Yavru üretiminden bilgiler albilirmiyim tecrübeli arkadaşlrd

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan mehmetkf
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 20
  • Görüntüleme Görüntüleme 5K

mehmetkf

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
mehmet emin
Meslek
cafeci
İlgi Alanı
Kediler
Çift mardinim var 1 haftadır yatıyorlar yumurtalara yeni kuşçulardanım yanlıs şeylerden hayvanın ölmesını ıstemıyorum ilk yavrularımı kaybetmemek acısından. herkez tecrübelerini yazabilirmi örneğin yavru cıktıgında follugun yanına yem koymak gibi yada vitamin açisindan yavrular için teşekkürler şimdiden

Re: Yavru üretiminden bilgiler albilirmiyim tecrübeli arkada

siz beslemek miüretmek mi yoksa üretip satmak mı istiyorsunuz önce onu bir söyleyin

yavrular cıktıgındaa günde iki kez mardinlerini yemle yavrular bir haftalık oldugunda vitamin takviyesi yapabilirsin birde bazıları yavru yeme düştügünde kanatlarını kesmekte bunun nedenini sordum bana bütün vitaminin kanatlara gittigini vede yavru zayıflayıp hastalandıgı için yavru büyüdügünde kanat kesilir denildi ne kadar dogru bilmem

mehmet nuri' Alıntı:
yavrular cıktıgındaa günde iki kez mardinlerini yemle yavrular bir haftalık oldugunda vitamin takviyesi yapabilirsin birde bazıları yavru yeme düştügünde kanatlarını kesmekte bunun nedenini sordum bana bütün vitaminin kanatlara gittigini vede yavru zayıflayıp hastalandıgı için yavru büyüdügünde kanat kesilir denildi ne kadar dogru bilmem[/quo

Ankara daki kuşçularda gördüğüm, şahit olduğum ve bana çok saçma gelen hasta kuşun kuyruklarının yarısının kesilmesi veya tüye giren kuşun kanat ve kuyruk teleklerinin seyreltilmesi. hiç bir yararı olmayan ve tamamiyle saçma olan bir inanış.ve bu tedaviye de ben koca karı tedavisi diyorum. bu konuda yapılmış bir araştırma mı var sanki. bizler 30-35 yıl önce hiç bu işlemleri kuşçu abilerimizde görmedik de, duymadıkta.kuşu damızlık yapacaksan kuşa makas vurursun yerden kalkmaz kuş. yeni aldığın kuşu uçurmakmı istiyorsun istersen kanadını bantlarsın (ister iplikle kanatlarının teleklerini bağla, istersen selebantla bağla, istersende çengelli iğne ile iğnele) yada uçurmak istiyorsun fakat bu saydıklarımı yapmak istemiyorsanız da kuşu eline alır çekeceğiniz kanat teleklerin diplerini üfürerek teleklerin taze olup olmadığını kontrol edip, (telek dipleri kırmızı ise telekleri çekmeyin.) kırmızılık, kan yoksa çekersiniz.
mehmet bey bu işlere fazla inanmayın kardeşim. kuşlarına temiz yem ve temiz günlük suyunu verin. arada vitamin koyun sularına. kuşların sağlık durumlarını iyi gözlemleyin ve gerektiğinde aklınıza takılanları bu sitedeki sağ üst köşedeki arama butonuna yazarak istediğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz.

yavrular çıktığında buğday mercimek gibi sert yemleri dikkat et ana ve babaya vermemelisin yoksa yavrunun kursağın da şişip kalabilir öğütemez palet yem kursakta ıslanınca çabul dağılır hazmı kolay olur ve mutlaka folluk içi en az bir iki parmak kadar çukur olmalı düz olursa yavru gece folluğu terk edebiliyor ve ölüyor bu anlattığım yavru alımında en önemli iki şey eywllh.

ankara kuşcusu' Alıntı:
yavrular çıktığında buğday mercimek gibi sert yemleri dikkat et ana ve babaya vermemelisin yoksa yavrunun kursağın da şişip kalabilir öğütemez palet yem kursakta ıslanınca çabul dağılır hazmı kolay olur ve mutlaka folluk içi en az bir iki parmak kadar çukur olmalı düz olursa yavru gece folluğu terk edebiliyor ve ölüyor bu anlattığım yavru alımında en önemli iki şey eywllh.

yani anne babanın önüne ne yeminden kullanim yavrular cıkınca

Palet yemi de olur buğdayda olur ama yavruların daha sağlıklı olmasını istersen palet yemi koymalısın :tamam:

RoMaN39' Alıntı:
siz beslemek miüretmek mi yoksa üretip satmak mı istiyorsunuz önce onu bir söyleyin

Beslemek .

Bu kuyruk kesme olayında taklacı kuşta etkisi olurmu bilmiyorum denemedim ama şebab yavrularımda çok kez yaptım. Ve bunun artısı kuşun kafa ve göğüsünün daha geniş oturması kanatlar ilk tüyde kendini attığında kuşun boyunun uzaması gerçekten faydasını gördüm ama diğer ırklarda ne olur bilemem. yavru konusunda palet yem gayet idealdir benim fikrimce ve deneyimlerimce ama pirinç kırığı burçak cavdar akdarıda iyi olur. Saygılarımla Reis.

Çok teşekkürler değerli yorumlarınız ıcın peki bu mesela follukları deiştiricez yerlerini vs ellıyebiliyormuyuz yavruya ?

Yani usta ben ellememe taraftarıyım ama çoğu kez ellemek zorunda kalıyoruz bugüne kadar sorun yaşamadık ama yavrular büyümeden folluk değiştime taraftarı değilim. saygılarımla reis :)

usta yavrunun düşme ihtimali olabiliyor oyüzden follukları düzelticem için diyorum :)

Kuşlarına anaçlara çok dokunuyorsan yakalamaya çalıştığında kaçmıyorlarsa dokun ya sıkıntı yok :)

yakında pati vericekler diye korkuyorum usta :))

Ozaman elle sıkıntı olmaz.Bazen genç kardeşlerin yada orta yaşlı yeni başlamış arkadaşların kümeslerine gidiyorum kuşlar içeri girince çil yavrusu gibi dağılıyor oyüzden sordum.Hayırlısı olsun bol yavrulu hastalıksız kümesler :)) Saygılarımla Reis.

kuyruk kesme olayı hem güçlenmesi,hemde yağruda ağırlık yapmaması için yaparlar, buda yeme düşmüş yağrularda olması daha iyi...yağru alacaksan bakım çok önemli,kuşlar rahat olmalı anne babanın rahatlıkla yağruya ulaşması lazım..yere yakın olan folluklar bu konuda daha avantajlı,anne babayı dışarı çıkıp yem isteye bilir,yeme düşme vakitleride hızlı olur,yağrular bir haftalığı doldurup tüylendiğinde yuvalıklarını mutlaka temizle,yağru dışkısı daha çok parazit kapar,sineklere ve diğer böceklerin rahatlıkla üreye bileceği ortam olur...ilk yumurtlayan kuşunuza 2 yağru baktırmayın dişiler çok güçsüz kalıyor,aynı şey ebebeyinler içinde geçerli,güçlü olmayan kuşa 2 yağru fazla hatta yağru baktırmayın ,yağru alıyım derken yetişkinde elinizden gider..bence yağru bakımı tamamiyen uyumlu çiftlerlen yapılmalı,uyumsuz çiftlerin yağru bakımı dahada zor,dişinin yapısına göre erkek,erkeğin yapısına göre dişi bulunmalı...

Reis_11' Alıntı:
Ozaman elle sıkıntı olmaz.Bazen genç kardeşlerin yada orta yaşlı yeni başlamış arkadaşların kümeslerine gidiyorum kuşlar içeri girince çil yavrusu gibi dağılıyor oyüzden sordum.Hayırlısı olsun bol yavrulu hastalıksız kümesler :)) Saygılarımla Reis.
eyvallh reis :) saolun dostlar

mazra' Alıntı:
kuyruk kesme olayı hem güçlenmesi,hemde yağruda ağırlık yapmaması için yaparlar, buda yeme düşmüş yağrularda olması daha iyi...yağru alacaksan bakım çok önemli,kuşlar rahat olmalı anne babanın rahatlıkla yağruya ulaşması lazım..yere yakın olan folluklar bu konuda daha avantajlı,anne babayı dışarı çıkıp yem isteye bilir,yeme düşme vakitleride hızlı olur,yağrular bir haftalığı doldurup tüylendiğinde yuvalıklarını mutlaka temizle,yağru dışkısı daha çok parazit kapar,sineklere ve diğer böceklerin rahatlıkla üreye bileceği ortam olur...ilk yumurtlayan kuşunuza 2 yağru baktırmayın dişiler çok güçsüz kalıyor,aynı şey ebebeyinler içinde geçerli,güçlü olmayan kuşa 2 yağru fazla hatta yağru baktırmayın ,yağru alıyım derken yetişkinde elinizden gider..bence yağru bakımı tamamiyen uyumlu çiftlerlen yapılmalı,uyumsuz çiftlerin yağru bakımı dahada zor,dişinin yapısına göre erkek,erkeğin yapısına göre dişi bulunmalı...

bu kısmı ilk defa duydum. başıma da hiç böyle bir şey gelmedi. anne babaya iyi bakıldığı sürece bir şey olacağını sanmam.

genç kuşlar küse bilir,iyi bakıcı çift yumurta alanlarını koruyor,kuşların alanları daraltmak fazladan folluk koymak iyi değil ...bende 2 adet salmalık var tavan düz bir bölümü kapı oda hava girişi sadece kapıdan oluyor,kışın soğuk oluyor salmalıklar yan yana yaptık,diğer kalan kısımın yarısı ev eşyası var...kümesin havalandırması iyi değil,yemleme konusunda sıkıntı yok ama kuşları salmalıktan dışarı aldığımızda yağru üsütünden kalkıp toprak minaral arıyorlar...bende minarel alıp veriyom kuşlar resmen saldırıyor...bunu haftada 2-3 çıkardım sonra bir kaç arkadaş fazla verme dedi ,yağrular sindirim yapamaz ve midelerinde küleler meydana gelir..bende kestim geçen tekrar kil ve minarel verdim bir kaç hayvanın dışkısı killiydi,kil rengini almıştı...gerçekten zahmetli iş 50 -60 arası kuş koyduk bunların üsütne yağru koyamadık ,şimdi elimizdekileri kurtarmaya çalışıyoz...zor gerçekten zor...sivaslı birisiylen konuştum ,kuş besliyormusun dedim evet deddi..tlf kuş resimleri gösterdi yaklaşık 20- 30 arası kuşu vardı ,uçurmuyor ne yapıyon dedim bunları 20 senedir besliyom aynı kan , gösterdiği kuşların arsında 12 yaşında kuşlar vardı...bence bir kuşçu sayısından çok kuşlarının ömürleriyle ve onlara kattığı değerle ölçülmeli...bizler istanbulda büyük şehirlerde kuşları bozmak adına herşeyi yapıyoz,çiftleri ayırıp değişik şeylerlen uğraşıyoz...mezatlar bu konuda gerçekten herşeyi yok ediyor,bilinçli bir satış yok ,alan kişiler ,satan kişiler gerçekten insana verilmiş zamanı ayaklar altına seriyor ve bir çok emeği yok ediyorlar...onlar bir canlı ve bir aileler...arkadaşım anlattı pazara gitmiş edirne kapıya kümeste yakaldığı kuşu satan biri satamadığı kuşu en son pazarın daimi olan satıcıya satmak istemiş,oda 5 tl takla atarsa 10 tl demiş,adam elindeki kuşu tutmuş havaya atmış, bu kuşu indirmek için saatlerimi verdim bu paraya bak...adamlar hasta kuşa değişik haplar veriyor salmalıklara salıyorlar,alan kişi hem hastalıklı hemde kümesine hastalıklı kuş getiriyor...gerçekten kuş beslerken birinci hedef azla yetinmeyi bilecen,kuşların yem harici ihtiyacı olan toprak ,minaral ,yeşillik ,temiz yer ve temiz su ihtiyacını karşılayacan ..bu rahatlık hem yetiştiriciye hemde verilmiş olan emeğin karşılığı alınır...kümeste şuan 10 mardin var ama uçarupta seyredeciğim bir tane yok bir dişi vardı oda şimdi rahatsız şaftı kaydı,geri kalan 2 dişim sağlam onlarda inemiyor,makaslı halleriylen 3 günde en az aşağı alıyom...

Bir ara tam yavrular çıktığında erkeği kaybetmiştim.Tek dişinin gayretiyle yavruların büyümesi zordu.Dişi yavrulara bakmaya çalışıyor ama zorlanıyordu.O yavruları dişiye buğday yerine pirinç pilavı yedirerek sağlıklı bir şekilde büyüttük.Dişi biraz kilo aldı ama yavrular diğer yavrulardan çok daha sağlıklı ve diri idiler.

Geri