını yolarlar.
Şu anda şahsım adına diyebileceklerim sadece bunlar malesef. Bu konu hakkında daha iyi bilgilere sahip olan yetiştiricilerin daha net bilgiler vereceğini düşünüyorum.
Saygılarımla.
Hüseyin BAŞOĞLAN

basoglanh' Alıntı:
Selamlar.
Hüseyin bey ben yağ bezesini sadece dönek ve dolapçılar için bildiğim ve telafüz edebildiğim kadarıyl aktarmak isterim.
Dönek ve dolapçılarda kuyruk üstü, siğil gibi birçok şekilde adlandırması vardır. Bunlar tabi nasıl ırk isimleri yöreden yöreye değişiyorsa aynıdır. Muğla ve çevre illerde genel olarak yetiştiricilerin %99'u kuyruk üstü olan dönek ve dolaçpıyı beğenmez ve beslemezler. Ağırlıklı olarak kostüm olarak beslerler bu taraflarda. Bazı tecrübeli yaşlı yetiştiricilerden duyduğum kadarıyla kuyruk üstü olan dönekler kuyruk üstü olmayan döneklere nazaran daha iyi dönüş stiline sahipmişler. Kuyruk üstü olan ve daha iyi dönen döneklerin kuyruk üstleri nomalinden farklı olarak çift çatal biçiminde olurmuş. Kuyruk üstü konusunda performans olarak duyduğum sadece bu kadar ama ne kadar doğruluğu olduğunu görmediğim için bilemem. Kuyruk üstü olan kuşlarda hastalık belirtileri başladığı zamanlar ilk olarak genelde kuyruk üstü yağ bezesini sıkarlar. Bunun nedenini hastalığın mikrobunun veya tabiri caiz ise pis irinin kuyruk üstünde bulunmasıymış. Kuyruk üstü olmayan dönek ve dolapçılarda ise aynı şekilde sıkamadıkları için kuyruklarını yolarlar.
Şu anda şahsım adına diyebileceklerim sadece bunlar malesef. Bu konu hakkında daha iyi bilgilere sahip olan yetiştiricilerin daha net bilgiler vereceğini düşünüyorum.
Saygılarımla.

Hüseyin bey merhabalar,

Konuya göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkürederim konuyla ilgili daha fazla düşünce okumak konuya şekil verecektir bu yüzden diğer dostlarımızında kanuya katılmalarını rica ediyorum çok enterasan bir konu bence ve konuşmamız gereken bir konu.Katılımınız için tekrar teşekkürler.
Hüseyin BAŞOĞLAN

MErhabalar,

Trakya da düz kuş tabi redilen baçasız oyun kuşlarını kast ediyorum bunlar Trakya da düz kuş olrak geçer bu oyun özelliği olmayan kuşlardır bunlarda kuyruktu yağ bezesi istenmez illa bakarlar neden önem verirler ben pek anlam veremem açıkçası!

Dikkatimi çeken bir konuda şudur:Bakınız kuruk üstü yağ bezesi olan kuşlar benim için her zaman daha iyi kuşlardır neden mi?Yağ bezesi bence kuşun tüğünün parlamasında sağlıklı tüğlere sahip olmasında büyük önem taşımaktadır kuşlarımız tüğlerini düzeltirken gagalarıyla bu yağ bezesinden yağ alırlar ve tüm vücütlarında ki tüğlere gagasıyla sürerler ve yağmurda kaldığında ve rüzgarlı havalarda uçtuğunda tüğleri ne rüzgar akımını tutar nede su tutar adete tüğlerin üstünden suda havada akıp kayıp gider.

Parlak göz kamaştırıcı renkler örnek çakalların en iyi renklileri yağ bezelidir!çünki koyu kırmızı yağlıdır dostlar yine oynarlarda yağ bezesinin mor ve yeşil şala verdiği parlaklığı örnek gösterebilirim.Kısacası ben yağ bezesinin güvercinlerimize çok büyük faydası olduğunu düşünüyorum.

Neden yağ bezesi istenmez:Çoçukluğumda yağ bezesine hemen hemen hiç önem verilmezdi yanlarında yetiştiğim kuşçular hatasız kuşlar ütretirdiler günlerden bir gün kendi aralarında bahse giren iki büyüğüm güzellik yarışması için kuşlarını bir araya getirdiler kuşların ikiside bir birinden güzeldi yani ikiside süper kuşlardı ''trakya yerlisiydi kuşlar''
Dönemin önde gelen kuşçularından Akbaş Saim abimiz vardı rahmetli oldu Allah nur içinde yatırsın.tek juri olarak ona sordular Saim abi dediler sence hangi kuş güzel aynen şunu söyle ''kuyruk üstü olan her zaman tüğ bakımından güzeldir dedi''ve o gün kuşların kuyruk üstülerine bakıldı hakikatten birinde kuyruk üstü yoktu ve rengi kuyruk üstü olanaına göre çok parlak değil eşit renklerdediler ama parlaklık sağlıklı bir tüğü yoktu ve kazanan kuyruk üstü yağ bezesi olan kuş oldu gel zaman git zaman bunu öyle bir değiştirdiler ki kuyruk üstü olan kuş istenmez oldu halbu ki yağ bezeli kuşun her zman tüğ kalitesi daha iyidir dostlar.

Daha sonra ki yıllarda bunun bir kusur oldğu yani her hangi bir kuşun kuyruk üstü yoksa ve kuyruk üstülü yavru veriyorsa bunun kusur olduğu düşünüldü hani kuş kendi gibi yavru vermelidir derler ya!Oysa ki kuş her yere gen çekebilir!kan uyuşmazlığından yağ bezesini yapmayabilir!

Bu tip konularda kuşta kusur bulamadıklarında kuyruk üstüne bakarlar aaaaa derler bunda kuyruk üstü vardır derler kısacası keşke kuyruk üstü olsa :buyrun: Tabii bunlar benim düşüncelerim daha kapsamlı paylaşım düşüncelerinizi bekliyorum dostlar esenkalın.

Benim duyduğum yağ bezesi kışın kuşun ısınmasında faydasını olduğunu düşünüyorum.

kazimcankurt' Alıntı:
Benim duyduğum yağ bezesi kışın kuşun ısınmasında faydasını olduğunu düşünüyorum.

Merhabalar Kazım bey,

Verdiğiniz bilgi için teşekkürederim olabilir muhtemel ve mantıklı.

kuş sırtındaki yağ bezesine gagsını sürter ve oradan aldığı yağı tüylerinde gezdirerek daha parlak ve sağlıklı bir tüy yapısı meydana getirir

Hüseyin abicim merhaba,güzel bir konuya değinmişsin.Kuyruk üstü yağ bezesi aslında önemli bir konu.Çünkü yetiştiriciler arasında özellikle çakal ve dönek ırklarında her zaman tartışmaya açık bir konu oluyor.Kuyruk üstü yğ bezesi hakkında yukarıda diğer arkadaşların yapmış oldukları youmlara bende mantıken katılıyorum.Özellikle vucut ısısını dengelediği hakkında bir bilgi daha öncede başka bir yetiştriciden duymuştum.Performansa ne kadar katkısı olur yada olmaz ,o konuda herhangi bir bilgim yok.Özellikle çakal yetiştiriclerinin sıkça karşılaştığı bbir durum bu yağ bezesi.Bende çakal yetiştirmeye başlamadan önce sağdan soldan duyduğum bilgilere göre yağ üstü bezesinin kuşta olması yada olmaması hakkında tereddütlerde kalıyordum. Bizim bursada bel üstü olan çakallar daha fazla tercih edilmektedir.Ancak istanbul ve çevresindeki diğer illerde yağ bezesinin olmaması gerektiği konusunda görüşler olmakta.Benim çakallarımın bel üstü yağ bezeli olanıda var olmayanlarıda.Aralarındaki farkı çözdünmü diyecek olursanız,şu an itibariyle daha çözemedim.İlerki zaman dilimlerinde çözeceğime inanıyorum.
Hüseyin abi sen bu konuda biraz birşeyler sezmiş gibisin,yani renk pigmentlerine olan etkisi hakkında.
Ancak ne olursa olsun bu konu kolay kolay anlatılabilecek ve anlaşılabilecek bir konu değil.Çünkü iki tane birbirine zıt görüşlü kutuplar var,olsun diyenler,olmasın diyenler.Zamanla anlaşılabilecek bir konu olduğuna inanıyorum.

gökhan @k' Alıntı:
Hüseyin abicim merhaba,güzel bir konuya değinmişsin.Kuyruk üstü yağ bezesi aslında önemli bir konu.Çünkü yetiştiriciler arasında özellikle çakal ve dönek ırklarında her zaman tartışmaya açık bir konu oluyor.Kuyruk üstü yğ bezesi hakkında yukarıda diğer arkadaşların yapmış oldukları youmlara bende mantıken katılıyorum.Özellikle vucut ısısını dengelediği hakkında bir bilgi daha öncede başka bir yetiştriciden duymuştum.Performansa ne kadar katkısı olur yada olmaz ,o konuda herhangi bir bilgim yok.Özellikle çakal yetiştiriclerinin sıkça karşılaştığı bbir durum bu yağ bezesi.Bende çakal yetiştirmeye başlamadan önce sağdan soldan duyduğum bilgilere göre yağ üstü bezesinin kuşta olması yada olmaması hakkında tereddütlerde kalıyordum. Bizim bursada bel üstü olan çakallar daha fazla tercih edilmektedir.Ancak istanbul ve çevresindeki diğer illerde yağ bezesinin olmaması gerektiği konusunda görüşler olmakta.Benim çakallarımın bel üstü yağ bezeli olanıda var olmayanlarıda.Aralarındaki farkı çözdünmü diyecek olursanız,şu an itibariyle daha çözemedim.İlerki zaman dilimlerinde çözeceğime inanıyorum.
Hüseyin abi sen bu konuda biraz birşeyler sezmiş gibisin,yani renk pigmentlerine olan etkisi hakkında.
Ancak ne olursa olsun bu konu kolay kolay anlatılabilecek ve anlaşılabilecek bir konu değil.Çünkü iki tane birbirine zıt görüşlü kutuplar var,olsun diyenler,olmasın diyenler.Zamanla anlaşılabilecek bir konu olduğuna inanıyorum.

Merhaba sevgili Gökhan,her hangi bir şeyde kusur aramaya kalkasak kusur bulursunuz mükemmel olduğunu bildiğiniz halde mutlaka bir kulp takılabilir!!!Yağ bezeside böyle bir şeydir benim için yetiştirici kuşu eline alır çok beğenir hata da bulamaz aklına bel tüğlerrini kaldırarak kuyruk üstüne bakacağı gelir!!!!Yağ bezesi yoksa neden yok der varsa neden var diye söylenir yağ bezesi tartışmaları da bu şekilde cereyan etmiştir.Bilgim ve araştırmalarım bu yönde.Fakat genel olarak 14 ve 16 kuyruk telek sayısına sahip ırklar da yağ bezesi bazı yetiştiricler tarafından istenmez bu da ayrı bir konu!Kısacası Gökhan cım bu konuyu anlamak açıkçası zor!

Bana sorarsan çakal ve benzeri ırk yağ bezeli olabilir mi? diye bursa oynarı hariç,hiç bir kuşun yağ bezesi var mı diye baktığı mı hatırlamıyorum.

Yağ bezesi bütün kanatlılarda olması gereken çok faydalı bır organdır diyeceğim, çünki kuyruk üstü yağbezesi kuşların tüylerini temiz ve bakımlı tutmalarını sağlar yağ bezesinin salgıladığı yağ vücudun ürettiği doğalbir kırem gibidir kuşlar ıslanınca yada tüylerine bakım yapmak istediklerinde buradan gaga ları ile bir miktar yağ alır ve tüylerine sürerler buşekilde özenlı bir çalışma ile tüy bakımı yaparlar bu işe yanı tüy bakımına çokça zaman ayırırlar .tüybakımı sırasaında yücutlarındaki parazitleride ayıklarlar.bu işlemden çokta zevk alırlar özellikle suda yaşayan kaz ördek ve benzeri kuşlarda bu yağ bezesi dahada büyük olur ve bu beze de bir topak yumuşak tüyde bulunur .bazı güvercin cinslerinde bu yağbezesi bulunmaz sebebini tam olrak bilmememe rağmen bir yerde okumuştum orada yağbezesi olan kuşların olmayanlara oranla daha az hasta olduğunu yazıyordu .kuyruk telek sayısının çokluğunun konu ile ilişkisi nedir bilmiyorum .selamlar .ŞEREF

malatya' Alıntı:
paylaşımlar için teşekkürler

Demir bey kısa mesajlarınız için lütfen ''teşekkür et butonunu kullanınız. ''

Geri