yuvadan yumurtayı atma ve birini kırma - acil yardım

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan yilmaz58
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 7
  • Görüntüleme Görüntüleme 5K

yilmaz58

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
ibrahim yılmaz
Meslek
serbest
İlgi Alanı
arkadaşlar merhaba,

çok fazla bu konuda bilgim olmadığı için size danışmak istedim.
bir çift damızlık kuşum var , ilk aldığımda 2 yumurta çıkardılar , bir hafta sonra biri kırık diğeri sağlam folluktan atmışlardı, sonrada yatmadılar daha , aradan bir ay geçmedi yine 2 yumurta yaptılar , yattılar 3-5 gün üstüne sonra sabah baktım yine aynı biri kırık diğeri sağlam ama yine atmışlar dışarı.

kuşalar rahatsız edilmiyor, çok kuşta yok zaten etraflarında, bakıcının altına süreceğim bu sefer yumurtalarını ama bunun sebebini bilen varsa öğrenmak istiyorum.

dikkatimi çeken tek şey ise, ilk çıkan yumurta temiz ikinci çıkanda hafif 3-5 yerinde dışkı bulaşmış oluyor, her iki seferde bu böyle oldu ve 2 seferde dışkı bulaşmış yumurta kırık diğer temiz olan sağlam kaldı ama yinede atoyırlar sağlamıda.

acaba onu temizlemek filan isteyiptemi kırıyorlar ?

S A İBRAHİM YA YUVADA ESSİZ KUS VAR ONLARLA KAVGA EDİYOR YA YUMURTALAR KİRLİ GÖGSÜNE YAPISIYOR YUVADAN DÜSÜYORDUR DISKILI OLAN YUMURTA KUS YUMURTADA YATARKEN GÖGSÜNE YAPISIYOR OLABİLİR GEÇMİŞ OLSUN

SAYGILAR

yuva yapmaya başladıklarında sen de çaktırmadan elinle, çalı süpürgelerini bilirsin onun tanelerinden koparıp koparıp folluğa koy, dişi kuş çalı çırpıya fazla demez hepsini çeker içeriye, ne kadar çalı çırpı olursa yanlar o kadar yüksek orta o kadar oval kalır ve yumurtaları kolay kolay yuvarlanmaz ve düşmez, onun haricinde muharrem abinin dediği gibi, yumurta pis ve kuşlar üzerine yatınca tüylerine yapışıyorsa kalktıklarında yuvarlanıp düşüyor olabilir. Bunun haricinde kümesini gözlemle, o kümesi rahatsız eden bir kuş olabilir, yani yem saatinde veya kendi folluğunu tutturamayıp giren bir kuş yumurtaya basıp kırıyor olabilir.

bencede katılıyorum mesut ve muharrem abıme bence yuvanda kuslar kavga yapıyorlar o yuzden oluyor..ufak kare seklınde yumurtalık yap tahtadan...sadece bır kusun gırecegı sekılde içine talaş doldur

kostüm kuşu beslediğim için uçurmadan alanımda müsayit herçift kuşa 80 cm e 80 cm kümes veriyorum, başka kuş sokmuyor zaten bu çiftin erkeği , kapılarıda kapalı, ben açınca çıkıp topluca gezebiliyorlar, birinci aklıma gelen benim kavga değilde , aldığım yer 2 takım yumurtasını bakıcıya , 3. yü kendilerine besletiyoruz demişti, acaba yumurtayı almamı bekleyip sıkılmış oluptamı atıyorlar ? güvercin böyle bir sistemi ezberleyebilirmi ? diğer düşüncemde 15 günde bir bir çift yumurta çıkarıyorlar, acaba kabuklarımı çok ince yumurtaların da ondan mı kırılıyorda kırılınca sıvı bulaştığı için sağlamla beraber atıyorlar dışarı ? ilk başta inanamıştım ama demekki alışkın iyi bir çift damızlıktan 2 ayda 5-6 yavru alınabiliyormuş bakıcı yardımıyla, bunuda görmüş oldum.

yılmaz bir önceki besicinin dedikleri doğru olabilir, kuş psikolojik olarak atıyor olabilir, ve normal bir kuştan bile yerini sevdirince 12 yavru alınabilirler sağlam damızlıktan yerini sevdirince daha fazlasını alabilirsin. ( ama 15 günde bir hemen yumurtlaması biraz fazla seri üretim :), yani yumurta kabuğu bence de tam oluşmuyor olabilir)

ustalar hep der ki 1 çift kuş için en az 1m3 yer gereklidir, ilk düşününce ohaa bu kadar geniş alana ben 5 çift sığdırırım 1 çift için bu kadar alan çook büyük değil mi diye düşünüyoruz. Ama bence 1m3 küçük bile, çünki ustaların bahsettiği 1m3 alan 1 çiftin 1 yıl boyunca çıkaracağı yavruları düşünerek ortaya çıkardıkları rakamdır. 2 ay önce bir çift selanik geldi bana yumurta dişinin kıçındaydı, folluğu da beğendi, 3-4 gün arayla 2. yumurtayı da yaptı, ben muhtemelen yeri yadırgar yumurtaları atar yatmaz diye düşünürken, kuş dediğim gibi kümesi folluğu beğendi yavruları çıkardı yavrular henüz 30-40 günlükler, bugün sabah baktım yan tarafa 1 yumurta daha yapmış, 2-3 gün sonra nasipse 2. tek de gelir, bir yandan yavrularını büyütüyor bir yandan da yumurtalarına yatıyor, yani dediğin gibi 2-3 ay da 4 yavru... 3 ay (4 yavru) + 3 ay (4 yavru) + 3 ay (4 yavru) + 3 ay(4 yavru) = 12 ay (16 yavru), (tabi allah bir kaza bela vermezse)

Benimde ilk aklıma gelen başka bir kuş tarafından rahatsız edilmesi aklıma geldi .kümeste boşta bi erkek kuşum vardı kuş nasıl yavruya duyarlıysa artık 1 haftalık yavrularım vardı onların annelerini öyle bi dövmüşki hayvanın ağzı kan içindeydi yavruların annesini döverek yavruları sahiplenerek o besledi ayrı yere kapatıyorum kuşu 2 gün unutsun diye kuşu tekrar kümese attığımda sürekli aynı şeyleri tekrarlıyordu.ama sizin kuşlar ayrı durduğu için ne desem bilmiyorum kuşları gözlemlemek lzm yumurtaya yattıklarında diye düşünüyorum (:

öncelikle gecmiş olsun bende de bu sorun gectigimiz yaz vardı akbaş diye bi dişim vardı yumurtlardı sürekli 3 5 gün sonra yumurtalar ya biri kırılır yada 2 side kırılırdı gözlemdim uzun bi süre diger bosta olan bir erkegim bu dişiyi rahatsız ediyor ve yuvalıgına giriyordu onu ayırdım bu problemden kurtuldum ve yine bi diger dişimde de yumurtayı yaptıktan bi süre cokta üstüne yatarken yumurta kırılmıs nasıl kırıldıgınmı görmedim için üstüne yatmıs yumurtanın o sıvısı diger yumurtayada gelmiş ve kus üstünde yatarken yumurta kusun altına yapısmıs ve ayaga kalkdıgında o yapısan yumurtanın kırıldıgına şahit olmustum mesut abinin dedigi gibi süpürge calı vs koyarsan ve o kusları rahatsız etmeden gözlemlersen bu sorunu çözecegine inanıyorum.. saygılar

Geri