YAĞ BEZESİ

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan kazimcankurt
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 16
  • Görüntüleme Görüntüleme 5K
www.guercinvideolari.com
Ad Soyad
Kazım CANKURT
Meslek
Özel Güvenlik
İlgi Alanı
Kediler
SELAMUN ALEYKÜM;

ARKADAŞLAR DÜN SANAYİDE Bİ ARKADAŞI ZİYARET ETTİM.SAMSUNLU Bİ ABİMİZ CENGİZ İSİMLİ 1998-2000 YILLARI ARASINDA MUĞLADA TAKLACI GÜVERCİN BESLİYORDU.DÜN MUHABBET EDİYORUZ YAĞ BEZESİ HAKKINDA BİLGİ VERMİŞTİ BU BİLGİYİ SİZİNLE PAYLAŞMAK İSTEDİM.

YAĞ BEZESİ OLAN GÜVERCİNLER KAŞINIRKEN KUYRUK ÜSTÜNDEN YAĞBEZESİNDEN YAĞ ALIRMIŞ VE BU YAĞI BÜTÜN TÜYLERİNE SÜRERMİŞ BU YAĞ HEM TÜĞLERE PARLAKLIK KIŞIN İSE ÜŞÜMEKTEN KORURMUŞ GÜVERCİNLERİ BEN İLK DEFA DUYDUM BUNU BİLEN VARSA DETAYLI BİR ŞEKİLDE ANLATSA DAHA İYİ OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM.

SAYGILARIMLA Kazım CANKURT...

Valla ilginç kazım bende ilk defa duydum.ama kulağa mantıklı geliyor.
O zaman dönekler kışın üşüyormu yada tüylerini temizleyip parlatamıyorlar.o yüzden de benim hiç hoşuma gitmiyor olabilirler. :) :D

Ömer ben öyle duydum yani

Öncelikle herkese selamlar...

Evet bu anlatılanları bir belgeselde izlemiştim ben de... Kuşların kuyruk kısmının üzerine dikkatlice bakılırsa orada sanki bir sivilce gibi görünen yağ bezesi mevcuttur. Bu sadece güvercinlere has olmayıp tüm kuşlarda bulunur. Özellikle su kuşlarında bu çok önemlidir. Tüylerinin suya daldıklarında ıslanmalarını önlemek için bu yağı tüm tüylerine yayarlar. Güvercinler de tüylerini kabartıp düzenledikleri zamanlar izlenirse sürekli gagalarının yan kısımlarıyla oradan yağ aldıkları görülebilir. Bazı hastalıklarda bu yağ bezelerinin aşırı şişerek iltihaplandığı da tespit edilmiştir.

evet doğruymuş.. yağ bezesinden gagaya aldığı yağ ile tüylerini tektek düzeltir diye . ben bunu duymuştum önceden ama ömerin dediği gibi kuyruk üstsüz kuşlar nasıl yapıyo bu işi. ? onlarda başka bi yol mu var acaba? ağızdan salgılanan bi sıvı olabilir mi?

Şöyle birşey var. Döneklerde ve dolapçılarda kuyruk üstü yok ama biz hasta oldukları zaman kuyruklarını sökeriz. Kuyruklarını sökünce dikkat ederseniz bir kaç gün içinde kuyruğunu yonmuş olduğunuz döneklerin kuyruk çıkan yerlerinden (Nasıl diyeceğimi bilemedim :) ) sarı bir sıvı akar. Bu dikkatli incelenirse gözle görülebilir.

doğru unutmuşum hüseyin biliyoson bilgileri tekrarlamak gerekir bizde dolapçı dönek kalmadı artık ya ondan. bilmem anlatabildim mi?
gelçem doğan köye.

feyzikaya' Alıntı:
doğru unutmuşum hüseyin biliyoson bilgileri tekrarlamak gerekir bizde dolapçı dönek kalmadı artık ya ondan. bilmem anlatabildim mi?
gelçem doğan köye.

Aman derler ya Allah'a yakın bana uzak olun diye. İşte ondan.. :asla:

demek öyle oldu şimdi ha. var mı sende! (çakal)

kuyruk üstünde yağı olmayanda marketten alıyodur belki ?? :):):):):):):):)

leeyukeen' Alıntı:
kuyruk üstünde yağı olmayanda marketten alıyodur belki ?? :):):):):):):):)
doğru marketten alıyodur. :ckmk:

bunu bilmek için cok fazla bilgiye sahip olmak gerekmio kuşlar hakkında belgesel izleyen herkz bunu bilir:D

Varsa izleyebileceğimiz bir yer link ver kardeş bakalım bizde...

Ya allah razı olsun inanırmısınız bilmiyorum daha 2 gün önce kuşları severken yeni farketmiştim ben orayı ve orayı ben cinsellik organı sandım dişiyi aldım erkeği aldım ve her ikisinde de aynı ama kuşun birinin orasını bi sıktım içinden sıvı bir şey çıktı.Hani erkek dişinin üzerine çıkarya ondan cinsellik organı sandım.Yani kısaca o sıvıyı (döl) sanmıştım sıkınca...

B u konu Hilal Hüseyin AYDOĞMUŞ kardeşimizin birkaç hafta önce değindiği bir konu. orada yağbezesi nin görevleri ve faydaları baya paylaşıldı sanırım konu başlığı yağ bezesi ne işe yarar dı .
Kısaca ben tekrar değineyim ,
Kuyruk üstü yağbezesi ;
kanatlılarda kuyruk üstünde bulunan çok gerekli bir organdır, bu bez den gagaları ile kuşlar bir miktar yağ alıp tüylerini temizlerken sürerler .
Suda yaşayan kuşlarda bu bez dahada büyükçe bir topak yumuşak tüy yumağı içindedir suda yaşayan kuşlarda diğer tüm kuşlar gibi buradam aldıkları yağ ile tüylerini yağlar ve bakımını yaparlar, böylelikle suya ve dış etkenlere karşı tüylerini korumuş ulular ayrıca dolaylı yoldan bakımlı ve sağlıklı tüy iyi yalıtım yaptığı için vücuda soğuk ve suyun temasını önler kuşların da daha sıcak olarak kalmasını sağlar ,
Bakınlı tüyler de aynı bayalı ayakkabı gibi hem daha parlak ve gösterişli durur ,hemde daha uzun süre kuşa hizmet eder .
Yapılan bilimsel araştırmalar kuyruk üstü yağ bezesi olan kuşların, olmayanlarına otranla daha sağlıklı olduğunu ve bağışıklık sistemlerinin daha güçlü olduğunu gösterir . Kuyruk üstü yağbezesi hemen hemen bütün kanatlılarda vardır.
Bazı güvercin türleri hariç bu hayvanların da insan müdahalesi ile vaya genetik bir kodlama hatası oluşan türlerin çoğaltılması ile arttığı kanaati yüksektir .
Sonuç olarak kuyruk üstü yağ bezesi tüm kuşlariçin çok büyük bir nimettir . Yaradan her canlıyı ihtiyacı olan tüm donanıma sahip yaratmıştır . selamlar.ŞEREF

doğrudur kuyruk üstü yağı olan kuşlar bu yağı tüylerinde kullanırlar hatta ellerseniz yoğun bir yağ gelir elinize bi sitede okuduğuma göre belüstü yağı olan kuşlar daha zor hastalık kapıyolarmış.filo ırkları mesela.

peki arkadaslar kelebekler ne yapıyo onlarda yag bezesi yok onların tuyleri parlak olmucakmı yani kendine baqamıcaklar mı o şekilde ?

Geri