YUMURTA SAKLAMAK

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan tavsanli43
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 6
  • Görüntüleme Görüntüleme 6K

tavsanli43

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
umit elyak
Meslek
serbest
İlgi Alanı
Kediler
selamin aleykum abiler ben yurt disinda yasiyorum ucakla turkiyeye bayram iznine geldim buradan 4 adet yumurta aldim arkadastan 27 aug ta geri donucem yumurtalari teker teker bardaklara koydum tabi icinde bugday var tam ortalarinda yumurtalar guzelce kapattim bantladim yumurtlari yan sekilde icine koydum simdilil guzel bi yerde gunes gormuyen bi yere koydum evin icine bunlari ben geri donunce altlarina koyucam kuslarin cikar mi cikmaz mi onu ogrenmek istiyorum yumurtalara hic yatmadi kuslar hemen cektik altlarindan bilgisi olan varmidir sevgi ve saygilarimla

SA
BARDAKLARIN AĞZINI TAMAMEN KAPATMAYIN.HAVA ALMASINI SAĞLAYIN YOKSA YUMURTALAR BOZULUR.YUMURTALARIN ÜZERLERİNDE GÖZLE GÖRÜLMEYECEK KÜÇÜKLÜKTE HAVA DELİKLERİ VARDIR.EĞER O DELİKLERDEN HAVA GİRİŞİ ÇIKIŞI OLMAZSA YUMURTALAR BEKLEMEZ O ZAMANA KADAR.YA BANTLARA BOLCA DELİK AÇIN YADA DELİKLİ BİRŞEYLER İLE BARDAĞIN AĞZINI KAPAYIN. :slm:

20 oC de 40 gün saklanabilir.

Öncelikle geçmiş bayramınız mübarek olsun diyerek konuyla ilgili bilgiler paylaşmak istiyorum.
Mecbur kalınmadıkça yumurta saklama olayının yanlış olduğunu belirterek sebebini kısaca açıklamaya çalışayım.
Bilimsel veriler
Kuluçka sıcaklığı:tüm kuşlarda ort.37,5-37,78 C' 50-60 bağıl nem(süre boyunca değişebiliyor)
ortalama saklama sıcaklığı:10-18,3 C'
20-22 C'den sonra hücre büyümesi yavaşlar.(yumurta yapısına göre bu sıcaklıklar bir miktar değişebilir.
4,4 C' altında döllenmiş hücre ölür.
Yukarıdaki verilerdende anlaşılacağı gibi yumurta dişi kuşun yumurta kanalında döllenmeye başladığından itibaren bölünerek çoğalmaya başlar yani embriyo gelişimi başlar.
Vucut sıcaklığı 40 C'üzerinde olduğu da bilinmelidir.
Sağlıklı bir embriyo gelişim sürecinde 4 önemli faktör vardır.Sıcaklık,rutubet,havalandırma,yumurtayı çevirme.
Normal döngüye müdahil olunarak yumurta saklama olayında bu dört unsuru korumak yada istenilen şartları sağlamak elbetteki tam anlamıyla mümkün olmamaktadır.Saklanan yumurtadan yavru çıksa bile hücre gelişim ve embriyo büyüme sürecinde aksaklıklara sebebiyet verme ihtimali yüksek olduğundan sağlık koşulları gözle görülmesede etkilenmesi olasıdır.
Bekleyen yumurtaların her 10 günde %10 kayıp verdiği belirtilmekte.
Özetlersek doğal döngü ve beklemeden kuluçkaya tabi olan yumurtaların:gerekli kümes şartları,sıcaklık,nem,havalandırma,kuluçakaya yatan ebeveynlerin tecrübesi ve sağlık şartları ayrıca gözle görülmeyecek 10 binleri bulan yumurtadaki havalandırma,nem dengesini sağlayan kabuktaki delikleri nedeniyle yumurta yüzeylerinin temiz olması,aşırı kalsiyum takviyesiyle yavruya mezar olabilecek yumurta kabuklarının oluşmaması(ılık suyla yıkayıp kurutmak defalarca şahsım tarafından temizlenmiş denenmiş hiç bir sakınca yok)yani temiz,dışkısız yumurtalar,aşırı güneş ve hava akımına maruz kalmayan kuluçka yerleri; yumurtadan çıkacak yavruların sağlıklı ve dirençli anatomik yapıda olmasına çok büyük faydalar sağlamaktadır.
Bilinçli yetiştiricilerimiz çoğalması dileğiyle...
Saygılar..
Oğuzhan OĞUZ

tavsanli43' Alıntı:
selamin aleykum abiler ben yurt disinda yasiyorum ucakla turkiyeye bayram iznine geldim buradan 4 adet yumurta aldim arkadastan 27 aug ta geri donucem yumurtalari teker teker bardaklara koydum tabi icinde bugday var tam ortalarinda yumurtalar guzelce kapattim bantladim yumurtlari yan sekilde icine koydum simdilil guzel bi yerde gunes gormuyen bi yere koydum evin icine bunlari ben geri donunce altlarina koyucam kuslarin cikar mi cikmaz mi onu ogrenmek istiyorum yumurtalara hic yatmadi kuslar hemen cektik altlarindan bilgisi olan varmidir sevgi ve saygilarimla
Oğuzhan'ın yazdıkları doğru bilgilerdir.
gerekli ise eğer , çok önemli yumurtaları bodrumda serin yerde saklamaktayım.!

(: (:

Geri