Yuvalık için öneri.

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Pessimiste
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 17
  • Görüntüleme Görüntüleme 7K

Pessimiste

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Muzaffer Kurtuluş
Meslek
Grafik Tasarımcı
İlgi Alanı
Kediler
Merhabalar,
Ben Allah kısmet ederse artık profesyonel üretime geçmeyi düşünüyorum. Prof. derken para kazanma amaçlı değil de herşeyi ile sağlıklı, bakım programında, tabiri caiz ise "Ateş eden" kuşlar yetiştirme niyetindeyim.
Bunun için kendime bir proje çizdim. Yapmayı düşündüğüm odanın planı aşağıda mevcut.
Benim takıldığım konu ise Yuvalıklar. Kapaklı olacağı için ölçüleri konusunda kararsız kaldım. Ben 60x60x60cm ölçülerinde düşünüyorum. Örnekteki gibi olacak. Tabi ben çekmeceli yapmayı düşünmüyorum ama ızgara kullanacağım onun yerine.
Örnekte görmüş olduğunuz yuvalıkta (Bilmeyenler olabilir diye yazıyorum) yuvalık içindeki rafa plastik folluk koyuluyor.
Dişi oraya yumurtluyor. Yavrular yumruk kadar olunca, dişi tekrar yumurtlamaya hazırlanırken folluk aşağı alınıyor. Dişi yukarıda rahat rahat yavruluyor. Hemde yavrulardan kaçamayıp erkek daha çok yavruya kusuyor.
Şimdi asıl sormak istediğim sizce 60 cm lik ölçüler yeterli olur mu? Yoksa daha büyük mü yapmalıyım?

Ekli dosyalar

• CC795719-5FE1-4F2E-B9F2-DC7BFD98DCE3-371-00000072DCD9D981.webp
    CC795719-5FE1-4F2E-B9F2-DC7BFD98DCE3-371-00000072DCD9D981.webp
    183.6 KB · Görüntüleme: 3,794
  • EB52109F-63D2-46A0-8B1D-6F304DCD0A21-321-0000002AF240216A.webp
    EB52109F-63D2-46A0-8B1D-6F304DCD0A21-321-0000002AF240216A.webp
    112 KB · Görüntüleme: 3,236
  • Kümes Plan.webp
    Kümes Plan.webp
    47.1 KB · Görüntüleme: 4,127
Yemlik ve suluk için 2. resimdeki gibi dışarıdan takmalı kullanacaksan ölçüler yeterli gibi olur. Ama kafes içerisinde normal yemlik ve suluk kullanacaksan sıkıntı olabiliyor. Aynı sorun şu an bende var oradan biliyorum. Yerin müsait gibi gözüküyor. Yapabilirsen daha büyük yapmanı öneririm. Sonuçta onlarında rahat etmesi önemli.

ileti191303.html#p191303

Bu linkte benim kafesin şekli ve bender'in kafes resimleri ve ölçüleri mevcut buradan da fikir edinebilirsin.

Umarım istediğin gibi olur.

guzel olmus benim bakici anneler icin kullandigim kafesin tipkisinin aynisi

bakici anneler icin kullanacaksan cok ideal

ama bakici anneler icin degilse tahtayi tavsiye etmem biraz fazla odersin ama demir yaptir genis olsun biraz ve altina deniz kumu koy denizin icinden al islak halde guneste 1 2 hafta beklet ondan sonra altlarina ser ve yemlik suluklar mutlaka disarda olmali yazin kisin ise icerde en iyisi odur

ama guzel olmus gercekten emege saglik masallah

Çok teşekkür ederim cevaplar için. Demir olarak maliyet biraz fazla olur sanırım.
Bender bey peki ölçüler ideal midir? Ölçüler yeterli olur derseniz bu ölçülerde düşünüyorum.
Kapalı olmak zorundalar mı sizce?

Bakıcı kullanmayı düşünmüyorum. Sonuçta anne sütünün yavruya birşeyler kattığına inanırım hep. Kendi yavrusuna kendi annesi ve babası bakmalı benim düşüncem.

bu ne ya.. bunu görünce benim yuvadan utandım resmen..

Pessimiste' Alıntı:
Çok teşekkür ederim cevaplar için. Demir olarak maliyet biraz fazla olur sanırım.
Bender bey peki ölçüler ideal midir? Ölçüler yeterli olur derseniz bu ölçülerde düşünüyorum.
Kapalı olmak zorundalar mı sizce?

Bakıcı kullanmayı düşünmüyorum. Sonuçta anne sütünün yavruya birşeyler kattığına inanırım hep. Kendi yavrusuna kendi annesi ve babası bakmalı benim düşüncem.

sizin olculer cok dar rahat olmaz kuslar buyuk olsa daha iyi

bakici anne kullanmaniza gerek yok classic orientall frill veya long face kisacasi gagasiz kuslar icin onemlidir bakici anneler ... veya daha cok kusunuz olmasini istiyorsaniz yapa bilirsiniz ve bakici annelerinde sutu olur sadece yumurta degistiriyorsunuz fark olmuyor ..
arka kapali etraf ve ön acik olsun bogmasin kuslari

Yuvalıkların ebatları eğer kuşları devamlı kapalı tutmayacaksanız bana gore büyük. En 60cm x Derinlik 50 cm x Yükseklik 40 cm yeterlidir. Bu ölçülerdeki yuvalıklar çok rahat 2 folluk alır.

Doğrusu ben tam anlayamadım. Kuşlarınızı bir odada kapalı mı besliyeceksiniz? Niyetinizi belirtirseniz ona göre düşüncelerimi aktarabilirim.

Kolay gelsin..

HÜSEYİN ABİ O DA BİR ŞEY Mİ BEN İSE * KANARYA KAFESİ * YAPIP ÜRETECEKLER ZANNETTİM..

DÜNYA STANDARTI VAR.. ARKADAŞLAR ; 1 M3 1 ÇİFT GÜVERCİN İÇİN ...

60 X 60 X 60 KANARYA ÇİFTHANESİDİR.

Teşekkür ederim değerli yorumlarınız için.
Hüseyin abi devamlı kapalı olacaklar. Günde 1-2 defa dışarı çıkacaklar. Oda gibi bir yerim var. Güzel bir havalandırma ile yaşanabilir hale getirmeyi planlıyorum. Önünde onlar için bahçesi olacak.
Hüseyin abi sence bu düşündüğüm üretim için çifthane gerçekten gerekli mi? Yani kapaklı olsun mu olmasın mı?
Yoksa normal sistemden devam mı etmeliyim? Açıkcası hayvanları 1mt kare de olsa kapalı alana hapsetme fikri pek aklıma yatmıyor. Ama herkes bunu yaptığı için sormak istedim. @hener
Yurt dışında baktım abi, bunu yapan kişi 60cm yükseklik, 60 cm genişlik, 90 cm de derinlik vermiş boyut olarak. Kapaklı sistem gördüğün gibi. Açıkcası biraz fikre ihtiyacım var kafam çok karıştı.

Türker abicim saygısızlık etmek istemiyorum kimseye ama bazen sırf yorum yazmak için yazıyormuşsun gibi. :hmm:
Kafamda ki ölçüleri yazdım, doğru mu yanlış mı diye fikir almak istedim. Kanarya kafesi ölçüleri belirtmedim farkındaysan.
Standart dediğin ölçüler içerisinde yuvalık yapmam mümkün değil.
60x60x60 kanarya diyeceğine güzel bi fikir ver bana abicim (: Hüseyin abime sorduğum şeyler senin için de geçerli. Esprili kişiliksin onu da yaparız ama önce bi yardım elini uzat değerli tecrübeni konuştur abicim :haha:

MUZAFFER ; 1 m3 DENMEKTE EVET !

BEN ; EN BOY YÜKSEKLİK OLARAK DOĞRU OLANIN İÇTEN- İÇE

EN: 65 CM
BOY: 100 CM
YÜKSEKLİK : 55-60 CM OLARAK DÜŞÜNMEKTEYİM .. ÖYLE DE YAPTIM..

YUVADA EŞLEŞİYORLAR, AYNI YUVADA ÇİFT FOLLUK MEVCUT. YEMLİK VE SULUK DA AYNI YERDE . FAKAT ÖNÜ KAPALI DEĞİL .
SALMADALAR , HERKES DE YUVASINDA OTURMAKTA.
UÇMAYA İHTİYAÇ DUYUYORLAR.EN DOĞRUSUNU KARAR VERMEN DİLEKLERİMLE..

SALMADA HEP BİRLİKTE OLMALARININ TEK RİSKİ HASTALIK BİRBİRİNE DAHA ÇABUK YAYILABİLMESİ..

VERDİĞİM ÖLÇÜLER ; ÇEKMECE VE TEL IZGARA SONRASI NET İÇTEN - İÇE ÖLÇÜMLERDİR..SEVGİLERİMLE..

Abi senden güzel bir cevap aldım çok teşekkür ederim. Demek ki üzerine gelmek gerekiyormuş o ünlem kırdı beni haberin olsun :ckmk:

Bende o zaman kapakları çıkabilir şekilde yapayım. Ölçüleri de mümkün olduğunca büyük tutmaya çalışayım.
Allah kısmet ederse inşallah tabiki.
Saygılar abi.

Muzaffer Bey,

Ben bu yöntem ile kuş üretmini kusura bakmayın ama çiftliklerindeki tavuk üretimine benzetiyorum. Ateş gibi kuşlar bu yöntemle yetişmez düşüncesindeyim. Evet haklısın, yuvalıklar ne kadar büyük olursa olsun kapalı kalmamalılar. Kuş uçmadıktan sonra kuşluğu kalır mı? Hobimizi yaparken onların gardiyanı olmamalıyız.
Normal sitem ile bahçede, balkonda, terasta, kuşların açık alanda uçabildikleri şekilde bakımını kastediyorsanız ben kesinlikle bu yöntemin daha doğru olduğunu düşünüyorum. Ticari bir düşüncenizin de olmadığını belirtiyorsunuz gelin kapalı bakım ve üretimi yapmayın.
Benim 2 kümesim var. Kuşlarımın her açıdan ihtiyaçlarını karşılıyorum. Her iki kümesin önünde de 4-5m2 salmalar var ve her sabah kesinlikle salmalar açılıyor. Buna ragmen kuşlarımı her gün açıp uçuramıyorum ama uçurmadığım günler inanın ki kendimi suçlu hissediyorum. Kümeslerine sık sık banyo suları koyuyorum ama dışarda yağmur çiselerken kanat ve kuyruklarını açarak yattıklarında, buldukları küçük su birikintilerinde banyo yaptıklarında daha mutlu olduklarını görüyorum. Kümeslerinde her türlü mineral mevcut ama yinede dışarda koştura koştura ithiyaçları olan veya istedikleri başka birşeyler buluyorlar.

İnanın bu yöntemde hem siz hem de onlar daha mutlu olacaklardır.

Kolay gelsin...

Teşekkür ederim güzel yorumlarınız için. Kapalı sistem yapmaya vicdanım el vermiyor. Açık sistem yapacağım. 1mt de olsa kapalı alan sonuçta ne kadar rahat olabilir ki? Sağlıklı yavru için bakım, yem, vitamin ve rahatlarını düşünerek üretim yapacağım.

Muzaffer Bey,

Hayırlı olsun. Bana göre en doğru kararı verdiniz.

Bir zamanlar güvercinlerin ağzından yazılma bir yazı okumuştum. Onlara karşı olan sorumluluklarımızı çok güzel dile getiriyordu. Maalesef birçok güvercin besleyen (Güvercin sever diyemiyeceğim) gerekli şartları sağlayamıyor. Onların da bir yaşamları olduğu gerçeğini göremiyor. Büyük bir coğunluğu elverişli şartları sağlayamamaktan ortaya çıkan sağlık sorunlarında, hasta olan kuşlarlara suçlu muamelesi yapıyor ve hemen itlaf akla geliyor. Aslında ilk akla gelmesi gereken bu hastalık nasıl ortaya çıktı, nerde yanlış yaptık olmalıdır. Nasıl ki biz çoçuklarımıza zamanda olması gereken aşıları yaptırıyorsak onlara da yaptırmalıyız. Bakteri nedenli hastalıklara ortam yaratmamak için yeterli bir yaşam alanı ve hijyenik bir ortam sağlamalıyız. Kimse bizi bu sorumlulukları almaya zorlamıyor. Ama eğer alıyorsak, yerine getirmek boynumuzun borcudur. Bunu da kabul etmeliyiz.

Kümes yapımı ile ilgili bir yardıma ihtiyacınız olursa, sorumluluklarımızı nasıl en kolay şekilde yerine getirebiliriz yönünde, seve seve tavsiyelerde bulunabilirim.

Hoşçakalın..

hener' Alıntı:
Muzaffer Bey,

Hayırlı olsun. Bana göre en doğru kararı verdiniz.

Bir zamanlar güvercinlerin ağzından yazılma bir yazı okumuştum. Onlara karşı olan sorumluluklarımızı çok güzel dile getiriyordu. Maalesef birçok güvercin besleyen (Güvercin sever diyemiyeceğim) gerekli şartları sağlayamıyor. Onların da bir yaşamları olduğu gerçeğini göremiyor. Büyük bir coğunluğu elverişli şartları sağlayamamaktan ortaya çıkan sağlık sorunlarında, hasta olan kuşlarlara suçlu muamelesi yapıyor ve hemen itlaf akla geliyor. Aslında ilk akla gelmesi gereken bu hastalık nasıl ortaya çıktı, nerde yanlış yaptık olmalıdır. Nasıl ki biz çoçuklarımıza zamanda olması gereken aşıları yaptırıyorsak onlara da yaptırmalıyız. Bakteri nedenli hastalıklara ortam yaratmamak için yeterli bir yaşam alanı ve hijyenik bir ortam sağlamalıyız. Kimse bizi bu sorumlulukları almaya zorlamıyor. Ama eğer alıyorsak, yerine getirmek boynumuzun borcudur. Bunu da kabul etmeliyiz.

Kümes yapımı ile ilgili bir yardıma ihtiyacınız olursa, sorumluluklarımızı nasıl en kolay şekilde yerine getirebiliriz yönünde, seve seve tavsiyelerde bulunabilirim.

Hoşçakalın..
:bravo:

Çok teşekkür ederim. İnşallah önümüzde ki ay başlayacağım. Bir terslik olmaz ise resimleri de çeker burada paylaşırım.

MUZAFFER ; KOLAY GELSİN.. :slm:

Geri