yuvalık temizliği ((yardım))

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan emre37
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 11
  • Görüntüleme Görüntüleme 3K

emre37

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Yunus Emre BEKTAŞ
Meslek
askerde!!!
İlgi Alanı
arkadaşlar merhaba benim sorunum bizim kuşlar yavrusunu büyütürken bi daha yumurtladı doğal olarak yuvalığın iç kısmını hiç yerinden oynatamadım şimdi yavrular 9 günlük oldular ama yuvalıkların içi çok kirlendi şimdi onları dışarı çıkarıp yuvalığın içini temizleyip yavruları aynı yerine koysam bi sorun olurmu ??? yada temiz bi yuvalıkla değiştirsem ama aynı yere koysam bi sorun olurmu??? yoksa şimdilik hiç dokunmadan dursunmu acil bilgiye ihtiyacım varr......

kuş değişik en ufak ayrıntıdan bile kıllanabilir bence hiç dokunma ve öyle olsun kesin ona göre uygun ki o yüzden yumurtluyo bi sıkıntı olmaz doğal ortamında bırak hayvanı saygılarımla HAZARBEYOĞLU

Merhaba Emre ,

Bana gore yapabilirsin hicbirsey olmaz.Ne gibi bir sorun olabilirki ?
Ben cogu zaman yeni cikan yavrularin canaklarini degisitiryorum , cunku yazin gunleri canagin ici cok pislendiginde ve havanin cok sicak ve bunaltici oldugundan kumesin ici iyice kokmaya basliyor , hele yavrularin kaldigi folluklar cok pis kokar.Ben bu durumlarda canaklarini degistiriyorum hicbir sorun olmuyor.

Hatta daha dun ben kumesin icini komple degistirdim.Yani folluklar yuvaliklar felan hepsi yenilendi.
4 cift kusumun yumurtalari vardi , 1 cift kusumun 14 gunluk yavrulari vardi.

Kumesin icine yeni yerlestirdigim folluklarin icine koydum bunlari , hepsini ust ust sirayla duzenli sekilde folluklara koydum.Ve yerleri tamamen degismesine ragmen hepsi yumurtalarin ustunde yatmaya devam etti.Ayrica yavrularin yeride degismesine ragmen anaclari bakmaya devam ettiler ben hicbir sorun yasamadim.
Kumeste ciddi bir sekilde yani tum kumesin icini degistirdim , misal bir cift kusum yuvalari kumesin en sag ust kosesindeydi simdi kumesin en sol en alt kosesinde ve bu yetmemis gibi eski yuvalarida tamamen yenilendi degisik folluklar icinde kaliyorlar yani cok yabanci bir mekan olmus gibi gibi ama hepsi yatmaya devam etti.Artik gerisini siz dusunun (:

Arkadasım bende plastik folluklardan var. Pislendiginde hemen degıstırırm. hiçbir şey olmaz. İster yavrudayken, ister yumurtadayken degıstırdıgımde olumsuz bır durumla karsılaşmadım.

Temızlık guzeldir. İçin rahat olsun.

Fenerbahcem' Alıntı:
Hatta daha dun ben kumesin icini komple degistirdim.Yani folluklar yuvaliklar felan hepsi yenilendi.
4 cift kusumun yumurtalari vardi , 1 cift kusumun 14 gunluk yavrulari vardi.

Kumesin icine yeni yerlestirdigim folluklarin icine koydum bunlari , hepsini ust ust sirayla duzenli sekilde folluklara koydum.Ve yerleri tamamen degismesine ragmen hepsi yumurtalarin ustunde yatmaya devam etti.Ayrica yavrularin yeride degismesine ragmen anaclari bakmaya devam ettiler ben hicbir sorun yasamadim.
Kumeste ciddi bir sekilde yani tum kumesin icini degistirdim , misal bir cift kusum yuvalari kumesin en sag ust kosesindeydi simdi kumesin en sol en alt kosesinde ve bu yetmemis gibi eski yuvalarida tamamen yenilendi degisik folluklar icinde kaliyorlar yani cok yabanci bir mekan olmus gibi gibi ama hepsi yatmaya devam etti.Artik gerisini siz dusunun (:
sende o durum oluşmuş ne güzel ama bu bütün kuşlarda gerçekleşieck diye bişey yok çünkü kuş dünyası acaip bi dünya en ufak bi noktadan bile kıllanan kuşlar olabiliyo ve yavru yada yumurtadan oluyoruz tamamen size kalmış bişey ben o riski alamam.

arkadaşım güvercin piskolojık olarak fazlasıyla bıreysellesmıs bı hayva o yüzden yuvası onun için yuvası çok önemlı bütün kuşları salmadan yuvaya soktugunda ılk girdikleri yer yuavlarıdır yanı kümes onlar icin önemlı degıldır sadece kendı yuvaları önemlıdır ben bı kez degısklık yapmıstım kümeste hıc bır kuş yumurtasına yatmadı cünkü o onun yuvası degıldı oyüzden bı degişiklik yapma zaten 9 günlükmüş yavrular bı haftaya kala yuvadan ayaklanıcaklardır ozaman temızler koyarsın

bütün yorumlarınız için teşekkürler arkadaşlar ikilemde kalmak çok kötü bişey şu anda burda hava buz gibi ısınına kadar kalsınlar hem büyümüşte olurlar sonra değiştiririm risk alamıyorum zaten 1 yavruya elde bakıyorum 2 tane daha bakamam :hayir: :hayir:

Selamlar,

İkilemde kalmanız normal sonuç da burada yorum yazan üyeler başlarına gelenlerin neticelerini sizinle paylaşmaktalar, söz konusu yuva temizliğinde dikkat etmeniz gereken anabaşlıklar;

1.Yuvada yumurta bulunuyor ise yumurtaları çok sallamamaya dikkat etmeniz. Yeni döllenme aşamasında bulunan yumurtalarda aşırı sallanma nedeni ile döllenme gerçekleşmemektedir.

2.Yuvada yeni yavrular var ise ele alırken çok nazik ve dikkatli olmanız.

3.Limon sandığı kullanıyorsanız her zaman elinizin altında hazır ve temiz bir sandık bulundurmanız. Bu size temizlik süresini çok kısa bir zaman dilimine indirgemenize yardımcı olacağı gibi güvercinlerinizi de mininum seviyede tedirgin etme olanağı yaracaktır.

Saygılarımla,

Aykut KARABULUT

3 5 günlük yavruları bile elime alıp oynuyorum. şimdiye kadar annesi babası hiçbir ters tepki vermedi. sadece gagalıyorlar :pilot:

Bence yavrular büyüyene kadar kalsın çünkü eğer kuşun bi kıllanırsa bidaha ne yavruya bakar ne de yumurtaya . Ama bu olay kuştan kuşa değişir mesela bir kuş olur seni yavrusuna bakarken görür bidaha beslemez o yavruyu veya başka bir kuş olur sen kuşun yanında yavruya bakar, seversin yinede bakar.. Bu değişebilir ama dediğim gibi sen yinede dikkatli ol ve bekle boşver kirlendiyse kirlendi zaten öyle aşırı bi pislik olsa kuş oraya yumurtlamaz. Yavrular şöyle 20-30 günlük olunca yuvayı temizlersin..

SİNAN ÖZTEKİN

anladım ben birazcık umursamaz olmak lazım kuş bakmak için erkekler için daha kolaydaa eee küçükten titiz olun diye büyüttülen kızlar içinn zorr oluyo....abim askerden gelene kadar kuşlarr temizz olmaya katlanacaklar yapacak bişey yok temizledim bu konuyu açtıktan sonra bi sorun olmadı çok şükür.....yardımlarınızz için teşekkürlerr

Geri