Yavru ölümleri çok geniş kapsamlı bir konu ..Bu yaz boyunca bende yavru alamadım , oysa aynı ekelerden geçen yıl bolca yavru almıştım , benim kendi kümesimdeki sorunun sebebini damızlıkların sindirim sistemine yerleşen bir mikrop yada zararlı baktari olduğunu düşünüyorum .. Aşırı zor bir süreci yeni yeni atlatıyorum , diyebilirimki 8 9 aylık bir sıkıntılı dönem yaşadım ..
Kümes hijyeni ve kümese giren hastalıklı kuşların kontrolü çok mühim .
Ben kuşlarımın bir bölümünü emenet vermiştim, bir iki ay kadar bu kuşlar kümese döndüğünde hafif kırgındı ancak aşırı bir hastalık belirtileri yoktu, kısa sürede düzeldiler ..
Buna karşın bu bahsettiğim kuşların kümese geri gelmesi ile kümesimde yavru ölümleri arrttı .
Akbinde tamamına yakını ilk hafta larda öldü ..Şunu da biliyorumki damızlıkların yavruya bakması ile ilgili bir sorunum olmadığı gibi fiziksel koşullarımda ideğale oldukça yakın ...
Daha sonra dışarıdan bakıcılar aldım malesef kümese girince onlarda yavruyu büyütemedi yani kısa zamanda onlarda bu mikrobu kapıp taşıyıcı oldu.. ...
Kümes temizliği ve ekelerin ilaçlamasını dikkatli takip ettim banyo sularınave içme sularına göz taşı koydum '' bakır sülfat'' bu bakır sülfatı iki hafta kullandım 5 lt suya bir çay kaşığı, günlük yada gün aşırı yeniledim ..
Salmonella hapını tüm kuşlara kullandım sağlıklı ve eşsizler dahil tüm kümese , bağarsak paraziti için hap uyguladım yine tüm kümese , Bu ilaç tedavisi aşağı yukarı üç aydır belirli periyotlarda devam ediyor .
.Hijyen konusunda paranoyak seviyede hassaslaştım Kümesi bir kaç gün de bir mutlaka süpürüyorum akabinde tünemeliklere ve yavruluklara siprey kabı ile çamaşır süyü sıkıyorum .. Çamaşır suyu iyibir dezenfekten , oldukça etkili kümeste uçuşan tozları ve bu zozlar içindeki mikrobu bakteriyi bu şekilde önledim ..
Şuan ALLAHA çok şükür tamamına yakınından yavru büyüyor henüz granti olmayan iki çift var, onlarda yavru yaptığında neticeleri belli olacak ama ümitliyim bu meseleyi çözdüm gibi.... Dediğim gibi zor bir dönem ..
İmkan var ise kümesi bir süre boşaltıp bir kaç ay kuş koymamamnızı bu arada o kümesi iyice temizlemenizi hatta pürmüzle köşe bucak yakıp daha sonra içeride kireç södürüp kapısını baçasını açıp havalandırmanızı hatta tabanını duvarını çamaşırsuyu ile bolsu ile yıkayıp boş bırakmanızı öneririm .. Çok geçmiş olsun başarılar.. selamlarŞEREF