Yavru'nun Yumurtadan Çıkamaması

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Ömer ÖZKURT
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 20
  • Görüntüleme Görüntüleme 13K

Ömer ÖZKURT

Moderatör
www.guvercinler.org
Ad Soyad
Ömer ÖZKURT
Meslek
Kamu Personeli
İlgi Alanı
Kediler
Bazen yavrular yumurtadan çıkamıyorlar.Yeteri kadar büyüyüp gelişmelerini tamamlamışlar.herşey normal.ama kuş yumurtadan çıkamadığı için ölüyor.bazen hiç çatlatamıyor yumurtayı bazen iseyarısını kırıp öyle kalıyorlar.
Bu olay benim başıma sık sık geliyor.Çoğu zaman iyi takip sonucu ben yardımcı oluyorum çıkmalarına ve onları kurtarıyorum ama bunu her zaman yapamıyorsunuz.
Sizlerinde bu olay başınıza geliyormu.ne gibi önlemler alıyorsunuz?
Bazente yumurta kabuğu çok ince oluyor,zar gibi bile olabiliyor ben bunu kalsiyum eksikliği olarak algılayıp kalsiyum takviyesi yapıyorum ve sorun ortadan kalkıyor.bu durumlarda yumurta kabuğunu da ezip kuşlara verebilirsiniz severek yiyeceklerdir.
Ama gelelim asıl konuya bu seferde kalsiyum fazlası oluyor galiba,yumurta kabukları çok sert oluyor.
kalsiyum takviyesini fazla uyguluyorsun demeyin onunla alakası yok bende düşündüm çünkü aynı şeyi ama onla alakası yok.

ömer cim konuyu açmışsın cevabı vermiş gibi bişey olmuşun. kuşa görede değişir. yumurtanın kabuğunu kalın yapmıştır.

bi çaresi yokmu onu soruyorum işte feyzi.

.

S.a yumurtanın çıkış tarihini aşağı yukarı bilmen gerekir gün dolduğu zaman 17 gün ortalaması vardır baktın ki yavru çıkmıyor yumurtayı eline alır hafiften nemlendirirsin yani (tükürükleyebilirsin)sonra ömrü varsa takdiri ilahi yumurtadan çıkar..

eflan' Alıntı:
slm alykm bir yumurtanın yavruya dönüşebilmesi için gerekli ısı gerekli nem ve çevirmeye ihtiyacı var. ısıya ve çevirmeye yardım edemeyiz ama nem konusunda yapabileceğimiz şeyler var. kuşların yuvalarına yakın bir yere kapağı bir çok yerinden delinmiş büyükce bir kovanın içine su koyarsak kümesin içindeki nem miktarı artar. bu sayede yumurtların kabukları daha yumuşak olur. kanaryaların yumurtaları çıkmadan bir gün önce ılık suya sokup çıkarılarak yada anne kuş banyo yaptırılarak da yumurtadaki nem arttırılabiliyor güvercindede denenebilir.

güzel bir mantık yürütmüşsünüz.denemeye değer.
yorumlarınız için teşekkür ederim.

abi yumurta 10 günü geçtikten sonra hergün bi ılık suyla ıslatılmış bezle silersen yumuşatır ve çıkmasını kolaylaştırırsın...

10 gün daha kısa değilmi?yumurtayı ıslatarak zarar vermezmiyiz.?

yumurtaya su değerse yumurta bozulur. su değen yumurtalardan yavru çıkmaz. benim dediğim son gün yani yavru canlandıktan sonra ıslatmak.

abi siz bilirsiniz.isterseniz son günde yapın, isterseniz su nemi ile nemlendirin ama faydası olur...

öncelikle selam arkadaşlar yumurtadan çıkamama ve yavru ölümleri her kuşçuda olur bunun için en sağlam çözüm şudur:yavrunun yumurtadan çıkmasına 3-5 gün kala yumurtayı elinize alıyorsunuz daha sonra parmağınızı ıslatıp yumurtayı ortasından daire olarak ıslatıyorsunuz takip edin yumurta tam ıslattığınız yerden ayrılacak denenmiş ve test edilmiştir.hoşçakalın saygılarla

kuşlarımdan bir tanesinin yumurtası 14 günde kırıldı biri 2 gün önce kırıldı diğeri bugün kırıldı :)) çok şirin yavrularım var maşallah

kuşların yumurtadan çıkamamasının başka ne gibi sebepler olabilir.
fazla kalsiyum takviyesi yol açıyor olabilirmi?

ii günler millet bi sorum olucaktı
benim 2 tane miski var yumarladılar ve gelincğe yem oldular
diğer taraftada 2 tane normal kuş var onlarda yumurtladı
miskinın yumurtaları soğudu diğerinın altına braksam çıkarmı
şubat ayındayız hava malüm soğuk oluyor
miski yumurtaları 5 6 gündür ölece yatıyor soğudular
bi yardım edermsiniz

Ben yeni bir bakici olarak ilk catlamis yumurtalari görünce sasirdim.
bekliyorudum gec bile olmustu,ama sonucta yumurtalar catladi.

anasini az uzaklastidim ki gitmek istemiyo.
Baktim altinda tuylu ciplak bas parmak kadar bir yaratik :hhh:
ama öbür yumutadan 2.yavru cirpiniyor yumurtadan cikamiyor gibiydi.\
ilk bir heyecenla besmele ile tutdum kabugundan ama yavru ayrilacak gibi degil resmen kabuk kusun tüylerine yapismis.

neyse anasida durdurmuyor.aldim isikli bi yere birde su tabi yavruya ne yapacagimi bilmeden.
denedim islatmayi ki su soguktu kus cipindi valla alissin dedim ama yinede ayrilmadi kabuk yavrudan.
en sonunda yavas yavas gelmeye basladi bir kisminida ben elimle ezerek ufaladim
böyle bir cözüm yaptim yavruyu kurtardim.
bence kuslarda tam bir deneyim yok yavruyu kendisi kurtarmasi gerek
ne biliyim kabugunu yesin.ilk yumurtanin kabuklari yoktu ikinciyi yememis yada baba ögle arasi ona yardim etmistir diye düsünüyorum.

Mechelen' Alıntı:
Ben yeni bir bakici olarak ilk catlamis yumurtalari görünce sasirdim.
bekliyorudum gec bile olmustu,ama sonucta yumurtalar catladi.

anasini az uzaklastidim ki gitmek istemiyo.
Baktim altinda tuylu ciplak bas parmak kadar bir yaratik :hhh:
ama öbür yumutadan 2.yavru cirpiniyor yumurtadan cikamiyor gibiydi.\
ilk bir heyecenla besmele ile tutdum kabugundan ama yavru ayrilacak gibi degil resmen kabuk kusun tüylerine yapismis.

neyse anasida durdurmuyor.aldim isikli bi yere birde su tabi yavruya ne yapacagimi bilmeden.
denedim islatmayi ki su soguktu kus cipindi valla alissin dedim ama yinede ayrilmadi kabuk yavrudan.
en sonunda yavas yavas gelmeye basladi bir kisminida ben elimle ezerek ufaladim
böyle bir cözüm yaptim yavruyu kurtardim.
bence kuslarda tam bir deneyim yok yavruyu kendisi kurtarmasi gerek
ne biliyim kabugunu yesin.ilk yumurtanin kabuklari yoktu ikinciyi yememis yada baba ögle arasi ona yardim etmistir diye düsünüyorum.
abi kuşlar yumurtalarının kabuğunu yemezler.yavru çıktıktan sonra alır dışarı atarlar.kümesini iyi araştırırsan kabukları biryerde bulursun.ayrıca diğer yavruyu eline alıp böyle bir işlem yapman çok yanlış bence.bıraksan o kendisi çıkardı.yumurtadan çıkamama olayları genellikle kabuğunu kıramamasından kaynaklanır.sen zaten kabuğu kırmış yavruyu alıp ayırmaya çalışmışsın.buna gerek yoktu bence.

Evet haklisin ben gece ile yanlis okuyup yanlis islem yapmisim.
ilk cücüklerim oldugundan cok acemiyim tam gider ayak baktim olay anlatdigim gibi hemen care aradim dogal yoldan tabi

kuslarin kabuklarina bakcam kümes icinde kümes icinde folluk kenara sizmistir kesin yumurta

Aslinda yumurtanin biri yoktu güzel tüylü yavu vardi birindede yumurtanin bas kismi kirilmis kafasi cikmis gibiydi
ama diger yani icindeydi yumurtanin, birde kuslar yumurta kirma halinde degildi yardimda yok ben sandim yumurta kusa yapismis ayrilamiyor,o sebebten kusu yumurta ile bagini kopardim

az önce yanindan geliyorum simdilik sorun yok
baba gündüz anne aksam yatiyor sirasiy;a aile sadetleri cok iyi hic karisma olmuyor sirasiyla islerine bakiyorlar.

verdigin bilgiler icin tesekkür ederim

Bu bir çift kuşundamı oluyor yoksa geneli mi böyle ?

yok daha ilk cift kus yumurtalarim
digerlerinde daha görmedim yada 1 hafta arayla onlardada gelir yakinda.

ortam sicakligindan süpe ediyorum gece icerde isitici soba yakiyorum(aradada bir)
18 dereceyi gecmiyor cok soguk oluyor kisin 2(3) kat tugla var cephede hava alma yeride musait
bende soba yakiyorum 10 dereceden düsmesin diye.
acaba ortam sicakligindan dolayi ve kuslarda yumurtaya sicakligini verince yumurtanin kabugu dis etkeni yavru kus'a yapisiyor
ben görüs olarak onu tespit etdim
bunu ayirdiktan sonra yavru kus rahatladi ellede alistiriyoum kokuya alissinlar diye

diger yumurtalarda olurda yazarim ama sanki bizim cift cok sirali bir yumurta bakimlari vardi
tam net bir kuscu degilim gözlemlem, sözlerim ve kelimelerim yarim kaliyor cevap ariyamiyorum.

kus yumurtasinin kabuga yapismasina sahit olmak güzel bir duygu ama cözüm icin bir sey arayana kadar kus bogulur
korkusu daha bir garip duygu
elimden geleni yaptim okudugum kadariyla yanlis olanda varmis.
ama önemli olan yasayan bir yavru ise gerisi cokta önemli degil.
denemeden ögrenilmez.:)

Yumurtaların erken çatlamasında tabiki sıcaklık faktörü etki eder de, etki etsede yumurtalarından çıkmaları lazım. Biraz daha bekle bakalım. Sonuçlarıda bizle paylaşırsın.

Geri