Yavru Güvercinlerimize Başlangıç Uçum Eğitimi.

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Anonymous
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 8
  • Görüntüleme Görüntüleme 5K
A

Anonymous

Misafir
Herkese merhaba,

Güvercin merakı ile yeni bu hobiyi öğrenmek isteğen arkadaşlarımıza kendi yöntem ve tecrubelerimle ''ürettikleri yavru güvercinleri''nasıl alıştırırlar.Bu önemli konuyu yeni yavru üretip uçurmaya çalışan arkadaşlarımızla paylaşmak istedim.

1.Bölüm. ‘’zemin’’

Kendi kümesinizde yetişen yavrular,ilk defa kanat çırpmaya uçmaya çalıştıkları zamanlarda kümesten dışarı meraklı bir biçimde çıkarlar.Yeni uçmaya başlayan güvercinler meraklı,oynak,girişken,cesur ve bir o kadar da saf olurlar.Bu tip yeni uçmaya başlayan yavrularda ''sürü iç güdüsü vardır''yavrularda sürü iç güdüsü yetişkinlere göre biraz daha fazladır.Örnek bir çift yavrunun biri nereyi giderse diğer yuva eşi de onu takip eder birbirlerinden kolay kolay ayrılmazlar.Çünkü yumurtadan çıktıkları günden uçmaya başladıklar güne kadar birbirlerini sürekli olarak ve yan yana durarak gördükleri için ''tek başına kalmak istemezler ve yuva eşlerini takip ederler.Tek başına büyüyen yavrular ise genelde anne babalarını veya anne babalarına benzeyen kuşları takip ederler.
Kümes önüne çıkan yeni uçmaya başlamış güvercinler.diğer usta kuşları pür dikkat tüm alıcılarıyla seyrederler ve usta kuşların neler yaptıklarını ezberlerler.usta kuşlar kümes önünde Kümes üstüne binip inerlerken yavrularda dışarı çıktıktan hemen sonra veya ertesi usta kuşları taklit etmeye başlarlar.
İlk uçuşlarına başlayan yavruyu bu süreç içinde kaçırmamak için.
ilk 7 gün.''tanıtım ve ezberlemesini sağlayın''
1:kümes ön cephesini ''bahçeyi''
2:kümes çatısını.
3:kümes genel bölgesini.
4:kümese giriş çıkış kapısını.
5:usta kuşların diğer kondukları yerleri.''yüksek katlar vs''gibi yerleri.
Bu 5 maddeyi ilk 7 gün içerisinde sizin gözlemleriniz ve kollamalarınız dahilinde ezberlerler bu ezber ve tanıtma süreci için 7 gün yeterlidir.
örnek bu dönemdeki bir yavru. ''3 aylık bir yavru.''

Bu çağlardaki yavrular gözlemleyici olurlar bu yüzden yavruyu kümes etrafında rahat bırakın hükmedici uçurmayın kendi bildiğine dolaşsın oynaşsın,kümes üstüne binip insin kuşu ürkütücü davranışlarda bulunmayın''kuş her ne kadar sizin kümesinizde çıkmış büyümüş dahi olsa yerini sevmesi için rahat bırakılmalıdır''
eğer zamanınız varsa kuşları salış saatleriniz sabah gün aydığında ve akşam üstü saat 15:00 16:00 da salmaya çalışınız.eğer şartlarınız sadece akşam üstleri salmaya el verişli ise kuşlarınızı hep aynı saatte salmaya çalışın.Sabah akşam periyodik olarak salınan kuşlar her zaman performans gösterirler.İlerki aşamalar için bunu unutmayınız.
7 günlük ilk uçum süreci için 5 maddeyi tam anlamıyla 7 gün uyguladıktan sonra yavru kuşlarınız kümes bölgesini tanımış olacaktırlar bu süreç için 7 gün aynı saatlerde ve en az 2 saatlik salınmalar yeterli olacaktır.

Bölüm 2. ‘’yüksek ortam ve yüksekten görünüş’’
Geride bıraktığımız 7 günden sonra %75 yavru diğer usta kuşlarla birlikte hareket etmeye
Başlayacaktır geçtiğimiz süre içinde yavru kümes ve dış ortamı iyice algılamaya defam ederken yavrunun merakı,girişkenliği deli dolu oluşu yüksek katlara göz dikmesine neden olduğu için usta kuşları takip ederek yüksek binaların çatılarına çıkmaya başlar şayet çıkmıyorsa tatlı bir şekilde fazla sıkmadan küçük ürkütmelerle birlikte usta kuşlar dahilinde yüksek katlara çıkartınız.Bu bölümde yerde uyguladığımız zemin tanıtımı ve bölge tanıtımının aynı benzerini yüksek binalarda da uygulayacağız.
1:yüksek çatılardaki usta kuşların sabit konduğu yerleri yavrunun da tanıması esastır.
2:yüksek çatılara gidiş geliş ‘’uçuş yönünü’’uçuş yolunu’’öğretmek ve yüksek çatılara gidiş yolunu yavruya göstermek.
3:Yüksek çatıda konaklama,yatırma,kümes ortamının yukardan görünüşünü,bahçenin yukardan görünüşü ezberletme.
Bu periyot en az 10 gün yine belirlenmiş saatlerde yapılmalıdır.

1.maddenin açıklaması:Usta kuşların sabit konduğu çatılar bellidir yavruda bu yerlerin haricinde başka yerlere pek konmaz yavrular ilk defa yüksek çatılara çıktığında kesinlikle paniklemeyiniz zemin bölgesini ezberlettiğimiz yüksek yerden uçsa da tek arayacağı yer zemin bölgesi yani kümes olacaktır.’’yine kuşların yarı tok olmasında fayda var’’Kuşlar bulundukları bölgeyi tanımak için çok meraklıdırlar ve kümes ortamında kuşlar birbirini tanır bu yüzden yüksek çatılara çıkan kuşları sadece gözlemleyerek çatıda yatışmasını sağlayın şöyle ki yavruyu çatıda tek başına bırakmayın mutlaka yanında 3-5 usta kuş olsun.yavrunun hemen kümese çatısına, bahçeye inmesini istemeyin yarı tok halde olan usta kuşlar mutlaka 5dk içinde kümes önüne gelebilir yavru yüksek çatıda yalnız kalabilir bundan kaçının ve kümesin kapısını kapatın usta kuşlar kümesin kapısını açık gördüğünde kümese daha çabuk inerler buda yavrunun yüksek çatıda yatışmasına,sakinleşmesine olumsuz etki eder.Yavru çatıya çıktığı anda onu olabildiğince süre aynı yerde kalmasını sağlayın yavrular ilk kondukları yerleri çok çabuk analiz edip ezberlerler.

2.maddenin açıklaması:Üst paragraflarda kuşu sıkmadan hafifçe ürküterek yüksek çatılara çıkmasından bahsetmiştim.Usta kuşlar bun uçuş çatıya çıkış yolunu hep aynı yerlerden yaparlar.Usta kuşların uçuş yollarına göre tatlı ürkütmeler yapabilirsiniz yani usta kuşların izlediği uçuş yolu istikametinde yavruyu ürkütün ‘’çatıya çıkması için’’ters yönlerde ürkütmeler yapmayın.Bu yavrunun belli yerlere konmasını sağlar ilerde ama bilinçsiz ürkütülen yavru aptallaşır ve saçma sapan yerlere konar.Bu engellemek için ürkütmelerinizi usta kuşların istikametinde yapın.’’usta kuşlarınız yavru alıştırmakta en büyük kozunuzdur’’yavruları sizden daha çok usta kuşlar alıştırır size kalan sadece bilinçli yönlendirmeler olacaktır.Usta kuşları bu saffa da iyi değerlendirmeniz şarttır.

3.maddenin açıklaması:güzel havalarda kuşlarınızı iyice doyurun usta kuşlar dahil hepsini.Yüksek çatılara çıkmaya başlayan yavrularla birlikte kuşlarınızı 10 günlük yüksek çatılar eğitiminde en az 5 gün ve 4 saate yakın çatıda konaklamasını sağlayın tok oldukları için havada güzelse mutlaka yatarlar,oynaşırlar,ufak ufak kısa turlar atarlar bu 4 saate yakın yatırma sürecini mutlaka uygulayın bu işlemde kuş ‘’yüksek bölge’’haritasını etrafa bakarak ezberler.Zemin bölgesini ezberletmiştik zeminin yukardan görünüşünü de ezberlemesi şarttır buda ancak kuşun yüksek çatılarda yatmasıyla konaklamasıyla oluşur.

Bu 2 bölümlü uygulamalardan sonra kuşun kaçma ihtimali yok gibidir bu ırkların zekasıyla da alakalıdır.

Yavruların alıştırılmasını kaçmamaları için yapmanız gerekenleri 2 bölüm halinde bilgimce anlatmaya çalıştım umarım yazmış olduğum bilgilerim işinize yarar.

Not: ‘’Kuş kaçırmak kuşçuluğu öğrenmenize neden olur’’. Bu yüzden kaçan kuşlarınız için üzülmeyiniz.
 
merhaba huseyın, verdıgın bılgıler ıcın cok tesekkurler...
 
Paylaştığınız bu bilgiler için teşekkürler....
 
Selamlar.
Hüseyin bey bu güzel bilgiler için çok teşekkürler. Yeni yetiştiriciliğe başlayanlardan ziyade uzun bir süredir yetiştiricilik yapanlar içinde yararlı olacağını düşünüyorum.
Elinize sağlık.
Saygılarımla.
Hüseyin BAŞOĞLAN
 
paylaşım için saolun. güzel bilgiler herkezin işine yarayacaktır mutlaka.
 
Damızlık olarak kuş bakıyordum ve çatı üzerine kümes yapıp kuş uçurmak istedim. Bunun başlangıç için çok zor olacağının farkındaydım.Tabi 5 tane yavru kuş çıkardım kümese. Kuşların kanatlarına hiçbir bant veya makas falan atmadım atmam da. Kuşları hava kararma yakınında salıyordum 2-3 gün böyle yaptım ve 1 hafta sonra artık uçurmaya karar vermiştim 3 tanesi alıştı 2 tanesi kaçtı.''Yuva kardeşlerden biriydi kaçan'' . Kaçanlar için üzülmedim umarım iyi yerlerdedirler.
Benzer konu olduğu için paylaşmak istedim. Herkese Saygılar.
 
Paylaşımızdan dolayı teşekkürler.Faydalı bir konuya parmak basmışsınız tek tek madde madde açıklamışsınız.Elinize yüreğinize sağlık...
 
Geri
Üst