Ankara'dan Syn Faruk YÜCESOY İle Yapılan Kuşçuluk Röportajı

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Hüseyin BAŞOĞLAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 33
  • Görüntüleme Görüntüleme 11K
Re: Ankara'dan Syn Faruk YÜCESOY İle Yapılan Kuşçuluk Röport

çok daha geniş bilgilendirici önemli noktaların anlatıldıgı detaylarıyla sordugumuz sorulara aldıgımız cevaplar var bir kaç kıymetli yetiştiricilerin büyüklerimizin röpörtjları hazırlanma asamasında çözünürlügünün yüksek olması yüklenme sorunu çıkardıgından biraz aksmalar yasadık en kısa zamanda siz kıymetli üyelerimizin izlemesine olanak saglayacagız çekimlerine gidecegimiz randevularımızda var ama zamanımızın kısıtlı olusu veya karsı tarafın o an müsait olamayısıda aksaklıklara sebeb olabiliyor bizleri mazur göreceginizi umuyor


SAYGILAR SUNUYORUM
 
Re: Ankara'dan Syn Faruk YÜCESOY İle Yapılan Kuşçuluk Röport

estağfurullah abi mazur görmek ne demek ! senin ve diğer ropörtaj için emek harcayan arkadaşların emeğinize sağlık o ayrı, ama benim nçizane görüşüm ropörtaj yapılacak olan insanlara gidilmeden önce bi soru formu hazırlanırsa çok daha düzenli olur, diğer türlü çok dallanıp budaklanıyor konular, yani ne kadar eğitici öğretici olursa o kadar değerli olur, yoksa bu tarz konuşmalar her dernekte en az 10 kuşçu tarafından hergün yapılıyor, tabiki bunlar benim şahsi görüşüm, bi de abi mümkünse yüksek performans güvercin beslemiş veya beslemeyi haketmiş kadar bilgi ve tecrübe edinmiş insanlar seçilmeli röportaj için, çünkü ben kendi adıma saim ustadan x ustadan y ustadan mardındekı eskı kuslardan urfadakı sivastakı corumdakı ordakı burdakı vsvsvsvsvs gına geldi abi ya...
çıksın üstadımız kendi kuslarını deneyimlerini anlatsın bence, bize bişeyler öğretsin kısacası, hep konuşulagelen şablonların dışında hiçbirşey göremiyoruz, selamlar..
 
Re: Ankara'dan Syn Faruk YÜCESOY İle Yapılan Kuşçuluk Röport

cenker45' Alıntı:
s.a
bankacı faruk bey diyorda urfada bir kahvede oturdum biri geldi dedi oyun kuşu var kısas da 4 bin dolar şimdi demek istediğim şu kuşlar oynamıyomuş uçmuyomuş bu bana çok mantıksız geldi uçmayan kuşa kim 4 bin dolar verir hem bir insan zeki olacak kurnaz olacak karşısındakininde 4 bin dolara kuş alacağını düşünerekten bunu söyleyecek kısas daki siyahlar postacı hasan abinin kuşlarıydı namı türkiyeye yayıldı aynı zamanda vello dayınında siyahları çok güzeldi. Hem onlar iyi kuşu satmazlar ama hediye ederler onun için o kendini bilmez 4 bin dolar diyen adamı urfaya kimse mal etmesin lütfen.ayrıca 1941 de kıtlıkta urfadaki taklacı güvercinler bugday verilmediğinden çoğu kesildi çünkü ekmek yoktu.1977 yılında ise kalanların çoğunu sivaslılar gece gelip alırlardı ki çünkü urfada kuş satmak ayıptı iyi baş alan ( seferli güvercinleri) sivasında ordan adı çıktı taklacı güvercin var ha daha eskiye bakarsanız esas kuşlar urfayada musul'dan geldi ama 100 yıl içersinde taklacı kuşun kralı urfadadır ve halen varmı diyecekseniz işte var diyemem yokta diyemem zaten olsa hemen kuşcular org videosuna kesin eklerim. tabi ulaşabildiklerime zaten çıksa vello dayıda çıkma ihtimali çok. birde kuşun tüyü yumuşak olacak gözü mavi kanadı geniş tırnağı uzun kendisi küçük ve kanat kuyruk bir olacak diye birşey yok diyor o zaman hadi hepimiz ihalelere gidelim tüm kuşları alalım uçuralım :) tipinden belli olmuyormuş damarında varsa oluyomuş ama tabiki bu özellikler işarettir senin binlerce kuşun içinden çıkarıp seçeceğin 20 kuşu uçurman için ince nüans ve ustalık isteyen bilgilerdir bunu bilmek 25 yıllık kuşculuğu gerektirir öyle herkesin harcı da değil ustalık sabır ve kuşu sevmekten severek beslemekten gelir. saygılar.
 
Re: Ankara'dan Syn Faruk YÜCESOY İle Yapılan Kuşçuluk Röport

Faruk bey çok yerinde tespitlerde bulunmuş. Yanlız çoğunluk tespitlere katılmakla birlikte sadece Faruk beyin eskilere saygı hürmet gösterelim ama onlara rağbet etmeyelim demesine katılmıyorum zira eskiler derken sanırım eski kuşçuları kastediyor , Türkiye'de kuşlarıyla nam salmış bir Saim usta gibi, bir Topkapılı Yavuz gibi, Bir Kısaslı postacı Hasan gibi, bir Veli Göncü gibi ... örnekler çoğaltılabilir.
Bu namlı kuşçuların niye bir çok kişi peşinde veya halen özlerinin peşinde ? Çünkü bu kuşlar yıllarca uçup oynamış, kendini ispatlamış , toplumun beğenisini kazanmış istikrarlı bir şekilde uçum ve oyun özelliklerini yıllarca devam ettirmiş kuşlar.
Eskiye rağbet edilmesinin nedeni şimdilerde bu kadar istikrarlı uçan oynayan damarların azalmasındandır. Eski kuşlarda şimdi olduğu kadar soyların birbirine karışmış olmamasındandır. Bundan 30 yıl önce piyasada bu kadar tepeli kuş yoktu, bu kadar renk kuşu yoktu, bu kadar ala kuş yoktu. O zamanlar kuşlar çok daha saf, çok daha orjinaldi.
Bugün bir çok kuşseverin hala eski nam salmış ustaların damarlarının hatta kırıklarının bile peşinde olmasının sebebi günümüzde artık iyi oyun kuşunun çok azalması , iyi derken nizami oynayan , standart oyun çıkaran (bir başında 8 takla 40 metre yapıp, öbür başında 3 takla 15 metre yapan değil ) , her başı bir öncekiyle hemen hemen aynı standartta olan ama 1 eksik ama 1 fazla , ve bu oyun ve uçum özelliklerini altından gelen nesillerde de görebileceğimiz tarz kuşlar çok azaldı.

Bu işi ilmiyle yapanda çok az, elinde uzun ama az taklalı oynayan kuş var, düz mantık giderek bunun mesafesini bozmadan takla sayısını nasıl çoğaltırım , bol taklalı bir kuş bulunur bunlar eşlenir , altından gelen yavrular bu düz mantık gereği hem uzun oynayan hemde bol taklalı olacak .
Arkadaşlar kuş işi matematik işi değildir , 2+2 = 4 olmaz kuşçulukta.
Ya senin uzun ama az taklalı giden kuşun genetiği baskınsa , nolucak o zaman , alttan gelen bütün yavrular baskın tarafa çekecek, eee matematik hesabı tutmadı işte.
Sil baştan , yeniden deneme yanılma yöntemiyle damar tutturmaya çalışmaya devam edelim.
Genetik bilgisi, soy takibi kuş işinde çok önemlidir.
Eskiye rağbet edilmesi gerekir ve gereklidir de ama bununla yetinmeyip , elinde eski bir damar var veya yeni ama oturmuş bir damarın var, uçuruyorsun gayet tatmin ediyor seni ama bunu nasıl daha geliştiririm , nasıl daha üzerine koyarım bunun için çalışmak lazım . Mevcut olan iyinin üzerine koyabilmek, geliştirebilmek içinde genetik bilgisi ve soy takibi çok önemlidir.Yani bir nevi Ar-ge çalışması gibi, bu işin mühendisliğini yapmak gerekir kuşçuluğun ve kuş standarlarının ileri gidebilmesi için.
Eskiler boşuna o kuşları yıllarca beslemediler, boşuna o kuşlar Türkiye'de nam salmadılar, kitleleri hayran bırakmadılar. Eskileri bir kenara itmeyelim ama yeniliğe ve gelişime de kapalı olmayalım, eldekiyle yetinmeyelim. Bu işi ilmiyle yapmaya eldeki değerleride geliştirmeye gayret gösterelim.
 
Geri
Üst