S.A. Arkadaşlar burda şehir bölge yarıştırmıyoruz. Ben Ankara'lıyım, bizim yaşlı kuşcular da, eskiden Urfa'dan kutu dolusu şebap türü kuşlar getirirler, bizden bir çift uçum kuşu alır giderlerdi diyolar. Şimdi hangi eski kuşculara inanalım. Bunların hepsi bir dayanağı olmayan, safsatalardır, ve önemi de yoktur nerden gelmişse gelmiş.
"TAKLACI IRK GÜVERCİNLER
Köme güvercinlerinin yanı sıra Doğu Türkistan’da “beyaz kağıt oyun güvercini” ve “siyah pars oyun güvercini” adı ile bilinen taklacı güvercin ırklarından, iki ya da üç çeşit güvercinin bulunduğuna ilişkin bilgiler vardır. Taklacı ırkın diğerlerinden daha yüksek uçtuğu ve uçarken takla attığı belirtilmektedir.
Bu anlatımlardan kökeninin orta Asya ve Türkler olduğunu anladığımız taklacı güvercinler, Türklerin göçleri ile birlikte dünya üzerine yayılmışlardır. Bugün dünyada, Turkish Tumbler, Asiatic Clap Tumbler, gibi adlarla tanınmaktadır. Bu kuşların uçuş ve oyun adı verilen takla atma özellikleri her zaman ön planda tutulur. Bu nedenle bir performans güvercinidir."
Bildiğim Ankara da taklacı hariç kuş beslenmez(yeni yeni başlanmadıysa), ve taklacıya yarışma yoluyla standart işi, yani kupa düzenlenmesi, bildiğim kadarıyla 40 yıldır falan varmış. Bizde küme kuşu, şebap pek rağbet görmez. Uçacak kendini öyle besletecek.
.....MERHABALAR....
MEHMET BEY bence çok mantıklı bir yazı yazmış.artık ortamda o kadar çok bilgi kirliliği varki insanlar neye inanacaklarını şaşırdılar.aslında bunların kuşçuluğun icraatı bakımından hiç bir önemi yok çünkü elindeki kuş uçup oynuyor ise,altındanda sağlam yavru çıkıyor ise nereden geldiğinin pek önemi yoktur.
AMA.....Dedikya bilgi kirliliği,bu yüzden eğer bilinecekse doğruların bilkinmesinden yana olan insanlardanım.O yüzden bir şeyler yazmak ihtiyacı hissettim.mehmet bey doğru söylüyor.mardin,urfa kuşunun ankaraya ilk girdiği yıllarda hep açık renkli gökler,bozlar,boz kirliler,açık kirliler,beyazlar zift araplar geldi bu yörelerden.cebeci de merkezi konumunda idi.o yörenin geleneksel kuşlarına bakıyorsunuz zaten hep açık renkli kuşlar.şimdi ise dumanlılar,gökler,koyu bozlar,boz dumanlılar mardin kuşu diye akıyor şehirlere.bırakın onu vucüt özellikleri dahi artık farklılaşmış kuşların.kuşlara baktığınızda bu kuş sivas,kayseri,nevşehir yada ankara yani iç anadolu kuşu diyorsunuz ama kuşun mardin kuşu diye tanıtılması sizi şok ediyor.
Ben bu işin ustası değilim yanlış anlaşılmasın.ama usta kelimesinin artık ortamlarda bu kadar kolay kullanılması,her yaşı ermiş insanın bu işin ustası olduğu yargısına varılması beni rahatsız ediyor.kimse iki kuş uçurma ile usta olamaz.yaşlılara hürmetimiz sonsuzdur ama usta kelimesini hak edecek insanın kariyerli bir geçmişe ve konusunda yoğun bilgiye sahip olması gerektiğini düşünüyorum.
..........SAYGILAR.....