Re: Ankara'dan Syn Faruk YÜCESOY İle Yapılan Kuşçuluk Röport
Faruk bey çok yerinde tespitlerde bulunmuş. Yanlız çoğunluk tespitlere katılmakla birlikte sadece Faruk beyin eskilere saygı hürmet gösterelim ama onlara rağbet etmeyelim demesine katılmıyorum zira eskiler derken sanırım eski kuşçuları kastediyor , Türkiye'de kuşlarıyla nam salmış bir Saim usta gibi, bir Topkapılı Yavuz gibi, Bir Kısaslı postacı Hasan gibi, bir Veli Göncü gibi ... örnekler çoğaltılabilir.
Bu namlı kuşçuların niye bir çok kişi peşinde veya halen özlerinin peşinde ? Çünkü bu kuşlar yıllarca uçup oynamış, kendini ispatlamış , toplumun beğenisini kazanmış istikrarlı bir şekilde uçum ve oyun özelliklerini yıllarca devam ettirmiş kuşlar.
Eskiye rağbet edilmesinin nedeni şimdilerde bu kadar istikrarlı uçan oynayan damarların azalmasındandır. Eski kuşlarda şimdi olduğu kadar soyların birbirine karışmış olmamasındandır. Bundan 30 yıl önce piyasada bu kadar tepeli kuş yoktu, bu kadar renk kuşu yoktu, bu kadar ala kuş yoktu. O zamanlar kuşlar çok daha saf, çok daha orjinaldi.
Bugün bir çok kuşseverin hala eski nam salmış ustaların damarlarının hatta kırıklarının bile peşinde olmasının sebebi günümüzde artık iyi oyun kuşunun çok azalması , iyi derken nizami oynayan , standart oyun çıkaran (bir başında 8 takla 40 metre yapıp, öbür başında 3 takla 15 metre yapan değil ) , her başı bir öncekiyle hemen hemen aynı standartta olan ama 1 eksik ama 1 fazla , ve bu oyun ve uçum özelliklerini altından gelen nesillerde de görebileceğimiz tarz kuşlar çok azaldı.
Bu işi ilmiyle yapanda çok az, elinde uzun ama az taklalı oynayan kuş var, düz mantık giderek bunun mesafesini bozmadan takla sayısını nasıl çoğaltırım , bol taklalı bir kuş bulunur bunlar eşlenir , altından gelen yavrular bu düz mantık gereği hem uzun oynayan hemde bol taklalı olacak .
Arkadaşlar kuş işi matematik işi değildir , 2+2 = 4 olmaz kuşçulukta.
Ya senin uzun ama az taklalı giden kuşun genetiği baskınsa , nolucak o zaman , alttan gelen bütün yavrular baskın tarafa çekecek, eee matematik hesabı tutmadı işte.
Sil baştan , yeniden deneme yanılma yöntemiyle damar tutturmaya çalışmaya devam edelim.
Genetik bilgisi, soy takibi kuş işinde çok önemlidir.
Eskiye rağbet edilmesi gerekir ve gereklidir de ama bununla yetinmeyip , elinde eski bir damar var veya yeni ama oturmuş bir damarın var, uçuruyorsun gayet tatmin ediyor seni ama bunu nasıl daha geliştiririm , nasıl daha üzerine koyarım bunun için çalışmak lazım . Mevcut olan iyinin üzerine koyabilmek, geliştirebilmek içinde genetik bilgisi ve soy takibi çok önemlidir.Yani bir nevi Ar-ge çalışması gibi, bu işin mühendisliğini yapmak gerekir kuşçuluğun ve kuş standarlarının ileri gidebilmesi için.
Eskiler boşuna o kuşları yıllarca beslemediler, boşuna o kuşlar Türkiye'de nam salmadılar, kitleleri hayran bırakmadılar. Eskileri bir kenara itmeyelim ama yeniliğe ve gelişime de kapalı olmayalım, eldekiyle yetinmeyelim. Bu işi ilmiyle yapmaya eldeki değerleride geliştirmeye gayret gösterelim.