Yırtıcı kuşların av stratejisi

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Hoca
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 10
  • Görüntüleme Görüntüleme 4K

Hoca

Üye
Katılım
3 Nis 2008
Mesajlar
427
Tepkime puanı
0
Yaş
49
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Hayrettin BÜYÜK
Meslek
Öğretmen
İlgi Alanı
Kediler
Burada atmaca olarak isimlendireceğimiz yırtıcı kuşlar güvercinlere karşı belli bir av stratejisi izlerler. Bu şu şekilde olur. Atmaca önce düşük irtifada uçarken güvercinlere saldırmayı tercih etmez. Kasıtlı olarak onların etrafında uçar ve onların daha yükseğe çıkmalarını sağlar. Bu yükseklik çıplak gözle görülmeyecek dereceye kadar çıkar bazen. Kendisi önceleri güvercinlerin altında uçarak onların yükselmesini sağlarken yükseldikçe güvercinlerin bulunduğu seviyenin üzerine çıkar ve burada yukarıdan avına kilitlenerek peşinden kovalar ve çok geçmeden de neredeyse 300 km hıza erişerek avını kısa sürede yakalar.Her şey havada olup biter.
Peki bunu neden yapar. Çünkü alçak seviyede kuşa saldırmış olsa, güvercin saldırıyı fark eder etmez kendini güvenli bir yere atacaktır. Ancak yüksek seviyeden yere inene kadar zaten çoktan yakalanır ve saklanma imkanı bulamaz.
Ancak av her zaman bu şekilde gerçekleşmez. Saldıran yırtıcının durumuna göre bazen de her şey gözler önünde yaşanır. Çünkü bazı avlar strateji gerektirmeyecek kadar kolaydır. Örnek vermek gerekirse takla bir güvercinin takla atma anı en savunmasız olduğu andır. Bu zamanı kollamak da bir atmaca için hiç zor değildir.
 
che' Alıntı:
paylaşım için sağol


Profil bilgilerinizi kurallara uygun girmediğiniz için süresiz olarak uzaklaştırıldınız.
 
ben daha çok atmacaların bi daire çizerek yükseldiklerini ve belirli bi yüksekliğe ulaştıkdan sonra daldıklarını ve ilk olarak kuşa havada vücudlarıyla çarptıklarını sanardım zaten daha sonra yakalaması daha kolay oluyor onlar için hem çarpmanın etkisiyle kuş sersemlemiş bi biçimde savruluyor bazen de ıska geçmenin nedenini tam çarpma anında kuşun ani bi menavrası atmacanın savrulmasına neden oluyor diye biliyordum

ELEMİM
 
Evt kanat çırpmadan yüksele biliyorlar ve en başta kuşa kendilerini gösteriyorlar ve ondan sonra kuşa kendini kaybettiriyorlar ondan sonra epeyce yüksekten dalışa geçip alıyorlar ve benim bildiğim çoğunluk iyi oynayan kuşu dalıyorlar ve kuş tam oyuna başladım dalıyorlar kuş takladan toparlanana kadar alıcıya yem oluyor bir keresinde amcamın kümesinin önünde 3 tane atmaca görmüştüm ve gözlerime inanmıştım kümesin yanında 3 tane kangal olmasına rağmen beni görene kadar kaçmadılar ve tel örgülere yapışmış kuşları almak istiyorlardı.
 
paylaşımınız için teşekkürler.3 hafta önce 2 kuşu atmacaya yem ettik yazdıklarınızın aynısını bizzat gördüm.
 
Benim de böyle bir tecrübem oldu. Bir anda uçmakta olan beş kuşumun arasına daldı. Hamle yaptığı kuş sinekleyerek sıyrılınca, onu bırakıp taklacılardan birinin peşine düştü. Gözlerimin önünde taklacıya pençelerini iki kanat arasına gelen yerden geçirdi. Taklacının sırt tüyleri havada uçuşurken ve ben elim yüreğimde, tam kuş gitti derken, bir de baktım, pençeler sadece tüylere geçmiş. Kuş dalarak yan binanın arakasında kayboldu. Atmaca da tekrar yükseldi, eli boş dönüyordu. Bir yandan sevinirken diğer yandan da kuşumun akibetini merak ediyordum. Hava kararmak üzere gerçekleşen bu olay, kuşumun yaralı olarak aynı gece yuvaya dönmesi ile ucuz atlatılmış oldu. Fakat, bana da güzel bir ders oldu. Bu olaydan sonra etrafı kolaçan etmeden kuşlarımın uçmasına izin vermiyorum.

Paylaşım için teşekkürler....
 
ATMACA - ŞAHİN HER KUŞA AYRI FORMÜL UYGULAR
KENDİNİ GÖSTERMEMEK İÇİN AVININ GÖZÜNÜ GÜNEŞ ALACAĞINI BİLDİĞİNDEN HER ZAMAN GÜNEŞ TARAFINDAN YAKLAŞIR DALAR
TAKLACILARA TAM TAKLA ANINDA VE YANDAN SALDIRIR
DÖNEKLERE TAM DÖNERKEN ALTTAN VE ÜSTTEN
OYNAKLARA ÜSTTEN AMA GENELDE ALTTAN DALAR KUŞ OYNAMAYA BAŞLAYINCA AŞAĞYA PİKE YAPIP KUŞUN HİZASINDAN AŞAĞIYA KADAR İNER VE YUKARI YÜKSELİRKEN VURUR KUŞ OYNARKEN AŞAĞIYA DOĞRU OYUN YAPTIĞINDAN PEK KURTULAMAZ.
POSTA VE MISIR GİBİ DÜZ VE ALÇAK UÇUŞLULARA PEK DALMAZ ALÇAK UÇMALARI VE MANEVRA KABİLİYETLERİ ONLARI KORUR.
 
Geri
Üst