Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Akkanatlı sumru

Mert

Moderatör
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
7,276
Aldığı Beğeni
1
Yaş
37
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Tanımı
Üreme döneminde kanat üstleri, kuyruk sokumu ve kuyruğu beyazdır, kafa, göğüs ve karın siyahtır, kanat altında siyahlık dirseğe kadar ulaşır. üreme dışı giysisinde tepenin gerisinde çok az siyahlık kalır, kanatlar beyaza yakın gri, karın ve göğüs beyazdır.

Üremeyen yetişkinin soluk gri üst tüyleri ve beyaz başı ve alt tüyleri vardır. Başta taç kahverengimsi ve koyu renkli bir kulak çevresi yama var.
Gaga siyahımsı. Bacaklar ve ayaklar donuk kırmızımsı.
Üreme tüylerine dönüşme Mart ayı ortalarında gerçekleşir.
Erkek ve dişi benzer.

Yavru bireyler, üreme yapmayan yetişkine benzer, ancak taç daha uzun kahverengimsi renk gösterir. Üst kısımlarda, siyahımsı-kahverengi sele, beyaz but ve soluk gri üst kanatlarla tezat oluşturuyor. Beyaz yakalı göze çarpıyor.
Başta, gözün arkasındaki dikey siyah bir yama, tepenin karanlık merkezine bağlanır. Başın geri kalanı beyaz.
Gaga siyahtır. Bacaklar ve ayaklar donuk kırmızımsı siyahtır.


Habitatı
Akkanatlı sumru, tatlı su göllerinin, göletlerin ve geniş çaplı yükselen veya saçak bitki örtüsüne sahip bataklıkların yakınında ürer.
Göç sırasında ve kışın, daha açık göller ve kayalık kıyılar, haliçler, kıyı lagünleri ve mangrov bataklıkları gibi çeşitli yaşam alanlarına uğrar.




Yayılışı
Güneydoğu Avrupa'dan Asya'ya kadar geniş bir yelpazeye sahiptir.
Kuzeybatı İtalya ve doğu Avrupa'da Sibirya ve Kuzey Moğolistan'dan Güneydoğu Rusya'ya ve komşu Kuzeydoğu Çin'e kadar ürer. Yeni Zelanda'da üreyen kuşlar rapor edilmektedir.
Kuzey Afrika ve Sahra altı Afrika'da ve Güney Asya'dan Yeni Gine, Avustralya ve Yeni Zelanda'ya kadar kışlar.
Göç döneminde nerdeyse ülkemizin bütün bölgelerinde görülür.




Beslenme
Akkanatlı sumrular, çoğunlukla böcekler ve küçük balıkların yanı sıra kurbağalar, omurgalılar ve amfibilerle beslenir.




Biyolojisi
Üreme mevsimi Nisan ve Ağustos ayları arasında ve özellikle Haziran ayında gerçekleşir.
Beyaz kanatlı Sumru, bazen 100 çifte kadar olmak üzere 20-40 çiftten oluşan küçük koloniler kurar. Genellikle monospesifik kolonilerdir, ancak bazen diğer sumrular, martılar veya batağan türleri ile birlikte.
Yuva, genellikle 30-120 cm derinliğinde suda yüzen bitki örtüsünün üzerine yerleştirilmiş sığ bir kaptır. Ancak kuru kıyıya veya dibe oturtulabilir. Yavru bireyler 24-25 günde uçmaya başlar.




Göçü
Göçmendir. Avrupa ve Batı Asya popülasyonları üreme alanlarını temmuz sonu ile ağustos sonu arasında terk eder ve kışın çoğunlukla Afrika'da olur. Ağustos-Eylül aylarında Senegal'e ulaşırlar.
Doğu Asya popülasyonları güneye doğru Avustralya ve Yeni Zelanda'ya doğru kışlar.
Kışlama alanlarını Şubat / Nisan aylarında terk ederler.
Ülkemizde İlkbahar ve sonbahar göçünde rastlanır. ülkemizde çok az sayıda ürediği düşünülmektedir.




Popülasyonu
Küresel nüfusun 2015 yılında 3.100.000 / 4.000.000 kişi olduğu tahmin edilirken, Avrupa nüfusunun 133.000 / 347.000 olgun birey olduğu tahmin ediliyor.




Davranışları
Kalabalık gruplar halinde uçarlar. uçuşları yavaştır. Akkanatlı sumrular balıklar için dalmazlar , ancak su üzerinde yavaşça uçarak nesneleri yüzeyden toplar ve uçarken böcekleri yakalarlar.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular