Kardeşim kolay gelsin.
Ben kendi kümesimde yuvalıkların boyunu 50cm, yüksekiliğini 40cm, derinliklerini 50 cm yaptım. 40 cm yükseklik eğer ızgara koyulursa yaklaşık 33 cm ye düşüyor. Yuvalar küçük olursa her çift yavrular biraz büyüyüp yeme düşmeye yaklaştığında yani tekrar yumurtlama aşamasında ayrı bir yuva tutmak istiyor. Dolayısıyla büyük olmayan yuva yapıp her çifte 2 yuva yapmaktansa, içine iki folluk sığacak boyda yuva yapmak daha mantıklı. Bu yüzden sana yuva ebatlarını: boy/en/yükseklik 70cm/40cm/40cm yapmanı tavsiye ederim. Yuvalıkları çekmeceli yaparsan ilerde temizlik için sana çok kolaylık sağlar. Birkaç fazla yuva yapar, temzilenecekleri dışarı alır, temizlerini koyarsın. Ayrıca daha yapım aşamasındasın mutlaka baca yap. Alt kısımlardan havalandırma kanalları koy. 40 cm yukarıdan başlat; hem en alt yuvalar tercih edilmiyor hem de dolaşma için geniş alan kalır. Bir de tek, bekar kuşlar için daha dar 25cm/25cm/40cm ebatlarında yuvalıkları koyarsan iyi olur. Son olarak eğer kümesin büyük ise yavrular için 100cm/30cm/40cm ebatlarında ayrı bir bölüm olursa çok yararlı olur diye düşünüyorum.
Benim yaptığım kümesimi "Bu da benim kümesim" başlığında bulabilirsin. Belki sana bir fikir verir. Şu anda 2. kümesimi bitirmek üzereyim; bitirdiğimde onun da resimlerin koyacağım.
Tekrar kolay gelsin.