Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Ağaç kamışçını

Tweety

Moderatör
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
8,000
Aldığı Beğeni
1
Yaş
38
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Tanımı
Gizlenerek yaşamayı seven, boz kahverengi bir kamışçın türüdür. Cüsse olarak, ev serçelerinden az daha küçüktür. Boyları 15-16 cm,kanat açıklığı 25-26 cm ve ağırlıkları yaklaşık 18 gr'dır. Çizgisiz üst tarafı, seyrek çizgili ve noktalı göğsü, uzun kahverengi ve beyaz benekli kuyruk altı örtüleri ile tanınır. Muhtemelen en çok Bataklık Kamışçını ile karıştırılır. Ondan daha koyu gri tonunda, göğsündeki benekler çok daha koyu ve belirgindir. Oysa, bu benekler, Bataklık Kamışçını'nda çok siliktir (gri renklidir ve göğse doğru azalır). Erginde sırt taraf çizgisiz, gri-kahverengi; karın tarafı beyazımsı-gridir. Çenesinden göğsüne uzanan ince ve belli belirsiz zeytinkahvesi-siyah renkli çizgilerdir. Gözünün üzerinde belli belirsiz mat sarı veya beyaz bir bir kaş ve göz çevresinde aynı renkte bir halka vardır. İris normal olarak fındık rengidir; ışık durumuna göre değişebilen kahverengi tonlarda görünebilir. Gagasının üst tarafı kahverengi-turuncu veya siyahımsı görünürken, alt tarafı uca doğru daha koyu görünen et renkli veya kahverengimsidir. Kanatlarının alt tarafı kenarlara doğru parlaklaşan, mat gri renklidir. Diğer kamışçınlar gibi ağaç kamışçının da, alt örtüsü çok uzun olan geniş yuvarlak bir kuyruğu vardır. Kuyruğun üstü koyu zeytinkahvesi renkte olup; kenarları hafif kızılımsı görünebilir. Alt tarafı ise beyaz çizgili bir kontrastla geniş grimsi veya pembemsi-kahve veya kahverengimsi; uçlara doğru beyaz bir kontrast oluşturur. Bacakları açık kızılımsı renktedir.
Eşeyler arasında renk farkı pek fazla değildir. Erkeğin ,gövdesinin üst tarafı çizgisiz ve zeytinkahvesi rengindedir ve tüylerindeki yeşilimsilik dikkat çeker. Alt tarafı ise kirli beyaz bir renktedir. Göz üzerindeki kaş ve küçük açık renkli leke de genellikle dişide yoktur. Gençleri, erginlere benzemekle birlikte; üst taraftaki tüyleri daha kızılımsı renkte, alt (karın) kısmı daha sarıdır.


Habitatı
Sulakalanların yakınındaki yoğun yeşillikler ve çalılıklarda bulunur.
Genellikle alçakta bir bitki örtüsünün içinde saklanır, ara sıra yerde kuyruğunu biraz kalkık tutarak ve sıçrayarak dolaşır.
Tanımlayıcı ötüşü geçit sırasında duyulabilir ve kuşun varlığının iyi bir göstergesidir.




Yayılışı
Doğu ve Orta Avrupa'dan Batı Asya'ya kadar olan geniş bir alanda üremektedir. Batı Avrupa'da nadiren görülür. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve yurdumuzdan Çanakkale, Iğdır, Kastamonu ve Konya'dan fotoğraflı kayıtları vardır.




Beslenme
Ağaç Kamışçını, genellikle Eklembacaklılar (Arthropoda), Yarımkanatlılar (Heteropta), Sinekler (Brachycera), Kınkanatlılar (Coleoptera) ve örümcekler (Arachnida) ile beslenir. Besinini sık vejetasyon içinde ve ısırgan otları arasında arar. Besinlerini ender olarak havada avlar.




Biyolojisi
Genellikle ürkek ve yalnız yaşayan Ağaçkamışçını üreme döneminde daha sosyal olur. Genellikle çalıların arasında saklanır, ama üreme döneminde erkek yüksekçe bir çalılık üzerinde veya bir ağaç dalı üzerinde dişiyi cezbetmek için öter.
Aynı zamanda bölgesini de diğer erkeklere karşı bu ötüşle korur.
Çiftleşme dönemi Mayıs - Temmuz ayları arasındadır.
Yuva toprak üzerinde yaklaşık 30cm. yükseklikte çalılık ve otların arasına yapılır.
Çanak şeklindedir, dışı otlar ve yapraklarla tutturulmuş, içi de yumuşak ot ve kıllarla döşenmiştir.
Dişi yuvaya 5 ila 6 adet üzeri kahverengimsi veya morkızıl renkli sık benekli veya çizgili beyazımsı parlak yumurtalar bırakır.
Dişi 11 ila 12 gün kuluçkaya yalnız yatar.
Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra küçük böcekler ve bunların larvaları ile beslenir.




Göçü
Kışı doğu Afrika'da geçirirler. Göçmendir, ancak gizlenmeyi sevdiğinden dolayı nadiren görülür.




Davranışları
Ot ve alçak yapraklar boyunca ihtiyatlı hareket ederler..
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular