Yer ve Şehir değiştirme ile alakalı SIKMA durumu

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Kzytmz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 5
  • Görüntüleme Görüntüleme 1K

Kzytmz

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Kuzey Temiz
Meslek
İnteraktif
İlgi Alanı
Kuşlar
Merhaba sevgili güvercin besleyicileri.
Kelebek (Saya) kuşlarına aşırı merakım vardır ve özellikle karşıya oyunlu olanlar enseli edremit cinsi kuşlardan beslemekteyim. Birinin aracılığı ile Balıkesir Burhaniyeden çok sayıda güvercin satın almaya gittim hepsini uçurarak oyunlarını izleyerek satın aldım. Satın alırken bir bir inceledim ve kuşlar gerçekten inanılmaz neşeli ve hareketlilerdi.. Toprakda beslenen çiftlikte beslenen kuşlardı..

Neyse satın aldığım kuşlarımı İzmire çatıma getirdim.. Ciddi anlamda çok kaliteli temiz ve güzel ortamı olan bir kümese sahibim. Ne kalabalık ne de birşey. Yani hayvanların rahatızlık duyabileceği bir hava yok kümeste.. Gel gelelim getirdiğim kuşlardan 6-7 tanesi inanılmaz derece de kendilerini sıkıyorlar.. Büzüşüyorlar, yem yiyiyorlar fakat az yiyiyorlar.. Kısacası ayarlık yapıyorlar.. 4-5 yıldır aynı kümesde doğup büyüdükleri için farklı bir kümese gelince yemden sudan kesildiler ve ölcek gibi sıkıyorlar kendilerini ve zayıflamaya başladılar.. Kuşlar kış tüylerini çıkarmışlar. Tüyleriyle alakalı bir durum yok yani..

Kuşlara destek mahiyetinde COLVİT isimli vitaminden her gün 1 adet veriyorum. Bunun haricinde bana önerebileceğiniz birşeyler var mı?
Kuşlar inanılmaz kafalı(akıllı) bu yüzden yerimi aşırı yadırgadılar.. Ciddi paralar harcadıgım için kuşlarımı kaybetmek istemiyorum.
Kendince önerileri olan herkesden öneri bekliyorum.
Şimdiden ilgi ve alakanız için teşekkür ederim.
İyi calısamalar.

Kusların stres sebeplerınden bırı eşinden ayrılma,yavrusunu altından alma en onemlılerden bırı yuva degısıklıgıdır.Bızım burada yuvaya asırı alıskın olan kusa damar attı derler cıcıklerıde aynı o sekılde verırse tabı..Herk kusta damar atmaz kolay kolay anladıgım kadarıyla aldıgın kuslar cok kalıtelı kı oncekı yuvaya alısmıslar...kuslar hergun daha fazla stres yaptıkca yemden kesılebılırler ...yuvaya farklı kuslarda getırırsen eger yuvaya alısacaklardır ...eşi yoksa kuşları eşe vur stres varsa azaltır...ama bır ıhtımal hava değişikligi de kusları etkılemıs olabılır

kümesteki kuş sayısını biraz daha arttır ve kuşları normalinden daha az dışarıya sal, sadece yem ve su için dışarıya çıkar bir müddet, Hasan arkadaşın da dediği gibi bekarları çiftleştirmeye çalış, yani yuva da ne kadar hareket olursa o kadar kafaları dağılıp kümeste yer tutma çabası içerisine girerler. (en önemlisi de verdiğin yem, yani kuşlar orada hangi yeme alışıklarsa onu öğren o yemden vermeye çalış, (örnek) adam orada senelerdir mısırla besliyordur, sen burada buğday vermeye çalışıyorsan yadırgamaları daha uzun sürer)

Arkadaşlar fikirleriniz için gerçekten çok teşekkür ederim. Düşüncelerinize ben de katılıyorum. Birkaç şey eklemek istiyorum. Aldığım kuşlardan birçoğu stres'i atlattı diyebilirim. 4 tanesi hala aşırı stress yapıyor. Hele ikitanesi sadece yaşamak için yem yiyiyor hiç gursağını tam manasıyla dolu göremedim..
Orada ki besleyen abimiz sadece buğday kenevir karışımı veriyordu.. Benim şuan kullandığım yem ise; fiğ, mısır, çiğdem, buğday, kendir, akdarı, pirinç, aspir, çilban ve sayamadığım birçok özenle seçilmiş karışım. Normalde dışarıda yemlerim fakat sırf aç kalmasınlar streslerini atsınlar kendilerine gelsinler diye kaç gündür genellikle kümesi açmadan yemliklerine yem koyarak önlerinden yemi hiç eksik etmeden besliyorum.

- Stress'de olan ve iyi beslenemediğini düşündüğüm kuşlarıma hergün COLVİT vitamin takviyesi yapıyorum (1 tablet)
- Sularına DI-A-ZYME 256 ve Ölçeği dahilinde iyi bir antioksidan olan Elma sirkesi kullanıyorum.
- Karın ağrıları olamaz çünkü kümes zeminin de ızgara kullanıyorum, ayakları betona basmıyor yani.

Hasan kardeşim dediğin gibi gerçekten kuşlarım inanılmaz kaliteli, şimdiye kadar hiçbir farklı kümese inmişliği olmayan bir ırkın kuşları ve abileri ve ablaları Balıkesirde düzenlenen dönüş yarışmalarında dereceli akıllı ve damarı sağlam hayvanlar. Sıkacaklarını biliyordum fakat bukadar da olması beni üzdü.. Bir yan danda seviniyorum aslında kuşların bukadar akıllı olmaları inanılmaz güzel birşey.

Mesut kardeşim; kümese gerçekten çok kuş geldi ve yer kavgası hala devam etmekte. Bu yüzden yeni kuş sokmak şimdilik pek akılcı olmaz.
İşin ilginç tarafı en çok sıkan 2 kuş eşli, yani 2 takım eşlilerden dişiler inanılmaz sıkıyorlar kendilerini. Gençler gayet sağlıklı ve neşeli kur yapıyorlar. Dediğiniz gibi benimde aklıma kuşları eş etmek geldi fakat hiç eş alacak neşe de değiller. Eş kapatıyorum fakat biri bi köşeye öteki öteki köşeye büzüşüp kalıyorlar. Her gün hergün eş kapatıp küçücük eş hane de iyice sıkılmalarını da istemiyorum doğrusu.

Başka önerisi olacak arkadaşlarıda dinlemek isterim.
Sevgilerimle, iyi çalışmalar.

Geçmiş olsun Kutay Bey,
Bu gibi durumdaki kuşlarda ben colviti iki ya da üç tablet olarak kulanıyorum.
Bence siz de colvit sayısını artırabilirsiniz.
İnşallah düzelirler ama sıkıntı devam ederse bir müddet yem takviyesi yapabilirsiniz.
Acil şifalar dileklerimle...
Khalid

Kadir bey önerinizi uygulayacağım, sabah akşam olmak üzere gün de ikikez uygulayıp dozajı artırayım biraz. Yemlerinde ki karışığın içerisinde kendiri biraz daha artırdım. Belki biraz daha hareketlenirler diye.
İnşallah streslerini atarlar. :)

Geri