ANKARA'nın ESKİ KUŞÇULARI

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan cevdet özbayer
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 53
  • Görüntüleme Görüntüleme 20K

cevdet özbayer

Gold Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
cevdet özbayer
Meslek
emekli
İlgi Alanı
Kediler
Ankara'nın eski kuşçuları

1960.lı yılların başından bu gün yani 21 Ağustos 2011 pazar gününe kadar, benim gençlik yıllarımda tanıdığım ve kapısına gittiğim,kuşlarını seyrettiğim Ankara'nın eski Efsane kuşçularının isimlerini yazmaya çalışacağım.

Ankara'ya sonradan gelen veya ilerlemiş yaşında kuşçuluğa başlıyanları tanımıyor olabilirim,tabi buna 50 yaşının altındakilerde dahil.
Lütfen benim isimlerini hatırlayamadığım ANKARA'lı kuşçuların isimlerini bilenler yazsın.

1960. yıllarda yaşları büyük olan ve 70 ila şimdi 100 yaş arasında yaşayan veya vefat eden efsane kuşçuların isim listesi

1) Rahmetli,Atpazarlı Bekir ağa: En yaşlı ve büyük kuşçuların ilki,diyebilirimki oyun kuşu besleyenlerin piri.

2) Rahmetli Tenekeci Saim usta: 1976 senesinde vefat etti. Günümüzde halen kuşları beslenen ve ismi ençok anılan kuşçulardan biri.

3) Rahmetli, Bostancı kadir ağa: Ankara'da ilk defa limon sarı uçurup oynatan kuşçu,Antalyaya göçtü ve orada 100 yaşına yakın bir zamanda vefat etti.

4) Rahmetli,Yenidoğanlı Kanaryacı Ahmet: Anası bile kuşçuydu,Ankara'da en iyi oynayan beyazlar bundaydı. Ş.Urfa'ya yerleşti ve orada vefat etti.

5)Rahmetli, Zabıta Mehmet: K.ören bademlikte ilk gecekondu yapanlardan,çok hızlı arapları vardı.

6) Rahmetli,Çorum sungurlulu atarabacı BinAli : Şeref ağanın efsane arapları bundan geçme.

7) Rahmetli Deynekci Dursun: BinAlinin kardeşi Kuşcağızda otururdu,ağbisinin kuşlarını beslerdi.

8) Rahmetli,Çubuk'lu Fuat: Saim ustanın arkadaşlarından,takgalı ve düz gökkirli beslerdi,yani saim ustanın kirlilerinin ,baba tarafı Urfalı gado cinsleri.

9) Rahmetli, Cümbüşcü Hüsnü : Saim ustanın arkadaşlarından,dumanlı beslerdi.

10) Rahmetli Klarnetci Kör Rasım : Saim ustanın arkadaşlarından, Bolu mengenli, Takgalı ve düz gök kirli beslerdi. Mengende vefat etti ve kuşlarına ben yetişemedim,hepsini İstanbullular alıp götürmüşler.

11) Rahmetli, Altındağ'lı DEDE Kuşçular kahvesinin ilk sahiplerinden,Saim ustanın kuşlarının ilk ebesi sivaslı uçup oynayan dumanlı dişinin sahibi.

12) Rahmetli,Kahveci Necati,dedenin küçük kardeşi,çok iyi kuşçuydu.

13) Rahmetli,Altındağlı Arabacı durmuş ağa: Süper şebaplar uçurup oynatırdı,oynattığı açık göklerin sülalesi yeğeni kenana geçmişti.

14) Rahmetli Polis Hüseyin: Kuşçular kahvesinin orada sadece boz besler uçururdu.

15) Rahmetli Nazım bey:Ben 20,25 yaşlarındayken kendisi 70 yaşlarındaydı,tam bir beyfendiydi, çakmaklı kirliler beslerdi.

16) Rahmetli Kepekci Hamza:Kuşçular kahvesini işletirdi,süper bozkirlileri vardı,kuşlar şimdi oğlu Hasan'da.

17) Rahmetli, Yenidoğanlı Köfteci Aydın.

18) Rahmetli Arnavut Seydi: Takgalı dumanlılar beslerdi.

19) Rahmetli Topal Hüseyin: Saim ustanın dumanlı ve dumanlı kirlilerinin kırıklarını beslerdi.

20) Rahmetli, Pire Mehmet: Saim ustanın hem arkadaşı hemde ismetpaşadaki komşusu,gök ve dumanlıları beslerdi.

21) Rahmetli,Arnavut Haşim ağa : Urfa'ya sürgüne gittiğinde,süper şebaplar getirip oynattı,Kara muzafferin komşusu,kara'ya çok hızlı kuşlar getirip verdi.

22) Rahmetli,Arnavut Recep ağa: Kuşcağızda otururdu, hint horozuda beslerdi, Urfa'nın kısas köyünden Velo'dan gelen 16 kuyruk cıgalı beyazlar ve kendi deli beyazları ve arapları süperdi.

23)Rahmetli Mezarcı (mermerci) Nezir usta: Süper beyazları vardı.

24) Rahmetli, Deli Metin: Saim ustanın dumanlılarından beslerdi.

25) Rahmetli Bağlumlu Aziz: Zabıta Kemal'in arap ve beyazlarını beslerdi.

26) Rahmetli Kulüpcü Yaşar: Urfalı Sobacı Şükrünün (gadolar) çakmaklılarını beslerdi.

27) Rahmetli zabıta Kemal: Arap ve beyazları meşhurdu.

28) Zabita Mehmet,Allah uzun ömürler versin, şuanda 80 yaşının üzerinde,Ankara'da nerde gök oynuyorsa illaki Mehmet ağanın göklerinin bulaşığıdır.

29) Ardiyeci Yılmaz: Allah uzun ömürler versin,şu anda 80 yaşının üzerinde,Süper beyazlar,bozlar,ve alalar vardı.

30) Yenidoğanlı Bayram ağa, saim ustanın arap ve dumanlılarını beslerdi.

31) Rahmetli,Beypazarlı Terzi Kemal: Yahşiyanlı gök ve bozları beslerdi,ben bu adamda 5 yaşında 1 minare oynayan boz seyrettim.

32) Rahmetli, Köse Ahmet Ağa: Arap ,bozkirli,boz,beyaz, sarı ,bu rahmetli gerçekten süper kuşçuydu.

33) Rahmetli,terzi Yılmaz: Perdeli beyazları vardı,hemde süperlerdi.

34)Rahmetli Arap hacı: Gülverende, Arap ve yanardoner beslerdi.

35) Rahmetli Kör Satılmış: sitelerde çok iyi bozlar uçurdu.

36) Mardinli Vehbi Ağbi: Rabbim uzun ömürler versin,şu anda 90 yaşları civarında,süper şebap oynatırdı,şimdi hasta Allah Acil şifalar versin.

37) Rahmetli, İğneci Niyazi : Saim ustanın arkadaşlarından,gök,boz,beyaz,dumanlı ve arap beslerdi, Elmadağ Kılıçlar köyünde otururdu.

38) Rahmetli Kel Fazlı : Çizmeli arapları meşhurdu,son zamanda kuşlar elektrikci Şeref ağaya geçti.

39) Berber Fazlı : Kütahyaya göçtü.

40) Horozcu Hasan : Topraklıkta otururdu,yaşlanınca gölbaşına köyüne gitti,Allah sağlıklı uzun ömürler versin ,şimdilerde 80 yaşının üzerinde.
sene 1973 onda bi dumanlı erkek seyrettim halen tadı damağımda.

41)Rahmetli, Tatar Sabri,saim ustanın ismetpaşadan arkadaşı.

42)Matbacı Kör Feti: Topraklıklı, Şeref ağadaki dumanlıların asıl sahibi.

43) Rahmetli Tabelacı Ali ağa: Beştaş çarşısı, Bekir ağanın kuşlarını beslerdi.

44) Zabıta Mehmet :Allah uzun ömürler versin,şu anda 87 yaşında. Ankara'daki oynayan bütün göklerin gerçek sahibi, rahmetli Bekir ağanın kolu kesik sarı erkeği bekirağa vefat edince kendisine geçmişti.

45) Rahmetli , Tüfekci İbrahim ağa,çok uzun oynayan boz ve bozdumanlıları vardı,kendisi vefat edince kuşlarını hanımından Elektrikci Şeref ağa almıştı.

46)Rahmetli Şapkacı Asım:Aşağı ayrancıda otururdu, güzel kirlileri vardı.

47) İnekci Muharrem: İncek köyü,Allah uzun ömürler versin,şu anda 80 yaşının üzerinde, nasıl kuş isterseniz var, ama boş yok.

48)Rahmetli Elektrikci Mevlüt: Süper bozkirlileri vardı.

49) Tatlıcı Necmi : Allah uzun ömürler versin, Saim ustanın arkadaşlarından,çok güzel dumanlıları vardı.

50) Kömürcü Mehmet: Allah uzun ömürler versin,çok güzel arapları vardı,Karacabey hamamının dibindeki kömür ardiyesinde uçururdu.

51) Rahmetli Garajcı Süleyman :1960.lı yılların başında Etlik eski garajlarda askeriyenin tel örgüsünün dibinde en baştaki yazıhane,Urfa Cesur yazıhanesiydi ve Rahmetli burayı işletirdi ,Fahrettin Atik'de ne zaman onun yanına girdi bilmiyorum, o zamanlar urfadan kasa kasa kuş gelir,bunlar içlerinden iyi olanları alır,yazıhanenin üstünde uçururlar,beyenmediklerinide rahmetli Saim ustaya verirlerdi.
Bende yerine inemeyip askeriyeye atan kuşları yakalar sebeplenirdim. Süleyman ağbi kuştan iyi anlar çok zor kuş beyenirdi,ben onun hiç kötü kuş beslediğini görmedim.

21 Ağusos 2011 Pazar günü itibariyle 50 ve 70 Yaşları arasındaki ANKARA'lı Kuşçular

1) Rahmetli Sıvacı Ömer: Benim kadim dostlarımdan birisi,Gölbaşılı.
Ankara'da uzun oynayan Bozdumanlıların hepsinin kanında ömerin kuşlarının kanı var,tabi en baştada elektrikci şeref ağanın bozdumanlılar geliyor.

2) Rahmetli Ünsal: Hem horozcu,hem sakacı hemde güvercinci,lakabı müdür,hem çok iyi bir insandı,hemde çok iyi bir kuşçuydu. Benim çocukluk arkadaşım.

3) Kel Turan: Onun için bir şey söylemeye gerek yok,kimne derse desin, Saim ustanın kuşlarının piri.

4) Fahrettin Atik : Eski ve iyi kuşçu,güzel bozlar oynattı, saim ustanın kuşlarının seceresini en iyi bilenlerden biri.

5) Uğur umut : Saim ustanın kuşlarının kırıklarını beslerdi.

6) Uçku Umut : Sobacı şükrünün çakmaklılarını ve misilerini beslerdi,uçurup oynatırdı.

7) Rahmetli Akın : Eski etlik garajlarındaki benzinliğin sahibi,iyi kuşçuydu.

Yenidoğanlı Hacı Ömer : babadan kalma bozları oynatırdı.

9) Gülverenli Ünal : Takgalı arapları süperdi,şeref ağadaki takgalı arapların asıl sahibi.

10) Harika Yaşar: eski arapcı ,kuştan iyi anlar.

11) Aktepeli Kara Mustafa : İyi ve eski kuşçu,şimdi ne var bilmiyorum.

12) Çinçinli Sadet : iyi kuşçu,iyi seyis,kuştan iyi anlar,karanın ortağı.

13) Çinçinli Yemci Sayit: Şimdilerde Altıovaya göçtü,elinde harbi bozkirliler var.

14) Çinçinli Pazarcı Mehmet : Hızlı kuşçu,elinde güzel bozkirliler var.

15) Çinçinli Cenap : Eski ve iyi kuşçu.

16) Trenci Yaşar : Ankara'da eniyi limonsarıyı uçurup oynatan kuşçuların başında gelir.

17) Polis Dursun : TS'li çok uzun oynayan, akbaş ve düz sarıları var.

18) Betoncu Adil : Çok uzun oynayan perçemli feleksiz beyazların kırıklarından besliyor.

19) K. Örenli Şahin: Saim ustanın dumanlı ve dumanlı beneklilerden besliyor.

20) Rahmetli Hacı Murat : Saim usta hastasıydı ,bu kuşlardan çıkan eke bir kirli dişiyle kupa almıştı.
Çok ekmeğini yiyip kuşunu seyrettim, mekanı cennet olsun,son ümre dönüşü görüşmüştüm,ondan sonrada vefat etti.

21) Boksör Necdet.Ankara'daki oynayan limon sarılar hep kendisinden dağılma.

22) Hocanın oğlu Ahmet : Eskiden hızlı beyazları vardı,şimdilerde kırıkkale gökleri besliyormuş.

23) Balgatlı piç Yavuz : Süper kuşçu idi, zilli beyazların bütün sülalesi kendisindeydi,artık beslemiyor.

24) Bitli Bülent : Bunun kadar şanslı bir kuşçu Ankara'ya bir daha gelmez,ondaki oynayan sarı gibi uzun giden bir kuş,ankaraya gelmedi,Kara ve sadetteki leylek sarıların dedesi.

25)Atıfbeyli Kekeç Yılmaz: iyi kuşçuydu,şimdi beslemiyor.

26) Atıfbeyli Şahap: İyi gökleri vardı

27) Hasköy Çeşmeden Hacı: İyi dumanlıları vardı.

28) EGO'cu Osman : Süper kuşları vardı.

29) EGO'cu Haşat Osman: İyi beyazları vardı.

30) Hasköy dörtyoldan Zekeriya: Çok eski ve iyi oynayan kirlilerden vardı,ama adamı rahat bırakmadılar kuşlarını çaldılar.

--------------------------------------------------------------------------------

31) Çubuk'lu Deli Avni: Hayatımda ondan daha iyi seyis görmedim,ondan daha temiz kuş bakana rastlamadım, oynattığı araplar ta urfanın kısaas köyündeki Velo'ya gitti,iki sene önce veloda araplardan çıkan dumanlılarıda gördüm.
Şu anda avni felçli bir vaziyette İncekte özel bir fizik tedavi merkezinde yatıyor, Rabbim acil şifalar versin.

32) Matbaacı Orhan ve Bahadır kardeşler.Onlar için birşey yazmama gerek yok zaten herkes onları ve kuşlarını tanıyor.

33) Matbaacı Uğur usta: Şuanda Şeref ağanın dumanlıkirlilerini ve matbaacıların dumanlılarını besliyor.

34) Önderli Halil İbrahim: Eski arapcılardan

35) Demirci murtaza: Boz ve bozdumanlı besliyor.

36) Sayarcıklı Pehlivan Ali : İyi kuşçu hemen hemen dumanlı arap ve diğer renklerdeki kuşlarının hepsinden var.

37) Bankacı Faruk Mardinli : Nasıl kuş beslediğini bilmiyorum.

38) Vitrinci Hikmet,Kızılayda terasta: Terzi yılmazla beraber besliyorlardı,kuşlarını çaldılar.

39) Sezayi Koçuboğa : Saim ustanın ölmeden önceki son çırağı.

40) Seyrani,Aktepe: İyi bir insan ,iyi bir kuşçu.

41) Kara Mustafa: Aktepede eski bir kuşçu.

42) Rahmetli Yaşar Kaşka: Benim çocukluk arkadaşım,onun hatırına göklerini kendi kuşlarıma kırıp besliyorum.

43) Mühyeli Köfteci Ateş: İyi kuşçu

44) Kadir Akay : Eski kuşçu

45) Yenidoğanlı Zülküf: Eski şebapcılardan.

46) Rahmetli yenidoğanlı Bekir: Çok hızlı yabani gökleri vardı.

47) Elektrikci Erdoğan : Şu anda Etimesgutta kuş uçuruyor.

48) Rahmetli kepekci Hamza'nın oğlu Hasan: Babasının bozkirlilerini besliyor.

49) Rahmetli mamaklı İbo: beyaz beslerdi.

50) Karslı Beysefa : Elinden ne uçan nede kaçan kurtulur.

51) Berber Erdoğan: Bülbülcü,bülbül hakemi,güvercin hakemi, kuşun ciğerini bilir.

52) Aydın Ataman : Hamam önü derneğinin sahibi,artk köyde kuş uçuruyor.

54) Karslı AliRıza: İncirli danişmentte oturuyor ve arap uçuruyor.

55) Rahmetli Akın: Eski saimustacılardan.

56) Kuyumcu Mustafa : Hızlı bozkirlileri vardı çaldılar.

57) Hasköylü kız ismet :İyi sakacıdır, kargadan kuş çıkarır.

58) Solfasollu Arap Hayati : Şerf ağanın dağa atan kuşlarını tutup beslerdi.

59) Çankırılı, sazcı (Devlet sanatcısı) Mehmet ile Mesut kardeşler,Etlik kardeşler koop. rahmetli sıvacı ömer ile onlarda bir gök akkuyruk yavru seyretmiştim. Genelde zor kuş beyenen iki kardeş,gölbaşılı sıvacı ömerin kuşlarını ve çankırıdaki PTT müd. dayılarının kuşlarını beslerlerdi.

60) Adil Kayabaşı:Siteler kuş derneğinin sahibi,kendisiyle fazla samimiyetim yok,kuşa sonradan başlayanlardan,etlik kardeşler koop. hacı ömerin evinin hemen altında,bankacı Faruk'un yan tarafında kuş beslerdi,hatta mahmet ve mesut kardeşlerin verdiği şıplak bozdumanlı bir kuşla kupa kazanmıştı.

61) Mesut Gökmen: yaşı benden çok genç ama hem iyi bir kuşçu hemde son derece saygılı ve terbiyeli bir insan.

62) Kara Cemal : Esenboğada çalışıyor,Bozkirli besleyip uçuruyor, Sadet'teki bozkirlilerin dedesi cemal'in emanet verdiği koca erkek.

63) Tiyatrocu Mahmut, sivaslı : Akderede iyi kuşları vardı,şimdi batıkentte ama kuş uçurmuyor.

64) Taksici Nail : Mengenli, Şeref ağanın arap ve dumanlı kirlilerinden var.

65) Tiyatrocu Hasan,Nevşehirli: Hem iyi kanaryacı hemde güvercinli,geçen sene kuşlarını çaldılar.

66) Çinçinli İsmail: Sadet , Kara ve pazarcı Mehmet'in kuşlarından besliyor. .

Şimdilik aklıma gelenler bu kadar,yaşları 50.nin altında olanları yazmadım,onlarıda gençler yazsın artık.

Selam ve sevgilerimle.

Benim kuşçuluğumda Rahmetli babamdan kalma,yanlız o kuşların dındının dındını belki bendeki kuşların kanında vardır.

2001 yılında oğlum Burak askerden gelince,güvercinleri o aldı kanaryalarda bana kaldı,keşke tam tersi olsaydı.

Bendeki Kuşların içine yukarıda saydığım ustaların ve arkadaşlarımın seçmece kuşları ve Urfadan, Rahmetli Gado,Rahmetli Sobacı Şükrü, Rahmetli Kirkir Muhammet,Rahmetli Yusuf Çavuş,beni oğlu kadar severdi ve çok hızlı kuşlar vermişti.Rahmetli Marangoz Dümbüllü Mehmet, Rahmetli Mikri Baba,İnci babanın babası,genelde bu kuşların seçmecelerini zaman zaman beslerdim ve bizim yerli oyun kuşlarıylada çaprazlama yaptım.

Benden Burak'a devredilen kuşların renkleri, Burak Dumanlıkirli ve Arapları sevmediği için,o kuşları sevdiğim arkadaşlarıma o zaman hediye ettim.

1) Takgalı ve Düz beyazlar (12 ve 16 kuyruk arası,11 fekte çıkar)

2) Takgalı ve düz bozlar (kürenk)

3) Takgalı ve düz gökler (mavi )

4) Takgalı ve düz gökkirliler ( çakmaklı )

5) Takgalı ve düz bozkirliler (miski )

6) Takgalı ve düz bozdumanlılar

7) Takgalı ve düz gök dumanlılar

8) Takgalı ve düz gök alalar

9) Takgalı ve düz boz alalar.

10) Takgalı ve düz gök dumanlı alalar.

Ala kuşlar yukarıdaki kuşların çaprazlamalarından meydana geldiler,hemen hemen bütün kuşlar birbirleriye aynı kan bağına sahipler.
Benim en çok sevdiğim kuşlarda rahmetli gadonun düz ve takgalı çakmaklı kuşlarının kırıkları ve onların altından çaprazlama yaparak elde ettiğim takgalı ve düz bozkirli yani miskiler. Hepsi bu kadar, yanlış anlaşılmasın ama bizde kesinlikle kuş satma yoktur ya keseriz yada kendileri vadesiyle ölürler.
Eğer kuş satsaydık bu kadar damızlık kuş elimizde kalmazdı,zaten kuşlar ne uçuyor nede oynuyor,oynamayan kuşuda kim ne yapsın ? İyi kuş olsaydı şimdiye kadar çoktan çalarlardı. Şu anda yaşları 10 yaşının üzerinde enaz 20 tane damızlık eke kuş var.

Selam ve sevgilerimle.

S A CEVDET AGABEYİMİZE BİZLER VE GENÇ KUSAKLARIN BİLGİLENMESİ İÇİN BU KIYMETLİ BÜYÜKLERİMİZİ TANITTIGI ANLATTIGI ZAMAN AYIRDIGI İÇİN KUŞCULAR ORG AİLESİ OLARAK TESEKKÜR EDİYOR ELLERİNDEN ÖPÜYOR ADI GEÇEN VEFAAT EDEN BÜYÜKLERİMİZE ALLAH DAN RAHMET KALANLARA DA SAGLIKLI UZUN ÖMÜRLER DİLİYOR

SAYGILARIMI SUNUYORUM

Ellerinize saglık adları hatırlanmaya deger bu ustalarımızı bızlere tekrar hatırlattıgınız ıcın tesekkurler.

Emeğinize sağlık cevdet bey çok güzel ve faydalı bir paylaşım saygılarımla

eline sağlık abi güzel bir çalışma olmuş

Ankara sincan saraycık da Ali Özmen vardır kendisi 65 yaşlarında yaklaşık 20 yıldır tanıdığım iyi bir kuşcu ve hayvanseverdir..

36) Sayarcıklı Pehlivan Ali : İyi kuşçu hemen hemen dumanlı arap ve diğer renklerdeki kuşlarının hepsinden var.

arnold kardeş ali dayı listede var :) selamlar

kardeş dedim ama yaş bilgileri yayından kaldırılmış göremiyorum yaşını, pot kırdıysam affola...

metin baltacı sincanda güvercin dernek başkanlığı yapmaktadır. karekter ve kuşçuluk anlamında hatırı sayılır biridir.

evet cevdet amcanın yası geregi unuttugu hatırında kalmadıgı yada tanımadıgı birbirinden kıymetli yetiştirici ve ustalar da vardır üyelerimizde etraflarındaki bilinen bilinmeyen kendilerinin tanıdıgı bizlerin bilemedikleri yetiştiricileri buradan yazabilir tanımamıza imkan saglayabilirler ise bizlerde menmun oluruz

LAKİN MÜMKÜN MERTEBE ADRES GÖSTERMEDEN KUSLARIN DETAYLARINA GİRİLMEDEN YAZILIR ANLATILIRSA ÇOK DAHA GÜZEL VE SIK OLUR GÖRÜŞÜNDEYİM

SAYGILAR

Sn. Cevdet Bey, dimağınıza, dilinize, elinize sağlık! çok teşekkürler tüm bilgiler için. Çok önemli bir hizmet yapmışsınız. Tarihe not düşmüşsünüz.

Aslında belki de birçok genç arkadaş ''amaan olan olmuuuş, ölen ölmüüüş, bize ne faydası olacak eski kuşların eski kuşcuların!'' diye düşünebilir ama yanılırlar. Esasen geçmişe ait hertürlü bilgi tasnif edildiği ve yeni kuşaklara aktarıldığı oranda kıymet kazanır. Kültür böyle oluşur. Birikim bu şekilde oluşur. Yabancı kaynaklara baktığınızda yüzyıllar öncesinde yapılan kupalardaki kuşların isim isim, resim resim kayıtlarının bile tutulduğunu görüyoruz. Bugün araştırma yapıldığında adamlar kuşlarının kayıt defterlerini tektek önünüze çıkartabiliyorlar. Bizse sabırsız oluşumuz ve sistematik olamayışımız ve yazılı tarihi bilgi tutamayışımız yüzünden elimizdeki değerlere dahi sahip çıkamıyoruz.

Ben özellikle çok teşekkür ediyorum. Ve hatta eğer daha başka hatırlayabildiğiniz, faydalı olabiliceğini düşündüğünüz bilgi varsa aktarmanızı istirham ediyorum. Ve zevkle her kelimesini okumaya, dinlemeye hazırım!

Saygılarımla.

Kadir

Yukarıda yazımın başındaki açıklamayı dikkate almadan eksik isimlerden bahsediliyor,bu öyle hemen yazılacak birşey değil,ben bunları kitapdanda yazmadım,o an aklıma kim geldiyse onları yazmaya çalıştım,şimdi yazımın başındaki yazıyı aşağıya tekrar yapıştırdım lütfen birdaha okuyun.

1960.lı yılların başından bu gün yani 21 Ağustos 2011 pazar gününe kadar, benim gençlik yıllarımda tanıdığım ve kapısına gittiğim,kuşlarını seyrettiğim Ankara'nın eski Efsane kuşçularının isimlerini yazmaya çalışacağım.

Ankara'ya sonradan gelen veya ilerlemiş yaşında kuşçuluğa başlıyanları tanımıyor olabilirim,tabi buna 50 yaşının altındakilerde dahil.
Lütfen benim isimlerini hatırlayamadığım ANKARA'lı kuşçuların isimlerini bilenler yazsın.

1960. yıllarda yaşları büyük olan ve 70 ila şimdi 100 yaş arasında yaşayan veya vefat eden efsane kuşçuların isim listesi

Yukarılarda bir yerde Sincanlı bir kuşçu arkadaşın isminden bahsedilmiş,şimdi bu konuya kısaca bir değinmek istiyorum,lütfen kimse yanlış anlamasın.

1970.li yılların başında Bankacı Faruk,ben ve bazı arkadaşlarla Sincanın Sayarcık köyüne pehlivan aliye kuş seyretmeye giderdik,bakın sayarcık köyü diyorum dikkat edin.
O zamanlar şimdiki gibi ne yol vardı,ne dolmuş nede araba,ulusa gara gider ordan trene biner sincan son durak tren istasyonunda iner oradan ortalama yarım saat yayan yürüyerek sayarcık köyüne ulaşırdık,pehlivan aliye misafir olurduk. O zamanlar Sincan bile bir köy gibiydi, varın gerisini siz düşünün.

Sayarcıkta iki tane kuşçu vardı biri pehlivan ali diğeride kusura bakmasınama o zamanlar bizim tabirimizle pek iyi kuşları bulunmayan,yani bebe kuşu besleyen diğer bir arkadaş vardı,onun için onu ve ismini bilmiyorum.
Yukarıda belirttiğim gibi Ankara'ya sonradan gelen veya bizim zamanımızda bebe kuşu besleyipte sonradan oyun kuşuna dönüp tanımadığım birçok kuşçu var,hatta sonradan kupalarda derece dahi almış olan eski kuşçular olabilir,fakat ben onları tanımıyorum,evine ,kapısına ve kümesine gitmediğim kuşçularıda mümkün olduğu kadar yazmamaya çalıştım.

Mesela Etimesgut o zamanlar yeni yeni gelişiyordu,üç beş gecekonduyla başladı sonradan dağ taş gecekondu oldu, o zamanlar Etimesgutta tanıdığım bir kuşçu vardı hemde çok hızlı kuşlar oynatıyordu,kendisini görmeyeli enaz 30 sene olmuştur,ismi Faruk bir ayağı sakat olduğu için topal faruk diyorlardı,dışkapı SSK hastanesinde çalışıyordu.
SSK diyince aklıma geldi Gene ayağının biri sakat olan ssk.da çalışan, çankaya yıldızda Muhtalip diye bir arkadaş vardı,ondada çok güzel kuşlar vardı,şimdilerde Mühye köyü civarında kuş uçuruyorlarmış.

Küçükesat,seyranbağları arası o zamanlar hep gecekondu idi,Orada Kayserili HacıVeli vardı,çok hızlı kuşçuydu,kavak ağacına konuyor diye bir yanar döner erkeği kızıp bizim harika yaşara vermişti şimdi öyle kuşlar yok denecek kadar az.
Kayserili olduğu için bizim Muzaffer kara'yada bozakkuyruk bir dişi verdi,bu kuşun yedi sülalesi kara ve sadette oynadı.
Hacı Veli'nin birde kardeşi vardı Kulupcü Avni diye o müthiş kuşlar uçurdu,oynattı.

Şimdiki Ankara kuşçuları o zamanlar bizimiçin sıradan birer kuş sayılan isimleri efsane olmuş kuşçuların kuşlarının peşinde halen koşuşturuyorlar.

Mesela Sincanda Dernek sahibi olan Metin Baltacıpaşa'yı ben tanıyalı enfazla 4,5 yıl olmuştur,kendisi son derece efendi ve kuştan çok iyi anlayan bir delikanlı,kendisini tanıdığımada çok memnun oldum.

Kulüpcü deyince birde Abidinpaşada Kulüpcü Ertan var,oda iyibir kuşçu,aslında ben onun eniştesini tanıyordum oda çok iyi bir kuşçuydu.

SİNCANLI HABİL hatrı sayılır sincandaki kuş camiasının piri sincanda üstüne tanımam
SARAYCIKLI BİLAL sarıları ile meşhur yanardönerleri hala dilden dile
BALIKÇI EKREM eski kuş camiasının pirlerinden
ÇUF ÇUF İLKER eski hatrı sayılır kuşculardan
SARI MURAT eski kuşçulardan pirlerden

sizin gibi ustaların bizi sade ve reklamsız aydınlatması ne kadar güzel. bir solukta okudum zaman ayırıp bilgilerinizi paylaştıgınız için çok teşekkürler

Solfasolu Dolmuşcu SEYFETİN POSLU:Unutmusun abi besledigi kuşları arap ve dumanlıkirliler yanardöner bozdumanlıları vardı yaşı 54 abi duymuşundur abi ismini

gönderen dolmuscu_seyfi » 28 Ağustos 2011 22:44

Solfasolu Dolmuşcu SEYFETİN POSLU:Unutmusun abi besledigi kuşları arap ve dumanlıkirliler yanardöner bozdumanlıları vardı yaşı 54 abi duymuşundur abi ismini

Evet ismini duydum,ama herkesin ismini biranda hatırlamam mümkün değil.
Mesela eskiden televizyoncu Mahmut vardı,sonradan dolmuşcu oldu.
Baraj yolunda kısaboylu bir arkadaş daha vardı,şeref ağanın arap ve dumanlıkirlilerini besliyordu.
Arap hayatinin üst tarafında Yozgatlı Adem var,geçen sene kendisinde güzel bi sarı seyretmiştim, kendisi şafak ın arkadaşı olur.
Aşağıda Karakum mah. Sarı Selim var.

Hasköy'de Rahmetli çingen Fayik vardı,oğlu Kemal var.
Gene hasköyde deli Adnan var.

Yenidoğanda Apo vardı,çok güzel boz beneklileri vardı.

Yenimahallede fırıncı Mahmut var,limon sarıları vardı.
Rahmetli Ali İhsan vardı,
Yenidoğandan ayakkabıcı ünal rahmetli oldumu bilmiyorum.
Yenimahalleden yorgancı Rahmi ve yiğeni sadece beyaztakkaperçem beslerler.

Aklıma geldikce yazmaya çalışacağım.

çok güzel bi paylaşım olmuş emeğinize sağlık

bence son derece yanlış bir paylaşım olmuş kanımca yıllardır kişiler besledigi kuşlara hizmet etmişler ve ediyorlar cevdet acada kendince tanıtım amaçlı bir paylaşım yapmış güzelde olmuş lakin emek hırsızlarınada yol göstermiş günümüzde bu hobinin dostundan çok düşmanı var
ADMİNLERDEN rica ediyorum ustamın ismini listeden çıkarılmasını

gönderen k.murat » 29 Ağustos 2011 04:40

bence son derece yanlış bir paylaşım olmuş kanımca yıllardır kişiler besledigi kuşlara hizmet etmişler ve ediyorlar cevdet acada kendince tanıtım amaçlı bir paylaşım yapmış güzelde olmuş lakin emek hırsızlarınada yol göstermiş günümüzde bu hobinin dostundan çok düşmanı var
ADMİNLERDEN rica ediyorum ustamın ismini listeden çıkarılmasını

Herkesin fikrine ve zevkine saygım var,sen beyanmezsin başka biri beyenir ve teşekkür eder,sen arap besler seversin,başka biri beyaz sever besler,zevkler ve renkler tartışılmazmış,bu bir zevk meselesi.

Benim reklama ve kendimi tanıtmaya ihtiyacım yok, çünkü evimin balkonunda sadece 2 çift kumru besliyorum,onuda çalsalar ne olur çalmasalar ne olur,ben kuşçuluğu bırakalı tam 10 sene oldu,Benim bıranşım şimdi kanarya.

Ankara'nın eski kuşçularının hemen hemen bir çoğuda beni tanır,ama çocuğum yaşındakiler ve 50 yaşının altındakiler, beni değil,oğlumu tanır, zaten o da kuş camiasına kolay kolay girmez , bu dünyada herkes kendi devrini ve kendi zamanını yaşar ve tanır,bende unumu eledim eleği duvara astım.

Ustanın kim olduğunu bilmiyorum,site kurucularından rica edersin isterlerse silerler,istemezlerse silmezler.
Yanlız senin bana yaptığın bu ikinci yanlışın,birincisine telefon açıp ileri geri konuşmuştun,bende sesimi çıkarmadım,sen büyüğünü küçüğünü bilmezsen ben ne yapabilirimki ?

CEVDET AMCA YÖNETİM OLARAK YAZILANLARDAN BİR RAHATSIZLIGIMIZ YOK LAKİN BAZI ARKADASLARIN HAKLI GÖRÜŞ VE DÜŞÜNCELERİDE VAR BANA HEM TELEFON HEM ÖZEL MESAJ YOLUYLA SİTEM VE SİKAYETLERİNİ ANATANLAR OLDU KİŞİLERİ YAZMAK HER NE İSEDE SU KİŞİ SU KUŞLARI BESLER SU KİŞİ SURADA OTURUR GİBİ KENDİNİZCE DOGRU BİLDİGİNİZ AMA KARSIDAKİ BAZI SAHISLARIN TASVİP ETMEDİGİ KENDİLERİNCE HAKLI OLDUGU DURUMLARDA OLABİLİR NETİCEDE İNSANIZ HERKES AYNI GÖRÜŞDE OLUP AYNI DÜŞÜNEMEYEBİLİYOR RENKLER VE ZEVKLERİN AYRI OLABİLDİGİ GİBİ DÜŞÜNCE VE GÖRÜŞLERDE AYRI AYRI OLABİLİYOR

SAYGILAR

cevdet bey kuş besleyen arkadaşları yazmış anlaşılan bende eski anakara kuşcularından aklıma gelen bazılarını yazmak istedim yenidoğandan bekci osman, arap burhan, yorgancı hicabi, sucu hacı, rahmetli mesut,çengel hüseyin, rahmetli terzi selahattin, bentderesi kuş pazarı sahibi erol sevil, hacıbayramdan kayserili şaban, gülbaba türbesinden arap, ismetpaşadan ünal engez, rahmetli çaycı ünsal, atıfbeyden deli faruk, kambur cavit, kalenin dibinden leblebi nafiz, eskilerden bentderesinden garson zeki, hıdırlıktan çingen şeref, yenidoğandan kürt erol, kaleden kürt erol, kaleden eski kuş satıcılarından hacı ahmet

Hasköy de cınıkcı bayram abimiz vardı onuda unutmyalım :D

cevdet amca sanırım yanlış anlaşıldım ben sizin paylaşımınıza her hangi bir eleştiride bulunmadım ve gayette begendim elinize emeginize sağlık lakin sizde takdir edersinizki çok kişinin canı yandı hırsızlık yüzünden ben bu konuya deginmek istedim ustaların adı yazılsaydı daha bi makbul olurdu diye düşündün ne besledigi hakkında bilgi vermeniz bence yerinde olmamış bana katılmayada bilirsiniz bunuda gayet normal karşılarım ve bu konuyu gerekli kişilerlede konuştum sizin yazımdan ne çıkardıgınızı anlayamadımda.

Yanlız senin bana yaptığın bu ikinci yanlışın,birincisine telefon açıp ileri geri konuşmuştun,bende sesimi çıkarmadım,sen büyüğünü küçüğünü bilmezsen ben ne yapabilirimki ?

cevdet amca sizi aradıgımda konuyu hatırlamıyorsunuz sanırım siz benim arkadaşımı haksız yere BAŞKASINDAN DUYDUGUNUZ aslı astarı olmayan bir olayı yazdınız bende haddim olmadan sizi arayarak olayın gerçegini size aktardım

siz üzerinize düşeni yaparsınız yapmassınız sizin kendi bileceginiz bi durum bu
hırsız olmayan bi kişiyi siz bir formda bu sitede hırsız diye yazarsanız bende sizi yanlış aktarım yaptıgınız için rahatsız ederim

çok şükür büyügümüde bilirim küçügümüde bilirim yanlışyaptıysam elinide öperim özrümüde dilerim.

Bendeki Kuşların içine yukarıda saydığım ustaların ve arkadaşlarımın seçmece kuşları ve Urfadan, Rahmetli Gado,Rahmetli Sobacı Şükrü, Rahmetli Kirkir Muhammet,Rahmetli Yusuf Çavuş,beni oğlu kadar severdi ve çok hızlı kuşlar vermişti.Rahmetli Marangoz Dümbüllü Mehmet, Rahmetli Mikri Baba,İnci babanın babası,genelde bu kuşların seçmecelerini zaman zaman beslerdim ve bizim yerli oyun kuşlarıylada çaprazlama yaptım.

Benden Burak'a devredilen kuşların renkleri, Burak Dumanlıkirli ve Arapları sevmediği için,o kuşları sevdiğim arkadaşlarıma o zaman hediye ettim.

1) Takgalı ve Düz beyazlar (12 ve 16 kuyruk arası,11 fekte çıkar)

2) Takgalı ve düz bozlar (kürenk)

3) Takgalı ve düz gökler (mavi )

4) Takgalı ve düz gökkirliler ( çakmaklı )

5) Takgalı ve düz bozkirliler (miski )

6) Takgalı ve düz bozdumanlılar

7) Takgalı ve düz gök dumanlılar

8) Takgalı ve düz gök alalar

9) Takgalı ve düz boz alalar.

10) Takgalı ve düz gök dumanlı alalar.

deginmek istedigim konuyu daha detaylı anlatayım yukarda seceresini yazdıgınız kuşlarınızı bu form u ziyaret eden her kişi görüyor ve elinizde ne beslediginizi biliyor ve ne şekilde devam edeceginide biliyor.

bir emek hırsızı form u ziyaret ettikden sonra art niyet düşünerek allah göstermesin kimsenin başınada vermesin inşaallah.
kuşlarınızı çalsa sizin temel esasda iyi niyetle yaptıgınız ama sonunu tahmin edemeyeceginiz bi şekilde sonlanmasında sizin katkınız olayacakmı?

Geri