yırtıcı kuşlardan korunma yolları

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan dwrm
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 7
  • Görüntüleme Görüntüleme 11K

dwrm

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Devrim BIKMAZ
Meslek
öğrenci
İlgi Alanı
Kuşçu arkadaşlarımızın genelinde aslında aynı şikayet söz konusudur,dernekte bir araya gelindiğinde yada sohbet esnasında atmacaya verilen kuşlardan ,şahin yüzünden kuş uçuramamaktan bahsedilir.Farkında olamadığımız husus ise kümesimizde güvercinleri tavuk besler gibi beslediğimizdir.Doğal habitat gereği Atmaca veya şahin olan bölgeye başka yırtıcı kuş girmez ,bunu söylerken atmacanın düşmanı olan kuşlarıda unutmamak gerekir.Atmaca veya Şahin aç kalmadıkça kolay kolay güvercine dalmaz çünki güvercin nispeten avlanması zor bir avdır. tabi Taklacı güvercinleri bu kategoriye dahil etmiyorum, hepimiz biliyoruz ki ZER deki kuşumuz yada oyuna fişeklemiş kuştan daha kolay bi hedef yoktur, son zamanlarda devlet destekli atmaca ve şahin üretim proğramlarınında biz kuşçulara büyük zararı olmuştur üniversitelerdeki üretim proğramları netincesinde üretilerek doğaya salınan atmaca ve şahinler avlanma becerisi yönünden zayıf oldukları için öncelikli olarak avlanması kolay olan oyun kuşlarını hedef almaktadırlar. atmaca veya şahin için peki ne yapmak gerekir.

atmaca iki üç günde bir güvercin alır.bölgede tek kuşçu siz değilseniz atmacanın size denk gelme şansı iki üç günde bir dir. ancak atmacanın sınır çizdiği bölgede tek iseniz sürekli zaiyat vermeniz normaldir. Atmaca veya şahinler genelede sese aşırı duyarlı olduklarından boş fişek patlatmak suretiyle atmacayı korkutabilirsiniz, Atmaca vurmanın cezai müeyyidelerinin fazla olduğunu da hatırlatmadan geçmeyelim , peki ne yapmalı önlem olarak çok değerli damızlık kuşlarınızı uçurmayın böylece elinizdeki ırkı korumuş olursunuz ,genelde orta mesafe uçucu kuşlarının atmaca saldırılarına mağruz kalırlar ancak bir kaç defa atmaca saldırısına mağruz kalmış kuşun kurtulma şansı çok yüksek olarak değerlendirilebilir, Puhu kuşları ve Baykuşların senede 20-30 adet atmaca yedikleri göz önünde bulundurulursa puhu kuşu ve baykuşların görüntü ve seslerini kullanmak atmaca açısından caydırıcı olabilir. kümes etrafına ve üzerine yukarıya bakacak şekilde güneş ışığını yansıtan halojen veya üç boyutlu aynalar yerleştirmek suretiyle hayvanın dikkati dağıtılabilir. Güneş enerjisi panelleriyle dolu bir kümesin üzerinde uçurulan kuşlarda atmacanın yaptığı her sortide vazgeçtiğini ve dönerek gittiğini bizzat gözlerimle defalarca gördüm, buna rağmen doğa size üstün geliyor ve atmacayla baş edemiyorsanız iki şık var ya kuşçuluğu bırakın, yada kuşlarını başka bölgelerde uçurun.

saygılarımla

alıntıdır....

köy de uçurduğum için kuşlarımı çok araştırdım ama yine de şans varsa kurtarabilirmişiz.

örn:kuşlar uçarken daha önce saldıra mağruz kalmış kuşlar hemen kendilerini bi yerlere atıyo veya kümese iniyo.tevrübesi olmayan kuşlar ise hemen yükseliyo.böylece atmacanın gelip gelmediğini öğrenebiliyoruz.

benim başımdan geçti köyde sadece 4 günlüğüne gittim ve her gün saldırı aldım.ilk gün sabah erkenden kuşları saldım hepsi turluyo elimde sadece bi tane var pırıltılık onu dda bana amcam bunu uçurma dedi atmaca gelirse pırıltı verirsin dedi.2 dakika sonra da bi baktım kuşlar dağildı 2 tane yavru kuşum vardı onlar yükseldi diğerleri de kayboldu amcam atmaca var deddi ama ben inanmadım.3 saniye görebilme şansım oldu atmacayı hemen üstümden jet gibi geçti kayboldu amcam anladığı için hemen silah sıktı.bi yavrum gitti.
ertesi gün yine kuşları saldım uçurmak istemedim ama kümesin kapısını açtığım gibi fırladılar ve 5-7 dakka sonra baktım aynı olay kuşlar dağıldı kümesin üstünden torpiller vardı amcamın silahı aklıma geldi ve hemen torpilleri patlattım ama geç kalmışım yine yavru gitti.
yine ertesi gün ve yine sabah saldım yine turlatmak istemedim ama kapıyı açar açmaz fırladılar bu sefer 3-4 dakika sonra kuşlar dağıldı 2 tanesi indi.kümese daldı hemen.bu sefer ben hazırlıklıydım torpiller elimdeydi.hemen patlattım 10 tanesini birden baktım atmaca geri dönüyo ve atmacayı ilk kez o kadaryakından gördüm ve kuş kaybettim.
4.günüm de akıllandım ve kuşları akşam üstü saldım atmaca gördüm ama saldırmadı.

benim başımdan böyle bi olay geçti.sizlerle paylaşmak istedim.yani benim çıkardığım ders kuşllar zaten belli ediyo atmaca olup olmadığını bize düşen kuşlarımızı havada sadece oyun oynamasını izlemek değil davranışlarını da izlemek gerekir.tamam saldırı 20 saniye de olup bitiyo.ama kuşların hareketleri de bize mx.10saniye kazandırıyo.ve en fazla iki kere saldırı almış kuşş bi daha yakalanmaz diye tahmin ediyorum.

ayın 18 sinde köye giderken bi kutu torpil alıcam torpilin faydası var ama zamanlama da önemli.inşallah kimsenin başına gelmez.sadece iki yavru büyüttüm onları da atmaca kaptı.

saygılarımla......

Cok başarılı bir paylaşım olmuş.seni tebrik ediyorum

Bir yırtıcıdan en iyi sıyrılan kuş türü dağ güvercinidir..Bun güvercinin özelligi çok hareketli ve sert uçmasıyla ilgilidir..Benim gözlemlerime dayanırsak yırtıcı kuşların geldıgını fark eden kuşlar basıncı yüksek tutmak için epey yükselir ve çok hareketli ama düzgün bir periyotta çok geniş uçarlar. Yırtıcı kuş avını çok iyi seçer. Genelde zayıf yavru yaşlı kuşları tercih ediyorlar. Kısacası kuş sağlamsa nefesine güvenip epey yükselebiliyorsa Yırtıcılara karşı hiçbir şekılde ekstra birşey yapmıyorlar normal uçuşlarına devam ediyorlar. Sinek ve nokta tabir edilen noktalara pek sık çıkıyorlar. Benim gözlemim bu sonucu dogurdu bende .

kuşcu arkadaşlarıma selamlar atmaca bütün kuşcuların ortak sorunu atmacayla mücadele etmek cok zor anca önlemler zayiyatı azaltır mesela atmacalar sabah avlanmaya başlarlar kuşunuzu sabah erken ucurursanız şansı fazla olmaz ben genelde hava kararmaya yakın ucuruyorum atmaca eyer sabah avını yapamasa nadiren akşam üstü saldırıyor birde rahatsız ve tüyünü düzmemiş kuş ucurursanız havada savunmasız kalıyor sürekli ucan kuş gibi kendini savunamıyor birde ekinler bicildigi zaman yabani kuşlar ekine gidince rahat ucurabiliyoruz hava kararmaya 1 saat veya 45 daka kala yavruları atıyorum ucurmaya yetiyor dileyim atmacasız günler

Mustican Yeşilırmak' Alıntı:
Bir yırtıcıdan en iyi sıyrılan kuş türü dağ güvercinidir..Bun güvercinin özelligi çok hareketli ve sert uçmasıyla ilgilidir..Benim gözlemlerime dayanırsak yırtıcı kuşların geldıgını fark eden kuşlar basıncı yüksek tutmak için epey yükselir ve çok hareketli ama düzgün bir periyotta çok geniş uçarlar. Yırtıcı kuş avını çok iyi seçer. Genelde zayıf yavru yaşlı kuşları tercih ediyorlar. Kısacası kuş sağlamsa nefesine güvenip epey yükselebiliyorsa Yırtıcılara karşı hiçbir şekılde ekstra birşey yapmıyorlar normal uçuşlarına devam ediyorlar. Sinek ve nokta tabir edilen noktalara pek sık çıkıyorlar. Benim gözlemim bu sonucu dogurdu bende .

benim gözlemim ise tam tersi abim.yavrular yükseldi kayboldular zaten dediğim gibi 4 günlük bi tecrübeydi.yazın bakalım neler olacak...

saygılarımla...

SA
MERHABA ARKADAŞLAR

KUŞLARINIZI BOYAYIN. KANATLARINA GÖZ RESMİ YAPIN .AÇIK RENKLİ KUŞLARDA 100/90 FAYDALI OLUYOR. SAĞ SOL KANAT ÜSTLERİNE GÖZ YAPALIM ŞÖYLE ZEYTİN KADAR SİYAH ETRAFINA SARI HALKA SONRADA KIRMIZI HALKA . YAPIN HALKALAR KALIN VE DÜZENLİ OLSUN. İSPİRTOLU KALEMLE YAPIN. KANADIN TAMAMINI KAPSAYACAK ŞEKİLDE.
KOYU RENK KUŞLARDA OLMUYORDA AÇIK KUŞLARDA ÇOK YARARLI.

mümin özbudak' Alıntı:
SA
MERHABA ARKADAŞLAR

KUŞLARINIZI BOYAYIN. KANATLARINA GÖZ RESMİ YAPIN .AÇIK RENKLİ KUŞLARDA 100/90 FAYDALI OLUYOR. SAĞ SOL KANAT ÜSTLERİNE GÖZ YAPALIM ŞÖYLE ZEYTİN KADAR SİYAH ETRAFINA SARI HALKA SONRADA KIRMIZI HALKA . YAPIN HALKALAR KALIN VE DÜZENLİ OLSUN. İSPİRTOLU KALEMLE YAPIN. KANADIN TAMAMINI KAPSAYACAK ŞEKİLDE.
KOYU RENK KUŞLARDA OLMUYORDA AÇIK KUŞLARDA ÇOK YARARLI.

Merhaba.
Bunu yapmanın ne gibi yararı olacak. Kendiniz denediyseniz ne gibi bir sonuç aldınız paylaşırsanız seviniriz.

SA
MERHABA ARKADAŞLAR

AMERİKADA BİLE DENENMİŞ BİR OLAYDIR HABERİNİZ OLSUN. BENİN ŞAHİNLERİNİN OLDUĞU BİR BÖLGEYE POSTA KUŞLARININ YARISINI BOYAMIŞLAR DİYER YARISINI SÜRÜNÜN BOYAMAMIŞLAR. BOYALI OLANLARDA ZAİYAT DAHA AZ OLMUŞ. YAPILAN GÖZ PUHU KUŞU GÖZÜNE BENZETİLİYOR ONDAN ATMACA YANILIYOR VE KORKUYOR. ŞAHİT OLAN ARKADAŞLAR VAR. BENDEDE BOZ VAR BOYUCAM.

Geri