Hoca' Alıntı:
Açıkçası ben haram helal boyutuna farklı bakıyorum. Ama bu konuda uzman bir arkadaşımızında görüşünü almak isterim. Bana göre havadaki kuşun sahibi Allah'tır.
S.A Hocam...
Düsünki senin koyunlarin var daga otlatmaya götürdün ve o sirada senin yanin dan gecmekte olan bir sürünün koyunlari ile senin koyunlarin karisti diger koyun sahibide bunun farkina varmadi toplayip sürüsünü yoluna devam etti.Aksam sen evine vardiginda baktinki 2 koyun fazla ve bu koyunlar sana ait deyil yada aksini düsün senin iki koyunun eksik.Buna denirki bir baskasina ait olan mali almak bilerek veya bilmeyerekte diye biliriz sayet bilerk yaptinsa hirsizlik bilmeden yaptinsa dalginlik denir nihayetinde mal sahibine malini geri iade etmek sart olur.Yani bizim olmayan bize ait olmayan bir mal.Ayrica havadaki kusun ALLAH`in olduguna inaniyorsunda yerdeki koyunun ALLAH`a ait oldugunami inanmiyorsun bu bana biraz garip geldi hocam.
BISMILLAHIRRAHMENIRRAHIM
Bilmez misin ki, hakikaten göklerin ve yerin mülkü Allah'ındır, hepsi O'nundur. Size de Allah'dan başka ne bir dost, ne de bir yardımcı vardır. (Bakara 107.ayet)
Göklerin, yerin ve ikisi arasında bulunan her şeyin mülkü Allah'ındır. Nihayet dönüş de O'nadır. (Maide 18.ayet)
Şüphesiz yerde ve gökte ne varsa hiçbir şey Allah'a gizli kalmaz. ( Aliimran 5.ayet )
Ey iman edenler, mallarınızı aranızda haksız bahanelerle yemeyin. Ancak kendiliğinizden rıza ile yaptığınız bir alışveriş bunun dışındadır. Kendi kendinizi de öldürmeyin! Allah size karşı gerçekten merhametlidir.( Nisa 29.ayet )
Her nefis ölümü tadıcıdır. Biz sizi, şerle de, hayırla da deneyerek imtihan ediyoruz ve siz bize döndürüleceksiniz. (Enbiya 35.ayet)
Ey iman edenler! Allah'ın size helal kıldığı temiz şeyleri haram saymayın. Ve aşırı da gitmeyin. Çünkü Allah aşırı gidenleri sevmez. (Maide 87.ayet)
De ki: Rabbinizin size neleri haram kıldığını okuyayım: O'na hiçbir şeyi ortak koşmayın, ana babaya iyilik edin, fakirlik korkusuyla çocuklarınızı öldürmeyin, sizin de onların da rızkını biz veriyoruz. Kötülüklerin açığına da, gizlisine de yaklaşmayın. Haksız yere Allah'ın haram kıldığı cana kıymayın. Düşünesiniz diye Allah size bunları emretti. (Enam 151.ayet)
De ki, "Baksanıza, Allah sizin için nice rızıklar indirdi, siz onlardan bir kısmını haram, bir kısmını helâl yaptınız". De ki, "Size Allah mı izin verdi, yoksa siz Allah'a iftira mı ediyorsunuz?" (Yunus 59.ayet)
Dillerinizin yalan vasfetmesi ile: "Şu helaldir, şu haramdır" demeyin; aksi halde Allah'a iftira etmiş olursunuz. Şüphesiz Allah'a yalan uyduranlar asla kurtulamazlar. (Nahl 116.ayet)
Gibi vs. diger ayetler. Gerisini siz düsünün