Yavruyken ucmamis eke kuslar nasil sökülür?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Kenan.P
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 26
  • Görüntüleme Görüntüleme 19K

Kenan.P

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Kenan Pekbas
Meslek
Bilgisayar
İlgi Alanı
Kediler
Tüm Kuscu arkadaslar ve üstadlara selamlar. Malesef bu konu hakkinda ileti bulamadigim icin konu acmak zorunda kaldim.
Benim 1 tane ucan eke kusum var oda yumurtada yatiyor. Avrupada atmaca saldirilari 9. aydan itibaren 3. aya kadar cok fazla oldugu icin ucuramadigim 1 yasini doldurmus ve hic ucmamis eke kuslarim var. Benim siz arkadaslardan ve Üstadlarimizdan ögrenmek istedigim: acaba bu kuslari ucan kilavuz kusun olmadigini farz ederek nasil sökebilirim? acaba gec mi kaldim? bir caresi varmi?. Kuslari ucurmak istedigim zaman dogru dürüst bir tur bile atmadan ya yere yada fazla kovalarsam yandaki müstakil evin catisina konuyor :hayir: . Bu konuda sizlerden bilgilerinizi esirgememenizi rica ediyorum. Ucmamalari ve karsi catiya konmalari beni cok rahatsiz ediyor :sinirli: . Simdiden konuya katilan arkadaslara tesekkür ederim. Selamlar Kenan

zamanla kuşların açılacağını düşünüyorum bugün bir tur atan kuş günde iki defa uçurulursa bir hafgta sonra 3 hafta uçmaya başlıyacaktır. zamanla uçuşlarını uzatır.

Evet Özgür bey haklisiniz fakat, öncedende yazmis oldugum gibi, kus bir tur bile atmadan konuyor, biraz yükselse belki tur atacak fakat hemen yere tekrar konuyor. Fazla ürkütmekte istemiyorum yan catiya konar diye. Kusu kümesin disinda yerde cok gezdirdim, esi ve yumurtasida var, fakat hic ucmadigi icin etrafin tanimiyor, acaba uzaktan biryerden biraksam yuvaya gelebilirmi? ne dersiniz? Hergün uzaktan birakarak nefesi acilabilirmi acaba?. Ilginiz icin tesekkür ederim, saygilar Kenan.

Merhaba Kenan bey kuslari mecbur biraz zorlamaniz gerekiyor kendi zevkinde birakirsaniz ucmak istemezler rahata alistiklari icin :evet: ve disari cikardiginiz zaman kuslariniz ac olsun o zaman ben ce hem istediginiz gibi tur atacacaklar hem de ucmaya baslarlar saygilar

Yumurtalari oldugu icin pek fazla ac birakamiyorum, hayvanlarin yumurtayi isitmak icin enerjiye ihtiyaci var diye düsünüyorum. Baska önerileri olan üstadlar varsa lütfen benimle bilgilerini paylasmalarini rica ediyorum. Sizin isminizde Kenan :-) Siz yurtdisinda nerde kaliyorsunuz?

Slm Kenan bey evet benim de ismim Kenan ben München de kaliyorum ama Kuslariniz yumurtaya yatiyorlar diye sürekli tok kalmalarina gerek yok tekrar saygilar

S A KENAN KARDEŞİM GEÇ UÇAN KUŞ BİRAZ UGRASTIRIR AMA DÜZENLİ UÇUMLA KISA ZAMAN DA UÇMAYI ÖGRENİRLER TÜYÜNÜ DİZİP KANATLARINI DA DEGİŞTİRDİLERSE İLERİSİ İÇİN DAHA RAHAT SORUNSUZ OLMUŞ OLURLAR KUŞ BİRAZDA YERİNE GÖRE EZİYETİ HIRPALANMAYI İSTER DEVAMLI KOVALANIRSA ODA ADAP TE OLUR UÇUMUNU ÇOGALTIR BİLDİGİNİZ KUŞ İSE BİR KERE BEKLEMİŞ OLURSUNUZ YUMURTASI DA VAR DİYORSUNUZ YAVRU ÇIKANA KADAR UÇMAYI ÖGRETİNKİ YAVRUDAN SONRA DAHA DA RAHATLAR DAHA HEVESLENİR İÇİN DE VAR İSE VAR OLANI YANSITIR KOLAY GELSIN GÜLE GÜLE BESLEYİN

SAYGILAR

Muharrem bey ve Kenan bey ikinizde haklisiniz galiba. Bugün yemlerini 4/1 azalttim, yarin sabahtan itibaren kovalamaya baslayacagim bakalim ne olacak. Ucmaya baslayan olursa sizlerle paylasirim, tüm destek veren arkadaslara tesekkür ederim. Ilim dag gibidir ögrenmekle bitmez, daha baska tafsiyesi olanlar varsa memnuniyetle karsilarim. Selamlar Kenan

S.A. YUKARIDAKİ YORUMLARI OKUDUM ARKADAŞLARA KATILIYORUM. KUŞU FAZLA DOYURMAYACAKSINIZ. BİRDE ELİNİZE ALIP FIRLATABİLDİĞİNİZ KADAR YUKARIYA FIRLATIN. DAHA SONRADA BİR ÇUBUĞA BİR BEZ YADA NAYLON TARZI BİR ŞEY BAĞLAYIP SALLAYIN. MUTLAKA BİR İKİ TUR ATACAKTIR. BUNU SÜREKLİ YAPTIĞINIZDA FORM KAZANACAKTIR.
KARŞI TARAFTAKİ EVİN ÇATISINA KONDUĞUNDA KÜMESİ AÇIN BİRAZ YEM GÖSTERİN HEMEN YEME GELECEKTİR. BU BİLE ANTREMANINA KATKIDA BULUNACAKTIR DİYE DÜŞÜNÜYORUM.
İYİ UÇURMALAR
SELAMLAR.

Seckin bey, ac birakma konusunda bende size katiliyorum fakat bayrakla veya sopayla ürkütmeye gelince biraz tereddütlüyüm, bakin Genc Osman bey "KUŞ OYNATMAK (2)" basligi altinda neler yazmis:

"" YERDEN KORKUTULARAK ÜRKÜYÜLEREK PARLATILAN KUŞLARIMIZI DEĞERLENDİRELİM;
1-) kuşların 1-2 tanesi biz kafamızı kaldırana kadar kaybolacaktır. korktuklarından dolayı açılarak bilmedikleri
mahallelere gittiklerinden (ve kuş sahibi yada yanındaki arkadaşları kaybolan kuşlara salak kuşlar evini bile
bulamayan salak kuşlar diyeceklerdir)bir daha gelemeyeceklerdir

2-) kuşların kimisi çatı çatı gezerek geç gelecektir, rahatlamadan inemezler çünki kuş ömründe hiç görmediği bir
saldırıya maruz kalmıştır ve yerine inmeye tereddüt eder, çünkü saldırı ineceği kendi mekanında olmuştur(sahibi bu kuşlarıda salak olarak nitelendire bilir kuşun ürktüğünü ve zaman vermek gerektiğini anlamaz, zaten onu anlayacak yetenek olsaydı kuşlara bayrakla saldırmazdı )""

Genc Osman beyin iletilerini begeniyor ve mantikli buluyorum, benimde oyun kusunda hic istemedigim birsey varsa oda kendi hedefinden baska bir yere konmasi. Az takla atmis veya sefere cok az gelmis bunlar benim icin ikinci sirada geliyor. Karsi catiya konmasina sebep olmayacak bildiginiz bir sökme teknikleri varmi acaba? Varsa ve benimle paylasirsaniz cok memnun olurum, tekrar cok tesekkür ediyor ve saygilarimi sunuyorum. Kenan

Bu arada benim soruma simdiye kadar cevap gelmedi: Acaba bir iki cadde ilerisinden kusu birakarak hic ucmamis bir kus sökülebilirmi? Hic ucmamisdan kastim, yani kus pek yükselip etrafi tanimadi, sadece karsi catiya kadar yükseldi oda en fazla 3-4 metre filan. Bu konuda siz degerli arkadaslarimin yorumlarini bekliyorum. Selamlar Kenan

S A KENAN KARDESİM KUŞDA ÖNEMLİ OLAN YER HAKİMİYE TİDİR İSTER OYUNLU OLSUN İSTER OYUNSUZ OLSUN KUŞUN ÇATIYA KONMASIDA GELİP YERE İNMESİDE KUŞÇU ALAKALIDIR KUŞ DİREGİN TEPESİNE KONABİLİYORSA GELİP YERİNE DE İNEBİLİR AMA BU SİZİNLE ALAKALIDIR KUŞ DA DSİPLİN ÖNEMLİDİR KUŞUN ÇATIYADA YADA YERE İNMESİ KUŞÇU EGİTİMİNE BAGLIDIR KUŞA GEREKLİ EGİTİMİ VERMEZ SİZİN ELİNİZDE TAVİZSİZ OLMALI KAZANAN SİZ OLMALI SİZİN DEDİGİNİZ OLMALIDIR KUŞU EVİ BİLEN UÇAN KUŞLA UÇURUP YORULDUGUNU ANLADIGINIZDA PIRILTI İLE YERE İNDİRMEYİ ÖGRETMELİSİNİZ YOK ÇATIYA YADA BASKA YERE Mİ KONDU NE YAPIP EDİP BİR SEKİLDE YERE İNDİRENE KADAR UGRAŞMALI KAZANAN KUŞ DEGİL SİZ OLMALISINIZ İLACI BU DSİPLİN VEDE SİZİN DEDİGİNİZİN OLMASIDIR YANİ BU SEYIS DEN SİZDEN OLMALI SEYİSLİKLE ALAKALIDIR

SAYGILAR

Atmacaya kaptirdigim beyaz yavruyu sizin dediginiz gibi terbiye etmistim, kus bayagi acilmisti ve sinekleniyordu, artik zaman geldi kus göstermesem bile yere iniyordu, malesef atmaca aldi cok üzülmüstüm. O kus yavru idi ve ucmaya hevesli idi, buda benim isimi kolaylastirmisti, fakat simdiki hic ucmamis eke kuslar ise o kadar tembellesmislerki, sopayla hafif dukununca, yerden kalkip üzerimden ucup hemen arkama yere konuyorlar, yani beni deli ediyorlar. Muharrem bey kusun yorulmasi icin veya pirilti verebilmem icin kusun biraz olsun yükselmesi gerek, benim problemimde bu zaten. Acaba sizce biraz uzak yerden biraksam yuvaya bulabilirmi? Bu konuda sizin fikriniz ne acaba? Sayet gelir derseniz bir cadde ilerisinden birakmayi denemek istiyorum, kus biraz yorulup nefesi acilsin diye. Iyi aksamlar Kenan

Slm Kenan Bey Muharrem beyin dedigine katiliyorum kusa disiplini siz vereceksiniz yani kusculukta seyislik cok önemli arkadaslarin dedigi gibi yemle yada ucan kusun hedefine gelmesi yada inmesi icin pirilti vermek bunlar bir kac örnek kusunuzu nasil terbiye edeceginize dair yalniz yanlis anlasilmasin benim düsüncem his ucmamis kusunuzu bir kac sokak ilerden saldiginiz zaman kaybolma riskiniz oldugunuzu unutmayin nede olsa hic ucmamis kustan bahsediyorsunuz bu da demektir etrafini tanimayan bir kustur siz en iyisi kuslari büyükleimizin dedigi yöntemle yavas yavas zorlamaya calisin saygilar

Bugün yine ucurmaya calistim fazla kovalayinca yine yandaki catiya konuyorlar. Cok zahmetli bir is bunlari ucurmak, en iyisi yumurtadan cikacak yavrulari ucurup ekeleri damizlik yapmak herhalde. Arkadaslar yavrular kac günlük veya kac aylik olunca ucurmaya baslamak gerekir bilen varmi? Yine ayni hatayi yapip gec kalmak istemiyorum. Yardimlariniz icin bütün arkadaslara tesekkür ediyorum. Selamlar Kenan

Slm Kenan Bey dediginiz gibi belkide en iyisi yavrulariniz beklemek bu konu hakkinda formda genis bilgiler yer aliyor arama yaparsaniz daha iyi bilgilere ulasirsiniz ama yavrulariniz saglikli gelisirler ise 28 günlük olduklarinda yem yiyebilirler kovalamak icinse yavruyu gözlemeniz gerekir yerde duramaz kanat cirpar buda tahminen 1 yada 1.5 ay sonra olur (yeme düstükten sonra ) saygilar

Tekrar merhaba Kenan bey. Bende Hamburg yakinlarinda Buxtehude diye bir Kasabada kaliyorum. 27.02 den 04.03 e kadar is icabi bir haftaligina Münchene yakin olan Plattling e gelmistim, Deggendorf köyünde bir otelde kaldim, önceden tanisiyor olsaydik belki kuslarinizi görmeye gelebilirdim. Verdiginiz bilgiler icin tesekkür eder ve selamlarimi iletirim.

slm Kenan bey Tsk ederim insallah bir dahaki sefere geldiginiz de ugrayip bir cayimi icersiniz selametle kendinize iyi bakin saygilar

Kuş Sökmenin en kolay yolu uzak bi yerden salmaktır... Bu kadaR koLay xD

öncelikler herkeze selamlar .. benimde böyle problemim vardı kuş yerden alıp havaya atıyorum hemen bitişik olan fabrikanın çatısına konuyordu.. enişteme sordum sopanın ucuna renkli poşetlerden hışırtı yapacak poşetlerden naylonlardan bağla salla diyordu.. tabi bende ürküp kaçabileceklerini düşünüyordum.. eniştem geldi ve sopanın ucuna poşet bağladı ve salladı bi baktım çatıya çıktılar.. bende enişteme daha hayatta uçmazlar dedim emiştem sopayı uzattı ve onların görebilecekleri kadar yüksekte salladı .. sonra bi baktım kuşlar havada turluyo sonra 3 -4 tur attıktan sonra indiler.. eniştem hergün bole 3-4 tur attıktan sonra indir dedi yani sopayı sallamayı kesersen inecekler dedi.. o günden sonra hep ole yaptım... kuşlar iyice açıldı.. 10-15 tur atıp seferi yaptıktan sonra konuyolar.. böyle bir kaç ay uçurduktan sonra sökülecek kuşu uzaktan attım bi baktım kuş hemen çaıya seferini yapıodum ondan sonra hep ordan attım .. ve artık sopayı salladıktan sonra kendi başlarına gezip 10 - 15 tur atıyor havalanıo alcalanıyo .. kendi başlarına takla atıyolar felan işte bu şekilde yapabilirsin.
bol yavru alman dileğiyle.. iyi uçurmalar

SLM ARKADASLAR ANNE BABASINI BILDIGIM DAMIZLIK BI KUSUM VARDI 32 AYLIK BI KUSUM EN AZ BEŞ TANE YAVRUSUNU UCURDUM YAVRULARININDA HEPSI CK IYIYDI YAVRULARIN ERKEKLERİNİ UCURDUM BEN ZATEN DİŞİ KUŞUN UCURULMASINA KARSIYIM. UCURDUGUM SÖKTÜGÜM YAVRULARDAN IKITANESINI DAMIZLIK YAPTIM. KONUYA GELELIM BU DAMIZLIK 32 AY GÖKYÜZÜ GÖRMEMİS KUSU UCURMAYA DENEDIM ILK UCUMUNDA HAVAYA ATTIM BIRAKIN TURU DİREK YERE INDI ARKADAŞ DEDIKI BU KUŞ OYNASIN KENDIME KANAT YAPIP BENDE ONUN KADAR OYNUCAM SONRA BIDAHA BIDAHA BUNU AYNI ZAMAN ZARFINDA YAPTIM MORALIM BOZULDU KUŞ BI TUR ATMAZMIYA BELKI ON DEFA ATTIM KARSI CATIYA ATTI YARIM SAAT SONRA FALAN GELDI YARINTASI GÜNÜ BIDAHA AYNISINI YAPTIM BIR TUR FALAN DERKEN IKI UC TUR ATTI O GÜNÜ AMA YINE KARSI CATIYA KONDU BUNU HERGUN YAPTIM ODA HEP KARSI CATIYA KONDU AC UCURDUGUM ICIN IKI DAKIKADA GELIYODU 1HAFTA FALAN UCURMAYA DENEDIM VE KUS GÖT BILE BASMIYODU ŞAKŞAKLIYO IKINCI HAFTA GÖT BASMAYA BAŞLADI IKI GINDE ZATEN TAKLAYI DÖNDÜ AMA UCUSUNU 15DK FALAN CIKARDI 3 HAFTA NEFESLI BI KUSLA 2 TANE UCURDUM 1SAATE FALAN CIKTI VE BIR OYUNA GİRDİ YAVRULARIN HEPSİNI BOZAR TAKLASI AZ 4LÜ 5LI GIDIYO AMA GELISI BENİM EV IKI KATLI EVIN KÖŞESİNE ÖYLE BİR GELİYOKİ VURUCAK DIYE EN AZ 10 KISI GÖZLERINI KAPATMISTIR.NEYSE ARKADASLAR BOYLE BI ANIMI PAYLASMAK ISTEDIM KAFANIZI SİSİRDIYSEM AF OLA . (SOYUNU BILDIGIN KUSU BAK)

Evet Kenan Bey güzel bir konuya değinmişsiniz.
Gerçekten hepimizin denediği ve bir çoğumuzun pes ettiği kuşun kazandığı bir olay.

Gerçekten çok zor bir olaydır yavruyken uçmamış yatık kuşu uçurmak inanılmaz zordur.
Bence işin Sırrı kuştan daha inatçı olmaktan geçiyor.
Sopa ve naylon olayına bende katılıyorum.
Sonuç olarak bu kuş tembel ve uçmak istemiyor yani kendi arzusuyla uçmayacak bunda hemfikiriz.
O zaman onu uçmaya zorlayacak birşeyler yapmalıyız ana fikir bu olmalı.
Yılmadan inatla kuşu zorlamalıyız.
Bugün 1 tur yarın 2 tur deken.
Bir hafta sonra 2 sokak öteden atın kuşu,2 hafta sonra 4 sokak öteden alıştıra alıştıra.
Her konduğu yerde korkutup kaldıracaksınız.
Ben 5.kattın çatısına zeytin falan atıyordum kalksınlar diye :)

Çok zor bir yola girmişsiniz dedğim gibi ama İNAT bu işi çözecektir.

Kenan.P' Alıntı:
Seckin bey, ac birakma konusunda bende size katiliyorum fakat bayrakla veya sopayla ürkütmeye gelince biraz tereddütlüyüm, bakin Genc Osman bey "KUŞ OYNATMAK (2)" basligi altinda neler yazmis:

"" YERDEN KORKUTULARAK ÜRKÜYÜLEREK PARLATILAN KUŞLARIMIZI DEĞERLENDİRELİM;
1-) kuşların 1-2 tanesi biz kafamızı kaldırana kadar kaybolacaktır. korktuklarından dolayı açılarak bilmedikleri
mahallelere gittiklerinden (ve kuş sahibi yada yanındaki arkadaşları kaybolan kuşlara salak kuşlar evini bile
bulamayan salak kuşlar diyeceklerdir)bir daha gelemeyeceklerdir

2-) kuşların kimisi çatı çatı gezerek geç gelecektir, rahatlamadan inemezler çünki kuş ömründe hiç görmediği bir
saldırıya maruz kalmıştır ve yerine inmeye tereddüt eder, çünkü saldırı ineceği kendi mekanında olmuştur(sahibi bu kuşlarıda salak olarak nitelendire bilir kuşun ürktüğünü ve zaman vermek gerektiğini anlamaz, zaten onu anlayacak yetenek olsaydı kuşlara bayrakla saldırmazdı )""

Genc Osman beyin iletilerini begeniyor ve mantikli buluyorum, benimde oyun kusunda hic istemedigim birsey varsa oda kendi hedefinden baska bir yere konmasi. Az takla atmis veya sefere cok az gelmis bunlar benim icin ikinci sirada geliyor. Karsi catiya konmasina sebep olmayacak bildiginiz bir sökme teknikleri varmi acaba? Varsa ve benimle paylasirsaniz cok memnun olurum, tekrar cok tesekkür ediyor ve saygilarimi sunuyorum. Kenan
.
.
....eke olan kuşlarımızın...yaşları, eş durumları, mekannın durumu, karakter durumları, psikolojik durumları, kümesteki diğerkuşlarla ortak paylaşım alanları gibi durumlar etkendir....
...
...
....her eke kuşta aynı işlemler uygulanmaz...bu etkenleri değerlendirmek gerekir...
..
...internete giremiyorum telefondan ulaşırsanız yardımcı olmaya çalışırım...ilginize teşekkürler...
.
.
.....0545 843 42 94...numaram...kuşlarla ilgili ne sorununuz varsa bildiğimiz kadarıyla ve imkanlar el verdiğince yardımcı olmaya çalışırım.

Acemi şekilde kuş beslediğim zaman benim elimdede vardı birkaçtane uçmayan , onlar hantarlıga alısmıslar yem ver yatır güneslet gıbısınden vb. ne yaparsanız yapın kuşun ıstedıgınız performansa yukselmesı bıraz zordur zaman kaybıdır dıye dusunuyorum uçurma yasını bıraz geç baslatmıssınız . diğer ucan kuslarıda yanında götürür ve baskasının çatılarına konar yani bunu kımsede ıstemez. bence o kuşu elinizden çıkarın . sizin için degerlıyse veya damarını bılıyorsanız damızlık olarak besleyın yavrusundan faydalanın . eger illada ucurcam dıyorsanız bi program belırleyın gunun aynı saatınde yemleyın bıraz kaldırdın ucan kuslarınızda egzersız yaptırın fazla yatırmayın gelişme olacaktır.

Arkadasım zaten kusun yumurtası var demissin artık kus için bişeyler yapmayı bırak yavrularını kovala demişsin uzaktan salarsam yuvayı yenilemiştim yeni kuşlarımı yuvaya koyalı 5 ay oldu evden 2 soakak 3 soaka oteden salıyorum geliyor nefeslerini açmak için haftada bir filan yapıyorum kuşlar şimdi iyicene oyuna girdi yavaş yavaş sokuluyorlar bende kusları aldıgımda kuşlar artık yavruluktan çıkmış kuşlardı ama oyuna soktu Saygılar Mustafa Coskun

Arkadasım zaten kusun yumurtası var demissin artık kus için bişeyler yapmayı bırak yavrularını kovala demişsin uzaktan salarsam yuvayı yenilemiştim yeni kuşlarımı yuvaya koyalı 5 ay oldu evden 2 soakak 3 soaka oteden salıyorum geliyor nefeslerini açmak için haftada bir filan yapıyorum kuşlar şimdi iyicene oyuna girdi yavaş yavaş sokuluyorlar bende kusları aldıgımda kuşlar artık yavruluktan çıkmış kuşlardı ama oyuna soktu Saygılar Mustafa Coskun

Dama yavuz oldugunu anlayinca tam yavuzsakacmayacaindan eminsen ustakomduklari catiya torpil at sen nasil.ucarlar noktaya bile cikarlar

Geri