Yakında istesekte olmayacak!

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Anonymous
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 11
  • Görüntüleme Görüntüleme 4K
A

Anonymous

Misafir
Merhabalar,

Alemli alabadem renklerimizden olan Yuva Alı rengimiz 2009 yılın da yok olmanın eşiğindedir.Tahminlerime göre 2015 da (gök) rengine hakim olan bu ender renge sahip olan alabadem rengimiz tamamen yok olacak ve tarihte ki yerini üzücü bir şekilde alacaktır! (günümüzde ki yetiştiricilik ve alabadem ırkına olan ilgi bunu tahmini bir şekilde belli etmektedir).İçinde bulunduğumuz alabadem yetiştiriciliği gün geçtikçe geri gitmektedir.

Ülkemizde 2009 yılın da ki Yuva Alı alabadem rengimizin Sayısı sadece ortalama 300 adettir!%90 lık kısmı Trakya bölgesinde olan yuva alı rengimizin %10 nuna yakını çevre illerdedir.

Yakında istesekte olmayacak!

selamlar sevgili hüseyin
yine önemli bi konuya el atmışsın
fakat bukadarda karamsar olmamak lazım arkadaşım.onu üretmek bizim elimizde. inşallah el birliğiyle bu ırkımızı allahın izniyle kurtarabiliriz.inşallah alabadem hakettiği değeri zamanla görecek
SAYGILAR

BATILI' Alıntı:
selamlar sevgili hüseyin
yine önemli bi konuya el atmışsın
fakat bukadarda karamsar olmamak lazım arkadaşım.onu üretmek bizim elimizde. inşallah el birliğiyle bu ırkımızı allahın izniyle kurtarabiliriz.inşallah alabadem hakettiği değeri zamanla görecek
SAYGILAR

Merhabalar,

Gün geçtikçe umudumu yitirmekteyim sevgili Hayrettin inşallah dileklerinde ki gibi olabilir.Desteğin için teşekkürederim .

Merhabalar,

Yukarıda ki konuya ek bilgiler.

2009 yılı Alabadem ırkımızın renklerine göre sayı olarak tahmini var oluş durumu.

TAHMİNİ MEVCUT olan alabadem sayı aralıkları.

ALEMLİ RENKER

YUVA ALI:200-300 tane kadar vardır.
KÜLLÜ:350-400 tane kadar vardır.
NUDİ:400-500 tane kadar vardır.
SARI ALI:450-600 tane kadar vardır.

DÜZ RENKER

MERCAN:300-350 tane kadar vardır.
KANARYA AKBAŞ:450-500 tane kadar vardır.
BURSALI:800-1000 tane kadar vardır.

Tüm alabadem renklerini içeren riskli rakkamlar gün geçtikçe azalmaktadır.Tüm bu tahmini verilere göre!Alabadem ırkımız gelecekte çok az kalan renkleriyle karşımıza çıkacağı ortadadır.Bu kanayan yara malesef sarılmamaktadır.

Lütfen bu güzel kuşların yok olmasına izin vermeyin.. HErkes elinden geldiğince üretsin.. Ama üretirken bir taraftan da uçursun.. Çünkü alabadem normalde çok zeki bir kuştur ama kuşlar uçurulmaya uçurulmaya; tabiri caizse aptallaşıyor.. Belki sizlerde haklısınız az olduğu için uçurmak istemiyorsunuz ama bu benim şahsi fikrim, mesela bende 1 tane küllü var, uçuruyorum; inşallah derneğe gelirse 1 tanede eş alırım; elimden geldiğince bişeyler yapmış olurumm bende...

..........SİNAN ÖZTEKİN............

10.07.2010 Lüleburgaz mezatı bir takım mercan alabadem 16 TL'ye satılmıştır. Hüseyin Aydoğmuş'un dediği gibi gün geçtikçe geriye gitmekte, ne kadar mücadele edilsede yok olmaya mahkum bir ırk.. Bu yok olmanın en büyük sebebide Trakya'dır. Trakya halkı bulgardan aldıkları kuşlarla oynama yapsın, mardin baksın, hünkari baksın kendi kuşuna sahip çıkmasın. Acı gerçek bu..

C39' Alıntı:
10.07.2010 Lüleburgaz mezatı bir takım mercan alabadem 16 TL'ye satılmıştır. Hüseyin Aydoğmuş'un dediği gibi gün geçtikçe geriye gitmekte, ne kadar mücadele edilsede yok olmaya mahkum bir ırk.. Bu yok olmanın en büyük sebebide Trakya'dır. Trakya halkı bulgardan aldıkları kuşlarla oynama yapsın, mardin baksın, hünkari baksın kendi kuşuna sahip çıkmasın. Acı gerçek bu..

Düşüncelerinizde büyük ölçüde haklısınız...Damızlık alabadem tükenmenin eşiğinde alabadem sayı olarak iyi durumda ama istenen özelliklerde damızlık kalitesinde alabadem tükeniyor (yok) Trakya vasıfsız alabademler beslemeye mahkum oldu.

bu kadar yakınmak niye alırsınız 3 beştane bakarsınız yılda 6 ay yatırsan altı ay dinlenmeye çeksen 9 çift olur 5 çift ten 45 çift yapar bu sistemle 10 kişi 5 sene baksa hiç satmadan hediye etmeden 5 yılda kişi başı 900 çift yapar bunun 300 çift i heba olsa 600 çift 5 kişi 600 3000 dahası varmı?

selamun aleyküm
merba... arkadaşlar gerçektende üzücü bi durum ama buna bırazda bız neden olduk oyle degılmi.maalesef gunumuzde ne o eskı guvercinleri nede eskı yetiştiricileri bulmak imkansız gıbı bısey... bu konu demın okudugumda ne kadar uzulduğumu anlatamam ama bırlık olursa ki inşallah bu ve bunun gıbı güzelim kuşların soyu tükenmeyecek...

selamunaleyküm..
Hüseyin abi hep hazırcılık yapıp sende öğreniyorum ama alabademde son durum nedir? yani sen bu işin içindesin bilirsin? üretimler nasıl gidiyor tahmini sayılar nelerdir?

polllat' Alıntı:
selamunaleyküm..
Hüseyin abi hep hazırcılık yapıp sende öğreniyorum ama alabademde son durum nedir? yani sen bu işin içindesin bilirsin? üretimler nasıl gidiyor tahmini sayılar nelerdir?

GEçtiğimiz yıllara göre daha iyi sayıdalar Trakya da elinde(damızlık iyi vasıflarda) alabadem olan yetiştiriciler geçmişe nazaran şimdi daha iyi kıymet bilip daha fazla değer veriyorlar.Kısaca geleceğe dair son 1 yıldır içimiz daha rahat.

offf ya bende vardı 1 çift kümesi tresa taşımadan önce lanet kedi kaptı 2 sinide birer gün arayla edirnede oturuyorum eşim o kuşları cok seviyordu 2 haftadır arıyorum bulamadım anlamda verememiştim sebebini şimdi yazılarınızı görunce okudum o zaman çok üzülmüştüm şimdi daha da çok üzüldüm...İnanın çokta uçucu hayvanlar bence her kümeste 1 çift olmalı bu konuda görüşlerini paylaşan herkeze teşekur ederim...Bu siteyi kurandan da Allah razı olsun...

Geri