Yavrulamanın Ardından

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan harunbabalık
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 0
  • Görüntüleme Görüntüleme 10
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
HARUN BABALIK
Meslek
MÜHENDİS
İlgi Alanı
Kedi miniklerim birkaç hafta önce dünyaya geldi. Doğum sürecini ve sonrasını anlatmak istiyorum. Kedilerin doğumları yaklaşık 70 gün civarında gerçekleşir. Benim kedim de son çiftleşmeden 70 gün sonra doğum yaptı. Eğer evcil kediniz varsa, doğum yaklaşırken alışılmadık bir şekilde miyavlayacak ve sizden hiç ayrılmayacaktır. Bizim de öyle oldu. Suyunu geldikten sonra 12-18 dakika içinde ilk yavru ters geldi. İlk doğum deneyimi heyecan ve endişeyle geçti, kedim bildiği doğum alanında kalmadı. Kapılarınızı kapalı tutmaya özen gösterin, çünkü ani bir içgüdüyle yavruyu ulaşamayacağınız bir yere taşıyabilir. Tekrar ıkındığında sadece baş kısmında zar kalmıştı ve yavru hareketsizdi. Hemen eldivenlerimi giyip zarı parçaladım, pamukla ağzını ve burnunu temizleyip anneye uzattım. Anne temizledi, plasentayı ve göbek bağını yedi. Yaklaşık 17 dakika sonra ikinci yavru yine ters doğdu fakat bu sefer anne kendisi halletti. Doğum yerinde annenin sancıları sırasında yavruları ezmemesine dikkat etmelisiniz. Ardından üç yavru daha doğru pozisyonda dünyaya geldi. Her doğumdan sonra plasentaları sayıp kontrol ettim, bu çok önemli. Doğumun bittiğini, annenin nefesinin normale dönmesi ve yavruların yanına yatmasıyla anladım. Sonra anneye su ve mama verdim, afiyetle yedi içti ve uyudu. Islak ve kirli havluyu değiştirdim. Doğumdan sonra 4-6 saat yavruların yanında kaldıktan sonra sürekli benimle olmak istedi. Yeterince emzirmediği için memelerinde süt birikti ve canı acıdı. İlk birkaç gün yavrularla az ilgilendi ve ağrıyan memelerini serinletmek için serin bir zemine yattı. Buzla memelerine masaj yaptım ve emme refleksi daha güçlü olan yavruları o memelerden emzirdim. İlk günlerde yavruları memeye yerleştirebilirsiniz, güçlendikçe kendileri de daha rahat bulacaklar. Beş yavru olduğu için hepsi aynı boyda değildi, Royal Canin baby milk kullandık. Biberonun ucunu genişletmeme rağmen yavrular ememedi. Şimdi anne emzirdikten sonra şırınga ile ben de besliyorum. Yavruları kaybetmemek için elimden gelen her şeyi yapıyorum. Islak pamukla özel bölgelerini uyararak tuvaletlerini yapmalarına yardımcı oluyorum, anne kedi de son birkaç gündür daha tecrübeli davranıyor. Anne kedinin emzirme sırasında yavruları ezmemesine dikkat edin. Üzerlerine oturup yatmamasına dikkat etmelisiniz. Bebekler rahatsız olduklarında ses tonları değişiyor. Doğum sonrası çok özveri ve bakım gerektiriyor. Mümkünse anne ve yavrularla aynı odada kalmak daha iyi. Ortam sıcaklığını artırıp, ılık su torbasıyla ısınmalarına yardımcı olmak da önemli, vücut ısılarını dengelemekte zorlanıyorlar. Doğum sonrası dönem hamilelikten daha zor. Sorularınız varsa yardımcı olabilirim.

Geri