YETİŞTİRİCİLERLE RÖPORTAJ

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan umut coşkun
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 3
  • Görüntüleme Görüntüleme 2K
Katılım
11 Haz 2010
Mesajlar
1,805
Tepkime puanı
0
Yaş
43
preview.umut-donek.webnode.com.tr
Ad Soyad
Umut COŞKUN
Meslek
Bankacı
Şehir
Denizli
İlgi Alanı
Seçiniz
Adı Soyadı:
Doğum Yeri ve Tarihi:
Mesleği:
Telefon:
Yetiştirdiği Irk veya Irklar :



Yetiştiriciliğe Ne zaman ve Nasıl Başladınız ?
Yetiştiricilikte örnek aldığınız kişi veya kişiler kimlerdir ?
Yetiştirdiğiniz güvercinlerin soyu hangi tarihlere ve kimlere dayanmaktadır?
Yetiştirdiğiniz güvercinlerin özellikleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
Güvercinlerinizi seçerken kostüm ve performans olarak hangi özellikleri ararsınız ?
Güvercinlerinizi hangi yöntemlerle eğitirsiniz ?
Yetiştirdiğiniz güvercinlerde damızlık seçimini nasıl yapıyorsunuz?
Geçmişten günümüze size göre güvercin ırklarında belirlediğiniz olumlu yada olumsuz değişimler var mıdır?
Güvercinlerin melezlenmeleri hakkındaki düşünceleriniz nelerdir ?
Yetiştirici olarak yetiştirmeyi düşündüğünüz farklı güvercin ırkı veya ırkları nelerdir ?
Yetiştirici adaylarına ve güvercinseverlere tavsiyeleriniz nelerdir?
GÜVERCİN size neyi ifade ediyor?
Güvercin beslemeseydiniz hangi hayvanla ilgilenmek isterdiniz ?
Güvercin bakımı konusundaki deneyimleriniz?
Kümes dizaynı konusundaki düşünce ve önerileriniz nelerdir?
Hastalıklar ve tedavi yöntemleri konusundaki deneyimleriniz ?
Size göre yetiştiricilikteki sorunlar ve sizin çözüm önerileriniz nelerdir?
Yetiştirmiş olduğunuz ırkın üretimi, performansı ve eğitilmesiyle ilgili avantaj ve dezavantajlar nelerdir ?
Bir güvercini elde, yerde ve havada nelere göre değerlendirirsiniz ?
Size göre USTA yetiştiricinin vasıfları nelerdir ?
Künye-Kayıt Uygulaması hakkındaki görüşleriniz nelerdir?
Yaşadığınız ilginç olaylardan birkaçını paylaşır mısınız?
Güvercinde performans hataları konusunda neler söylersiniz ?



Not: Rahmi Bozkır tarafından düzenlenmiş bir anket ten alıntıdır...




Ankete katılımlarınızı bekliyoruz
 
Adı Soyadı: umut COŞKUN
Doğum Yeri ve Tarihi: DENİZLİ / 18.09.1981
Mesleği: BANKACI
Telefon: 05456054949 - 05358448434
Yetiştirdiği Irk veya Irklar : DOLAPÇI - AZMAN



Yetiştiriciliğe Ne zaman ve Nasıl Başladınız ? 1988 yılında keklik kafesi içinde babamın 1 çift dönek güvercin getirmesiyle başladı güvercin serüvenim, o yıllarda babam tekrardan kuşçuluğa dönmek istiyodu belkide kendisi için getirdi kuşları çünkü 1960 li yıllardan 1970 li yıllara kadar güvercin beslemiş 1970 li yıllarda almanya yolcusu olduğu için bırakmak zorunda kalmış.1 çift dönek güvercin kafeste olmaz tabiki geldiği gibi kapılarını açıp kaçırmıştım,tam anlamıyla ogün bugündür vazgeçilmezim oldu bu sevda.Kümesimden hiç eksik etmediğim azman ve dolapçılarım halen daha var



Yetiştiricilikte örnek aldığınız kişi veya kişiler kimlerdir ? Güvercin ırklarına yönelik üretim ve paylaşım adına çok takdir ettiğim İskender Damgacı, farklı ırkların korunması adına çaba içinde olan ve herzaman en iyisi için uğraşan ustam İrfan Bozkurt, Dönek güvercininin bakışından uçuşundan ne zaman nasıl hareket edeceğini nasıl döneceğini bilen bana göre döneğin duayenlerinden olan Demirci Namık,Dolapçı ve azman eğitiminde son derece başarılı olan sadece ıslıkla kuşlarını kümesine katabilen havada Dolapçılarının kendi istediği gibi uçurabilen perdeci ismail ve güvercin ırklarının kırılmamasında elinden çabayı gösteren herkes benim için örnek yetiştiricidir.



Yetiştirdiğiniz güvercinlerin soyu hangi tarihlere ve kimlere dayanmaktadır? Sarıçil Dolapçılarımın erkeği 15 yıl önce havadan dişisi ise pazardan geldi o tarihten bugüne bir çift kuştan üretime devam ediyorum,ayrıca azmanlarım değerli kardeşim mehmet çapinin damarındandır 15 yıldır aynı damardan devam etmekteyim.



Yetiştirdiğiniz güvercinlerin özellikleri hakkında bilgi verebilir misiniz? Bana göre Dolapçı güvercinler yuva sadakati,yavru bakıcılığı,Dolap, renk çeşitliği ve sürprizlerle doludurlar.



Güvercinlerinizi seçerken kostüm ve performans olarak hangi özellikleri ararsınız ? Dolapçılar konu olduğunda havadaki uçuş performansı benim için önemlidir.Uçurulduklarında başka kümeslere yakalanmamaları en azından arkadaş kümeslerinden bırakıldıklarında kümeslerine dönmesi de önemli bir konudur.Dolapçı da en çok sarıçil,arap ve yamalılar çok hoşuma gider Ama şu da bir gerçek ki havada en fazla boşa dönüş gösteren rengi ne olursa olsun Dolapçıda benim için kaliteli bir güvercindir.



Güvercinlerinizi hangi yöntemlerle eğitirsiniz ? Bana göre güvercinler sürekli aynı saatte uçurulduklarında performanslarını ve genlerindeki özelliklerini daha iyi sergileyeceklerdir. Dolapçılarımı ikili veya üçerli gruplar halinde uçururum kalabalık uçumlarda dolaplarını tam izleyemediğim için az sayıyı tercih ederim ve bulut seviyesine çıkmalarını sinek olmalarını isterim.



Yetiştirdiğiniz güvercinlerde damızlık seçimini nasıl yapıyorsunuz? Uçuş performansı ve yuva sadakati iyi olan ve yavru bakımı iyi olan her Dolapçının damızlık olarak kullanılabileceğini düşünüyorum.



Geçmişten günümüze size göre güvercin ırklarında belirlediğiniz olumlu yada olumsuz değişimler var mıdır? Bazı ırkların hatalı eşlemeler sonucunda ve bilinçli olarak kırılmaları sonucunda ırk vasıflarını tam olarak taşımayan yavrular alındığı bir gerçektir.Ayrıca bazı kostüm özelliklerinin zaman içinde azaldığını da görüyoruz. Mesela Dolapçılar da sarı tonlar Azmanlar da ise Morciba, Gökkuyruk ve Gökciba dediğimiz renkler çok nadir bulunuyor.



Güvercinlerin melezlenmeleri hakkındaki düşünceleriniz nelerdir ? Maalesef bu konuda hatalar yapılmış ve işin içinden çıkçıkabilersen durumuna gelmiş. Bana göre günümüzde ırk özellikleri her ne kadar birbirine yakın olsa da farklı ırkların eşlenerek melez güvercinler alınması yetiştiriciliğe vurulan bir darbedir.Bu zamandan sonra da ayıkla pirincin taşını ayıklayabilirsen.



Yetiştirici olarak yetiştirmeyi düşündüğünüz farklı güvercin ırkı veya ırkları nelerdir ? Dolapçı ve azmandan başka kümesimde kuş düşünemiyorum.


Yetiştirici adaylarına ve güvercinseverlere tavsiyeleriniz nelerdir? Bir yetiştirici adayının öncelikle emeğe saygılı olması gerekir ziyaretine gittiği kümeslerde saygılı ve yetiştiriciyi mahçup edecek kuşlarını kötüleyecek durumlarda bulunmamalı,kimsenin kuşuna tamah etmemeli , unutulmamalıki aranızı iyi tuttuğunuz sürece o yetiştirici size beyendiğiniz kuştan verecektir bunun için de kesinlikle ileride sizi mahçup duruma düşürecek durumlardan kaçınmalı



GÜVERCİN size neyi ifade ediyor? Güvercin çok güzel bir dost aracıdır birçok vasıflı insanla tanışma fırsatını bizlere tanır,ayrıca bütün günün yorgunluğunu stresini üzerinizden alan yüksek dozajlı bir ilaçtır.



Güvercin beslemeseydiniz hangi hayvanla ilgilenmek isterdiniz ? Kesinlikle akvaryum kurar içinde sadece sarı prenses ve yunus beslerdim.



Güvercin bakımı konusundaki deneyimleriniz? Kümes ortamının kuru olması hava akımından korunması kümesimizi yaparkende güneş alacak şekilde yapılması gerekir.Yemlerinin temiz olması ve mümkünde sularının hergün değiştirilmesi gerekir.Bunun yanı sıra kümes altlarında ızgara ve yuvalarda gazete kağıtı temizlik açısından çok olumlu olacaktır.



Kümes dizaynı konusundaki düşünce ve önerileriniz nelerdir? Havalandırmaya çok dikkat edilmeli kuşların cereyanda kalmalarını engelleyecek biçimde havalandırma yapılmalı ayrıca üst paragrafta da yazdığım gibi kümes altlarında ızgara ve yuvalarda gazete kağıtı temizlik açısından çok olumlu olacaktır.



Hastalıklar ve tedavi yöntemleri konusundaki deneyimleriniz ? Hastalığın başlıca sebebi kümeste hijyen olmamasıdır.Hiç bir şekilde ilaç kullanmasamda aşı yı özellikle tavsiye ederim.Bunun yanısıra doğal yollarda tedaviyi tercih edenlerdenim düzenli olarak ayda bir kez ısırgan otu suyu hafta da bir kez ise sarımsak limon karışımının verilmesini koruma amaçlı tavsiye ederim.



Size göre yetiştiricilikteki sorunlar ve sizin çözüm önerileriniz nelerdir? Tutakçılık en önemli sorunlardan birisi. Özellikle Dönekçiliğe çok zarar verdiğini düşünüyorum yavruların eğitimleri esnasında birçok kayıp olabiliyo ve tutakçılar yüzünden dönek uçuranların sayıları gün geçtikçe azalmakta. Ayrıca en büyük zararı veren olaylardan birisi de hırsızlık. Genelde baktığımızda bu olayların da kişiler arasındaki fesatlıklar ve tamahkarlıklar neticesinde kaliteli kümeslerin hırsızlara hedef gösterilmesi ve çalınan güvercinlerin hırsızlardan satın alınması gibi bir durum söz konusu.




Yetiştirmiş olduğunuz ırkın üretimi, performansı ve eğitilmesiyle ilgili avantaj ve dezavantajlar nelerdir? Dolapçıların en büyük avantajları 1 yıl uçurulmayan kuşu tekrar uçurup eski performansını yakalayabilirsiniz.Dezavantajları ise yavru Dolapçı kollanmadığı sürece kaybolmaya mahkümdur.



Bir güvercini elde, yerde ve havada nelere göre değerlendirirsiniz? Elime aldığım bir güvercinin kafa,göz,ayaklarına bakarım Dolapçıysa eğer kuyruk sayısı , kuyruk üstü yağ bezesi olmamasına dikkat ederim,ayrıca tüy renginin canlılığı da önemlidir benim için.

Yerde Dolapçının yere basık , dik duruşlu , asaletli yürüyüş ve kıpır kıpır olmasına dikkat ederim.

Havada ise bir Dolapçının kanat atışları gezgin uçması ve kırlangıç tarzında kanat sallaması benim için çok önemlidir.



Size göre USTA yetiştiricinin vasıfları nelerdir? Çok bilgili ve yetenekli olan herkes usta değildir.Usta saygın kişilikli bilgilerini paylaşabilen ve küçüklerine sevgili büyüklerine ise saygılı olan kişiler bilgilerini de birleştirdiklerinde Usta dır.



Künye-Kayıt Uygulaması hakkındaki görüşleriniz nelerdir? Maalesef ki birçok yetiştiricimiz uygulamamakla beraber künyeye o kadar paramı verilir düşüncesinde oldukları için bence çok şey kaybetmekteler soy takibi ve kayıp kuşlarımızın bulunmasında oldukça faydalı olduğu düşüncesindeyim.



Yaşadığınız ilginç olaylardan birkaçını paylaşır mısınız? Yanlış hatırlamıyorsam 1996 yılının yaz ayıydı akşam üzeri Dolapçılarımı havalandırdım ve 3 sokak karşımızdaki bakkala gittim yaklaşık 10-15 dakika geçmişti tam eve dönerken kuşlarıma şahinin daldığını gördüm ve çok sevdiğim kırmızı yamalı erkeğimi aldığını gördüm çok üzülmüştüm aradan 1 hafta geçmişti bir akşam üzeri yine böyle kuşlarımı havalandırdım şahinin aldığı kuş canlandı gözümde tam o anda beyaz yabancı bir kuş girdi içlerine hemen yere çektim tam önüme düşmüştü yabancı kuş 1 hafta önce şahinin aldığı kırmızı yamalı erkeğim sol bacağı yoktu nasıl olduysa kurtulmuş ve gelmiş nasıl sevindim tam 7 yıl daha yaşadı şuan hala o dolapçımın soyunu devam ettiriyorum.



Güvercinde performans hataları konusunda neler söylersiniz? Kişilerin soy takibi konusunda çok duyarlı olmaları ve hata yapan güvercinleri elemeleri ve yıllar içinde seçtikleri vasıflı güvercinleriyle yollarına devam etmeleri en güzeli bence.



SAYGILARIMLA


UMUT COŞKUN
DENİZLİ
 
Adı Soyadı: Hüseyin BAŞOĞLAN
Doğum Yeri ve Tarihi: Muğla / 27.04.1986
Mesleği: Özel bir şirkette web tasarım ve yazılım hizmeti
Telefon: 0543 886 2629
Yetiştirdiği Irk veya Irklar : Dolapçı

Yetiştiriciliğe Ne zaman ve Nasıl Başladınız ?
Yetiştiriciliğe yaklaşık olarak 20 yıl önce başladığımı söyleyebilirim. İlk olarak bana hediye edilen iki çift dönek ile başladım. 96 yılında aldığım ilk dolapçılarım ile dolapçı yetiştirmeye başladım. O zamandan bu ya aralıksız olarak dolapçı yetiştirmekteyim.

Yetiştiricilikte örnek aldığınız kişi veya kişiler kimlerdir ?
Yetiştiricilikte örnek aldığım birisi var diyemem. Herkesin güvercin yetiştirme teknikleri farklı. Fakat birisini örnek almam gerekirse bu yine kendim olacaktır. (abarttık sanırım :=) )

Yetiştirdiğiniz güvercinlerin soyu hangi tarihlere ve kimlere dayanmaktadır?
96 yılında elime geçen dolapçılarım o zaman ki bayram harçlığım ile bana yardımcı olan bir abimin tavsiyesi üzerine Aydın Çine'den almıştım. Aldığım ilk dolapçılarım kırmızı çillerdi. Halen daha ynı ırkın devamı için çaba sarfetmekteyim

Yetiştirdiğiniz güvercinlerin özellikleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
Dolapçılar benim olmazsa olmazlarım, vazgeçilmezim. Son zamanlarda internet sayesinde bir çoğumuz bu nadide ırk hakkında detaylı bilgiye sahibiz. Yuva sadakati-aklı-performansı ve kostüm yapılarıyla çok değerli bir ırk.

Güvercinlerinizi seçerken kostüm ve performans olarak hangi özellikleri ararsınız ?
Dışarıdan mümkün olduğunca kuş karıştırmamaya çalışıyorum. Damızlıklarımın çokluğu sayesinde sorun yaşamıyorum kuş sayısında. Eğer illaki kan yenileme amacındaysam alacağım dolapçının fiziki yapısı öncelikli tercihim. Sonrasında aklı ve hava performansı önemli faktör. Bunlardan herhangi birisinde sorun varsa o kuştan ne bana nede başkasına hayır gelmeyecektir.

Güvercinlerinizi hangi yöntemlerle eğitirsiniz ?
Damızlıklarım kapalı ortamda durmaktadır. Hafta en fazla bir yada iki kez dışarıya çıkırıyorum. Çıkan her yavruyu havaya kaldırırım, genellikle yazın sabah 7'den önce akşamlarıda 7'den sonra uçurmaya özen gösteririm. Üç taneden fazla yavru uçurmamaya çalışırım. Genelde tek uçuruluan dolapçıdan yanayım.

Yetiştirdiğiniz güvercinlerde damızlık seçimini nasıl yapıyorsunuz?
Akıl, fiziki yapı, hastalığa karşı olan dirençleri (fiziki yapı büyük önem arz eder) yerli yerindeyse geriye kalan hava performansı.

Geçmişten günümüze size göre güvercin ırklarında belirlediğiniz olumlu yada olumsuz değişimler var mıdır?
Olumlu bir gelişme olduğunu söyleyemem ama olumsuz gelişme bilinçsiz çiftleştirmeler sonucunda ıskarta diye tabir ettiğimiz ne olduğu belli olmayan kuşların çoğalması.

Güvercinlerin melezlenmeleri hakkındaki düşünceleriniz nelerdir ?
Bir üsttede dediğim gibi bilinçlenmek lağzım. Melez bir güvercin ne ana nede babasının özelliklerini birebir yansıtır.

Yetiştirici olarak yetiştirmeyi düşündüğünüz farklı güvercin ırkı veya ırkları nelerdir ?
Her zaman istediğim ırklar saltanat (hünkari) Buhara ve Mantolu (süs kuşları)

Yetiştirici adaylarına ve güvercinseverlere tavsiyeleriniz nelerdir?
Kendine saygısı olan dışarıya saygılı olmayı becerendir. Her ne kadar beslediklerimiz hayvanda olsa onlarında isteklerini karşılayabilecekseniz bu hobiye başlamanızı öneririm.

GÜVERCİN size neyi ifade ediyor?
Kardeşlik, paylaşım, özgürlük, yeni dostlar edinme ve Yaradanın örneği..

Güvercin beslemeseydiniz hangi hayvanla ilgilenmek isterdiniz ?
Beslediğim için hiç düşünmedim. Fakat köpeklerle aram iyidir. Sanırım köpek beslerdim.

Güvercin bakımı konusundaki deneyimleriniz?
Hayvanların ortamı temiz hijyenik olmalıdır. Sonrasında kuşların bakımları, ilaç vitamin vs. Doğadan yapılabilecek takviyeler vs..

Kümes dizaynı konusundaki düşünce ve önerileriniz nelerdir?
Bu konu her ırka göre değişeceği için kesin birşey söylemek benim açımdan mümkün değil.

Hastalıklar ve tedavi yöntemleri konusundaki deneyimleriniz ?
Aşılama yapmak şart. Bilinçsiz ilaç kullanımının önüne geçmek içinde aşılama en önemli faktör. Doğa bize ilacı sağlıyor zaten..

Size göre yetiştiricilikteki sorunlar ve sizin çözüm önerileriniz nelerdir?
Yetiştiricilikteki sorun sanırım herkesin ortak düşüncesi olan hırsızlık ve tutakçılık. Bulunduğum bölgede fazla kümes olmadığından ve dolapçılarımın akıl yönünden eksiksiz olmasından dolayı tutakçılık sorunu yaşamıyorum. Eğer dolapçı besliyorsanız ve başka kümese girmiş tutulmuşsa kan değişikliği yapma vaktiniz gelmiş demektir.

Yetiştirmiş olduğunuz ırkın üretimi, performansı ve eğitilmesiyle ilgili avantaj ve dezavantajlar nelerdir ?
Beslediğim ırk seyisliği ön planda tutacak kadar zor bir ırk olmadığı için iyi bir performansı yakalamanız kuşun kanı ile alakalıdır.

Bir güvercini elde, yerde ve havada nelere göre değerlendirirsiniz ?
Dolapçıda yerde bakacağım kostüm yapısıdır. Kırmızı çillerden örnek vermem gerekirse kuyruk renk düzeni, alnındaki sakarlık, tırnak ve ayak rengi, göz rengi ve büyüklüğü, son olarakta rengin fiziğe göre dağlımı. Elime aldığımda kuyruk üstü yağ bezesi, kuyruk telek sayısı, tozluk, don vs olup olmadığı, kuşun fizik olarak ortalama yapısı. Havada ise belirli olan dolaba giriş çıkış anları, yaptığı mesafe, dolap esnasındaki vurguları vs..

Size göre USTA yetiştiricinin vasıfları nelerdir ?
Ustalık saygı sevgi gerektirir. Hediyeleşmeyi bilen gerektiğinde karşılık beklemeden bunu yapabilen, bildiklerini tecrübesini aktarabilen yeni bilgi tecrübelerede açık olmak olmazsa olmazlar.

Künye-Kayıt Uygulaması hakkındaki görüşleriniz nelerdir?
Bu konuda hiçbir fikrim yok. İleride yer değişikliği olur da çok fazla yetiştirici olan bir yere taşınırsam düşünebilirim.

Yaşadığınız ilginç olaylardan birkaçını paylaşır mısınız?
2006 yılında kedinin ağzından kurtardığım bir dolapçımı iyileştirmeyi başarmıştım. Tek gözü kör olmuştu. Fakat çiftşeşmesinde sorun yoktu. Dişisi öldüğü için arkadaşım dişi vermeyi tavsiye etti, kendisine erkeği götürdüm. Bana olan uzaklığı yaklaşık 70 - 80 km civarındaydı. Kuşu yuvaya koyarken elimden kaçırdım. Havaya kalktı üstümüzde yaklaşık 6 - 7 tur attıktan sonra gözden kayboldu. Evi bulamayacağını düşünüyor, geri geleceğinden emindim bu yüzden fazla umursamamıştım, kuşta zaten gözden kaybolmuştu. Kuşun tek gözüyle ertesi gün sabah kümesimin önünde beklediğini görünceye kadar bir dolapçının bu denli akıl dolu bir ırk olabileceğini düşünmüyordum. Bana ilginç gelen olaylardan birisi budur.

Güvercinde performans hataları konusunda neler söylersiniz ?
Melezlenme, kardeş eşlenmeleri büyük sorun..
 
Adı Soyadı: Soner AVCI
Doğum Yeri ve Tarihi:İzmir - 1987
Mesleği: Muhasebe
Telefon:555 598 52 64
Yetiştirdiği Irk veya Irklar :Dönek



Yetiştiriciliğe Ne zaman ve Nasıl Başladınız ?
Yetiştriciliğe çocukluktan gençliğe geçiş dönemlerinde başladım desem yeridir. Çünkü ailece güvercin sevdalısıyız.
Yetiştiricilikte örnek aldığınız kişi veya kişiler kimlerdir ?
Yetiştiricilikte örnek aldığım insanlar, Babam, abim ve amcamdır. Yılların tecrübeleriyle, onlardan feyz almak benim için en büyük görevdir.
Yetiştirdiğiniz güvercinlerin soyu hangi tarihlere ve kimlere dayanmaktadır?
Yetiştirdiğimiz dönek ırkı güvercinler bundan 60 sene önceki kuşlara dayanmakta. Dönek ırkının bangolar ve atomlar karışımı yetiştirdiğimiz kuşlar.
Yetiştirdiğiniz güvercinlerin özellikleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
Bizim güvercinlerimiz, Kostüm olarak pek tutulmayan renkler olsalar da dönüş açılarından bizi fazlasıyla tatmin edici özelliğe sahip .
Güvercinlerinizi seçerken kostüm ve performans olarak hangi özellikleri ararsınız ?
Kostümün önemi yok benim için. Performans önemli tabiki. Performans olarak aradığım tek özellik beni heyecanlandırması.
Güvercinlerinizi hangi yöntemlerle eğitirsiniz ?
Güvercinlerimi elimden geldiği kadar elime almamaya özen gösteririm. Onları ürkütmem. Eğitmek biraz zor kuşları. hayvanlara sinirlenmemek en önemli noktadır.
Yetiştirdiğiniz güvercinlerde damızlık seçimini nasıl yapıyorsunuz?
Yetiştirdiğimiz yavruları idmanlayarak dönüşlerini izleyerek damızlık seçimini yapıyoruz. Aslında buna gereğimizde yok çünkü elimizde ki ırk belli. Geldiği yer belli. Yavrudan damızlığa ayırdığımız kuşlar pek nadirdir.
Geçmişten günümüze size göre güvercin ırklarında belirlediğiniz olumlu yada olumsuz değişimler var mıdır?
Muhakkak var. Geçmişte melezleme yoktu. Şimdi kuşlar kırılıyorlar. Dönek ile taklacıyı eş edip yavru çıkaran kuşçu diye tabir ettiğimiz arkadaşlar var. Güvercinlerin hücreleri oynamak kötü birşey. Melezlemeye karşıyım.
Güvercinlerin melezlenmeleri hakkındaki düşünceleriniz nelerdir ?
Melezlenmeye katiyen karşıyım. Melezlemek hayvanın özelliklerini bozar. O Melez kuşların yavruları anaçlarla babaçlarla eşleşirse o ırkı çürütürsün. O Yüzden değişik kuş, ırk aramanın mantığı nedir bilemiyorum. Günümüzde piyasada fazlasıyla ne idüğü belli olamayan kuşlar var.
Yetiştirici olarak yetiştirmeyi düşündüğünüz farklı güvercin ırkı veya ırkları nelerdir ?
Bu aralar Kelebek ırkına ama kostüm olarak ilgi duyuyorum. Bir ay kadar önce bir erkek indi. Sahibi çıkmadı kuş bizde kaldı. O ayarda bir dişi bulamadım. Bulursam dönek ırkı haricinde sadece o çiftin kostümü hoşuma gitti diye yem atacağım.
Yetiştirici adaylarına ve güvercinseverlere tavsiyeleriniz nelerdir?
İyi bir sezon diliyorum öncelikle. Yetiştirici arkadaşlarıma da tek tavsiyem tanımadık bilmedik insanları kümeslerine çıkarmasınlar.
GÜVERCİN size neyi ifade ediyor?
Güvercin bana özgürlüğü ifade etmektedir. Güvercin vesiledir. Dostluk bakiidir, önemlidir.
Güvercin beslemeseydiniz hangi hayvanla ilgilenmek isterdiniz ?
Güvercin bir hobi. Onun yanında ekstra olarak kanarya ve muhabbet kuşları ilede ilgilenmekteyim.
Güvercin bakımı konusundaki deneyimleriniz?
Güvercinlerimiz hassas kuşlardır. Suları temiz olmalı. Yemleri düzgün ve saatinde verilmeli. Bu zahmetlere katlanıp kuşlar ile ilgilenirsek muhakkak hastalığı engellemiş oluruz.
Kümes dizaynı konusundaki düşünce ve önerileriniz nelerdir?
Kümesin dizaynı temizleyebileceğimiz şekilde olmadı. Her hafta temizlenmeli.
Hastalıklar ve tedavi yöntemleri konusundaki deneyimleriniz ?
Kuşçuluk hayatımda bir çok hastalığa şahit oldum ve çok fazla güvercinimizi kaybettik. 2009 yılında bir hastalık girdi 6 çift damızlık kuşlarımız öldü. Hastalık kuşçular için çok büyük tehlike. Tedavi yöntemlerini ise ilaçlarla aramaktayız.
Size göre yetiştiricilikteki sorunlar ve sizin çözüm önerileriniz nelerdir?
Yetiştiricilikteki sorun tutakçılık. Her insanın birbirine saygısının olması gerekli. Dediğim gibi kuş vesiledir. Mühim olan arkadaşlık dostluk. Bu tutakçılık aşılırsa, kuşçulukta sorun kalmaz.
Yetiştirmiş olduğunuz ırkın üretimi, performansı ve eğitilmesiyle ilgili avantaj ve dezavantajlar nelerdir ?
Üretim gayet sağlıklı. Bilaskis yaz sezonlarında haddinden fazla yavru almaktayız. Bu avantajımız kümesimizin büyük ve temiz tutulması hayvanların aç bırakılmaması. Eğitilmesi biraz sıkıntı çünkü rahat kuş uçuramıyoruz. Korkarak kuş uçuruyoruz tutakçılardan dolayı.
Bir güvercini elde, yerde ve havada nelere göre değerlendirirsiniz ?
Elde ve yerde kalıbına göre. Kostüm asla ilgilendirmez beni. İhtişam önemlidir. Havada ise performansa göre değerlendiririm.
Size göre USTA yetiştiricinin vasıfları nelerdir ?
Usta yetiştiricilik efendiliktir. Herkese yardımcı olabilmek, heves ettiler ise, onları sebeplendirmek USTAlıktır. Ben babamdan böyle gördüm. Bu işi ticarete asla dökmedik. Başka memleketlerden insanlara kuş verdik, sevindirdir. USTAlık budur.
Künye-Kayıt Uygulaması hakkındaki görüşleriniz nelerdir?
Künye kayıt güzel bir olay. Soy takibi açısından güzel. Fazla kuş bakıyor isek takip amaçlı yardımcı olabilecek bir olay.
Yaşadığınız ilginç olaylardan birkaçını paylaşır mısınız?
Yaşadığım ilginç bir olay var haliyle. Bir gün misafirler vardı kümesimizde. Babamda gemli kemerli atom bir erkek vardı. Uçurdu kuşu biraz yordu falan. Kuşu tam karşısına aldı açısını ayarladı ve elindeki 2 adet kuşu saldı yere. O erkek dönüşle girdi amma ne dönüş yakın mesafe biz aşağıda hangi devirle dönüyorsa artık VUUUUUUUUU diye ses duyduk. Lap diye çıktı dönüşten indi hemen. O günü hiç unutmam. Pervane motoru nasıl dönerken ses çıkarır yemin ederim aynı sesi duydum.
Güvercinde performans hataları konusunda neler söylersiniz ?
Güvercinde performans hatası uçuran kişi ile alakalı. Kuş meziyetli ama sen onu anlayamıyorsan kuşu hataya düşürürsün. Dönen kuşu bozdurabilirsin. Ama açısını yakalarsan seni mest edecek emin ol .
 
Geri
Üst