Yeni Oyun Açmaya Başlayan Kuş Hakkında:

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Orhun HİCAZ
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 16
  • Görüntüleme Görüntüleme 2K
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
orhun hicaz
Meslek
Eğitimci
İlgi Alanı
Arkadaşlar merhaba,

Kuşçuluğa yeni başladığım için, karşılaştığım -benim için- sıradışı durum hakkında tecrübenize başvurmak istiyorum:

Askere gitmeden önce birkaç çift mardin oyun kuşu alıp kümese atmıştım. Altı ay sonra geldiğimde haliyle yavrular dolmuş kalmış... Birçoğunu elden çıkardım ama yavrunun birisi kostüm olarak da hoşuma gittiği için alıkoymuştum. Takriben altı aylık ve -neredeyse- hiç uçmamış yavruyu bir hafta kadar uçurdum ve birkaç gün önce birer ikişer çevirmeye başladı. Bana garip gelen durum tam bu noktada vuku buldu: Kuş resmen takla ata ata uçuyor... Dam üstünde, havada... Farketmiyor... Çoğunlukla tek -seyrek olarak da çift taklayla - oyununu tamamlıyor.

Küçükken kuşçu abilerimizden izlediğimiz: Kuş damın üstüne gelir oyununu yapar sonra sefer yapar, tekrar dam üstüne gelir tekrar oynar... Benim yavru, bir sefer sırasında belki 5-6 takla atıyor ama nerde ve ne kadar takla atacağı belli olmadan ve çok sık ve düzensiz...
(Kuşun ana-babasının oyununu hiç izlemedim, tek bildiğim oyunlu olduklarıydı.)
Bu durum hakkındaki tecrübelerinizi paylaşırsanız müteşekkir kalacağım.
Saygılarımla

kuş ergenlik döneminde ve sıka girmiş vaziyette, yerli yersiz takla atması oldukça normal. Bu kuşu sürekli sıkıştırıp uçurmaya zorlayarak sökebilir ve seferli kuş elde edebilirsin..

abi sefer nasıl oluyor bende onu çözemedim

Mesut Bey, yorumlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Dediğiniz gibi yapacağım: Kuşu sıkıştırıp bol bol uçurmaya çalışacağım...

abi 6ay uçmayan kuşu nasıl uçurdun valla ben 1yıldır benimkileri uçuramıyorum bu arada o kanı kaybetme çapraz eşleştirme yap anlattıgına göre kuş saglam damar

Merhaba Orhan Bey

Aynı sorun bende de var hatta sağolsun ben benzer konu açtım mesut bey'de yardımcı oldu tecrübeleriyle, dünden beri düzenli olarak sıkıştırıyorum ortalama 15-20 dk uçup bir iki sefer yapıyor ama tabi düzenli olmuyor bakalım sabırla devam edeceğim sonuçları paylaşırım sizle de , sizde yöntem belirler ve sonuç alırsanız öğrenmek isterim şimdiden kolay gelsin.

Berkin2' Alıntı:
abi 6ay uçmayan kuşu nasıl uçurdun valla ben 1yıldır benimkileri uçuramıyorum bu arada o kanı kaybetme çapraz eşleştirme yap anlattıgına göre kuş saglam damar

:) Berkin, Ümit Bey'in de dediği gibi 15 20 dakika dakika anca uçuyor... Yanına iyi uçan bir kuş bulabilsem iyi uçacak ama... Tesadüfen elime geçen bir kuşun yavrusu olunca... Kümeste bir saat uçacak tek bir kuş bile yok maalesef... Yeğenimden (yakalama) bir çorum çıplağı dişi almıştım -birkaç tokadı var onun da- onunla beraber uçuyorlar bakalım.

Berkin, 'Çapraz eşleştirme'den kastın ne? Terminolojiyi pek bilmiyorum, çocukluktan kalma bir hevesle yeni yeni beselmeye başladım. 'Çapraz eşleştirme'yi teferruatlı bir şekilde anlatırsan makbule geçer.

Ümit Bey, aşama kaydedebilirsem mutlaka buradan paylaşırım. Size de kolay gelsin...

Berkin2: Sefer taklacı kuşun teke düşürülerek uçurulmasında, hava da tur atıp tam kümesine doğru birden iniş yapacakken tekrar yukarıya takla atarak yükselmesi (fişeklemek) ve tekrardan tur atıp aynı hareketleri tekrarlamasına seferli kuş denir, Deyimsel olarak da ortalama bir sefer 3 dk süreceğini farzedersek 20-30 seferi var bu kuşun cümlesinden o kuşun takribi 1 ila 1,5 saat uçtuğunu anlamış oluruz.

Orhun : Çapraz eşlemeden kasıt, şayet anne ve babanın kanından memnunsan ve altından çıkardıkları yavrular da anne baba gibi çıkıyorsa, ilk ağız yavruları (örn: biri dişi biri erkek çıkıyor olsun yavruların) 3. ağız yavrularla eşleyeceksin, Anne ve babayı da 2. ağız yavrular la eşleyeceksin. Yani Anne babayı sürekli çıkan yavrular ile kuşak atlatarak çaprazlama olarak eşleyeceksin, Anne ve Baba kanını yavrulara aktarmış olacaksın.

Anne ve babanın kanından emin değilsen yeni eşlediysen, ilk ağız yavruları inceleyeceksin, anne baba gibi mi çıktılar yoksa tüy de desende oyunda fark var mı diye bakacaksın, Baba 10 numara seferli kostümlü vs. kuş, Çıkan yavrunun dişisi de 10 numara seferli kostümlü çıktı. Hoopp baba ile yavruyu eş edeceksin çıkan yavruları yine gözlemleyeceksin. istediğin gibi çıkarlarsa yavru alıp çapraz eşleyerek kanı devam ettireceksin.

(Biraz karışık gibi dursa da mantığı bir kere çözünce 1 sene içerisinde güzel bir kan oturtmak mümkündür.)

Mesut Bey, oldukça açık ve anlaşılır bir şekilde izah etmişsiniz. Çok çok teşekkür ediyorum.

Güvercin konusunda geniş bir malumatınız ve tecrübeniz olduğu aşikar görünüyor. Size bir şey daha sorayım: Bahsettiğim kuş, perçinli takkalı erkek altı aylık bir ak; buna kostüm olarak -eğer uygun ak bir dişi bulamazsam- hangi renkten bir eş tercih edeyim? Nuhudî renk çok hoşuma gider, oyunlu bir nuhudî ile eş olsa?

(Kuşun damar muhtelen anneden geliyor ve anne ben askerdeyken telef olmuş. Baba birkaç tokadı olan vasat bir karyağdı idi, sattım. Kardeşi de erkek çıktı, onu da sattım; kardeşini sattığıma şimdi biraz pişmanım ama...)

Bu konuda tecrübe ve fikir sahibi olan arkadaşların yorumlarını da bekliyorum.

Ek olarak bir soru daha soracaktım: Kapalı alanda birkaç metrede takla atan bir kuş hakkında nasıl bir yorum yapılabilir?

Orhun ; elindeki kuşun kanı sağlamsa ve buna eş olarak alacağın nuhudi olur ala olur. vs olur, onunda kanı sağlamsa, çıkan ilk yavruların birisi baba birisi anne gibi çıkacak,(Şayet 2sininde kanı bozuksa, veya bir önceki eşlerinin kanı bulaşmışsa veya anne babalarında bozukluk varsa yavrular da bozuk çıkar [iki rengin karışımı, bozuk oyunlu], o zaman hepsi çöpe:) )

Yavrular anne baba gibi çıkarlarsa bu yavruları büyütüp uçuracaksın, performanslarına bakacaksın ohh mis gibiler, hemen bir ağız yavru daha alacaksın, çıkanlar yine muhtemelen anne baba gibi çıkacaklar. Çapraz eşleme serüvenine başlayacaksın.

(kanları gerçekten sağlamsa, yavruların birisi Takkalı diğeri normal (satın aldığın kuş)çıkar. 2 ağız yavru da 2 Takkalın olmuş olur, 3. ağızda da Takkalı yavru atarsa 1. ağız ile 3. ağız takkalının cinsleri denk düşüyorsa eşe atarsan altlarından Takkalı almaya devam edersin)

Şayet sıka girmemişse, seferli bir kuş bu şekilde kapalı alanda 1 metre de takla atıyorsa, dışarıda seferi bolsa, 2 ila 3 yaşına geldiğinde, bu kuşa damızlık için biçilmiş kaftandır derim..

Yorumlarınız için teşekkürler Mesut Bey. Sizin iletileri takip etsem epey şey öğreneceğim herhalde :)

FeLix_' Alıntı:
kuş ergenlik döneminde ve sıka girmiş vaziyette, yerli yersiz takla atması oldukça normal. Bu kuşu sürekli sıkıştırıp uçurmaya zorlayarak sökebilir ve seferli kuş elde edebilirsin..
:tamam: :tamam: :tamam:

FeLix_' Alıntı:
Berkin2: Sefer taklacı kuşun teke düşürülerek uçurulmasında, hava da tur atıp tam kümesine doğru birden iniş yapacakken tekrar yukarıya takla atarak yükselmesi (fişeklemek) ve tekrardan tur atıp aynı hareketleri tekrarlamasına seferli kuş denir, Deyimsel olarak da ortalama bir sefer 3 dk süreceğini farzedersek 20-30 seferi var bu kuşun cümlesinden o kuşun takribi 1 ila 1,5 saat uçtuğunu anlamış oluruz.
çok saol abi yardımcı oldun teşekkür ederim.

Orhun HİCAZ' Alıntı:
Berkin2' Alıntı:

:) Berkin, Ümit Bey'in de dediği gibi 15 20 dakika dakika anca uçuyor... Yanına iyi uçan bir kuş bulabilsem iyi uçacak ama... Tesadüfen elime geçen bir kuşun yavrusu olunca... Kümeste bir saat uçacak tek bir kuş bile yok maalesef... Yeğenimden (yakalama) bir çorum çıplağı dişi almıştım -birkaç tokadı var onun da- onunla beraber uçuyorlar bakalım.

Berkin, 'Çapraz eşleştirme'den kastın ne? Terminolojiyi pek bilmiyorum, çocukluktan kalma bir hevesle yeni yeni beselmeye başladım. 'Çapraz eşleştirme'yi teferruatlı bir şekilde anlatırsan makbule geçer.

Ümit Bey, aşama kaydedebilirsem mutlaka buradan paylaşırım. Size de kolay gelsin...
mesut abininde anlattıgını demk istemiştim abi bilgilerin için teşekkür ederim.

Geri