Gördüğüm okuduğum ve incelediğim kadarıyla Birçok arkadaşım abim yada kardeşim bu konudan yılmış durumda ama nedense ben birçoğunuza katılmıyorum bu konuda..
Çok çabuk yılmışsınız..10 larca ilde Bizzat güvercin baktım ve bakmadıklarımdada görüştüğüm birçok arkadaşım oldu vs vs..Bursada gördüğüm Alıcıyı hiçbir yerde görmedim..Tunceli/Hozat gibi bir yerde görev yaptım orada bile görmedim..Herzamanda önceden tesadüfen bulduğum yöntemi kkullandım ve hep ben kazandım..
Küçük yaşlardayken ve (hatta şimdi bile açık konuşmak gerekirse) Şahinin yada alaca doğanın adı herneyse Güvercinlere dalması kadar beni heyecanlandıran neşelendiren o adrenalin salgılanmasını yaratan tad kadar güzel bişey yoktu bende..Buda başka bir hastalık işte..
Peki bu nasıl oluyordu , Ki şuan ile Bursa/Çekirge de oturan bütün arkadaşlarımla o günleri konuşuruz..
Kuşlar benim değilde abimin olunca bu işler kolay oluyordu..O işte ben ise Semtin en yüksek çatısında kuş uçuruyordum..
Bir AlıcınınKuşu kapabilme kapasitesinin dünyanın dönüşü ile bile alakası vardır..
Değiştirebileceğimiz/Değiştiremeyeceğimiz koşullar ?
Hava?-Değiştirebiliriz-
Güneşli= öğlen sıcağı son uçurulacak vakittir..Avare bile olsa düşünmek lazım
Sabah =Koğuş kalk vakti Alıcıların karnı aç ve ilk reaksiyon zamanları
Sabah-Öğlen arasında vakit=En tehlikesizden bir önceki vakittir.Olabilirde olmayabilirde
Akşam hava kararmadan önceki flu vakit=insanlar diyorki akşama doğru kuş uçurulmaz?Ya arkadaşlar ben böyle saçma bişey duymadım.Kuşun asıl uçurulacağı zamandır..Alıcılar yuvasına tam batarken dönerler çoğu zaman kuşların arasından geçerler kuşlara bakmadan yuvalarına dönerler..En tehlikesiz zaman
Rüzgar=Alıcılar rüzgarın ters yönü istikametinde kuşlara saldırırlar , güvercinler ise Rüzgar yönünde dalarlar havada allak bullak olabilirler Dalış yönüne göre avantaj değişir..Kuşlar çabuk yükselir ama kontrol onlarda değildir tamamen..Büyük olan alıcıdır büyük arabanın virajda oturması gibi dalışda sağlam kavis alırlar tehlielidir..
Yağmur=Yavru zamanı yuvalarına dönerler alıcılar..
KUŞ:
Hızlı ve seri uçan kuşlar her zaman AKILLI kuşlardır..En az yakalanan tiplerdir onlarda genelde yavru, yeni kızan,
yada hava muhalefeti bu kuşları gaifl avlayabilir..
100lerce kez deneyim ettim Alıcının arkasına takılıp uçanları ====>ALMANLAR, POSTA türleri
Diğer kuşlar dalarken onlar kanat çırparlar ve hızlı kanat çırparlar deneyimlidirler, kanat çırpan kuş helede hızlıysa diğerlerini tercih eder kurnaz yırtıcılar=====>ALMANLAR, POSTA türleri
Dağınık uçan kuşlar =BURSA OYNARLARI Bana göre yeryüzünün en güzel uçan canlılarıdır kayık çeker gibi kanatlarını çekerler KArakanat yada araplar çok yüksekteyken bazen şahin bile zannedebilirsiniz çünkü yırtıcılarda kuşa giderken aynı şekilde kanat çırparlar..Eşli bile uçsalar çok dağınık uçarlar havada 200 tanede olsalar bir araya gelmezler..Toplu olarak yakalanmazlar..Şahini siz görmeden onlar sezerler ona göre hareket yaparlar..Birinine yönelirse eğer o zaten diğerlerinden oldukça uzaklaşır ve öteki kuşlara ine fırsatı verirler ..Tek kalan zaten başının çaresine bakar..Başa baş mücadele..Yok öyle hadi hazırım sıcak duyumu hazırladım gelde al gibi hareketler..Daha fazla bu cinsi anlatmıyım reklama giricek
) DİPNOT
Taklacı diye kümeslerinde tutulan aman 10 metre sarıyor aman 20 metre sarıyor süper oyunlu diye adlandırılan kırma, bozulmuş, aslını unutmuş , aslıyla alakası olmayanlarından bahsetmiyorum)
Diğer hareketliler = Dalıcı kuşlar , Adana tarafında bakılar at gibi kuşlardan bahsediyorum bagdadiler gibi..
Çok hızlı kuşlar bunlara ek olarak fındık bango baska gibileri geliyor küçük ve seri kuşlar bunlarda ben bunlarıda seviyorum..Kolay kolay teslim olan Güvercinler değildir bunlarda..
Oyunlular=Dönekler selanikler, sayalar kelebekler, ve türevleri..Bu kuşlarda çok atik ve seri kuşlar ancak çok çabuk yaplanabilen büyük kuşlarda aynı zamanda fazla güvenmemek lazım ama yabanada atılacak kuşlar değil..Zevkin ayrı tadları bunlar, Akrobasi uzmanları bana göre..Çok görmüşümdür alıcı ile dalaştıktan sonra alıcının durup 3-5 saniye "ne oldu bana" gibilerinden kendilerine gelmelerini
)
Taklacılar = Ayrı yaratılmışlar bence diğerlerine göre..Sakin uçan sert kanat vuran takla atarken kendini unutan kuşlar bunlar..Malesef en zayıf kuşlar bu konuda..Kerkenez bile alıyor bunları hem hareketleri hemde kendileri çok ağırlar..(aşağıda değineceğim konuya dikkat)
vs vs vs..
Değiştiremiyeceğimiz?
Alıcının cinsini yada tecrübesini değiştiremeyiz..
Yerimiz belli bunuda değiştiremeyiz
Ve asıl bahsetmek istediğim konuya geldik...
Dükük fülüt ayna binbir metod çıkmış hepsine baktım , düdüğün para tuzağı olduğunu düşünüyorum güvercinin aerodinamiğine aykırı bir kere , onun çabasını , aklını , manevra kabiliyetini kısacası herşeyini boşa saymak ve tkilemek gibi bişey..Ayna ?Alıcı aynayamı bakıyor ne kadar yakışıklıyım diyede kuşları unutuyormu :
)?
Baykuş , Herhalde bu kerkenezler için falan bu benim başımdaki şuanki bela dama dalanlarla ilgili..Alaca doğanlar yani bizim kuşlarımızı alıp kaldırabilenler hiçbirşeyi sallamıyorlar çatıda ne var diyede bakıcaklarını zannetmiyorum..
Takla atmayı öğretiyorsunuz, Zaten doğasında var demeyin uçmayan taklacı takla atmayı öğrenemez..taklacı olmayan bir cins kuşuda uçurun taklacılarla oda takla atmayı öğrenir..
Selaniklere yada kelebeklere dönmeye öğretiyorsunuz
Postalara almanlar yol bulmayı öğretiyorsunuz
Atmacaya bile sahibine dönme eğitimi verilebiliyorken ki bu hayvan vahşi doğadan yakalanmış bir hayvan olduğunuda düşünürsek..
Elimizde duran güvercinlere , doğasında olan kaçma, kurtulma, yırtıcı ile yaşam gibi öğeleri öğretemiyorsunuz?
İŞTE BEN BUNU YAPARAK ÖĞRENDİM..KONUNUN BAŞINDAN BERİ ASLINDA İŞİN ÖZÜ BU
EĞİTİM...
HER ŞAHİN GÖRDÜĞÜMDE O ZAMAN KARAŞAHİN DERDİK ONLARA, ÇATIDAKİ BÜTÜK KUŞLARI KALDIRIRDIM
KÜMESLERDEN BİRİ HERZAMAN AÇIKTI AVARE İÇİN 30-40 TANE KUŞ VARDI
OYNAR ALMAN FINDIK BANGO CİNSLERİYDİ BUNLAR
ŞAHİN ÜSTÜMÜZDEN GEÇERKEN ŞAHİNİ YAKALAMAK İÇİN HAVAYA ATLARDIK
)
BU YIRTICILARI ÇILDIRTIRDI BİZİM KUŞLARIMIZ VE HİÇDE KAYIP VERMEZDİK..
ÇÜNKÜ BİZ FARKINDA OLMADAN EĞİTMİŞTİK ONLARI..
ORASI O SEMTİN EN YÜKSEK APARTMANI ÖZELLİKLE SÖYLÜYORUM KUŞLAR HİÇBİR YERE KONMAZ VE KALKTIKLARI ZAMAN DİREKT SİNEĞE ÇIKARLARDI..
ŞAHİN ÇOĞU ZAMAN HEMEN ULUDAĞ ETEKLERİNE ORMANLARIN İÇİNE GİRER SONRA ANSIZIN KUŞLARIN ARASINA GİRERDİ, YADA KUŞLARLA BİRLİKTE YÜKSELİR HAFİF SAĞA SOLA ÖNE YADA ARKAYA DOĞRU KAYAR KANAT ÇIRPARAK HIZLICA ARALARINA GİRERDİ..
AMA BİZİMKİLER HER ZAMAN BİLRİLERDİ ORALARDA BRİ YERDE OLDUĞUNU..
ÜST ÜSTE 10 SEFER KALDIRIRDIK KUŞLARI ..İNERLERDİ TEKRAR TEKRAR KALDIRIRDIK VE O YIRTICI HERSEFERİNDE TEKRAR ŞANSINI DENERDİ AMA SONUÇ ONUN İÇİN HER ZAMAN KÖTÜ BİTERDİ..
EN SONUNDA SIRAMEŞELER DEDİĞİMİZ SEMTE DOĞRU BİR DALIŞ YAPAR ALTINDA KUŞLA ÜSTÜMÜZDEN GEÇERDİ..BİZDE 4-5 ARKADAŞ BUNU SEYREDERDİK..
SONRASINDA ABİM EVE GELİP DİĞER KÜMESLERDEKİ PAHALI KUŞLARI UÇURDUĞUNDA ÇOĞU ZAMAN ŞAHİN GELMEZDİ..ÇÜNKÜ ODA ÖĞRENMİŞTİ, NERDEN KUŞ ALABİLECEĞİNİ..!!
BEN ZAMANLA İŞ ORTAMINDAN ARKADAŞLARDAN TAKLACILAR EDİNMEYE BAŞLADIM..ÇÜNKÜ TÜRKİYENİN HERYERİNDE BİLİNEN VE BESLENEN TEK KUŞ O OLDUĞU İÇİN GURBETTE BİR TEK ONLARI BİLİYOR VE ONLARDAN ANLIYORLARDI..
BURSAYA GİTTİĞİMDE BAİME GETİRİYORDUM..BİR DAHAKİ GELİŞİMDE TABİKİ EKSİKLİKLER OLUYOR VE ŞAHİNLER BİRAZDA CESARETLENMİŞ OLUYORLARDI..
AMA ZAMANLA ONLARIDA EĞİTTİM...2 MİNARE BOYU GİDEN ÇAKMAKLI MARDİNLERİM BİLE ŞAHİN GELDİĞİ ZAMAN ALMAN GİBİ UÇMAYA BAŞLAMIŞLARDI..VE OYNARLARDAN ERKEN VE HIZLI ÇATIYA İNİYORLARDI..
VS VS VS
DAHA ÇOK ÖRNEK VEREBİLİRİM..YAZMAKLA BİTMEZ
SONUÇ SEVGİLİ DOSTLAR
GÜVERCİNLERİNİZİ EĞİTİN..HEMDE YAVRUDAN EĞİTİN ÖNCE SEYRETSİNLER BÜYÜKLERİNİN NE MANEVRALARLA KURTULDUKLARINI NELER YAPTIKLARINI..SONRA KENDİLERİ DENEYİM ETSİNLER..
KORKMAYIN HAVADA ALICI VARKEN KUŞ KALDIRMAKTAN..YILMAYIN ARKADAŞ YAW
ÇOK ÇOK DEĞERLİYSE ÇIKARMAYIN KÜMESTEN..
İLLA UÇURUCAM DİYORSANIZ VAKİT KOLLAYIN
VE EN ÖNEMLİSİ, BİR KÜMES DAHA YAPIN KENDİNİZE..DOLDURUN ALMANLARI HEMDE RENKLİLERİNDEN OLSUN
TAKLACILARINIZMI HAVADA YADA AMAN BUNU LAHİN KAPMASIN KESİNLİKLE DEDİĞİNİZ KUŞALIRINIZ MI HAVADA..YA NE OLURSA OLSUN KUŞLARIN HEPSİ DEĞERLİDİR YOZU YABİĞİ CAMİCİSİ BİLE..
O KÜMESTEKİ KAPLANLAIRNIZI SALIN ALICININ ÜSTÜNE KORKMAYIN DİKKATİNİ DAĞITIN ONUN ..
ISLIK ÇALIN KESİK KESİK KUŞLARINIZI YETİŞTİRİN O ISLIK ÇALININCA HAVADA TEHLİKE OLDUĞUNU ANLASINLAR SEBEPLİ SEBEPSİZ KÜMESLERİNE DALSINLAR..ŞAHİN GELİNCE YAPINKİ BUNLARI ÖĞRENSİNLER..
MUTLAKA BAŞLARDA FİRE VERECEKSİNİZ..AMA SONRA ÇATINIZDA YADA DAMINIZDA KENDİNDEN EMİN KENDİNE GÜVENEN BİR GÜVERCİN MERAKLISI VE ONA AİT KUŞLAR GÖRÜCEKSİN..
SEVGİ SAYGI VE MUHABBETLE..