YETİŞTİRİP BESLEYEN YETİŞMİSİ BESLEYEN

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan kuscu_marik
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 22
  • Görüntüleme Görüntüleme 4K
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Muharrem Karaderili
Meslek
kamu çalısanı
İlgi Alanı
Kediler
HANGİSİ OLMAK İSTERSİNİZ MAKBUL OLANI NEDİR SİZİ HANGİSİ ARADIGINIZA DAHA ÇABUK ULASTIRIR

ARANILANI BULABİLMEK HANGİSİNDE DAHA KOLAY ÇABUK VE KALICIDIR

SAYGILAR

Yetişmiş kuşu almak beslemek daha çabuk istinelene ulaştırır tabi kuşun devamlılığı damarı belliyse ama direk emek harcamadan yetişmiş kuşu beslemek onun değerini anlamamıza neden olabilir ve kendi beslediğin kuşun heyecanına benzemez diye düşünüyorum..Kendin 10 15 yıl emek verip deneyip yanılma yöntemiyle doğruyu bulana kadar çabalamak asıl kuşçuyu gösterir.

her ikiside benim için farketmez iyi olduğundan emin olayım ister bende yetişsin ister başkasında beslerim.

Muharem kardeş şimdi bu konu biraz muğlak bir konu.

Her kuşçu kendi kümesinden çıkan güzel kuşları yetiştirip beslemek ister.Sonuçta belli bir kalite ve güzelliği yakaladımı

o kandan zevkle devam eder.

Şimdi birde yeni kuşçuluğa başlayan biri elinde olmayan kuşları önce edinecek,edinirken görüp beğendiği ve güvendiği

birinden aldığı kuşla başlamak zorunda,daha sonra oda elindekilerle bir şekilde deneme yanılma yöntemi ile değişik kuşlar çıkarıp iyisini bulacak.

Şİmdi bu kişiye yetişmişi besleyen demek onun emeğini görmezden gelmemize neden olur.

Bence kuşun iyisini çıkarmak için yapılan her türlü emek yetiştirendede,yetişmişi besleyendede değer görmesi lazım.

Sonuçta iyi kuş sahibi olacaksak yetiştirende-yetişmişi besleyende olmak zorundayız.

Yetiştirende gün gelecek kuşlarına kan sokmak için yetişmiş beğendiği bir dişi yada erkek sokmak zorunda kalacak.

Hiç birimizin kümesinede gökten zembille kuş girmedi başlarken,birilerinden aldık.

Selamlar sağlıcakla kalın.

.....Muharrem bey benzer konu daha önce de tartışıldı.Sanırım sizinle aynı fikirde değiliz.Şenol beyle paralel düşünüyoruz.
Önce şunu belirliyelim.Yetiştiricilikte beklentimiz ne? Vasati bir fişekli kuş mu?
Ben kalburüstü kuşlardan bahsediyorum bu birincisi.
.....İkinci konuya gelince oyun kuşu zaten bilgi ve tecrübe işidir.Yeterli deneyimi olmayan kişinin elindeki altın olsa fayda etmez.O sebepten dolayı diyorum ki kuşu İŞLEYEMEZSEK yetiştirsek ne fayda, olmuşu beslesek ne fayda.Acemi kuşcunu elinde oyun kuşu ağustos böceğinin ömrü gibidir.
.....Gelelim benim bu konuyla alakalı fikrime.Oyun kuşunda genetik aktarımın tek bir gene bağlı olmadığını ve bezelyelerin rengi şekli örneğinde olduğu gibi önceden belirli bir genetik metotla ıslah yapılamayacağını öğrendik.
Elimizde var olan sadece geleneksel metot. MAYA OLMADAN EKMEK OLMAZ. Yani hangi kümeste kalburüstü bir nesil varsa ve o kümeste devamlılık sağlanmışsa o kümeste maya da var, yetiştirici de var demektir.
Saygılar.

Tabiki fikirler düşünceler aynı olamıyor anlatmak istedigim kendiniz ugrasarak yetiştirdiginiz kuslarla hazır hale gelmiş sahiplenilmiş kuslarlamı basarı oranı daha iyi ve devamlılık olur baska türlü sahiplenilen kusun kendini bilmekle yetiştirdiginiz kusun ne yapacagını bilmek aynı seyler midir eksi ve artıları olamazmı bunlarıda anlatmak istedim yorumlar için tesekkürler

saygılar

Muharrem bey tabi ki açtığınız konu bir çok açıdan tartışılabilir.Ben sadece anlayabildiğim açıdan fikir beyan ettim.Başka arkadaşların da konunun farklı noktaları hakkında söyleyecekleri vardır elbette.
Selamlar.

Bu konu hakkında başımdan geçen bi olayı anlatmak isterim

bundan 7 yıl önce saya beslerken dönek kuşlarına heveslendim ve çok iyi dönekleri olan birisinden iyi paralar vererek 2 çift kuş aldım bu kuşları kendi tecrübelerimle kan sokarak çok değişik bir hala getirdim gelen her misafiri hemen hemen tatmin etti ancak sonuç ne oldu falancanın damarı kendi damarı değil bastı parayı aldı üretti ucuruyor. Ne kadar anlatsamda kimse anlamadı aldığım kişide herkeze evet benim kuşlar diyince bende film koptu bütün damarı bozdum yumurta dahi bırakmadım. Sonra şu an besledim kuşların hepsini pazardan ve mezatlardan topladım uğraşa uğraşa kendimce güzel bir damar tutturdum diye düşünüyorum millete göre güzel olmasada sonuçta benim damarım kimse benim ürettiğim kuşla övünmüyor. Söylemek istediğim yetişmiş kuş alıp milleti laf sahibi yapcağımıza kendimiz uğraşarak bi şeyler elde etmek.

saygılar

Uğur GENÇ

selamlar uğur ben o kunuda şunu derim hep eğer sendekilerdense ucur bir tanede sende ayni oyunu yaptır.onlar cahil kuşçu kuşun anne babası hangi kümesteyse o kişinin kuşudur. aliden annesi gelmiş mehmetten babası vursunlarda onlarda yani kuşu alsın altından n..... alır öyle olsaydı kimse kuşa kan girmezdi kardeş kardeşi tutmuyor yani bunu her kuşçu bilir övmektense kuşu iyi eşleyip tutturmuş olanı kendilerine yediremezler işte burdan aldı şurdan aldı kimse kuşunu g..tünden çıkarmıyor. keşke bozmasaydın kuşlarını.... BİRAZ SERT OLDU AMA GERÇEK KUSRA BAKMAYIN..

DÖNEKCI35' Alıntı:

bundan 7 yıl önce saya beslerken dönek kuşlarına heveslendim ve çok iyi dönekleri olan birisinden iyi paralar vererek 2 çift kuş aldım bu kuşları kendi tecrübelerimle kan sokarak çok değişik bir hala getirdim gelen her misafiri hemen hemen tatmin etti ancak sonuç ne oldu falancanın damarı kendi damarı değil bastı parayı aldı üretti ucuruyor. Ne kadar anlatsamda kimse anlamadı aldığım kişide herkeze evet benim kuşlar diyince bende film koptu bütün damarı bozdum yumurta dahi bırakmadım. Sonra şu an besledim kuşların hepsini pazardan ve mezatlardan topladım uğraşa uğraşa kendimce güzel bir damar tutturdum diye düşünüyorum millete göre güzel olmasada sonuçta benim damarım kimse benim ürettiğim kuşla övünmüyor. Söylemek istediğim yetişmiş kuş alıp milleti laf sahibi yapcağımıza kendimiz uğraşarak bi şeyler elde etmek.

saygılar

kendim olarak ugur kardesime katılıyorum her zaman yetiştiren kusunun arkasında durabilenler olmalıyız
sunun kusu bunun kusu degil kendimiz olarak ne yetiştirip ne çıkarmısız bende ugur kardesimin durumunu yasadıgımdan çok haklı buluyorum

saygılar

Uğur GENÇ

DÖNEKCI35' Alıntı:

saygılar

Uğur GENÇ
Helal olsn valaha herşeyi kısaca özetlemissin bi kaç kelimede ben katam
Arkadaşlar aynısı banada oldu bizim ordan bi abimizden onun damarından sarıkır (sabuni) aldım 2çift sonra alıştırdım ucurdum cok güzel oynuyordu seferleri falan güzl o adamda demiş ben buna sattm millet diyor kadirin damarı degil o satın aldı bu laf kulagıma hep geliyordu bende sattm ve kuş mezatlarından oyunlu kuş alıyorum mesela oyunlu beyazım mı var erkek dişi buluyorum böle böle üretiyorum iyi günler

Hep kendi yavrumu daha çok sevmiş ve sahiplenmişimdir .. Ama dışarıdan da beğendiğim olur ,onuda edinmek isterim bazen .selamlarŞERFE

s.a

kimin kuşu nerden geldi v.s v.s hiç önemli deil eger kümesimdeki kuş beni tatmin ediyorsa ve beklentilerimi karşılıyorsa kendi üretimim olması çokda önemli deil ama illaki üzerlerinde kendi bilgi birikimimle oynamalar yapacagım ama bu elimdeki kuşları bozmadan devam etmek şartıyla.

günümüzde o kadar çok bilinçsizce oynamalar eşlemeler yapışmış ve hala yapılmakta oldugu için iyi bir damar tutturma olanagı kendi kanatimce nerdeyse %10 lara kadar düşmüş durumda seceresiz kuşla yola çıkmak bence havada su dövmeye benzer.

tutmuş bir takım kuş un altından eger 10 yavrunun 7 si bizi tatmin etmiyorsa benim için bu damar tutmuş anlamı taşımıyordur.

saygılar

Merhaba,
Yetiştirip beslemek aslında daha doğru bir şeymiş gibi gözüküyor, belki yetişimişi beslemek hazıra konmak gibi algılanıyor.
Ama aslında macera aramaktan başka bir şey değil, başlarken alakasız kuşlarla başlayıp sonra olacaklar diye beklemek...Ben iki yöntemi de deneyenleri gördüm. Ve yetişmişlerle uğraşıp onların yavrularını yetiştirmenin daha avantajlı olduğunda karar kıldım. Aşağıda yazacağım satırlar belki de pek çok meraklı arkadaşımızın başından geçmiştir. Benim bildiğim 3-5 örnek var çevremde...
" Bir kaç sene boyunca bilmediğim kuşlardan kuş çıkarmaya çalıştım arada bir kaç tane oynayan çıksa da gönlümce oynayan bir kuş seyredemedim. Sonra iyi kuşlarının olduğuna inandığım(bildiğim) ağabeylerimizin-amcalarımızın verdiği kuşlardan uçurdum. Onlardan da yanıldıklarım oldu fakat bir veya iki sene sonunda hiç değilse bir iki tane iyi olduğunu düşündüğüm kuş uçurmayı başardım. "
Dolayısıyla yetişmişi doğru kişilerden alıp, yetiştirmek bilindik hayvanlara emek vermek sonuca daha rahat ulaşmamızı sağlar diye düşünüyorum. Tabi kuşlarını bizimle paylaşacak insanları iyi seçebilirsek...
Yetiştirenlere de yetişmişleri yetiştirenlere de sağlıklı kuşlar, kazasız uçumlar diliyorum.
Selamlar
Khalid

evet kadir benim bu yetiştiren olun söylemime çok kızanlar oldugunu tahmin edebiliyorum ama ilerde anlayacaklarınada eminim kişi ve kuscu vede kuscu olacaklar kendi ayakları üzerinde durabilmenin alt yapısını olusturmak zorundalar
orjini yetiştireni belli kuslar kuscu olacaklara pek bir sey katmaz oyunları vede kaliteli olusları zaten yetiştireni belli olan kuslar kuscu olacaklara verecegi zevk ve sevk gecicidir oyalayıcıdır tabi bu benim kendimce düşüncelerim ve tecrübelerimdir kişiler tutarlar tutmazlar bir sey diyemem ha suda var kuscu olacaklar basarılı olmak istemiyorlar ise vede azim ve istekleri yok ise buradaki olan bütün tecrübeli yetiştirci ve ustaların anlatımları ve aktarımlarıda pek bir sey katmaz her kes belli sartlarda yada dolaylı yollarla veya karsılıklı olarak birbirlerinden kus alırlar verirler normaldir ama kimse kimseye kusculugu veremezler çünkü kusculuk alınıp verilmez KUSCU OLUNUR

saygılar

şenol tunç' Alıntı:
Muharem kardeş şimdi bu konu biraz muğlak bir konu.

Her kuşçu kendi kümesinden çıkan güzel kuşları yetiştirip beslemek ister.Sonuçta belli bir kalite ve güzelliği yakaladımı

o kandan zevkle devam eder.

Şimdi birde yeni kuşçuluğa başlayan biri elinde olmayan kuşları önce edinecek,edinirken görüp beğendiği ve güvendiği

birinden aldığı kuşla başlamak zorunda,daha sonra oda elindekilerle bir şekilde deneme yanılma yöntemi ile değişik kuşlar çıkarıp iyisini bulacak.

Şİmdi bu kişiye yetişmişi besleyen demek onun emeğini görmezden gelmemize neden olur.

Bence kuşun iyisini çıkarmak için yapılan her türlü emek yetiştirendede,yetişmişi besleyendede değer görmesi lazım.

Sonuçta iyi kuş sahibi olacaksak yetiştirende-yetişmişi besleyende olmak zorundayız.

Yetiştirende gün gelecek kuşlarına kan sokmak için yetişmiş beğendiği bir dişi yada erkek sokmak zorunda kalacak.

Hiç birimizin kümesinede gökten zembille kuş girmedi başlarken,birilerinden aldık.

Selamlar sağlıcakla kalın.
Şenol bey söylediklerinizin altına imzamı basarım.Saygıyla eğilmek lazım bu sözler karşısında muhteşem bir anlatım.Ancak müsadenizle bir şey eklemek isterim.Hazıruçan oynayan bir kuşu aldık ne kadar mesela 2000 tl peki kapalı kutu bir kuş aldık ne kadar 100 tl kaç defa alırız böyle bir kuş en az 20 30 defa .aynı paraya gelir.Ancak bence en mantıklısı soyu bilinen 1 takım yavru alıp uçurmak oynatmak ve sonra 1 kan karıştırarak en iyiyi (en iyi asla kimsede olmaz makine değil çünkü)Bulma uğraşına girmek ve güzel bir kuş izlemek İşte tüm mesele bence buradan geçiyor..
Saygılarımla;
BY 06CLASS

kuscu_marik' Alıntı:
HANGİSİ OLMAK İSTERSİNİZ MAKBUL OLANI NEDİR SİZİ HANGİSİ ARADIGINIZA DAHA ÇABUK ULASTIRIR

ARANILANI BULABİLMEK HANGİSİNDE DAHA KOLAY ÇABUK VE KALICIDIR

SAYGILAR

Konu başlığı türkçe bakımından hiçbirşey ifade etmiyor! Muğlak! Sorulmak istenen oynamış bir kuşu kendin çıkarmak mı yada oynamış kuşu almak mı? soru bu mudur? Yoksa oynayan bir soyu kendin çıkarmak yada o soyu devam ettirecek şekilde kuş almak mı? Neyi soruyorsunuz siz?

Eğer soru oynamış bir kuşu almak yada kendinden çıkarmak sorusu ise zaten abesle iştigaldir. Zira herkes bir zaman bir yerde iyi oynayan bir kuşu parayla veya hediye olarak almıştır, bu kimseden birşey eksiltmez, kimseye çok fazla birşey katmaz!

Soru eğer bir soy yakalamak mı yoksa soyu götürecek tutmuş kuşları almak mı? şeklinde ise bu yine pek akıllıca bir soru olmaz! Benim tanıdığım bir veya birkaç soy besleyen hiçbir aklı başında kuşçu soyu götürecek kuşları eşli şekilde yada birleştirilme imkanı verecek şekilde satmaz/vermez! Ama diyelim ki öylesi bir imkan var tutmuş kuşları alabiliyorsunuz, neden alıp beslemeyesiniz? Ne idüğü belirsiz hayvanlarla uğraşınca daha iyi kuşçu mu olunur!!!

Türkiye ve Avrupa geneli ele alındığında zaten bir veya birkaç soy besleyen, soyun devamlılığını sağlayabilmiş kuşçu sayısı onlarca ama kuş besleyen yüzbinlerce insan var, burdan da anlaşılacağı üzere bir soy tutturmak veya bir soyu koruyup temel özellikleri muhafaza edilerek devamlılığını sağlamak öyle her babayiğidin harcı değil!! Durum böyleyken insanlara 'kargayı tulumbayı toplayın, içinden kuş çıkarmaya uğraşın' anlamına gelecek şeyler söylemeye gerek yok!

Özecesi imkanı olanların pazarlardan, sağdan soldan, ne idiğü belirsiz kuşları toplayıp zaman tüketeceğine, soyu belli olmayan tüyü bozuk hayvanlara hizmet edeceğine soyu bilinen aklı başında kuşları almaları, beslenmelerri ve daha da ileriye taşımaya çalışmaları doğru olacaktır! Yavruluğunda ve ekeliğinde oynadığı gözle görülmeyen, soyu hakkında bilgi sahibi olunmayan hayvanlara hizmet edilmemesinden yanayım. Soyu temiz yetiştirilmiş kuşlardan edinin, onları her bakımdan daha ileriye taşımaya çalışın derim!

Saygı ve selamlar..

ilhan kardesim baslık belli türkce degilde arapca yazılmıs bir yazımı anlasılmayacak ne var

kendin ugrasıp emekler verip ortaya çıkardıgınız bir kusumu

yada hazır olmus bir kusu bir sekilde sahiplenmekmi sizleri mutlu edecek denmiş

bunda anlasılmayacak ne var

BEN ARAYISDA DEGİLİM HİÇ KUS ARAMADIM YETİŞTİRİCİYİM KUS EDİNECEK BİR DURUMUM YOK SU AN KUSDA BESLEMİYORUM ELİMDEN ÇIKARDIGIM KUSLAR SİZİN YARI YASINIZDAYDI
SAYGILAR

Yukarıda yazdıklarım sorunuza kafi cevap niteliğindedir! Sizin şahsınız için söylemedim kuş edinme meselesini, kuşun yaşı değil kanı/soyu mühimdir benim için. Benim yarı yaşımda kuşlarımda var(profıl resmimdeki erkek 12 yaşındadır, kuşlarımdan bazılarının resimlerini paylaştığım başlıktaki beyaz erkek 14 yaşındadır, yine o resimlerde bir gök var 11 yaşındadır, 3 kalemli dişi var resimlerde 17 yaşındadır!) ve elimden çıkarmadım, onlarca yıldır elimizde özünü, niteliğini ve temel özelliklerini koruyarak yaşatıyoruz!

(Bahsettiğim kuşları taklaci-guvercinler-taklaci-performans-kuslari/kirilmamis-oyun-kuslarimdan-t16711.html inceleyebilirsiniz)
Saygı ve selamlarım..

ilhan Kösedag' Alıntı:
Yukarıda yazdıklarım sorunuza kafi cevap niteliğindedir! Sizin şahsınız için söylemedim kuş edinme meselesini, kuşun yaşı değil kanı/soyu mühimdir benim için. Benim yarı yaşımda kuşlarımda var(profıl resmimdeki erkek 12 yaşındadır, kuşlarımdan bazılarının resimlerini paylaştığım başlıktaki beyaz erkek 14 yaşındadır, yine o resimlerde bir gök var 11 yaşındadır, 3 kalemli dişi var resimlerde 17 yaşındadır!) ve elimden çıkarmadım, onlarca yıldır elimizde özünü, niteliğini ve temel özelliklerini koruyarak yaşatıyoruz!

(Bahsettiğim kuşları taklaci-guvercinler-taklaci-performans-kuslari/kirilmamis-oyun-kuslarimdan-t16711.html inceleyebilirsiniz)
Saygı ve selamlarım..
GÜLE GÜLE BESLEYİN HAYRINI GÖRÜN KARDESİM ALLAH DAHA DAHA İYİLERİNE KAVUSTURSUN

BİZ BIKMADIK HİÇ YERSİZLİKDEN MECBURİYETTEN ELİMİZDEN ÇIKARDIK

SAYGILAR

İlhan abiye katılıyorum. Katıldığım noktada şudur, Kanı belli olmayan ipsiz sapsız kuşlara bakılmaz fikrimce. Fakat şunuda belirtmek isterim konu gayet anlaşılır bir mevzuudur. Muharrem abi güzel bir konuya değinmiş . Bende ne üdüğü belirsiz kuşları bedavaya yem atmam. Bakmam kısacası. Allahtan öyle bir sıkıntım olmadı, babadan kuşçuyum ve kuşlarımız bayağı eski kan. Hiç bozulmamış .

Muharrem abi konuyu açtığın 1 sene olmuş.Fakat her zaman bu konu tartışmaya açık olduğundan yorum yazmak istedim.

Yeni başlayan dostlarımız tanıdığı güvendiği birisinden kuş edinerek bu işe başlamalıdır.Daha sonra edindiği kuşların dişilerini erkeklerini birbiri ile değiştire değiştire en iyi yavru veren takım ile bir dikiş tutturup o yolda ilerlemesi gerekir.

Fakat bazı dostlarımız senelerce yavru alıp uçurarak istediği sonuca ulaşamayınca elindeki çiftleri birbirleri ile değiştirip denemek yerine başkasının yetiştirdiği hazır kuşu alarak kısa yoldan iyi kuşu bulmaya çalışırlar.Fakat şöyle bir şey vardır ki hiç kimse iyi kuşunu satılığa çıkarmaz ve kuşu alan kişi aldığı kuşa yetiştiricisinin nasıl bir eğitim uyguladığından haberleri yoktur.Çünkü her ırk güvercinde eğitim vazgeçilmez ilk kuraldır.
Birde hiç bir kuş farklı yerlerde aynı performansı göstermez.
Bu yüzden yavruluktan beri başkasının yetiştirdiği kuştan veya satıla satıla nevri dönmüş bir kuşu alarak o kuştan ne kadar verim ve keyif alınır buda ayrı bir konudur.

Ben her zaman insanın kendi kuşunu yetiştirip beslemesinden yanayım.
İnsanın kendi yetiştirdiği kuş bir başkadır.Çünkü o kuşa nasıl bir eğitim uguladığını , o zamana kadar kuşun ne yaptığını , kuşun başına neler geldiğini daha iyi bilir ve en önemlisi kuşu için :
1)EMEK VERİR,
2)SABIR EDER
3)ÇABA GÖSTERİR.Bu yüzden iyide olsa kötüde olsa hazır alınan kuştan daha çok keyif verir sahibine.

Bir başka konu olarak,güvercini besleyen kişinin o iş hakkında ne kadar bilgiye sahip olduğuda önemlidir.Sadece yem su verip kuşçu olanda var kuşuyla saatlerce ilgilenip kuşçu olanda var.
Bir kuş ne kadar iyi olursa olsun seyisi işi bilmiyorsa o kuştan hiç bir şekilde verim alınmaz.Yavruluktan ne öğretildi ise öyle devam eder ve düzeltilme olasılığı çok azdır.Eğer seyis iyi kuş kötü o kuş ise elenecekler listesine eklenir.Kuşu yuvadan elemeye kıyamayan kişide hiç bir yol kat edemez.

Konu dışına çıktıysam veya yanlış bir şey söyledi isem affola...
Saygılarımla.

YANLIŞIN YOK KERİM.. :tamam:

Geri