Yırtıcı Kuşların Tanıtımı

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Baracuda
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 8
  • Görüntüleme Görüntüleme 6K

Baracuda

Üye
Katılım
5 Kas 2012
Mesajlar
6
Tepkime puanı
0
Yaş
50
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Serdar
Meslek
Demiral
Şehir
İstanbul-I (Avrupa)
İlgi Alanı
Kediler
Yırtıcı kuşların türlerini ayırt etmek genel olarak zor. Bu yazının herkese ama özelikle kuşçulara yararlı olacağını düşünüyorum.

1. Kerkenezler (Kestrel)
2. Atmacalar (Hawk)
3. Doğanlar (Falcon)
4. Çaylaklar (Kite)
5. Şahinler (Buzzard)
6. Kartallar (Eagle)
7. Akbabalar (Vulture)
8. Baykuşlar (Owl)

Güvercilere büyük ölçüde tehdit oluşturanlar 1. doğanlar 2. atmacalar dır. Şahinin burada büyük ölçüde yanlış bir ünü var.

1. Kerkenezler :
Güvercin kadar yada güvercinden küçük kuşlardır. Kısa ayaklı, kısa gagalıdırlar. Genelde küçük kemirgenler ve küçük kuşlarla (serçe kadar) beslenir. Doğada açık alanlarda havada kanatlarını sürekli çırparak havada kalan kuşlar görürseniz. İşte o kerkenezdir. Bazı kuşçu arkadaşlar kuşlarını daldığını yazmışlar. Alıp götürmesi mümkün değildir. Ancak korkutabilir veya yaralayabilir.

Kerkenez

1182807144kerkenezjpg


2. Atmacalar :
Genelde kuş avcılarıdır. Karadeniz bölgesinde av için beslenen sparrowhawk ülkemizde çok yaygındır. Bunun yanında ördek, tavşan gibi daha büyük avları öldürebilen çakırkuşu (goshawk) gibi türleride mevcuttur. Ağaçlık alanlarda yaşarlar.

Atmaca (Sparrowhawk)

atmaca_5.jpg


Çakırkuşu (Goshawk)

goshawk--a-gentilis.jpg



3. Doğanlar:
Bu türün en bilineni gökdoğan (peregrine falcon) dünyadaki en hızlı canlı, en büyük kuş katilidir. Şehirlerde doğal yaşamından uzak bir yaşama adapte olabilmektedir. Araplarında avlarında kullandığı kuşlardır. Doğanlar genel olarak hava avcılarıdır.

Gökdoğan (Peregrine Falcon)

falcon10b.jpg


PeregrineFalconKK2.jpg



4. Çaylaklar:
V şeklinde kuyruklara sahiptirler. Güvercinler için çok tehdit değillerdir.

Kara Çaylak (Black Kite)

Black-Kite-isalo_7983.jpg



5. Şahinler :
Türüne bağlı olmakla birlikte atmaca ve doğanlardan büyük, kartalardan küçük kuşlardır. Kuşlardan daha çok genellikle (tavşan, fare gibi) yer avlarına saldırırlar. Uçuculukları atmaca ve doğana göre daha hantaldır. Geniş kanatlı, geniş kuyrukludurlar. Türler genelde açık kahverengi tonlarda olmaktadır. Kızıl şahin ülkemizde çok sık görülür. Güvercinler için çok tehdit değillerdir.

Kızıl Şahin (Long-legged Buzzard)

kizil-sahin--b_rufinus_1.jpg




6. Kartallar:
Yer avlarına, balıklara veya çok büyük kuşlara (kaz, turna ) saldırırlar. Türüne göre değişmekle birlikte çok büyük kuşlardır. Altın Kartal, Şah Kartal, Taçlı Kartal, Deniz Kartalı, Balık Kartalı vb çok türü vardır. Kazakların tilki, kurt avlarındada kullandığı altın kartal (golden eagle) en yaygın ve en güçlü türdür. Güverciler için tehdit değildir.

Altın Kartal (Gold Eagle)

Golden-eagle-feeding-on-red-fox-carcass.jpg




7. Akbabalar :

Kanat açıklıkları kartallardanda büyük olabilen leşçil kuşlardır. Eski dünya ve yeni dünya akbabaları olarak 2 alt gruba ayrılırlar. Güverciler için tehdit değildir.Ülkemizde 2 türü var. Ülkemizde yaşayan kara akbaba en büyük türlerdendir.

8. Baykuşlar:
Gece avcılarıdır. Çok sessiz uçarlar. Avlarını müthiş duyma kabiliyeti ile bulurlar. Güvercin kadardan doğan, şahin avlayan büyüklükte olabilen türü dahi vardır. Güverciler için tehdit değildir.
 
S A ARAMIZA HOS GELDİN SERDAR KARDESİM GÜZEL BİR PAYLASIM EMEKLERİNE SAGLIK PAYLASIM İÇİN TESEKKÜRLER GÜZEL FORMLAR DİLİYORUM

SAYGILAR
 
Serdar Bey,

Bu konuda ben de bir araştırma yapmak istiyordum. Yararlı çalışmanız için teşekkür ederim.
 
çok yerinde bir paylaşım olmuş, Emeğine sağlık. Şahinle doğan ı karıştırmaz artık arkadaşlar, Tofaş a ayıp oluyor sonra :)))
 
Birkaçgün önce atmacaya kuş vermiş biri olarak faydalı bir paylasım olmuş. Bu arada kuş u alan atmaca olmakla beraber doganında burada çokca olduğu anlasıldı. Ne oldugunu kestiremiyordum doğanmış
 
ozgur06' Alıntı:
Birkaçgün önce atmacaya kuş vermiş biri olarak faydalı bir paylasım olmuş. Bu arada kuş u alan atmaca olmakla beraber doganında burada çokca olduğu anlasıldı. Ne oldugunu kestiremiyordum doğanmış


Ben onu furacam gelebilirsem oraya bir gün inşallah.
 
Güzel bir konu olmuş, atmaca düşmanları çoğalmıştı epeyce. Katilin gökdoğan olduğunu anlamışlardır artık...
 
Nedir bu gökdoğan'dan çektiğimiz yılın 8 ayı dibimizde günde 1 kuş alıyor.Hatırladığım kadarı ile 6 senedir burada hesaplarsak ortalama 1400 kuş yemiş. :) :)
 
Geri
Üst