Yumurtayı çatlatıp çıkamayan yavrular..

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan eraann1
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 8
  • Görüntüleme Görüntüleme 1K

eraann1

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Erhan Özel
Meslek
Ziraat Müh.
İlgi Alanı
son 1 ay içerinde 2 defa başıma geldiği için sormak istedim. özellikle kış yavrularında yavru yumurtayı çatlatıyor, gagası falan görünüyor, fakat yumurtadan çıkamayıp ölüyor. bir de yavrulardan bir tanesi vücut yapısı bozuk, ayakları şekilsiz oldu ve yaklaşık 10 günlükken anne babası doyurmasına rağmen öldü. bunların sebebi havaların soğuk olmasından, yumurtayı tam ısıtamayıp yavruların yumurta içinde gelişiminin tam olmaması olabilir mi? bir de hastalık için sularına bytiril muadili enrolen diye bir ilaç veriyorum. bunun bir zararı olabilir mi?

eraann1' Alıntı:
son 1 ay içerinde 2 defa başıma geldiği için sormak istedim. özellikle kış yavrularında yavru yumurtayı çatlatıyor, gagası falan görünüyor, fakat yumurtadan çıkamayıp ölüyor. bir de yavrulardan bir tanesi vücut yapısı bozuk, ayakları şekilsiz oldu ve yaklaşık 10 günlükken anne babası doyurmasına rağmen öldü. bunların sebebi havaların soğuk olmasından, yumurtayı tam ısıtamayıp yavruların yumurta içinde gelişiminin tam olmaması olabilir mi? bir de hastalık için sularına bytiril muadili enrolen diye bir ilaç veriyorum. bunun bir zararı olabilir mi?

Abicimm bnmde yavrum var babası kaçtı.Annesi bakıyor herhangi bi aksilik çıkmadı suana kadar muhtemelen ana babada bi sorun oldugunu düşünüyorum.Üstadlar daha iyi bilir

Yakın akraba veya aynı folluk ( yumurta kardeşi ) eşleşmelerinde bu gibi yamuk vücutlar , özürlü çıkma ihtimali yüksek olabiliyor.Eğer böyle bir durum varsa ayırıp başka kardeşi veya başka sağlam bir kuşa vurmanızı öneririm.Ben bu aylarda aldığım yavrularda böyle bir durum ile karşılaşmadım.Ana baba yakın akraba veya folluk kardeşi değilse ve iyi yedirdiği halde öldü diyorsanız belki anaçların kanında da taşıyıcı hastalık olabilir.Ayırıp başka kuşlarla eşleştirmenizi tavsiye ederim.

anne babanın akrabalığı yok. ölen yavrunun şekli bozuktu, ölmesi onun için en iyi sondu. yumurtayı çatlatıp da çıkamayan yavruları anlamadım. muhtemelen onlarda da bir yetersizlik vardı. tıpkı insanlarda böyle durumlarda olan düşük gibi.

genetik degilse kuşun şekil bozuklugunun sebebi yumurtlama zamanında kuş topladıgı otları etrafına çember şeklinde dizer.Yuvarlak bir şekilde olmasının sebebi de yavrunun büyürken 2 ayak üzerinde dengeli bir şekilde durmasını saglar.Eger yeterli ot olmazsa dengesi bozulur ve hayvanın ayaklarında saga sola dogru yamuk büyür....
Kabugu kıramamasının sebebi de kabugun kalın olması yada hayvanın yumurtaya düzensiz yatmasından dolayı: yumurta oluşur ama sonra içinde ısı dengesi bozuldugu için içinde ölür o yuzden çıkamaz....

kışın genelikle bu durumlar olur çıkamadan ölür ama sen yinede kendi elinle açmanı tavsiye ederim

kardesim yumurta asagı yukarı 15 20 gün icerisinde cıkıyor iki yumurta yaptıysa şahyet bir tane yavru cıkıp ikincisi cıkmadıysa 2 gun ıcerısınde cık yumurtayı yoksa içinde ölür yavru çürümeye baslar

@Rambo@' Alıntı:
kışın genelikle bu durumlar olur çıkamadan ölür ama sen yinede kendi elinle açmanı tavsiye ederim
bende soğuktan olduğunu tahmin ediyorum. aslında yumurtayı kırıp yavruyu çıkarmayı düşündüm ama doğal dengeye müdahale etmek istemedim.

Aynı sorunu bende son 2 ay içerisinde defalarca yaşadım burdaki tanıdıklara sordum soğuktan dolaylıymış kuşun genetiğiyle alakalı değil yavru yumurtayı kırınca soğukta kalıyor ve hareketi azalıyor uykuya geçiyor ve ondan sonra ölüyor.

Geri