Yırtıcı Kuşlardan Korunma

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan pckolik
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 18
  • Görüntüleme Görüntüleme 6K

pckolik

Üye
Katılım
5 Ağu 2009
Mesajlar
49
Tepkime puanı
0
Yaş
38
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
ender uyar
Meslek
güvercinci :D
İlgi Alanı
Kediler
Merhaba arkadaşlar. Eniştemler bize kalmaya gelmişti. Onunla kuş'lar ile ilgili muhabbat yaparken, Konu yırtıcı hayvanlara geldi. O da eskiden köy de besliyormuş. Ve oralarda atmaca gibi yırtıcı kuşlar çok fazlaymış. Onun kullandığı şu yöntem ile bu güne kadar hiç kuş kaybı vermemiş. ;

Kuşları uçurduğunda mantar tabancası ile (Aşağıda resmi var) Atmaca gibi kuş geldiğinde sıkarak uzaklaştırıyormuş. + Olarak kuş dama gidiyor veya konmaya yakın sıkarsanız kuş korkarak yükseliyormuş.

Tabancanın resmi ;

Mantar_tabancas__4aabb8bcb233c.jpg


Fiyat ; 0,500 kuruş veya 1 tl gibi bir fiyatı var patlattığınızda çok yüksek bir ses çıkartıyor. Buda hayvanları korkutuyor.


Saygılar...
 
kardeşim adam altta pompalıyla bekliyo uçurduğu zaman, gelince sıkıyo ama yinede kaptırıyo.melun hayvan göstere göstere gelmiyoki herşey 5-10 saniyede bitiyo zaten bakıyosun karatren yolcuyu yüklemiş kafasını koparmakla meşgul.
 
Yırtıcının geldiği anlaşılıyo dikkatli bakarsanız uçan kuşlara.Mesela hemen dağılmaya sağa sola konmaya çalışıyolar tabi bunu tecrübeli kuşlar yapıyo yavrular dahada yükseliyo.Eğer kuşları uçarlarken dikkatli izlerseniz atmacanın geldiğini 3-5 saniye önce anlayabilirsiniz.
 
Bizim bölgemizde hiç bir yırtıcı kuş tüfeğin atış menzilinde uçmuyor. Yani kuşu kapıp götürdüğünü görmüyorsunuz. Sadece kuşlar bulutların üzerine kadar yükseliyor. İndiklerinde ise biri veya bir kaçı eksilmiş oluyor. Bazen ertesi günü kaybolanlardan biri yaralı olarak geliyor. Bu durumda hiç bir şey yapamazsınız..
 
atmacanın geldiğini daha önceden bilebilirsiniz kuşlar dağılmaya başlar ıslık çalarak atmacayı uzaklaştırabilirsiniz.kuşlarnızı sabah erken saatlerde ve akşam gün batımından sonra uçurun o saatlerde gelmez bu ara yavru dönemleri kırlangıçlarla besleniyolar kırlangıçlar kaybolduktan sonra korkun
 
Bızdekı horozlar ılgınc bır sekılde atcanın geldıgını haber verıyorlar cok degısık bır ses cıkarmaya baslıyorlar :S ıcgudusel olarak horozu tavugu olan dıkkat etsın anlar.
 
Arkadaslar bunlar hikaye daha etkili cözümler bulalim insaallah.
 
kuşları uçurduğun sürece en tecrübeli kuşun dahi yem olmaya mahkumdur.illaki birgün onu da alır.kuşların dağıldığından anlarım vs hikaye nokta gibi yükselmiş oyuna tutturmuş kuşa hiçbişey yapamazsın gelir alır gider
 
Gördüğüm okuduğum ve incelediğim kadarıyla Birçok arkadaşım abim yada kardeşim bu konudan yılmış durumda ama nedense ben birçoğunuza katılmıyorum bu konuda..
Çok çabuk yılmışsınız..10 larca ilde Bizzat güvercin baktım ve bakmadıklarımdada görüştüğüm birçok arkadaşım oldu vs vs..Bursada gördüğüm Alıcıyı hiçbir yerde görmedim..Tunceli/Hozat gibi bir yerde görev yaptım orada bile görmedim..Herzamanda önceden tesadüfen bulduğum yöntemi kkullandım ve hep ben kazandım..
Küçük yaşlardayken ve (hatta şimdi bile açık konuşmak gerekirse) Şahinin yada alaca doğanın adı herneyse Güvercinlere dalması kadar beni heyecanlandıran neşelendiren o adrenalin salgılanmasını yaratan tad kadar güzel bişey yoktu bende..Buda başka bir hastalık işte..
Peki bu nasıl oluyordu , Ki şuan ile Bursa/Çekirge de oturan bütün arkadaşlarımla o günleri konuşuruz..
Kuşlar benim değilde abimin olunca bu işler kolay oluyordu..O işte ben ise Semtin en yüksek çatısında kuş uçuruyordum..
Bir AlıcınınKuşu kapabilme kapasitesinin dünyanın dönüşü ile bile alakası vardır..
Değiştirebileceğimiz/Değiştiremeyeceğimiz koşullar ?
Hava?-Değiştirebiliriz-
Güneşli= öğlen sıcağı son uçurulacak vakittir..Avare bile olsa düşünmek lazım
Sabah =Koğuş kalk vakti Alıcıların karnı aç ve ilk reaksiyon zamanları
Sabah-Öğlen arasında vakit=En tehlikesizden bir önceki vakittir.Olabilirde olmayabilirde
Akşam hava kararmadan önceki flu vakit=insanlar diyorki akşama doğru kuş uçurulmaz?Ya arkadaşlar ben böyle saçma bişey duymadım.Kuşun asıl uçurulacağı zamandır..Alıcılar yuvasına tam batarken dönerler çoğu zaman kuşların arasından geçerler kuşlara bakmadan yuvalarına dönerler..En tehlikesiz zaman
Rüzgar=Alıcılar rüzgarın ters yönü istikametinde kuşlara saldırırlar , güvercinler ise Rüzgar yönünde dalarlar havada allak bullak olabilirler Dalış yönüne göre avantaj değişir..Kuşlar çabuk yükselir ama kontrol onlarda değildir tamamen..Büyük olan alıcıdır büyük arabanın virajda oturması gibi dalışda sağlam kavis alırlar tehlielidir..
Yağmur=Yavru zamanı yuvalarına dönerler alıcılar..
KUŞ:
Hızlı ve seri uçan kuşlar her zaman AKILLI kuşlardır..En az yakalanan tiplerdir onlarda genelde yavru, yeni kızan,
yada hava muhalefeti bu kuşları gaifl avlayabilir..
100lerce kez deneyim ettim Alıcının arkasına takılıp uçanları ====>ALMANLAR, POSTA türleri
Diğer kuşlar dalarken onlar kanat çırparlar ve hızlı kanat çırparlar deneyimlidirler, kanat çırpan kuş helede hızlıysa diğerlerini tercih eder kurnaz yırtıcılar=====>ALMANLAR, POSTA türleri
Dağınık uçan kuşlar =BURSA OYNARLARI Bana göre yeryüzünün en güzel uçan canlılarıdır kayık çeker gibi kanatlarını çekerler KArakanat yada araplar çok yüksekteyken bazen şahin bile zannedebilirsiniz çünkü yırtıcılarda kuşa giderken aynı şekilde kanat çırparlar..Eşli bile uçsalar çok dağınık uçarlar havada 200 tanede olsalar bir araya gelmezler..Toplu olarak yakalanmazlar..Şahini siz görmeden onlar sezerler ona göre hareket yaparlar..Birinine yönelirse eğer o zaten diğerlerinden oldukça uzaklaşır ve öteki kuşlara ine fırsatı verirler ..Tek kalan zaten başının çaresine bakar..Başa baş mücadele..Yok öyle hadi hazırım sıcak duyumu hazırladım gelde al gibi hareketler..Daha fazla bu cinsi anlatmıyım reklama giricek:)) DİPNOT:(Taklacı diye kümeslerinde tutulan aman 10 metre sarıyor aman 20 metre sarıyor süper oyunlu diye adlandırılan kırma, bozulmuş, aslını unutmuş , aslıyla alakası olmayanlarından bahsetmiyorum)
Diğer hareketliler = Dalıcı kuşlar , Adana tarafında bakılar at gibi kuşlardan bahsediyorum bagdadiler gibi..
Çok hızlı kuşlar bunlara ek olarak fındık bango baska gibileri geliyor küçük ve seri kuşlar bunlarda ben bunlarıda seviyorum..Kolay kolay teslim olan Güvercinler değildir bunlarda..
Oyunlular=Dönekler selanikler, sayalar kelebekler, ve türevleri..Bu kuşlarda çok atik ve seri kuşlar ancak çok çabuk yaplanabilen büyük kuşlarda aynı zamanda fazla güvenmemek lazım ama yabanada atılacak kuşlar değil..Zevkin ayrı tadları bunlar, Akrobasi uzmanları bana göre..Çok görmüşümdür alıcı ile dalaştıktan sonra alıcının durup 3-5 saniye "ne oldu bana" gibilerinden kendilerine gelmelerini :))
Taklacılar = Ayrı yaratılmışlar bence diğerlerine göre..Sakin uçan sert kanat vuran takla atarken kendini unutan kuşlar bunlar..Malesef en zayıf kuşlar bu konuda..Kerkenez bile alıyor bunları hem hareketleri hemde kendileri çok ağırlar..(aşağıda değineceğim konuya dikkat)
vs vs vs..

Değiştiremiyeceğimiz?
Alıcının cinsini yada tecrübesini değiştiremeyiz..
Yerimiz belli bunuda değiştiremeyiz

Ve asıl bahsetmek istediğim konuya geldik...
Dükük fülüt ayna binbir metod çıkmış hepsine baktım , düdüğün para tuzağı olduğunu düşünüyorum güvercinin aerodinamiğine aykırı bir kere , onun çabasını , aklını , manevra kabiliyetini kısacası herşeyini boşa saymak ve tkilemek gibi bişey..Ayna ?Alıcı aynayamı bakıyor ne kadar yakışıklıyım diyede kuşları unutuyormu ::))?
Baykuş , Herhalde bu kerkenezler için falan bu benim başımdaki şuanki bela dama dalanlarla ilgili..Alaca doğanlar yani bizim kuşlarımızı alıp kaldırabilenler hiçbirşeyi sallamıyorlar çatıda ne var diyede bakıcaklarını zannetmiyorum..

Takla atmayı öğretiyorsunuz, Zaten doğasında var demeyin uçmayan taklacı takla atmayı öğrenemez..taklacı olmayan bir cins kuşuda uçurun taklacılarla oda takla atmayı öğrenir..
Selaniklere yada kelebeklere dönmeye öğretiyorsunuz
Postalara almanlar yol bulmayı öğretiyorsunuz
Atmacaya bile sahibine dönme eğitimi verilebiliyorken ki bu hayvan vahşi doğadan yakalanmış bir hayvan olduğunuda düşünürsek..
Elimizde duran güvercinlere , doğasında olan kaçma, kurtulma, yırtıcı ile yaşam gibi öğeleri öğretemiyorsunuz?

İŞTE BEN BUNU YAPARAK ÖĞRENDİM..KONUNUN BAŞINDAN BERİ ASLINDA İŞİN ÖZÜ BU

EĞİTİM...

HER ŞAHİN GÖRDÜĞÜMDE O ZAMAN KARAŞAHİN DERDİK ONLARA, ÇATIDAKİ BÜTÜK KUŞLARI KALDIRIRDIM
KÜMESLERDEN BİRİ HERZAMAN AÇIKTI AVARE İÇİN 30-40 TANE KUŞ VARDI
OYNAR ALMAN FINDIK BANGO CİNSLERİYDİ BUNLAR
ŞAHİN ÜSTÜMÜZDEN GEÇERKEN ŞAHİNİ YAKALAMAK İÇİN HAVAYA ATLARDIK :))
BU YIRTICILARI ÇILDIRTIRDI BİZİM KUŞLARIMIZ VE HİÇDE KAYIP VERMEZDİK..
ÇÜNKÜ BİZ FARKINDA OLMADAN EĞİTMİŞTİK ONLARI..
ORASI O SEMTİN EN YÜKSEK APARTMANI ÖZELLİKLE SÖYLÜYORUM KUŞLAR HİÇBİR YERE KONMAZ VE KALKTIKLARI ZAMAN DİREKT SİNEĞE ÇIKARLARDI..
ŞAHİN ÇOĞU ZAMAN HEMEN ULUDAĞ ETEKLERİNE ORMANLARIN İÇİNE GİRER SONRA ANSIZIN KUŞLARIN ARASINA GİRERDİ, YADA KUŞLARLA BİRLİKTE YÜKSELİR HAFİF SAĞA SOLA ÖNE YADA ARKAYA DOĞRU KAYAR KANAT ÇIRPARAK HIZLICA ARALARINA GİRERDİ..
AMA BİZİMKİLER HER ZAMAN BİLRİLERDİ ORALARDA BRİ YERDE OLDUĞUNU..
ÜST ÜSTE 10 SEFER KALDIRIRDIK KUŞLARI ..İNERLERDİ TEKRAR TEKRAR KALDIRIRDIK VE O YIRTICI HERSEFERİNDE TEKRAR ŞANSINI DENERDİ AMA SONUÇ ONUN İÇİN HER ZAMAN KÖTÜ BİTERDİ..
EN SONUNDA SIRAMEŞELER DEDİĞİMİZ SEMTE DOĞRU BİR DALIŞ YAPAR ALTINDA KUŞLA ÜSTÜMÜZDEN GEÇERDİ..BİZDE 4-5 ARKADAŞ BUNU SEYREDERDİK..

SONRASINDA ABİM EVE GELİP DİĞER KÜMESLERDEKİ PAHALI KUŞLARI UÇURDUĞUNDA ÇOĞU ZAMAN ŞAHİN GELMEZDİ..ÇÜNKÜ ODA ÖĞRENMİŞTİ, NERDEN KUŞ ALABİLECEĞİNİ..!!

BEN ZAMANLA İŞ ORTAMINDAN ARKADAŞLARDAN TAKLACILAR EDİNMEYE BAŞLADIM..ÇÜNKÜ TÜRKİYENİN HERYERİNDE BİLİNEN VE BESLENEN TEK KUŞ O OLDUĞU İÇİN GURBETTE BİR TEK ONLARI BİLİYOR VE ONLARDAN ANLIYORLARDI..
BURSAYA GİTTİĞİMDE BAİME GETİRİYORDUM..BİR DAHAKİ GELİŞİMDE TABİKİ EKSİKLİKLER OLUYOR VE ŞAHİNLER BİRAZDA CESARETLENMİŞ OLUYORLARDI..
AMA ZAMANLA ONLARIDA EĞİTTİM...2 MİNARE BOYU GİDEN ÇAKMAKLI MARDİNLERİM BİLE ŞAHİN GELDİĞİ ZAMAN ALMAN GİBİ UÇMAYA BAŞLAMIŞLARDI..VE OYNARLARDAN ERKEN VE HIZLI ÇATIYA İNİYORLARDI..
VS VS VS

DAHA ÇOK ÖRNEK VEREBİLİRİM..YAZMAKLA BİTMEZ

SONUÇ SEVGİLİ DOSTLAR
GÜVERCİNLERİNİZİ EĞİTİN..HEMDE YAVRUDAN EĞİTİN ÖNCE SEYRETSİNLER BÜYÜKLERİNİN NE MANEVRALARLA KURTULDUKLARINI NELER YAPTIKLARINI..SONRA KENDİLERİ DENEYİM ETSİNLER..
KORKMAYIN HAVADA ALICI VARKEN KUŞ KALDIRMAKTAN..YILMAYIN ARKADAŞ YAW
ÇOK ÇOK DEĞERLİYSE ÇIKARMAYIN KÜMESTEN..
İLLA UÇURUCAM DİYORSANIZ VAKİT KOLLAYIN
VE EN ÖNEMLİSİ, BİR KÜMES DAHA YAPIN KENDİNİZE..DOLDURUN ALMANLARI HEMDE RENKLİLERİNDEN OLSUN
TAKLACILARINIZMI HAVADA YADA AMAN BUNU LAHİN KAPMASIN KESİNLİKLE DEDİĞİNİZ KUŞALIRINIZ MI HAVADA..YA NE OLURSA OLSUN KUŞLARIN HEPSİ DEĞERLİDİR YOZU YABİĞİ CAMİCİSİ BİLE..
O KÜMESTEKİ KAPLANLAIRNIZI SALIN ALICININ ÜSTÜNE KORKMAYIN DİKKATİNİ DAĞITIN ONUN ..
ISLIK ÇALIN KESİK KESİK KUŞLARINIZI YETİŞTİRİN O ISLIK ÇALININCA HAVADA TEHLİKE OLDUĞUNU ANLASINLAR SEBEPLİ SEBEPSİZ KÜMESLERİNE DALSINLAR..ŞAHİN GELİNCE YAPINKİ BUNLARI ÖĞRENSİNLER..
MUTLAKA BAŞLARDA FİRE VERECEKSİNİZ..AMA SONRA ÇATINIZDA YADA DAMINIZDA KENDİNDEN EMİN KENDİNE GÜVENEN BİR GÜVERCİN MERAKLISI VE ONA AİT KUŞLAR GÖRÜCEKSİN..

SEVGİ SAYGI VE MUHABBETLE..
 
KOSKORE KARDEŞİM BU KUŞ DOĞA ÜSTĞ BİR YARATIK SEN GÜVERCİNİ NASIL EĞİTİRSEN EĞİT ALMAK İSTESİN BİLHASSA YAVRU ZAMANI MUTLAKA ALIR SEN ZATEN GELDİĞİNİ GÖRME SANSIN YOK BENCE KUSTA GOREMIYO ALCAK UCAN KUSLAR ANCA YUKSEKTE DALARSA GORURSUN YUKSEKTE DE GUVERCININ SANSI AZALIYO ATMACA IYI KONUMA GECIYO YANI BUNUN EĞİTİMLE ALAKASI YOK BENCE ATMACA KUŞU GÖRDÜYSE %75 ATMACA %25 KUŞ ŞANSLI


SEVGİ VE SAYGILAR
 
3 sene oldu sahinler birtane bile kus alamadi gun ortalamasi 3 sefer kus ortalamasi 6 kuslu gruplar...seytan kulagina kursun.
 
nicea78' Alıntı:
KOSKORE KARDEŞİM BU KUŞ DOĞA ÜSTĞ BİR YARATIK SEN GÜVERCİNİ NASIL EĞİTİRSEN EĞİT ALMAK İSTESİN BİLHASSA YAVRU ZAMANI MUTLAKA ALIR SEN ZATEN GELDİĞİNİ GÖRME SANSIN YOK BENCE KUSTA GOREMIYO ALCAK UCAN KUSLAR ANCA YUKSEKTE DALARSA GORURSUN YUKSEKTE DE GUVERCININ SANSI AZALIYO ATMACA IYI KONUMA GECIYO YANI BUNUN EĞİTİMLE ALAKASI YOK BENCE ATMACA KUŞU GÖRDÜYSE %75 ATMACA %25 KUŞ ŞANSLI


SEVGİ VE SAYGILAR

Doğa üstü olan tek şey benzersiz olan Yaratıcı allah c.c. dür..Nasibin önüne geçemezsin tabikide alınamayacak kuş yoktur..Ben illaki vermessiniz demiyorum zaten..Ama Kuşunuzu kaptırma olanaklarınızı azaltırsınız..Sizin dedikleirnize katılmıyorum, benimkinede katılmamak tabiki sizin hür iradeniz onada karışamam..Ben sadece faydalı olmaya çalıştım
 
OKADAR UZUN ŞEY YAZMIŞSINIZ BENDE OKUDUM MANTKLI BİŞEY BULABİLİRMİYİM DİYE HEPSİ SAÇMALIK LÜTFEN MİLLETİN AKLINI KARIŞTIRIP GÜVERCİNLERİNDEN ETMEYİN
 
şahin ve atmacaların puhu kuşu ve baykuştan korktuğunu hemen hemen her ku şçu bilir qeçenlerde bi internet sitesinde puhu kusu dudugu diye bişey duydumsanırım tasma tarzı boyunlarına asılmakda ucurulan kusların
 
Tsk Edirim Abi :)
 
Arkadaşlar bu konuda ortaya atılan korunma yöntemlerinin faydası var fakat malesef tam manasıyla çözüm olmuyor Özellikle taklacı oyun kuşu besleyenler bu yırtıcı kuşlardan oldukça sıkıntı çekiyor ama bu yüzdende kuş uçurma zevkimizden vazgeçecek değiliz. Bu hayvanların beslenme amacı havada ortaya çıkıyor. Uçtukça bir şeyler katıyorlar kendilerine. Bu konuda yapılması gereken en mantıklı yol ise bence sezona biraz fazla sayıda yavruyla girmek(10 kadar) bu yavruları oyun sökme durumlarına göre çok kalabalık olmadan 2 li 3 lü gruplar halinde ve özellikle uygun vakitlerde uçurarak sökmek. Bu dönem içerisinde yıtrıcı kuşlardan veya başka sebeplerden zarar görsekte 5 6 aylık süre sonunda elimizde en az 2 3 tane teke düşmüş kuşumuz kalacaktır Bu dakikadan sonra artık kuşlarınız yırtıcı kuşları tanımış tecrübe sahibi olmuş hayvanlardır ve dez avantajımız olan oyun kuşu besleyiciliği tek kuş uçuracağınızdan dolayı avantaja döner.Zaten bir dönemde elinizde 2 veya 3 tane hazırda kuş var ise onları sistemli bir şekilde uçurduğunuzda zamanınız dolacaktır. Tabi bunları yapabilmek sezona bol yavruyla girmekte iyi bir damızlık alt yapısına bağlıdır.
 
kardeş ne güzelde anlatmışsın ....ama kılıç kanat ve alaca doğan affetmiyor yeterki denk gelsin af yok..ama canını yakarsan bir daha kolay kolay uğramıyor ....teşekkürler anlatımın için
 
Geri
Üst