Yeni Güvercin Yetiştiricilerine Ufak Bir Tavsiye

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Vanlı Gürkan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 10
  • Görüntüleme Görüntüleme 2K
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Gürkan Soydemir
Meslek
Öğrenci
İlgi Alanı
Kuşlar
Öncelikle herkese iyi akşamlar ve selamlar , üye olmadan önce dolaştım sitede herşey var bende üye oldum ve boş zamanlarımda sitede vakit geçirmek istedim.Site kurucularına teşekkürlerimi iletirim.

Güvercin yetiştiriciliği ile ilgili bazı yaşamış olduğum tecrübelerimi sizlerle paylaşmak ve yeni başlıyanlara birazda olsa bilgi vermek amacıyla konuyu açtım.
Ben güvercin beslemeye kesin ve tam olarak , 14-15 yaşlarımda başladım.O zamanlar hayallerimizinde etkinde kalarak bu civarda olmayan kuşlar bakmak istedim.Bu civarda genelde kelebek , taklacı , selanik , dönek , oynar gibi güvercinler daha çok ismi duyulmuş kuşlar vardı.Bende daha farklı olarak ismimi duyurmak istedim ve bu civarda o zamanlar kimsenin beslemediği , bazılarının ismini bile bilmediği Adana ( Dalıcı )larla başladım ilk olarak 8-10 çift aldım.Kümesimi yaptım ve kuşlarımı alıştırdım.Uçurmaya başladım Uçuşlarından ( Pırıltıya , dalarak gelişlerinden) ben ve çevremdekiler değişik tatlar aldı.En başlarda her şey çok güzel gitti.Fakat kuşlar iyice alışıp , eşe gelip , yumurtlamasıyla herşey değişti.Kuşları , öğrencilik dururmlarımdan dolayı az salabilmeye başladım.Kuşlar yattı.Uçmadılar.Yavruları en başlarda eğitemedigimden Ekeler gibi dalma gösteremediler.Ayrıca yavrularda çok pırıltı hassasiyeti oldugu için sağa sola düşürdük.İstemedik kuşları helak ettik.Sonrada hayat şartlarıma uygun , sevdiğim , bakabiliceğim kuş aradım.4 yıl önce kelebek ( Saya ) güverciniyle tanıştım kanım ısındı.Onlarla işe devam ettim.O yaşlarda bilgimiz olmadıgı için şansımızla bir yerlere kadar gelebildik.2 sene içinde kelebek hakkında kesin ve net bazı şeyleri söylemeye başladım.Konulara dogru yanıtlar vermeye başladım.İlk zamanlarda beslemiş oldugum kaliteli kuşların yavrularını uçurdum akıllı davrandım ve yaşım 18 oldugunda bursanın yıldırım ve çevresinde ismimi duyurdum lakap olarak şeş gürkan dediler.Kelebeklerde ( Şeşlerin ve arapların hastası olduğumdan. ) 4 yıldır kelebek güvercini bakıyorum ve hayatımdan memnunum , kaliteli düzgün kuşlar bakıyorum ve bu hobiyi ( artık hastalık derecesinde ) tam ve düzgün yapmaya çalışıyorum.
Arkadaşlar okuyan belki der bune ya hayatınımı anlattın fln die :)
Bazı kaygılarımdan ötürü bunu yazdım.Bu işe yeni başlıyıcak olan kardeşlerimiz , abilerimiz güvercin seçimi yaparken güvercini kendisine göre veya kendisini güvercinine göre ayarlasın , düzgün , kaliteli güvercinler baksın güvercinleri daracık, havasız ortamlarda değilde rahat edebilicekleri ortamlarda ve en fazla 1-2 ırk olarak baksınlar ki güvercin yetiştiriciliğinin geleceği daha düzgün , safkan , kaliteli kuşlarla aydın ve parılparıl olsun.

Bilgileri için teşekkürler.Yıldırım neresinden?Davuddede oturuyorum ben.

Okuduğun için sanada teşekkürler :) Davutdede bizim tarafa yakın sayılır ben ortabağlarda oturuyorum ( Güllük , Mesken , SelçukBey ) bu söylediklerim komşu mahalleler belki gelmişliğin vardır

Selamlar aramıza hoşgeldiniz .. Keyifli paylaşımlar yaşamanızı temenni ederim .. selamlarŞEREF

Teşekkürler Şeref abi , bende senin keyifli , bilgili paylaşımlar yaşamanı temenni ederim.

ilk baslarken ben söyle yaptım;
kesin olarak aklımda bir ırk olmadıgından karısık besledim..Sonradan aklıma saya ve dönekler yattı..fakat 30-35 dk dan fazla ucmadıkları için daha sonradan dolapcıya geçtim..cok güzel 1 çift mavi dolapcı aldım...fakat ucuz ve oyunları cok güzel oldugundan calındı...Bende azim yapıp cok saglam bir kümes yaptım ve Taklacı beslemeye basladım....Taklacıdan cok haz alıyorum fakat iyisini bulmak gerçekten zor:)

İYİSİ İNSANIN ELİNE Bİ KEZ GEÇİOR TUTUN TUTUN TUTAMADIN MI BİRDAHA DENK GELMİYOR :)
BİR ÇİFT ÇAKMAKLIM VARDI TABAN VURMADAN ASLA FİŞEĞE BAŞLAMAZLARDI DEĞERİNİ BİLEMEDİK ELİMİZDEN ÇIKARDIK HEDİYE ETTİĞİMİZ KİŞİLER YA ÖLDÜRDÜ YA KAÇIRDI ŞİMDİ ÖLE KUŞLARA ÇOK PARALAR İSTİYORLAR AMA SOYUNU BİLMEDİĞİMDEN HİÇ BULAŞMIYORUM.

bende yıllardır kelebek,taklacı,hünkariye karışık bakıyordum. baktım karışık ırklar birbiriyle eşleşip çeşit çeşit yavrular çıkıyor,her ırk diğerinin uçuş düzenin bozuyor diğer ırkları satıp sadece kelebekleri bıraktım. şimdi her yönden güzel oldu. hem kırma yavrulardan kurtuldum hemde kuşların uçuşları düzeldi. karışık ırk bakılacaksa farklı kümeslerde olmalı.

Katılıyorum Mehmet bey , farklı ırklar birbirlerinin kostümünü , uçuşlarını , performanslarını etkiliyor.Tabirimizle kırma , yoz yavrular meydana geliyor.Buda o ırkları tehlikeye sokan faktörler arasına dahil ediliyor.

güzel bir paylaşım yapmışsınız bence herkes istediği ırkta yoğunlaşsın yok şundan besliyim yok şunlardan uçurim yok şu kuşların taklası çok iyi onlardanda besliyim demek doğru deil. benim ruhumu tamamlayan dönek kuslardır bska bir ırk beslemedim beslemiyecemde :)

:) Tebrik ederim Kardeşim , sen artık işi çözmüş , bilinçli bir güvercin yetiştiricisi olmuşsun.Dilerim Dolapçı ve dönek ırklarında mutlu ve başarılı bir güvercinci olursun. :)

Geri