Garfield
Admin
Üreme dönemi, yani yavruların yuvalanma ve yetiştirilme dönemi, diğer hayvanlar için olduğu gibi baykuşlar için de önemli bir dönemdir, çünkü bu dönem gen transferi dönemidir. Ebeveynlerden yavrulara genlerin gelecek nesillere aktarıldığı dönemdir. Av mevcudiyeti ile bağlantılı olan birçok baykuş türü için üreme, ilkbaharda gerçekleşir. Yavruların yetiştirilmesi de avın mevcudiyetine denk gelecek şekilde zamanlanmıştır.
Baykuşların Yaşam Alanı
Baykuşlar (Strigiformes), Tytonidae ve Strigidae olmak üzere iki aileye ayrılmıştır. Tytonidae peçeli baykuşlardır, Strigidae ise neredeyse dünya çapında dağılır. Baykuşlar, yoğun ve yumuşak tüylerinin bir sonucu olarak gerçekte olduklarından daha ağır görünürler. Hem dişi hem de erkek baykuşlar genellikle aynı renktedir. Bununla birlikte, erkekler genellikle aynı türün dişilerinden daha küçüktür. Baykuşlar gece yırtıcı kuşlardır ve av hayvanı yutulamayacak kadar büyük değilse, yakaladıkları av hayvanları ile beslenirler veya yutulmadan önce daha küçük parçalara bölerler. Diyetin saç, tüy, kürk ve kemik gibi sindirilemeyen kısımları, birkaç saatlik tüketimden sonra tekrar çıkarma yoluyla pelet formundan alınır.
Bilinen ve iyi çalışılmış baykuş türlerinden bazıları, bazen hayalet baykuşlar veya maymun yüzlü baykuşlar, Ural baykuşlar (Strix uralensis), benekli baykuşlar (Strix occidentalis) olarak anılan peçeli baykuşlar (Tyto alba) ve alaca baykuşlardır (Strix aluco). Peçeli baykuşlar, alt kısımları siyah benekli beyaz veya ten rengi ile kolayca tanımlanabilir. Dişiler daha beyaz olan erkeklerden daha koyu olma eğilimindedir. Bununla birlikte, dişiler eşlerinden daha fazla beneklidir. Ayrıca erkeklere göre nispeten küçük gözlere sahipken, erkekler vücut boyutunda kadınlardan daha küçük görünürler. Baykuşların çoğunlukla fareler, tarla fareleri, Microtus sp. Sigmodon hispidus, Rattus rattus, Neofiber alleni, Sylvilagus palustris ve Oryzomys palustris gibi küçük memelilerde beslendiği bilinmektedir. Bazen sürüngenler, amfibiler, kuşlar ve büyük böceklerle de beslenirler.
Baykuşlar, özellikle peçeli baykuşlar, otlaklar, tarım alanları ve bataklıklar gibi açık alanlarda yaşamayı uygun bulmaktadır. İnsan faaliyetinin baskın olmadığı içi boş ağaçlarda veya binalarda yuva yaparken bulunabilirler. Baykuşlar gerçekten yuva yapmazlar, ancak diğer kuşların terk edilmiş yuvalarında yaşarlar. Gece kuşları olarak ya çoğunlukla gün ışığında dinlenirler ya da sessiz ve korunaklı alanlarda tünerler. Yakın yuvalama alanlarını savundukları tespit edilebilir, ancak yiyecek arama alanlarını diğer baykuşlardan korumaları gerekmeyebilir.
Baykuşların Benzersiz Üreme Özellikleri
Baykuşların tek eşli olduğu bilinir ve bir türden diğerine varyasyon olabilmesine rağmen, aynı çiftler birkaç yıl boyunca üreme amacıyla birlikte kalabilir. Dişi baykuşların üreme sırasındaki tek sorumluluğu yumurta bırakmak ve onları yumurtadan kuluçka yapmaktır. Üreme sırasında eş için avlanmak ve yiyecek sağlamak erkeğin sorumluluğudur. Eşin beslenmesi yumurtlamadan önce başlar ve yumurtadan çıktıktan yaklaşık 2 hafta sonrasına kadar devam eder. Yumurtalar yumurtadan çıktıktan yaklaşık 2 hafta sonra, her iki ebeveyn de yaklaşık 10-12 haftalık olduklarında bağımsız hale gelene kadar yavruları sağlar.
Baykuşlar Arasında Kur Yapma ve Çiftleşmeyi Başlatma
Kur yapma, eş aramayı içerir. Erkek, dişiye dikkat etmesi, dişiyi uygun bir yuvaya çekmesi için çağırır, ancak bu türden türe farklılık gösterebilir. Çağrıya, av hayvanları gösterilerek yiyecek temini eşlik edebilir. Çiftleşme, dişi yiyeceği kabul ettikten sonra takip edebilir. Baykuşlar arasında üremeyi başlatmak için çağırır ve sonra erkeğin ötme alıştırması büyük ölçüde azalmasına rağmen ötmeye devam ederler.
Eş arayan baykuşlar, bir eş bulunana kadar durmadan öterler. Dişinin ötmesi erkeğin şarkısının benzersizliği, daha yüksek perdede ve netlikte yatmaktadır. Tengmalm baykuşlarının erkekleri (Aegolius funereus) eşlerine yiyecek getirdiklerinde sadece birkaç parça öttüğü bilinmektedir. Baykuşlar arasında çiftleşme kayalarda, dallarda veya yuvada gerçekleşebilir. Dişiler yuvalardan yuvalara dolaşabilirler, ancak erkeklerin bölgelere daha sadık olduğu belirtilmektedir. Baykuşlar üreme amacıyla farklı yerlerde yaşayabilir, Tengmalm baykuşları, Kuzey Şahin baykuşları (Surnia ulula) ve Alaca baykuşlar sırasıyla ağaç deliklerinde, ağaç kütüklerinin daha büyük açık boşluklarında veya doğal deliklerde yaşayabilirler.
Baykuşların Üreme StratejileriYumurtlama
Baykuşların yumurtaları beyaz ve ovaldir. Yumurtaların döşenmesi ılıman bir ortamda Şubat ayında başlayabilirken, tropikal veya subtropikal ortamlarda Haziran, yaz veya sonbahar aylarında başlayabilir. Baykuşlar arasında üreme, ılıman bölgelerde kış sonunda başlayabilir ve tropik bölgelerde, özellikle kurak mevsimin sonuna doğru hemen hemen her zaman başlayabilir. Dişi peçeli baykuşlar genellikle 4 ila 6 yumurta bırakır, bazı türler ise 1 ila 2 yumurta bırakabilir, ancak tek bir yuvada 10’a kadar yumurta bırakıldığı bildirilmiştir.
Yumurtalar 2 ila 3 gün arayla bırakılır ve kuluçka, ilk yumurtadan itibaren başlar, bu nedenle yumurtalar genellikle yumurtlama sırasına göre açılır. Yani, tek bir partideki yavrular aynı yaşta değildir, genellikle tek bir yuvadaki yavrular arasında birkaç günlük bir yaş değişimi vardır. Bununla birlikte, Pigme baykuş (Glaucidium passerinum) gibi türler arasında yumurtaların inkübasyonu ve kuluçkalanması, son yumurta bırakılana kadar başlamayabilir. Yaş farkının sonucu, doğanın gıda mevcudiyetini kontrol etmenin benzersiz yoludur. Yiyecek kıtlığı durumunda, daha yaşlı ve daha güçlü yavruların hayatta kalması beklenir ve bu nedenle ebeveynlerin genellikle nesillerini devam ettirmek için yavruları olur. Bununla birlikte, yiyecek mevcut olduğunda, tüm civcivlerin hayatta kalma eğilimi yüksektir.
Baykuşlar Arasında Kuluçka ve Büyüme
Peçeli baykuşlar arasında ortalama kuluçka büyüklüğü 4,1, kavrama boyu 6 olarak tahmin edilmiştir. Bulgular, 10 çift baykuştan 6’sının yılda iki kuluçka üretme kapasitesine sahip olduğunu göstermiştir. Baykuş ortalama kavrama boyutu 2,85’tir ve 10 kavramadan yaklaşık 9,3’ünde 2-4 yumurta vardır. Baykuşlar arasında kuluçka yaklaşık bir ay sürer ve her civciv 56 ile 63 gün arasında yeni bir aşamaya ulaşabilir. Yeni başlayan bir aşama, bir yavrunun nasıl uçulacağını öğrendiği bir aşamadır. Yeni gelişme aşamasında yavrular, sonunda kendilerini beslemek için bağımsız hale gelmeden önce, birkaç gün daha ebeveynleri tarafından sağlanır.
Genelde baykuşlar türe bağlı olarak 1 ila 13 yumurta bırakır, ancak çoğu tür için bu 2-5 yumurtadır. Kuluçka, ilk yumurtanın yumurtlamasıyla başlar ve kuluçka sırasında yumurtalar nadiren yalnız bırakılır. Dişi, karnında seyrek tüylü bir kısım olan ve cildin diğer kısımlarından daha yüksek kan damarı yoğunluğuna sahip olan bir kuluçka yaması geliştirir. Yumurtalar ısıyı doğrudan dişi baykuştan kuluçka alanı aracılığıyla alır. Dişi baykuş ayrıca gagasında yumurtaların çatlaması için gerekli olan bir yumurta dişi geliştirir. Tarama dişi, yumurtadan çıktıktan sonra kırılır ve yeni doğan yaş, bir baykuş türünden diğerine farklılık gösterir. Çığlık baykuşlarda yaklaşık 4-5 hafta, büyük boynuzlu türlerde 9-10 hafta ve peçeli baykuşlarda 7-8 hafta olabilir. Bir baykuş yaklaşık 1 yaşında cinsel olarak olgunlaşabilir, ancak bazı türler 2 veya 3 yaşına kadar üremeye başlamayabilir. Bir çift, üreme başarısını etkileyen bazı önemli faktörlere bağlı olarak yılda bir veya iki kez üreyebilir.
Damızlık Baykuşların Beslenme Gereksinimleri
Üreme ve beslenme söz konusu olduğunda, hayvanlar, besinlerin nispi dönemsel edinimi ve harcaması açısından ikiye ayrılabilir: gelir yetiştiricileri ve sermaye yetiştiricileri. Gelir yetiştiricileri, üreme harcamalarını karşılamak için üreme döngüsü sırasında beslenen hayvanlardır. Öte yandan, sermaye yetiştiricileri, üreme döngüsünün başlamasından önce vücut rezervlerini oluşturan hayvanlardır. Bu tür hayvanlar üreme harcamalarını, üreme başlamadan önce yenen depolanmış gıdalardan karşılamaktadır. Baykuşlar gelir kaynağıdır, üreme masraflarını karşılamak için üreme sırasında beslenirler.
Yumurtlama döneminde peçeli baykuşun vücut kütlesinde hiçbir fark gözlenmemiştir, bu da yumurtlama öncesi depolanan tüm besin maddelerinin yumurta oluşumu için kullanılmadığı anlamına gelebilir. Temelde dişi baykuşların yumurta oluşumu için ihtiyaç duydukları tüm temel besin maddelerinin üreme sırasında rutin beslenmeyle elde edilebileceği söylenebilir. Ancak başlangıçtan önce minerallerin kemikte geçici olarak birikmesi önemlidir.
Baykuşların Üreme StratejileriDişi baykuşlar, üreme girişimi başlatılmadan önce uzun beslenme hazırlık süreleri gerekmeyebilir. Aslında, birinci kavramadan yaklaşık 2 hafta sonra ikinci bir kavrama döşenebilir. Açlık çeken dişi bir baykuşun, % 30’a varan görece vücut kütle kaybına kadar, uzun süreli toplam gıda yoksunluğuna maruz kaldıktan yaklaşık 28 gün sonra yumurtlamaya döndüğü bulunmuştur. Bu bulgu, üremenin depolanan enerji veya besinlerden etkilenmediği, optimum vücut durumuna ulaşılarak başlatılmadığı iddiasını desteklenir. Ayrıca dişi baykuşların iklimsel ve kötü vücut durumunun üreme üzerinde uzun vadeli bir etkiye sahip olmadığı anlamına da gelebilir.
Baykuşlar genellikle tek eşlidir ve türler arasında küçük farklılıklar gösterir. Gelir yetiştiricileridirler, bu nedenle üreme öncesi veya yetiştirme sırasında özel beslenme planına ihtiyaç duymazlar. Vücut durumu ve yumurta oluşumu için gerekli besin maddesi ihtiyacı genellikle rutin beslenme yoluyla karşılanır. Yiyecek mevcudiyeti, avlanma riski, hava durumu ve cinsel eşlerin mevcudiyeti baykuşlar arasında cinsel üremeyi belirlemede önemli rol oynar. Bir yumurtanın yumurtlaması ile diğerinin yumurtlaması arasında 2 veya 3 günlük fark vardır. Yumurtalar, genellikle yaklaşık 33 gün süren inkübasyon döngüsü tamamlandıktan sonra, yumurtlama sırasına göre açılır.
Baykuşların Yaşam Alanı
Baykuşlar (Strigiformes), Tytonidae ve Strigidae olmak üzere iki aileye ayrılmıştır. Tytonidae peçeli baykuşlardır, Strigidae ise neredeyse dünya çapında dağılır. Baykuşlar, yoğun ve yumuşak tüylerinin bir sonucu olarak gerçekte olduklarından daha ağır görünürler. Hem dişi hem de erkek baykuşlar genellikle aynı renktedir. Bununla birlikte, erkekler genellikle aynı türün dişilerinden daha küçüktür. Baykuşlar gece yırtıcı kuşlardır ve av hayvanı yutulamayacak kadar büyük değilse, yakaladıkları av hayvanları ile beslenirler veya yutulmadan önce daha küçük parçalara bölerler. Diyetin saç, tüy, kürk ve kemik gibi sindirilemeyen kısımları, birkaç saatlik tüketimden sonra tekrar çıkarma yoluyla pelet formundan alınır.
Bilinen ve iyi çalışılmış baykuş türlerinden bazıları, bazen hayalet baykuşlar veya maymun yüzlü baykuşlar, Ural baykuşlar (Strix uralensis), benekli baykuşlar (Strix occidentalis) olarak anılan peçeli baykuşlar (Tyto alba) ve alaca baykuşlardır (Strix aluco). Peçeli baykuşlar, alt kısımları siyah benekli beyaz veya ten rengi ile kolayca tanımlanabilir. Dişiler daha beyaz olan erkeklerden daha koyu olma eğilimindedir. Bununla birlikte, dişiler eşlerinden daha fazla beneklidir. Ayrıca erkeklere göre nispeten küçük gözlere sahipken, erkekler vücut boyutunda kadınlardan daha küçük görünürler. Baykuşların çoğunlukla fareler, tarla fareleri, Microtus sp. Sigmodon hispidus, Rattus rattus, Neofiber alleni, Sylvilagus palustris ve Oryzomys palustris gibi küçük memelilerde beslendiği bilinmektedir. Bazen sürüngenler, amfibiler, kuşlar ve büyük böceklerle de beslenirler.
Baykuşlar, özellikle peçeli baykuşlar, otlaklar, tarım alanları ve bataklıklar gibi açık alanlarda yaşamayı uygun bulmaktadır. İnsan faaliyetinin baskın olmadığı içi boş ağaçlarda veya binalarda yuva yaparken bulunabilirler. Baykuşlar gerçekten yuva yapmazlar, ancak diğer kuşların terk edilmiş yuvalarında yaşarlar. Gece kuşları olarak ya çoğunlukla gün ışığında dinlenirler ya da sessiz ve korunaklı alanlarda tünerler. Yakın yuvalama alanlarını savundukları tespit edilebilir, ancak yiyecek arama alanlarını diğer baykuşlardan korumaları gerekmeyebilir.
Baykuşların Benzersiz Üreme Özellikleri
Baykuşların tek eşli olduğu bilinir ve bir türden diğerine varyasyon olabilmesine rağmen, aynı çiftler birkaç yıl boyunca üreme amacıyla birlikte kalabilir. Dişi baykuşların üreme sırasındaki tek sorumluluğu yumurta bırakmak ve onları yumurtadan kuluçka yapmaktır. Üreme sırasında eş için avlanmak ve yiyecek sağlamak erkeğin sorumluluğudur. Eşin beslenmesi yumurtlamadan önce başlar ve yumurtadan çıktıktan yaklaşık 2 hafta sonrasına kadar devam eder. Yumurtalar yumurtadan çıktıktan yaklaşık 2 hafta sonra, her iki ebeveyn de yaklaşık 10-12 haftalık olduklarında bağımsız hale gelene kadar yavruları sağlar.
Baykuşlar Arasında Kur Yapma ve Çiftleşmeyi Başlatma
Kur yapma, eş aramayı içerir. Erkek, dişiye dikkat etmesi, dişiyi uygun bir yuvaya çekmesi için çağırır, ancak bu türden türe farklılık gösterebilir. Çağrıya, av hayvanları gösterilerek yiyecek temini eşlik edebilir. Çiftleşme, dişi yiyeceği kabul ettikten sonra takip edebilir. Baykuşlar arasında üremeyi başlatmak için çağırır ve sonra erkeğin ötme alıştırması büyük ölçüde azalmasına rağmen ötmeye devam ederler.
Eş arayan baykuşlar, bir eş bulunana kadar durmadan öterler. Dişinin ötmesi erkeğin şarkısının benzersizliği, daha yüksek perdede ve netlikte yatmaktadır. Tengmalm baykuşlarının erkekleri (Aegolius funereus) eşlerine yiyecek getirdiklerinde sadece birkaç parça öttüğü bilinmektedir. Baykuşlar arasında çiftleşme kayalarda, dallarda veya yuvada gerçekleşebilir. Dişiler yuvalardan yuvalara dolaşabilirler, ancak erkeklerin bölgelere daha sadık olduğu belirtilmektedir. Baykuşlar üreme amacıyla farklı yerlerde yaşayabilir, Tengmalm baykuşları, Kuzey Şahin baykuşları (Surnia ulula) ve Alaca baykuşlar sırasıyla ağaç deliklerinde, ağaç kütüklerinin daha büyük açık boşluklarında veya doğal deliklerde yaşayabilirler.
Baykuşların Üreme StratejileriYumurtlama
Baykuşların yumurtaları beyaz ve ovaldir. Yumurtaların döşenmesi ılıman bir ortamda Şubat ayında başlayabilirken, tropikal veya subtropikal ortamlarda Haziran, yaz veya sonbahar aylarında başlayabilir. Baykuşlar arasında üreme, ılıman bölgelerde kış sonunda başlayabilir ve tropik bölgelerde, özellikle kurak mevsimin sonuna doğru hemen hemen her zaman başlayabilir. Dişi peçeli baykuşlar genellikle 4 ila 6 yumurta bırakır, bazı türler ise 1 ila 2 yumurta bırakabilir, ancak tek bir yuvada 10’a kadar yumurta bırakıldığı bildirilmiştir.
Yumurtalar 2 ila 3 gün arayla bırakılır ve kuluçka, ilk yumurtadan itibaren başlar, bu nedenle yumurtalar genellikle yumurtlama sırasına göre açılır. Yani, tek bir partideki yavrular aynı yaşta değildir, genellikle tek bir yuvadaki yavrular arasında birkaç günlük bir yaş değişimi vardır. Bununla birlikte, Pigme baykuş (Glaucidium passerinum) gibi türler arasında yumurtaların inkübasyonu ve kuluçkalanması, son yumurta bırakılana kadar başlamayabilir. Yaş farkının sonucu, doğanın gıda mevcudiyetini kontrol etmenin benzersiz yoludur. Yiyecek kıtlığı durumunda, daha yaşlı ve daha güçlü yavruların hayatta kalması beklenir ve bu nedenle ebeveynlerin genellikle nesillerini devam ettirmek için yavruları olur. Bununla birlikte, yiyecek mevcut olduğunda, tüm civcivlerin hayatta kalma eğilimi yüksektir.
Baykuşlar Arasında Kuluçka ve Büyüme
Peçeli baykuşlar arasında ortalama kuluçka büyüklüğü 4,1, kavrama boyu 6 olarak tahmin edilmiştir. Bulgular, 10 çift baykuştan 6’sının yılda iki kuluçka üretme kapasitesine sahip olduğunu göstermiştir. Baykuş ortalama kavrama boyutu 2,85’tir ve 10 kavramadan yaklaşık 9,3’ünde 2-4 yumurta vardır. Baykuşlar arasında kuluçka yaklaşık bir ay sürer ve her civciv 56 ile 63 gün arasında yeni bir aşamaya ulaşabilir. Yeni başlayan bir aşama, bir yavrunun nasıl uçulacağını öğrendiği bir aşamadır. Yeni gelişme aşamasında yavrular, sonunda kendilerini beslemek için bağımsız hale gelmeden önce, birkaç gün daha ebeveynleri tarafından sağlanır.
Genelde baykuşlar türe bağlı olarak 1 ila 13 yumurta bırakır, ancak çoğu tür için bu 2-5 yumurtadır. Kuluçka, ilk yumurtanın yumurtlamasıyla başlar ve kuluçka sırasında yumurtalar nadiren yalnız bırakılır. Dişi, karnında seyrek tüylü bir kısım olan ve cildin diğer kısımlarından daha yüksek kan damarı yoğunluğuna sahip olan bir kuluçka yaması geliştirir. Yumurtalar ısıyı doğrudan dişi baykuştan kuluçka alanı aracılığıyla alır. Dişi baykuş ayrıca gagasında yumurtaların çatlaması için gerekli olan bir yumurta dişi geliştirir. Tarama dişi, yumurtadan çıktıktan sonra kırılır ve yeni doğan yaş, bir baykuş türünden diğerine farklılık gösterir. Çığlık baykuşlarda yaklaşık 4-5 hafta, büyük boynuzlu türlerde 9-10 hafta ve peçeli baykuşlarda 7-8 hafta olabilir. Bir baykuş yaklaşık 1 yaşında cinsel olarak olgunlaşabilir, ancak bazı türler 2 veya 3 yaşına kadar üremeye başlamayabilir. Bir çift, üreme başarısını etkileyen bazı önemli faktörlere bağlı olarak yılda bir veya iki kez üreyebilir.
Damızlık Baykuşların Beslenme Gereksinimleri
Üreme ve beslenme söz konusu olduğunda, hayvanlar, besinlerin nispi dönemsel edinimi ve harcaması açısından ikiye ayrılabilir: gelir yetiştiricileri ve sermaye yetiştiricileri. Gelir yetiştiricileri, üreme harcamalarını karşılamak için üreme döngüsü sırasında beslenen hayvanlardır. Öte yandan, sermaye yetiştiricileri, üreme döngüsünün başlamasından önce vücut rezervlerini oluşturan hayvanlardır. Bu tür hayvanlar üreme harcamalarını, üreme başlamadan önce yenen depolanmış gıdalardan karşılamaktadır. Baykuşlar gelir kaynağıdır, üreme masraflarını karşılamak için üreme sırasında beslenirler.
Yumurtlama döneminde peçeli baykuşun vücut kütlesinde hiçbir fark gözlenmemiştir, bu da yumurtlama öncesi depolanan tüm besin maddelerinin yumurta oluşumu için kullanılmadığı anlamına gelebilir. Temelde dişi baykuşların yumurta oluşumu için ihtiyaç duydukları tüm temel besin maddelerinin üreme sırasında rutin beslenmeyle elde edilebileceği söylenebilir. Ancak başlangıçtan önce minerallerin kemikte geçici olarak birikmesi önemlidir.
Baykuşların Üreme StratejileriDişi baykuşlar, üreme girişimi başlatılmadan önce uzun beslenme hazırlık süreleri gerekmeyebilir. Aslında, birinci kavramadan yaklaşık 2 hafta sonra ikinci bir kavrama döşenebilir. Açlık çeken dişi bir baykuşun, % 30’a varan görece vücut kütle kaybına kadar, uzun süreli toplam gıda yoksunluğuna maruz kaldıktan yaklaşık 28 gün sonra yumurtlamaya döndüğü bulunmuştur. Bu bulgu, üremenin depolanan enerji veya besinlerden etkilenmediği, optimum vücut durumuna ulaşılarak başlatılmadığı iddiasını desteklenir. Ayrıca dişi baykuşların iklimsel ve kötü vücut durumunun üreme üzerinde uzun vadeli bir etkiye sahip olmadığı anlamına da gelebilir.
Baykuşlar genellikle tek eşlidir ve türler arasında küçük farklılıklar gösterir. Gelir yetiştiricileridirler, bu nedenle üreme öncesi veya yetiştirme sırasında özel beslenme planına ihtiyaç duymazlar. Vücut durumu ve yumurta oluşumu için gerekli besin maddesi ihtiyacı genellikle rutin beslenme yoluyla karşılanır. Yiyecek mevcudiyeti, avlanma riski, hava durumu ve cinsel eşlerin mevcudiyeti baykuşlar arasında cinsel üremeyi belirlemede önemli rol oynar. Bir yumurtanın yumurtlaması ile diğerinin yumurtlaması arasında 2 veya 3 günlük fark vardır. Yumurtalar, genellikle yaklaşık 33 gün süren inkübasyon döngüsü tamamlandıktan sonra, yumurtlama sırasına göre açılır.