YAVRULARIN 1er HAFTA YAŞAYIP ÖLMESi ve BİRKAÇ SORU

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan ugur-gop
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 18
  • Görüntüleme Görüntüleme 4K

ugur-gop

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Uğur Tezcan
Meslek
öğrenci
İlgi Alanı
Balıklar
Cümleten merhaba.

Birkaç tane sorum olacak. Her biri için Formu incik cincik ettim ama cevaplardan tatmin olmadım ve tam aradığım şeyler yoktu bu yüzden site yöneticilerinde kusuruma bakmamalarını temenni ediyorum.
öncelikle:

1)Bakıcı diye adlandırdığım bir çift kısır kuşum var, bunların altına ne zaman olursa olsun yumurta koysam hemen yumurtaya yatıp, sahiplenip yadırgamadan bakarlar mı?

2)Güvercinlerin altından yumurtalarını aldığımda saklayabileceğim en ideal yer neresi? Oda sıcaklığında buğday kovasının içinde mi yoksa buzdolabında bi şeye sarılı bi halde mi? Bunu sormamın nedeni ikisinin de çok tezat olup forumda ikisinin de kabul görmesi?

3)Bu saklayacağım yumurtaları bu şekilde en fazla ne kadar saklayabilirim?

4)Kümesimde yumurtlama sıkıntısı çekmiyorum ama yumurtladıktan sonra yavrular fazla yaşamadan ölüyolar. Geçen sene 14 yumurtadan sadece 2 tane yavru elde edebildim, diğerleri 1er 2şer hafta sonra öldü. Bunun nedeni nedir, atladığım görmezden geldiğim bi ayrıntı mı var, neden yavru alamıyorum bu konu çok rahatsız ediyo.

5)Anne babaların yavrulara adaletli bi şekilde yem vermeleri ve yavruların aynı oranda büyütmeleri için napmalıyım?

6)Yavruları büyütürken ne gibi ilaç, vitamin kullanmalı, aşılamayı ne zaman yapmalıyım?

Şimdiden herkese cevapları ve yardımları için çok çok teşekkür ediyor ve herkese yaklaşan yumurtlama döneminde bol bol ve çok sağlıklı yavrular üretebilmelerini temenni ediyorum.

yumurtaları bodrum gibi güneş görmeyen sadece serin yerlerde en fazla 2 ay saklayabilirsiniz.

VETERİNERDEN E-COLI İÇİN ''CESAMOLIN...COLIMIX .. GİBİ BİR İLACI 10 GÜN VERMELİSİNİZ. 40 GÜN SONRA TEKRAR.

YAVRULARINIZIN KOLI BASILI NEDENİYLE ÖLME İHTİMALİ OLDUKÇA YÜKSEK.

KISIR KUŞUNUZ DA SALMONELLA OLMASIN SAKIN.( UR, AYAKTUTULMASI GİBİ.. SALIK TEK KANAT,ESKİDEN SALLABAŞLIK GEÇİRMİŞ OLMASI GİBİ..) SALMONELLA OLAN KÜMESTE YAVRU YAŞAMAZ ÇÜNKÜ..

TAŞIYICI OLMASINDAN ŞÜPHELENDİĞİNİZ KUŞUNUZ OLABİLİR..TAŞIYICI KUŞUN KAKASINDA KİREÇ GİBİ PARÇALAR OLACAKTIR BİLGİNİZE.

ugur-gop' Alıntı:
Cümleten merhaba.

Birkaç tane sorum olacak. Her biri için Formu incik cincik ettim ama cevaplardan tatmin olmadım ve tam aradığım şeyler yoktu bu yüzden site yöneticilerinde kusuruma bakmamalarını temenni ediyorum.
öncelikle:

1)Bakıcı diye adlandırdığım bir çift kısır kuşum var, bunların altına ne zaman olursa olsun yumurta koysam hemen yumurtaya yatıp, sahiplenip yadırgamadan bakarlar mı?

2)Güvercinlerin altından yumurtalarını aldığımda saklayabileceğim en ideal yer neresi? Oda sıcaklığında buğday kovasının içinde mi yoksa buzdolabında bi şeye sarılı bi halde mi? Bunu sormamın nedeni ikisinin de çok tezat olup forumda ikisinin de kabul görmesi?

3)Bu saklayacağım yumurtaları bu şekilde en fazla ne kadar saklayabilirim?

4)Kümesimde yumurtlama sıkıntısı çekmiyorum ama yumurtladıktan sonra yavrular fazla yaşamadan ölüyolar. Geçen sene 14 yumurtadan sadece 2 tane yavru elde edebildim, diğerleri 1er 2şer hafta sonra öldü. Bunun nedeni nedir, atladığım görmezden geldiğim bi ayrıntı mı var, neden yavru alamıyorum bu konu çok rahatsız ediyo.

5)Anne babaların yavrulara adaletli bi şekilde yem vermeleri ve yavruların aynı oranda büyütmeleri için napmalıyım?

6)Yavruları büyütürken ne gibi ilaç, vitamin kullanmalı, aşılamayı ne zaman yapmalıyım?

Şimdiden herkese cevapları ve yardımları için çok çok teşekkür ediyor ve herkese yaklaşan yumurtlama döneminde bol bol ve çok sağlıklı yavrular üretebilmelerini temenni ediyorum.

selamlar

uğur kardeşim sorularına bilgimin yettiğince cevap vereyim.

1-Kısır kuşlar genelde yavruya ve yumurtaya aç oldukları için büyük oranla yumurtalara hemen sahiplenirler.

2-yumurtaları saklayabileceğin en ideal yer buğday kovasının içidir ben genelde böyle saklarım.

3-Ben bu şekilde 45 gün sakladığım yumurtadan yavru aldım.

4-yavru verimine gelince kış aylarında yavru verimi düşüktür bu bakımdan sıkıntılı geçer kış dönemi yaz ayında da yavru problemi çekiyosan bakıcılarında sorun var demektir,bu dönemlerde doğal vitamin takviyesi yapabilirsin kuşlarına.

5-Yavruları eşit şekilde büyütmen için kuşların ilk yumurtalarını koyduklarında altlarından çek ikinci yumurtalarını koyduklarında altlarına sür bu şekilde eşitliği sağlamış olursun ama yinede ilk çıkan kuş genelde erkek olduğu için ikinci yavruyu geçebilir yinede bu durumda zayıf yavruyu pompa yardımıyla kendin yem takviye yapabilirsin.

6-ilaç konusunda yardımcı olamıycam çünkü hiçbir şekilde ilaç tavsiye etmiyorum elinden geldiğince doğal yollarla tedavi etmeye çalış özellikle kümesini sürekli hijyenik tut hastalığı önlemenin en büyük ilacı hijyen unutma..

saygılar,sevgiler

umut coşkun
DENİZLİ

Abi aynı sorun bendede vardı.Ben kuşları arada salıp pek fazla dişarıya çıkarmazdım.Çıkardığım zamanlarda hep çimen vb.şeyler yiyip kusup hasta oluyolardı.Yavrulara iyi bir şekilde bakmıyolardı.Yavru diken tüyüne girince hemen üstünden kalkıyolardı yatmıyolardı bu yüzdende yavru ölüyodu.4-5 ay bu şekilde gitti en sonunda kuşların çoğu hasta oldu.Kurudular.Bende hepsini elden çıkardım.3 Çift karakuyruk 3 çift mardin 3 çiftte tip var.Maşallah şuanda 8 tane yumurtam 1 tanede büyüyen yavru var.İnşallah bu sefer kayıp vermeyiz.Damızlık kuşların çok iyi ve tecrübeli olması gerekiyor.Her kuş yavruya iyi bakmayabiliyor.
Saygılar.

Türker abi ve Umut abi cevaplarınız için çok teşekkürler.

Kısır kuşlar geleli 2 ay falan oldu onlarla ilgili olacağını sanmıyorum çünkü uzun zamandır böyle yavru problemi.
Buğday kovasına koysam ve oda sıcaklığında muhafaza etsem olur dimi Umut abi? Bi de doğal vitamin takviyesini biraz daha açar mısın? Baby Tabs adında tablet haplar varmış yavru gelişiminde, bu ilaç hakkında bilgisi olan var mı?

Ölen yavruların kursakları dolumu doluysa soğuktan ölebilir bazende salmonella olur kursak şişer hazım etmez buda olabilir, mevsim kış soğuktanda gidebilir.Cok iyi gözlemlemek gerekir.Anaçlarda yeşil veya beyazımsı isal varmı ?dışardan çok kuş sokuyormusun kumese birçok neden var.Bozuk rutubetli yemde hastalık yapar.Havaladırman zayıfsa zaten kumes içinde koku olur bu nedenlerden de olabilir.Yavruların bağışıklığı zayıftır buyukler sağlıklı gibi durabilir.

Geçen kış sanırım bu konu başlığına yakın bir başlıkta ben açmıştım , sorunu benimkiyle birebir aynımı bilemiyorum .. Bendede halen aynı sorun devam ediyor .. Kuşlarım taşıyıcı yumurtaları başka arkadaşların kümesinde büyütüp gei alıyorum kimi kuş ise aynı kümeste bolca yavru vermeye devam ediyor .. Dolu kursakla bir gecede yavrularım ölüyor bir hafta belki birkaç gün yaşıyorlar ve hiçbir hastalık belirtisi dahi olmaksınız birden bire ölüyorlar çok acemi bir yetiştirici değilim lakin içinden henüz çıkamadım bu işin .. Teorime göre ebebeynler kursaklarındaki mama ile yavrularına taşıdıkları o lanet hastalığı veriyorlar .. Böylelikle yavrular ölüyor .. anne babalar taş gibi neşeli ama yavru büyümüyor altlarından .. Ben ilaçla yada başka bir yöntemle çözemedim .. Çözümüm arkadaşlarıma yumurta taşımak çok zor olyor ama mecburen bu yolla yavru elde ediyorum .. selamlarŞEREF

BU DURUMLA PEK ÇOGUMUZ KARSILASIRIZ SORUN KÜMESİMİZDE VEDE KUSLARIMIZDA TASIYICILIK OLMASIDIR EBEVEYNLER YAVRULARA KUSAR KENDİLERİNİ TEMİZLER AMA YAVRULAR ÖLÜRLER BU DURUM VE BU HASTALIK YUMURTAYA DAHİ ETKİ EDER SALMONELLA HASTALIGI BU OLUMSUZLUKLARA SEBEBDİR ÇARESİ YA TASIYICIYI BULMAK YADA İTLAFTIR

SAYGILAR

Abiler peki kuşlarımı ve kümesimi bu salmonella ve e.coli illetinden arındırmanın bi yolu yok mu? ben kendi kümesimde hiç yavru alamıcak mıyım...

Birkaç ay süren ilaç ve vitamin kürleri ile bu işin çözülebileceğini söyleyenler var , daha sonra aşılama ve koruyucu tedavi. Bu işi şebap bakanlar ve bazı posta bakanlar daaha iyi uyguluyorlar ..
İki aylık tedavi amaçlı ilaç kürleri 150 TL cıvarında ve sonrasında koruyucu tedavi kürleri .. Salmonella için en az 4 ayda bir 10 gün süre ile yine bazı diğer vitamin ve antibiyotikler buda yine 100 tl civarı .. Akabinde aşılama oda 150 ila 300 arası bir yıl koruma lı yada 6 ay lık üç -dört çeşit aşı var. Sadece kuşlar için ithal edilen aşılar bunlar . Bunlarıda zamanında bulmak ve kullanmak başka bir sorun . Geçen yıl kışın aşı yaptım iki ayrı aşı kullandım sütle katılarak ağızdan verilen bir aşı ve chevivacp200 diya bir aşı kulandım .Bu yıl aşı yapmamıştım ,bir ay öncesine kadar sorun yok gibiydi , şuan o aşılı kuşlar iyi sayılır ama daha önce aşı yapmadıklarım telef oldu . Benim kümesim de kendi teşhisim ekoli ve salmonella beraber gidiyor .
Zor ve masraflı bir süreç .
Şu an kümesimde hastalık var iki haftayı aşkındır ilaç tedavisi yapıyorum , çok kuş kaybettim kullandığım ilaçlarda faydalı oldumu olmadımı oda muamma,. Bir aydan kısa sürede tedavi için 150 tl den fazla para harcadım .
Bir sorunda piyasdaki ilaçların SAHTE OLMASI ihtimali, merdiven altı ilaç çok fazla... Bugün itibari ile sağlam 4 çift civarı kuşum kaldı .. Çok değerli birkaç kuşum da öldü , okadar zoruma gittiki anlatamam ! para verip alamayacağım birkaç kuş , , öyle söyleyeyim! ..Yavrulardan kızmalardan ölenlere okadar yanmıyorum ama ,işte çok önemsediğim birkaç kuş.. Ocağımı söndüdü gibi birşey ..
Bu yaz başı uçurup söktüğüm gök sinekli takkalı bir dişim vardı ,ideğale yakın oyun yapan ,mükemmel değil ama koyunun yokluğunda Apdurrahman çelebi misali bir kuş , enbüyük sorunu teslim olamaması idi ,çokzor basıyordu kendini paralıyor öyle iniyordu . Pazartesi günü öldü şimdi kümese yem vermeye gitmek dahi içimden gelmiyor hiç ağzının tadı kalmadı . Mücadele hep çaba hep biryerde tıkanma ,baştan baştan yeni baştan mücadele .. Kimi lerine göre taşıyıcı olarak nitelene bilecek kendisi sağlıklı olan ma yavru büyütemeyen her ağızda yavrusu ölen kuşları itlaf etmek lazım yada vazgeçmek .. Ama bana göre bu günün koşularında bazı kuşları feda etmek okadar kolay değil yerini dolduramayacağın bir kuşu feda etmek benim için çok zor yumurtasını taşımayı yeğliyorum bu durumda ..
Bu iş insanı çok yıpratıyor inanın elimden gelse bugün bırakacağım bu işi , bıktım bu hastalıklarla mücadeleden .. selamlarŞEREF

:( :( çok üzüldüm gerçekten... çok kötü bi şey insanın en sevdiği kuşunu kaybetmesi daha 4 gün önce geldi benim de başıma, en çok sevdiğim 2 senedir uçurduğum her kümenin içine girip göz ucuyla bile bakmadan direkt benim kümesime inen dolapçım öldü hastalıktan aynen Şeref abi anlattığın gibi çok zoruma gitti... Kaçıp gitse bu kadar üzülmem ama öldüğünü görmek üstüne titrediğimiz kuşun gerçekten acı verici... piyasada çok fazla ilaç var hangisine güvenilceği de şüpheli... hepsini deneyip gözlemlemek de çok masraflı hele bi de benim gibi öğrenciysek... çok güzel bi şey kuş beslemek benim için, aşk gibi onlarla aramdaki ama bu tür dezavantajlar, olumsuzluklar insanı üzmüyo yıpratmıyo, hevesini kaçırmıyo değil... yapacağımız şey aslında belli birbirimize destek çıkmak... şehir farkı gözetmeksizin... bugün benim kuşum hasta olur yarın bi başkasının belli olmaz... bu yüzden birbirimize yardım etmemiz gerektiğini düşünüyorum... Allah hasta kuşlarımıza acil şifalar versin...

ugur-gop' Alıntı:
:( :( çok üzüldüm gerçekten... çok kötü bi şey insanın en sevdiği kuşunu kaybetmesi daha 4 gün önce geldi benim de başıma, en çok sevdiğim 2 senedir uçurduğum her kümenin içine girip göz ucuyla bile bakmadan direkt benim kümesime inen dolapçım öldü hastalıktan aynen Şeref abi anlattığın gibi çok zoruma gitti... Kaçıp gitse bu kadar üzülmem ama öldüğünü görmek üstüne titrediğimiz kuşun gerçekten acı verici... piyasada çok fazla ilaç var hangisine güvenilceği de şüpheli... hepsini deneyip gözlemlemek de çok masraflı hele bi de benim gibi öğrenciysek... çok güzel bi şey kuş beslemek benim için, aşk gibi onlarla aramdaki ama bu tür dezavantajlar, olumsuzluklar insanı üzmüyo yıpratmıyo, hevesini kaçırmıyo değil... yapacağımız şey aslında belli birbirimize destek çıkmak... şehir farkı gözetmeksizin... bugün benim kuşum hasta olur yarın bi başkasının belli olmaz... bu yüzden birbirimize yardım etmemiz gerektiğini düşünüyorum... Allah hasta kuşlarımıza acil şifalar versin...
Teşekkür ederim iyi dileklerişniz için .. Aslında hep yaşadığımız şeyler dejavu dibi aynısını çok defa yaşadık .. ) .
Ülkemizde köklü bir teşkilatlama olmadığı için hep köşe başı tedbirlerle ancak bukadar olabiliyor ..Kuşçuluk adına sistemli bir teşkilet oluşmadıkça Kamu iradesi arkaya alınıp Omurgalı bir teşkilatlama ile yürünemedikçe Veteriner ve ilaç desteği bireysel çabalar dan öteye gidemez . Bazı mahalli kuşcu dükkanlarından yad elden alınan mahiyeti net olamyan ilaç ve aşılarda işte bukadar çözüm olabilir .. Köklü ve teşkilatlı bir federasyonla , Devletin bu alanlarda görevli kurumlarının desteği ile yani tarım bakanlığı olur , buna yakın hertürlü kamusal teşkilat olur .. Tavukçuluk sektörü gibi endüstriyel bir konumumuz yok ,'' PED ''Tabir edilen evcil hayvan işi ni yapan işletmelerin de tam olarak ilgi alanına giremiyoruz yad yeterli ekonomik cazibeyi taşımadığımızdan esgeçiliyoruz .. oysaki bu işe de aslında çok büyük harcamalar yapılıyor .. Sokakta bilinenin aksıne artık insanlar bu işe ciddi emek harcıyor .Parasını hiç gözetmeden koruyucu Veterinerlik hizmeti almak için elimizde bir imkan varmı yok .. Bu işi bilen veteriner dahi yok .. Dışkı veya kadavradan bir labaratuvar analizi imkanı yok gibi .. Bu işi adam gibi yapmak için sağını solunu yırtan çok fazla kuşçu var artık buna inanın .. Bir iki kilo buğdayla ikitane kuşla olmuyor artık, eskiden olduğu bibi yada eskiden bilindiği gibi .. Sorunlarımızın daha kolay çözümü için Sistemli bir teşkilatlanma mecburi ... selamlarŞEREF

Aynen abi sonuna kadar katılıyorum... Ben bile daha 4 senelik kuşçuyken ve 21 yaşındayken ve de öğrenci olduğum halde bu kadar masrafa giriyosam güvercinlerim için, en ufak bi aksırmada içim acıyosa, öldüklerinde o gün boyunca yas tutuyosam abilerim olan 10-20 yıllık kuşçular nasıl oluyolar kim bilir... nerdeyse her hayvan için özel teşkilat varken güvercin gibi bizim için çok çok değerli varlıkların teşkilatı olmaması gerçekten acı verici... İnşAllah bu dileklerimiz gerçek olur ve yakın bi zaman içinde isteklerimize kavuşuruz...

valla kardeşim ben sana napacağını söyliyim ben bu sorunu çok ama çok araştırdım bak bunu ilaçla çözemessin ben çok kullandım olmadı iğneleri var destekleyici yakınımda veteriner olmadığı için getiremedim bu olay genetik anne veya babadan bulunuyor . benim kuşlarım doğuyodu tam tüyleniyordu bir anda düşüyordu hayvan ağzını açıp duruyor kapatıyor sonra ölüyordu bana kalırsa çözüm olarak napabilirim diyorsan o kuşlarını sat .. yada eş yapma kuşları satıp yeni bir çift al tabiki sen daha iyi bilirsin ama dediklerimi düşün.

YAVRU ZAMANI ; KANARYA MAMASI VERMEKTEYİM.

E-COLI VE SALMONELLA SİNDİRİM SİSTEMİNİ ETKİLİYOR.TAHILLARI YAVRULAR ÖĞÜTEMİYOR, OYSAKİ UNLU GIDALAR İLE ÜRETİLEN KANARYA MAMASI KURSAKTA RAHATÇA EMİLEBİLİYOR.
TAVSİYE ETMEKTEYİM.

1 GÜN BARSAK KURDU

3 GÜN E-COLI

14 GÜN SALMONELLA TEDAVİSİNİ KIŞIN YAPMALIYIZ..YAZIN İLAÇ VERİLMEMELİ ,KANAATİNDEYİM.HEM YAVRULAR İLAÇ TAN ZARAR GÖRÜYOR.. HEM DE HAVALAR SICAKTA HEMEN BOZULUP ETKİSİZ OLUYOR HATTA ZARAR VERİYOR..KUŞLARIMIZA..

Benımde öluyo ama bnm kumes saglıksz kokuyo nemli ne yapmalıyım nasıl temızlemelıyım
:hungur: :sinirli: :hungur:

şeref' Alıntı:
Birkaç ay süren ilaç ve vitamin kürleri ile bu işin çözülebileceğini söyleyenler var , daha sonra aşılama ve koruyucu tedavi. Bu işi şebap bakanlar ve bazı posta bakanlar daaha iyi uyguluyorlar ..
İki aylık tedavi amaçlı ilaç kürleri 150 TL cıvarında ve sonrasında koruyucu tedavi kürleri .. Salmonella için en az 4 ayda bir 10 gün süre ile yine bazı diğer vitamin ve antibiyotikler buda yine 100 tl civarı .. Akabinde aşılama oda 150 ila 300 arası bir yıl koruma lı yada 6 ay lık üç -dört çeşit aşı var. Sadece kuşlar için ithal edilen aşılar bunlar . Bunlarıda zamanında bulmak ve kullanmak başka bir sorun . Geçen yıl kışın aşı yaptım iki ayrı aşı kullandım sütle katılarak ağızdan verilen bir aşı ve chevivacp200 diya bir aşı kulandım .Bu yıl aşı yapmamıştım ,bir ay öncesine kadar sorun yok gibiydi , şuan o aşılı kuşlar iyi sayılır ama daha önce aşı yapmadıklarım telef oldu . Benim kümesim de kendi teşhisim ekoli ve salmonella beraber gidiyor .
Zor ve masraflı bir süreç .
Şu an kümesimde hastalık var iki haftayı aşkındır ilaç tedavisi yapıyorum , çok kuş kaybettim kullandığım ilaçlarda faydalı oldumu olmadımı oda muamma,. Bir aydan kısa sürede tedavi için 150 tl den fazla para harcadım .
Bir sorunda piyasdaki ilaçların SAHTE OLMASI ihtimali, merdiven altı ilaç çok fazla... Bugün itibari ile sağlam 4 çift civarı kuşum kaldı .. Çok değerli birkaç kuşum da öldü , okadar zoruma gittiki anlatamam ! para verip alamayacağım birkaç kuş , , öyle söyleyeyim! ..Yavrulardan kızmalardan ölenlere okadar yanmıyorum ama ,işte çok önemsediğim birkaç kuş.. Ocağımı söndüdü gibi birşey ..
Bu yaz başı uçurup söktüğüm gök sinekli takkalı bir dişim vardı ,ideğale yakın oyun yapan ,mükemmel değil ama koyunun yokluğunda Apdurrahman çelebi misali bir kuş , enbüyük sorunu teslim olamaması idi ,çokzor basıyordu kendini paralıyor öyle iniyordu . Pazartesi günü öldü şimdi kümese yem vermeye gitmek dahi içimden gelmiyor hiç ağzının tadı kalmadı . Mücadele hep çaba hep biryerde tıkanma ,baştan baştan yeni baştan mücadele .. Kimi lerine göre taşıyıcı olarak nitelene bilecek kendisi sağlıklı olan ma yavru büyütemeyen her ağızda yavrusu ölen kuşları itlaf etmek lazım yada vazgeçmek .. Ama bana göre bu günün koşularında bazı kuşları feda etmek okadar kolay değil yerini dolduramayacağın bir kuşu feda etmek benim için çok zor yumurtasını taşımayı yeğliyorum bu durumda ..
Bu iş insanı çok yıpratıyor inanın elimden gelse bugün bırakacağım bu işi , bıktım bu hastalıklarla mücadeleden .. selamlarŞEREF

aynen öyle hocam tedavileri masraflı ama en etkili koruma yoluda aşı chevivac p200 kullanmışsınız ztn birde chevivacS var aşı olarak ama sizinde belirttiğiniz gibi tedarik etmek oldukça zor alman patentli ve ülkemizde malesef satışı yasak kişisel olarak getirtebiliyorsanız ne mutlu ama aracı giriyorsa getirme şeklide önemli soğuk zincirde olması gereken ilaçlar olduğu için nakliye şartlarıda iyi olmalı zaten aşılar kendi özel ambalajlarına +- 2 derecede geliyor en yakın bulgaristan sofyada bir mağaza vardı ilaç temin edebildiğimiz orasıda ab üyesi ülkelere kapıya kadar teslim ülkemizde gümrüğe kadar ondan sonrası tamamen gümrükçülerin merhametine kalmış bir şey başımızda adam gibi bir federasyon olsa bunlarıyaşamazdık ama malesef avrupaya yetişebilmek için güvercin konusunda çok şey değişmesi lazım

Geri