Yaralı Güvercini Veterinere Götürdüm Ancak...

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan namevcud
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 22
  • Görüntüleme Görüntüleme 11K

namevcud

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
melike
Meslek
öğrenci
İlgi Alanı
Herkese Merhaba,

Bugün bir apartmanın bahçesinde yaralı bir güvercin buldum. Yanıbaşında kedi vardı. Kediyi kovaladım ve güvercini elime aldım. Hemen yakın bi yerdeki veterinere götürdüm. Veteriner yarasına birşeyler sürdü. Kedi ısırmış dedi. O sırada gagasından da kan geldi. İyiki ödü patlamamış patlasa şimdiye ölürdü dediler. Birkaç birşey sürdükten sonra buna evde bakacaksınız dedi. Tamam dedim, neyle besleyeceğim dedim. Bulgur koyabilirsin dedi. Sonra kuşun var mı dedi. Yok dedim. Arkadaşlarının var mı dedi. Var dedim. O zaman sana kuş yemi vereyim onu da bulgurla karıştır ver dedi. Kuş iyileşirse ya da ölürse yemi arkadaşına verirsin dedi. Çok ümitli değildi kuşun iyileşmesi konusunda. Ancak ben kendisinin sırf para kazanmak için bu şekilde davrandığını anladım. Benden kuşun yarasına birşeyler sürdüğü için 20 lira istedi. Yemi alırsan da 20 lira isterim, aslında yemi sana hediye ediyorum gibi şeyler söyledi. Hayvan sevmeyen insanların veteriner olması ne acı birşey. Bu benim hayvanım değilki para almaman gerekir aslında dediğimde herkes sokaktaki yaralı hayvanları getirse biz ne yaparız burası sonuçta ticarethane diye bir cevap verdi. İnsanlığımdan utandım. Kuşu bana bir kutu içinde verip yolladı. Ben de internete girip bu konuyla ilgili kişilerden yardım istemeyi düşündüm. Nitekim veterinerin bir yardımı dokunmadığını düşünüyorum. Sizce iyileşmesi için neler yapabilirim? Şuan kutusunun içinde uslu uslu oturuyor. Hiç birşey yiyip içmiyor. Ayrıca kendisini yattığım odada tutuyorum. Bu durumda bir sakınca var mı? Cevabınız için teşekkürler..

Merhabalar.
kuscular.org'a hoşgeldiniz. Öncelikle bu davranışınızdan dolayı tebrik ederim sizi. Kedi saldırısı güvercinlerde genellikle ölüm ile sonuçlanır. Kuşun ağzındanda kan geldiğini söylüyorsunuz. Kedi kuşu kaptığı zaman çene yapısı itibariyle çok sıkı kavramaktadır. Bu yüzden büyük olasılıkla iç kanama olmuş olabilir. İç kanama geçirdiyse yapacak birşey malesef yok. Eğer sadece dışarıdaysa yara buda sağlam bir bakım ile belki iyi sonuçlanabilir. Malesef ülkemizde güvercin üzerine bilgi sahibi olan veteriner sayısı hiç yok denebilecek kadar az. Sağlıklı bir şekilde bakmayı ihmal etmeyin derim, bu zamandada vitamin ve antibiyotik takviyesinde bulunun.

Cevabınız için çok teşekkür ederim. Şuan güvercin sağlıklı gibi gözüküyor. Sanki iyileşecekmiş gibi duruyor. Ağzından bir sefer kan geldi. O da veteriner tam yarasına birşeyler sürerken gelmişti. Umarım iç kanama yoktur. Tavsiyeleriniz için çok teşekkürler, yarından itibaren uygulayacağım.

arkadasım kolay gelsin öncelikle .Bu yazımı okuduğunuzda eğer kuş ölmemişse vitamin ve bitki suları karışımı damlalar var bağışıklık sistemlerini kuvetlendirir
bu arada veterinere hak vermek lazım adamın gelir kaynağı bu fakat biz kuşçularda verdiğimiz hizmetin karşılığını beklemek zorundayız

merhaba ,kediye atmacaya kızamayız doğanın döngüsü ,herşeyi güzel yapmışsınız ama yatak odanıza koymak kötü bir fikir balkon yada kilerde geniş bir kutuya koyarsanız daha iyi olur üstünde asalaklar vardır :slm:

Merhaba Zahirbaba,
Kuş ölmedi hatta biraz daha hareketlendi :) Kuşa su içirmeye çalışıyorum içmiyor. Bir tekniği var mıdır acaba? Çok az yemek yemiş sanırım ama emin olamadım. Yardımın için teşekkür ederim.

Merhaba Göksal Balcı,
Evimizde balkon yok ve ben hem diğer ev arkadaşlarım rahatsız olmasın diye hem de sık sık bakar ilgilenebilirim diye kendi odama koymuştum kuşu. Bir yerde okudum üstlerinde at sineği olurmuş ama insana geçmezmiş. İnsana geçebilecek bir asalak mevcut mudur üstünde?
Şuan bulunduğu kutusu 4 kuş hareket etmeden sığabilecek genişlikte ve yüksek, içinde rahat gibi gözüküyor ama daha genişi gerekiyorsa tedarik edeyim?

ya biraz daha büyük bir kutuya koy ve sık sık kutuyu değiştir.(arkadaşlarından kuşçu varsa ver dier kuşların yanında daha rahat olur.)

Kutuyu gazete ile kaplaman gerekir, gün aşırı kapladığın gazeteyi yenisiyle değiştirmelisin. Kuşu yavru bir kuşu besliyor gibi elinizle kendiniz besleyebilirsiniz. guvercin-besleme/yavru-kuslarin-elde-beslenmesi-t87.html adresinde resimli bir şekilde elde beslenme nasıl olur anlatılmıştır. Arama bölümünü kullanarak sitede istediğiniz her türlü bilgiyi bulabilirsiniz.

Bugün kuşu Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesine götürdük. Küçük bir sıyrık var iyileşir dediler. Güzel ilgilendiler sağolsunlar. Kutuda durursa sıkılabilir, etrafı görmesi için büyük bir kafese koyun dediler. Şuan kafeste duruyor. Ama çok sıkıldı çıkmaya çalışıyor. İyileşmeden bırakmak istemiyorum. Kıpır kıpır, suyunu bile döktü. Çok sıkıldı, evin içinde salsam mı acaba :) Batuhan Sarıoğlu ve Hüseyin Başoğlan cevaplarınız için çok teşekkür ederim.

Kendisinin bir fotoğrafını ekliyorum :) Yardımlarınız için teşekkürler..

Ekli dosyalar

• pötis.webp
    pötis.webp
    212.3 KB · Görüntüleme: 2,582
Öncelikle bulunduğunuz bu örnek davranışınızı,forum adına teşekkür ederim.Kuşun bulunduğu kafes temiz ve bakımlı görünüyor, herşey eksiksiz gibi.

Yabani güvercinlerin bünyesi güçlü olur, fakat bu kuşlar ürkektir ,güvercin iyileştiyse , uçabiliyorsa bence hemen salın ,aksi taktirde o kafeste sitrese girebilir.

Merhaba Nizam Bey,

Aslında kuş gayet hareketlendi. Ama daha ikinci günü, tam anlamıyla iyileşmediğini düşünüyorum. Ama dediğiniz gibi kafesten çıkmak istiyor. Bugün götürdüğüm veteriner hekim de 4. veya 5. gününden sonra salın dedi. Yarın da bakımını yapıp uçabiliyor mu diye bir bakacağım. Ama uçuyor olsa bile en erken yarından sonra salacağım çünkü burada kedi çok. Yarasına birşey olur da yere konarsa kediler onu yerler.

Cevabınız için teşekkür ederim. Sağlıklı günler diliyorum.

Bugün kafesini temizleyebilmek için güvercini odada serbest bıraktım. Masamın üzerine bile konamadı. Kenara çarptı ve düştü. Sanırım bir kaç günü daha var. Ayrıca bugün suluktan su içirdim. Evcilleşiyor zaar :)

Güvercine dikkatli baktığınızda, güvercin başını sağa sola ters cevirip büküyormu, akıllara sallabaş (dönbaş hastalığı) geliyor.Aşağıdaki resmini koyduğum güvercin ağır vaka, sizin kuşta bu hastalık başlangıc veya iyileşme safhasında olabilir.Güvercinin ucamama sebebi kanadına aldığı yaramı ?kanadı sağlamsa eger , odanın içinde güvercinin ucması nasıl, ucarken dönerek dengesiz mi düşüyor veya yem yerken yani, yeme gaga vururken dengesizlik sezdinizmi ?

Kafasını o şekilde ters çevirmedi hiç. Normal kuş gibi davranıyor :) Hani küçük muhabbet kuşları uçamaz da düşer ya, aynı o gibi uçtu ve düştü. Bir dengesizlik yoktu. Ama kanatları sağlam. Yarası sağ kanadının altında. Az önce Bapanthen sürerken farkettim ki yara sağ kanadının çıkış yerinde de var. Oraya bolca Bepanthen sürdüm. Umarım faydasını kısa sürede görür. Cevabınız için çok teşekkür ederim.

vallahi ilginize hayran kaldım güvercin olsam bende uçamıyor numarası yapardım :haha: yara kanatta ve yerede kendini kurtulmak için vurduysa çabuk iyleşmez bence en az 15 gün ,asalaklar yabanilerde çeşit çeşittir kene bile olabilir üzerinde, o yüzden bence bir ilaç kullanın yada pek ellemeyin ,at sineği insanda durmaz ama kulağınıza yada burnunuza kaçabilir bunları korkutmak değil önlem alın diye yazıyorum yakınınızda güvercin besleyen varsa bit ilacı olup olmadığını sorarsanız inşallah yardımcı olur :slm:

Merhaba Göksal Balcı,

Teşekkür ederim, zamanında muhabbet kuşu da beslediğim için bu güvercine de ona yaklaştığım gibi yaklaşıyorum. Umarım memnundur hayatından :) Dediğiniz gibi 15 gün boyunca iyileşmezse kafeste çok sıkılacak, buna bir çare bulmam gerekir. En geç Pazar günü salarım diyordum. Umarım o güne kadar iyileşir. Kene ve bit konusundaki uyarılarınız için çok teşekkür ederim. Güvercin besleyen bir yakınım yok ama bit ilacı temin etmeye çalışacağım. Cevabınız için çok teşekkürler..

Güvercini az önce saldım. Çok rahat uçtu. İyileşmesinde katkılarınız çok büyük.
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
Hepinize sağlıklı günler diliyorum.

yeni misafirim ama yaralı

Arkadaşlar merhaba,
Eve gelirken apartman girişinde sırt üstü yatar durumda bir güvercin buldum.Kıpırdayamıyordu.Kontrol ettiğimde kanat altlarında yaralar vardı ve hafif de olsa kanıyordu.Ilık suyla kanadını yıkarken, diğer kanadında da yara olduğunu gördüm.Yıkadıktan sonra bir kutuya koyup evdeki kanaryanın yeminden bir tabağa koyup verdim.Aynı şekilde gene kanaryanın suyuna koyduğum toz şeklindeki vitamini de suyuna karıştırdım.Veteriner kapalı olduğu için destek alma şansım yok.Yarasına Bebanthol sürdüm ve sol kanadına sürerken tepki verdi.Rahatsız oldu.Bu arada da ağzından su geldi.Cinsini bilmiyorum, daha önce de hiç güvercin bakmadım, ne yapmam gerektiğini hiç bilmiyorum.Huzursuz olduğunu biliyorum, çünkü salonda karanlıkta duruyor, fakat sürekli hareket ediyor.Kutuya vurma ya da çarpma sesleri geliyor.Okuduklarım kadarıyla yapabildiklerimi doğru yapıyorum galiba.Evde calpol ya da o türde bir ilaç yok.Yönlendirirseniz sevinirim.

Güvercini fotoğraflama imkanı varsa görerek bilgi vermek daha kolay olur.Kanat altındaki yaralar şiş şeklindemi yoksa kedi kapmasından oluşan kesikmi ?Yem yiyebiliyormu bu arada ?Yem olarak bugday, mısır veya evde bulunan arpa ,prinç verebilirsiniz.Cevrenizde tanıdığınız güvercin besleyen birinden yardım alabilirsiniz.

Çok teşekkür ediyorum.Kanat altında olduğu için yaralar fotoğraflayamam.Ama şişlik değil.Açık yara.Zaten veterinere götüreceğim şimdi.Sonucu bildiririm.

Veteriner kuşların kendi aralarında yaptıkları bir şey olduğunu söyledi.Yani kuş kuşa yapıyormuş bunu.Anlayamadım ama.Rivanol toz verdi. Bununla pansuman yapmamı söyledi. Yaptım, şu anda bekliyorum ama sol kanadını hareket ettiremediği için dengesini kaybedip düşüyor ve tekrar ayağa kalkamıyor. Vitaminli su ve buğday veriyorum. İyileşsin ve uçup gitsin, evine dönsün. Mutlu olsun doğasinda.

Ark seni bu davranışından dolayı takdir edrim bütün yorumları okudum ilk veterinerin o sözlerine rağmen hala mücadeleci davranmışsın. kuş sağlıklı gibi gözüküyo bende de güvercin var kaçtığında okdr üzülmemde ölse 2 kat daha fazla üzülürüm çünkü öldü artık geridönüşümü yok ama kaçtığında birileri onu bakıyo veya biyere düşse senin gibi kişiler güzel bi şekilde ilgileniyo işte bu güzel bi davranış.

Geri