BaLkonda güvercin besLemek ve resmi hakkımız

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan mücahid
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 27
  • Görüntüleme Görüntüleme 9K

mücahid

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Mücahid Çimen
Meslek
öğrenci
İlgi Alanı
seLamLar ,

ArkadaşLar baLkonda güvercin besLemekteyim.Fakat devLet çapında hakLarım nedir bilmiyorum , yani şöyle açıkLıyayım ; eğer bir komşum rahatsız olursa ben kaldırmayı düşünmüyorum kümesi ne gibi bi yasal hakkım vardır ? Belediye ekipleri (zabıta) evimin balkonuna da karışabilirmi ? Yasalarımızda bu konuyla ilgili bi kanun varmıdır ?

Başından böyle bir durum geçmiş kesin bilgisi olan arkadaşların cevaplarını bekLiyorum şimdiden teşekkürLer ..

saygılarımLa ,

evinin her hangi bir yerine devletten izinsiz tahta çakamazsın diyim yeterli olur heralde..

Selamlar Mücahid,

Kanuni olarak maliki olduğun sözleşmesi olan bir taşınmazda oturduğunuzda bu taşınmazın kullanım alanlarında, buna balkon veya terasda dahildir, çevrenize rahatsız vermemek kaydı ile istediğiniz herşeyi yapabilirsiniz. Dediğim gibi sizin sözleşmenizdeki kullanım alanlarınızda bunu yapabilirsiniz. Güvercininiz gidip komşunuzun balkonuna konar, orada pisler yada zarar verir ise size uyarı cezası gelir. Bu uyarı cezası kuşlarınızın kaldırılması olarak olamasada uçurulmaması şeklinde size tebliği edilir. Bu uyarıya rağmen güvercinlerinizi salar ve aynı rahatsızlığı komsunuza yapar ise bu sefer cezai uygulama gelir. Bu cezada güvercinlerinizin balkonunuzdan kaldırılması olarak uygulanacaktır. Güvercinlerin sabahları erken saatlerde ötmelerinden dolayı şikayet söz konusu olabilir, bu konuda aynı prosedür uygulanır, ikaz alırsınız devam eder ise şikayet kuşlarınızın kaldırılması cezasını alırsınız. Güvercin besliyorsanız komşularınızla iyi geçinmenin yoluna gitmek en mantıklısı olacaktır. Size takan bir komşunun hakları ne yazık ki sizin haklarınıza baskın cıkacaktır.

Saygılarımla,

Aykut Karabulut

Walla ben de balkonda beslıyom kuslarımı ve Aykut abinin dediğine katılıyom üst ve alt kat komsularımın yüzüne gülüyom.ve kusları balkonlara kondurmamaya gayret edıyom.Zor bir durum balkonda kus beslemek.Ama bu sevdadanda vaz gecılmıyor

Bende balkonda besliyorum, ama komşularla aramız çok iyi..Hatta uçuruyoken falan onlarda izliyo, bazen şakayla karışık laf sokuyolar ama olsun o kadar da =))

bence arkadaşlar herkez birbirine saygılı olursa güvercin kimseye rahatsızlık vermez tabi arada başka gıcıklıklar olmazsa yani başka birşeyine rahatsız olupta söylemeyen komşun kalkarda buna bahane çıkarabilir örneklerini
çok gördüm ve duydum öküz altında buzağı aramak gibi birşey.

Merhabalar ,

Terasta beslememiz halinde karşılaşacağımız sorunlar ;
Terasın binanın ortak kullanım alanlarından olması nedeniyle (çatı dubleksler hariç) , binada yaşayanların men-i müdahale davası (ortak kullanım alanına yapılan müdahalenin kaldırılması davası) açma hakkı vardır.Her ne kadar biz terasın tamamını değil de bir kısmını kullandığımızı iddia etsek de neticede kuşların terasın her yerine konup pislemesi suretiyle aslında tamamını kullanırız.Ama bu dava uzun süreceğinden çok makul olmayacaktır dava açanlar açısından.Asıl sıkıntı , terasa yaptığımız kümesin boyutlarının İmar Kanunu hükümlerinde öngörülen yapı ruhsatı alınmasını gerektirir boyutlarda olması.Bu durumda Belediye ekiplerince bir tutanak tutulup , kümesin yıkılması yahut ruhsata bağlanması talep edilir - bazen para cezası dahi verilebilir - ki bu aslında kümesi kaldırın demektir zira kümesin ruhsatın bağlanması pek mümkün değildir.

Balkonda beslememiz halindeki sorunlar ;
Malik (dairenin sahibi) için etrafa yayılan tüy , koku , pislik vb. nedeniyle yukarıda bahsettiğimiz men-i müdahale davası , kiracılar içinse hem men-i müdahale davası hem de kira kontratlarında yer alan mecurda (kiralanan konutta) hayvan beslenemez maddesi - genelde tüm kontratlarda maktu bir maddedir - nedeniyle akde aykırılık durumudur ki bu durum tahliyeye neden olabilir.Yine hem malik hem de kiracılar için Belediyeler faktörü bir risk teşkil edecektir.Zira kafayı size takan bir komşunuz , Belediyeden bir tanıdığı da varsa başınızı ağrıtacaktır.

Yukarıda açıklamaya çalıştıklarım belki abartı gibi görünebilir ama karşılaşılmamış sorunlar değil açıkçası , maalesef bunları yaşayan arkadaşlarımız var.

Çözüm , Aykut Bey' in de ifade ettiği üzere komşularımızla iyi geçinmek ve onlara rahatsızlık vermeksizin kuşlarımızı beslemek.Neticede asıl dikkat etmemiz gereken konu , hobimiz nedeniyle kimseyi rahatsız etmeye hakkımız yok ve buna göre hareket etmemiz gerekir.

aykutk' Alıntı:
Selamlar Mücahid,

Kanuni olarak maliki olduğun sözleşmesi olan bir taşınmazda oturduğunuzda bu taşınmazın kullanım alanlarında, buna balkon veya terasda dahildir, çevrenize rahatsız vermemek kaydı ile istediğiniz herşeyi yapabilirsiniz. Dediğim gibi sizin sözleşmenizdeki kullanım alanlarınızda bunu yapabilirsiniz. Güvercininiz gidip komşunuzun balkonuna konar, orada pisler yada zarar verir ise size uyarı cezası gelir. Bu uyarı cezası kuşlarınızın kaldırılması olarak olamasada uçurulmaması şeklinde size tebliği edilir. Bu uyarıya rağmen güvercinlerinizi salar ve aynı rahatsızlığı komsunuza yapar ise bu sefer cezai uygulama gelir. Bu cezada güvercinlerinizin balkonunuzdan kaldırılması olarak uygulanacaktır. Güvercinlerin sabahları erken saatlerde ötmelerinden dolayı şikayet söz konusu olabilir, bu konuda aynı prosedür uygulanır, ikaz alırsınız devam eder ise şikayet kuşlarınızın kaldırılması cezasını alırsınız. Güvercin besliyorsanız komşularınızla iyi geçinmenin yoluna gitmek en mantıklısı olacaktır. Size takan bir komşunun hakları ne yazık ki sizin haklarınıza baskın cıkacaktır.

Saygılarımla,

Aykut Karabulut

Saygılarımla,

Aykut Karabulut

seLamLar aykut bey ,

iLginiz için çok saolun.ateş hattındaki üst ve yan komşumLa normalde başka nedenlerden aram bozuk fakat kuşlarımı damızlık beslediğim için uçarmadığım için daha kümes olduğunun farkında değiller bende eğer farkına varırlarsa ve bir şikayet durumu olursa ne gibi bir yasal hakkım var onu öğrenmek istedim sizin verdiğiniz bilgiler doğrultusunda daha dikkatli olacağım inşallah bir şikayet olayı yaşanmaz ve devletle bizi uğraştırmazlar :)

saygıLarımLa ..

ANTALYADAN' Alıntı:
Merhabalar ,

Terasta beslememiz halinde karşılaşacağımız sorunlar ;
Terasın binanın ortak kullanım alanlarından olması nedeniyle (çatı dubleksler hariç) , binada yaşayanların men-i müdahale davası (ortak kullanım alanına yapılan müdahalenin kaldırılması davası) açma hakkı vardır.Her ne kadar biz terasın tamamını değil de bir kısmını kullandığımızı iddia etsek de neticede kuşların terasın her yerine konup pislemesi suretiyle aslında tamamını kullanırız.Ama bu dava uzun süreceğinden çok makul olmayacaktır dava açanlar açısından.Asıl sıkıntı , terasa yaptığımız kümesin boyutlarının İmar Kanunu hükümlerinde öngörülen yapı ruhsatı alınmasını gerektirir boyutlarda olması.Bu durumda Belediye ekiplerince bir tutanak tutulup , kümesin yıkılması yahut ruhsata bağlanması talep edilir - bazen para cezası dahi verilebilir - ki bu aslında kümesi kaldırın demektir zira kümesin ruhsatın bağlanması pek mümkün değildir.

Balkonda beslememiz halindeki sorunlar ;
Malik (dairenin sahibi) için etrafa yayılan tüy , koku , pislik vb. nedeniyle yukarıda bahsettiğimiz men-i müdahale davası , kiracılar içinse hem men-i müdahale davası hem de kira kontratlarında yer alan mecurda (kiralanan konutta) hayvan beslenemez maddesi - genelde tüm kontratlarda maktu bir maddedir - nedeniyle akde aykırılık durumudur ki bu durum tahliyeye neden olabilir.Yine hem malik hem de kiracılar için Belediyeler faktörü bir risk teşkil edecektir.Zira kafayı size takan bir komşunuz , Belediyeden bir tanıdığı da varsa başınızı ağrıtacaktır.

Yukarıda açıklamaya çalıştıklarım belki abartı gibi görünebilir ama karşılaşılmamış sorunlar değil açıkçası , maalesef bunları yaşayan arkadaşlarımız var.

Çözüm , Aykut Bey' in de ifade ettiği üzere komşularımızla iyi geçinmek ve onlara rahatsızlık vermeksizin kuşlarımızı beslemek.Neticede asıl dikkat etmemiz gereken konu , hobimiz nedeniyle kimseyi rahatsız etmeye hakkımız yok ve buna göre hareket etmemiz gerekir.

seLamLar avukat bey ,

Konuyu çok iyi aydınLatmışınız saolun gerçekten tam anlamıyLa yasal haklarımı öğrenmiş oldum . Ama herhangi bir şikayet durumu oLursa yaşanan oLayLar doğrultusunda sizden tekrar yardım aLmam gerekebilir . Sizin gibi insanLarın güvercin beslemesi ve bu konuda kendi alanınızlada güvercin besleyenlere yardımcı olmanız bizim için büyük bir nimet saygıLarımı sunuyorum ..

melihdnr' Alıntı:
Bende balkonda besliyorum, ama komşularla aramız çok iyi..Hatta uçuruyoken falan onlarda izliyo, bazen şakayla karışık laf sokuyolar ama olsun o kadar da =))

meLih kardeşim , Keşke benim komşuLarımda seninkiLer gibi anLayışlı insan oLsaLarda öpüp başıma koysam ama nerde İşde bizimde kaderimiz böyLeymiş napalım ..

melihdnr' Alıntı:

Valla mesajı görünce çok güldüm :))))

Ayrıca konu ile ilgili olarak bence komşularla iyi geçinmek adı altında yapılan yalakalıklardan ziyade kuşseverler bişekilde bu olaya bir çare bulmalı ....yani sonuç itibari ile evde kedi köpek beslenebiliyor köpekler avazı çıktığı kadar havlayabiliyor... yani tabi şimdi diyeceksiniz kuşta gidip komşunun camına pisliyor...ama dışardada yabani olarak gezen milyonlarca kuşta pisliyor...nedir yani sonuç olarak kuş bi komşunun camına nekadar gidip pisleyebilirki... yani biz kuşseverleri koruyan bir kanun bir tüzük olmalı nedir yani bu!!!! benim eskiden ve 2 sene önce başıma çok geldi, bu bizim millette olan bir arıza yıllar önce evimizin olduğu sitenin bahçesinde arkadaşlarla kuş besliyorduk.. komşunun birinin karısı taktı kafayı bizim kuş beslememize komşunun evi birinci kattaydı ama her gün biz kuşları saldığımızda kadın çıkıp yok kuşlarınız camımın önüne pisliyor yok yok tüyü geliyor yok kokuyor... ya bizde hep diyorduk bizim kuşlar gidip dama konuyor senin camın önüne pisleyen yabani güvercinler...ama yok kadın kafaya koymuş illede diyor sizin kuşlar..bigün bende dedim nerden biliyorsun bizim kuşların bknumu takip ediyorsun nereye düşüyor ne şekil çıkıyor diye....vs. , yine 2 sene önce belsediğim kardeşimin evinde 6 ay boyunca kuşların olduğunu bilmeyen alt komşu balkonda kuş beslediğimi öğrenince zırt pırt apartmanda önümü kesip kuşlar balkonuma pisliyor yok şikayet edicem yok falan yok filan diye arıza çıkartmaya başlamıştı...tabi ben artık yıllar önceki gibi ufak bir çocuk değildim, gerekli cevabı 6 aydır pisletmeyen kuşlar şimdimi pisletmeye başladı tarzında adabıyla güzelce verdim... nitekim olay bizim milletin hainliği ve kıskançlığından oluyor... mesela ben hayvanları çok severim ama köpekler apartman ortamında ev içinde bakılması çok zor olduğu gibi çokta havlıyorlar mesela şimdi oturduğum apartmanda üst komşum ikitane golden besliyor ve köpekler bazen gerçekten çok havlıyorlar ama ben yinede bu duruma karşı olan biri olarak çıkıp bir kelime bile etmiyorum yani hiçte şikayet etmek aklımın ucundan geçmiyor... yani kısacası bu sorunlu insanımızdan kaynaklanıyor. geneldede sorun çıkartanlara ilk seferde sıkı bir cevap verilince tırsıp şikayet falan edemiyorlar...yani sonuç olarak onlar kıskançlıktan hainlikten yaptıkları için karşılarında sert bir mizaç bulunca geri vitese takıyorlar paşa paşa...

Yani sonuçta bizide bu kanun korumalı, bir hakkımız hukukumuz olmalı....nedir yani? kuşun pisliğinden ne olur!!!

Saygılarımla

O.Uğur KORKMAZ

www2.cevreorman.gov.tr/yasa/k/25509.doc

önemli olan güvercinizin niteliği...

tavuk besleseniz bunu kaldırtabilirler fakat güvercin besliyorsanız kanunda belirtilen sınıflardan istediğinize sokma şansınız var. bu yöntemle yapılacak her türlü şikayeti bertaraf etmeniz mümkün....

hatta güvercininize hakaret eden birini hapse attırma imkanınız var :)))

ahmetcengiz' Alıntı:

tavuk besleseniz bunu kaldırtabilirler fakat güvercin besliyorsanız kanunda belirtilen sınıflardan istediğinize sokma şansınız var. bu yöntemle yapılacak her türlü şikayeti bertaraf etmeniz mümkün....

Çok merak ettim ama link açılmıyor.....teşekkürler

Saygılar

ahmetcengiz' Alıntı:

kuşlara genelde hakaret edenler diğer kuşçularımız kendi besledikleri güvercinleri övüyorlar hele birde sizden yaşca büyük olduklarında görmeyin kasıntılarını xD ama bizlerede diğer yardımsever güzel kuşlar ıolan abilerimiz kuş veriyorlar saolsunlar iyisini beslememiz iistiyorlar malum. ve bizlerle dalga gecenlere benim kuşum şu kişiden dedimmi agızları kapanıyorr xD yada kuş kaçırdımmı kapınıza geldiklerinde yakalasanız bile bilmiyom dedimmi morarıp gidiyolar. yakaladıgınızı bildiği halde alamadığındada laf söylüyor sizde onun söylediği lafları ona söyleyince duraksıyorr çünkü kendi laflar ıoldugunu fark ediyor. ve o o anda o kişinin yüz ifadesi çok komik oluyorr xD özür dilemek istercesine bakıyor ama karizması çizilicekyaa ondan korkuyor xD gurur 1 yere kadarr.

Linkten indiremeyenler aşağıda site bünyesinden indirip inceleyebilirler.

Ekli dosyalar

Bora Sana Katılıyorum :)

Kuşların inip çıkması için çatıya ufak bir çıkma yaptım. artık birimi şikayet etti yoksa zabıtalar gezerken mi gördü bilmiyorum. Belediyeden bir kaç kişi geldi. Çatıya çivi bile çakamassınız kaçak kat atıyormussunuz :D dediler.

Ben hemen davayı çaktım tabi , Gelin abi dedim bi bakalım çatıya ondan sonra siz kararınızı verin dedim. Kuş beslediğimi falan apartmanın girişinde söylemedim.

adamlarla birlikte çatıya çıktık nitekim adamın dediği tek kelime oyyyy uşağum sendemi kuş besliyorsun :)

daha sonra 1 takım sabuni verdim , kendiside besliyormus , birde çay yaptım onlara çayla birlikte kuşları uçurduk bide 1 buçuk saat falan kaldılar :D

sonuç benım açımdan olum mu . Adam numarasını verdi eğerki bu kuşlar yüzünden falan böyle bir durum olursa veya çatıyı yaptıracağın zaman hemen beni ara dedi..

samettan52' Alıntı:
Kuşların inip çıkması için çatıya ufak bir çıkma yaptım. artık birimi şikayet etti yoksa zabıtalar gezerken mi gördü bilmiyorum. Belediyeden bir kaç kişi geldi. Çatıya çivi bile çakamassınız kaçak kat atıyormussunuz :D dediler.

Ben hemen davayı çaktım tabi , Gelin abi dedim bi bakalım çatıya ondan sonra siz kararınızı verin dedim. Kuş beslediğimi falan apartmanın girişinde söylemedim.

adamlarla birlikte çatıya çıktık nitekim adamın dediği tek kelime oyyyy uşağum sendemi kuş besliyorsun :)

daha sonra 1 takım sabuni verdim , kendiside besliyormus , birde çay yaptım onlara çayla birlikte kuşları uçurduk bide 1 buçuk saat falan kaldılar :D

sonuç benım açımdan olum mu . Adam numarasını verdi eğerki bu kuşlar yüzünden falan böyle bir durum olursa veya çatıyı yaptıracağın zaman hemen beni ara dedi..

senin yerinde ben olsam komşularımın yanıdna konuşurdum iyiki beni şikayet etmişler diye hırslarından çatlasınlar.xD ama sen genede konuşma zabıtayla anlaşmışın aranda güzelce o anlaşmayı kimse bilmesin xD bu sana ileride çok büyük bir avantaj olarak gelicek xD bakarsın çatı yaparsanzı hobi bahçesi gib ibir yerden mekan ayarlıyabilir sana sende orada beslersin güzelce xD

çatıyı bu hafta sonu yaptırmayı düşünüyordum ancak havalar yagmurlu . güzel olsun hemen başlatıcam .
belediyeden gittim izinimi aldım :))

arkadaşlar bende yeni aldığım evde (en üst kat benim) beslemeyi düşünüyordum, ta ki apartman toplantısına kadar, çok katılım olmadı, diğer sakinler ikna oldu, yönetici nuh dedi peygamber demedi. eğer yönetici deseydiki "bak kardeşim dediklerin doğru olabilir, dikkatte edebilirsin, gerçekten hiçbir zararı olmayadabilir, ama biz seni çok iyi tanımıyoruz, söylediklerinde ne derece samimisin bilemiyoruz, hele biraz zaman tanı, ileriye yönelik olabilir" dese yine anlarım. normalde kabullenen, "olabilir aslında, zarar vermedikten soora besleyin" diyenlerin sayısı toplam sayının yarısından fazla. 9 daireyiz, apartman yönetim planında evcil hayvan beslenmez diye bir ibare varmı bilmiyorum. imza toplamadan önce onu öğreneceğim, çünkü böyle bir madde varsa imzada toplasak besleyemiyoruz sanırım. eğer yoksa endişe duydukları konularda ve diğer konularda kendi ellerimle sınırlamaları koyduğum bir metin hazırlayıp altına imzamı atıp, razı olan sakinlere de imza attıracağım. sorun böylece çözülecek diye düşünüyorum, kanuni olarak bu şekilde sorun çıkmaz diye düşünüyorum ama aksini bilen arkadaşlar varsa paylaşabilirler...

yani kuşlar belli saatler açılırsa kuşların açık durduğu saatlerde başında durursan ne zarar olur nede başka birşey. 1-2 haftada bir etrafı toparlarsın dışarda ne tüy olur nede aşırı derecede güvercin dışkısı. ama bazı insanlar varr hayvanlardan nefret ederler. öyle insanlara ne desen hayır derler. takma kafana ustam.

Bu konuda sıkıntıya düşen arkadaşlarımız oluyor , güvercin yetiştirirken olabildiğince temiz ve özenli dayranmalıyız kuş pisliği kuş kokusu , gibi hijyenle alakalı hususlar dışında ,birde kupş uçurma dabı ile ilgili yapılan hatalar var .. Birde kuşcu camiasının kötü intibasını katarsanız iş daha da zorlaşıyor .. Bütün bu konularda titiz olunduğu taktirde işler birazdaha kolay olabilir , kesin önyargılı kuşu hiç sevmeyen uzlaşma taraftarı olmayan olayı tercih etmeyen her şekilde kabul etmeyen komşuları olanlara da Allah kolaylık versin .. buarad böyle bir arkadaşım var sırf kuş uçurabilmek ümidi ile şehrin taa çıkışında ev tutup ev sahibi ile durumu ayrıntılı müzakere etmesine karşın yan komşusu asla rahat vermediği için okullra kapanınca evini başka bir yere taşıyacak .. Sıkıntılı bir durum .. selamlarŞEREF

Zaten hep bir engel çıkıyor bıktım bende bıktım ama inatla mücadeleye devam devam devam .

şeref' Alıntı:
Bu konuda sıkıntıya düşen arkadaşlarımız oluyor , güvercin yetiştirirken olabildiğince temiz ve özenli dayranmalıyız kuş pisliği kuş kokusu , gibi hijyenle alakalı hususlar dışında ,birde kupş uçurma dabı ile ilgili yapılan hatalar var .. Birde kuşcu camiasının kötü intibasını katarsanız iş daha da zorlaşıyor .. Bütün bu konularda titiz olunduğu taktirde işler birazdaha kolay olabilir , kesin önyargılı kuşu hiç sevmeyen uzlaşma taraftarı olmayan olayı tercih etmeyen her şekilde kabul etmeyen komşuları olanlara da Allah kolaylık versin .. buarad böyle bir arkadaşım var sırf kuş uçurabilmek ümidi ile şehrin taa çıkışında ev tutup ev sahibi ile durumu ayrıntılı müzakere etmesine karşın yan komşusu asla rahat vermediği için okullra kapanınca evini başka bir yere taşıyacak .. Sıkıntılı bir durum .. selamlarŞEREF

öyle yan komşuları dövüceksinn xD

Balkonda çok besledim şimdiye kadar bir sorun olmadı komşulardan bir şikayetde gelmedi ev kendimin. Etrafı rahatsız edicek türde bir hayvan değiller sadece pislettiği için şikayet gelebilir o da düşük bir ihtimal, güvercinler alıştıkları yer dışındaki balkona tünemeyeceklerdir. Şikayet eden kişiler gendelde hayvan sevgisi olmayan ve bahane bulmak şisteyen kişilerdir.

bende balkonda sadece kumru ve serçelere yem ve su koyuyorum yani yabani kuşlar yemlerini yiyip gidiyorlar bu durumda şikayet olur mu ? tabii yem veriyorum diye kuşlarda bir artış var

Selamlar Mücahid,

Saygılarımla,

Aykut Karabulut
bende balkonda sadece kumru ve serçelere yem ve su koyuyorum yani yabani kuşlar yemlerini yiyip gidiyorlar bu durumda şikayet olur mu ? tabii yem veriyorum diye kuşlarda bir artış var

Geri