Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Akça cılıbıt

Mert

Moderatör
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
7,276
Aldığı Beğeni
1
Yaş
37
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Tanımı
Küçük, kum renkli bir cılıbıttır. Alt tarafı beyaz, bacakları oldukça uzun ve siyahtır. Belirgin beyaz boyun halkası, hiç bir zaman birleşmeyen kesik göğüs kuşağı vardır. Uçarken belirgin beyaz kanat çizgisi ve geniş beyaz kuyruk kenarları seçilir. Üreme giysisindeki erişkinin tepesi değişik miktarda kızıldır, tepesinin önündeki enine siyah çizgi ve göğüs yanlarında iki siyah leke görülür. Üreme giysisindeki dişisi, üreme dışındaki erişkinler ve genci daha soluk renklidir; tüylerinde siyah bulunmadığı için üreme dışındaki halkalı küçük cılıbıta benzerler, onlardan görece uzun siyahımsı bacakları, beyaz göğsü, kuyruğunda daha fazla beyaz bulunması ve sesiyle ayrılır.


Habitatı
Normalde ormanlarda bulunmaz. Normalde 0 ila 3000 metre arasındaki rakımlarda meydana gelirler. Bu türlerin yapay ekosistemleri ve habitatları, su kazıları, su ürünleri havuzları, tuz işleri ve rezervuarları içerir. Bu türlerin doğal ekosistemleri ve habitatları arasında sulak alanlar, nehirler, akarsular, dereler, acı göller, havuzlar, bataklıklar, haliçler, gelgitler arası çamurluklar, kıyı şeritleri, deniz gölleri, lagünler, ılıman çayırlar, ılıman çöller ve sıcak çöller bulunur.




Yayılışı
Orta ve Doğu Asya, Avrupa, Akdeniz bölgesi, Afrika, Orta Doğu, Pakistan, Hindistan, Nepal, Butan, Bangladeş, Sri Lanka ( C.a.seebohmi ) ve Güneydoğu Asya'da yayılış göstermektedir.





Beslenme
Akça cılıbıt türlerinin beslenmesi esas olarak böceklerden oluşur. Böcekler, solucanlar, böcekler, sinekler, termitler ve karıncalar, örümcekler, kabuklular ve yumuşakçalar başlıca besinleridir. Yumuşak çamurun yanı sıra kuru zeminlerde böcekleri yakalarlar.
Beslenme alanında, cılıbıtların ortak özelliği olan "dur-bakın-koş-yakala-dur" tarzı gözlenebilir.




Biyolojisi
Coğrafi bölgelere göre değişmekle birlikte Mart ortası-Mayıs ortası arasında ürer. Yılda 2-3 kez yumurtlayabilir ancak genellikle Temmuz ortasında üreme dönemi biter. Genelde 3 yumurta bırakılır,her iki cins te kuluçkaya yatar. Kuluçka süresi 26-32 gündür. Yuvasını yere, küçük çukurlar veya topraktaki tünellere yapar.




Göçü
Kısmen göçmen kuşlardır. Kuzey bölgelerindeki popülasyonlar göçmendir ve kışlama için güneye göç ederler. Orta Afrika, Orta Hindistan, Güney Kore ve Güneydoğu Asya'da kışlar.
Kuzey Afrika kıyılarında, Arap yarımadasında, Basra Körfezi'nde, Pakistan'ın bazı bölgelerinde, güneydoğu Hindistan'da, Sri Lanka'da, güneydoğu Çin'de, Tayvan'da, güney Japonya'da Akça Cılıbıt popülasyonları yerleşik kuşlardır. Yüksek rakımlardaki Akça Cılıbıt popülasyonları kış aylarında daha düşük seviyelere iner. Üreme sonrası, yavrular dağılabilir ve menzil içinde yeni yerlere yerleşebilir. Menzilleri içinde beslenme ve üreme için yerel hareketler yapabilirler.




Popülasyonu
Türkiyede 8-11 bin üreyen çift tahmin edilmektedir, tüm Avrupada 35bin çift civarında ürediği sanılmaktadır (Birdlife-1998). En büyük nüfusu barındıran İspanya ve Türkiyede % 10 dan çok azaldığı saptanmıştır.




Davranışları
Her iki cinsiyet de, kovalayarak veya kavga ederek yuva bölgelerini aktif olarak savunur. Bu, davetsiz misafire koşarak veya uçarak yapılır. Erkekler dişilerden daha agresif olma eğilimindedir. Kuluçkaları tehdit edildiğinde erkekler arasında sık sık kavgalar meydana gelir. Yetişkinler bazen kendi bölgeleri işgal edildiğinde civcivlerini gagalamak için başka bir cılıbıtın bölgesini istila edebilir. Bazı kavgalar sırasında, bir kuş, düşmanının kuyruğunu gagasıyla yakalayabilir ve daireler çizerek dönerken tüylerini çekebilir.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular