Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Benekli düdükçün

Mert

Moderatör
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
7,276
Aldığı Beğeni
1
Yaş
37
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Tanımı
Düdükçünler ( tringa) Uzun gagalı, uzun bacaklı ve orta boylu kıyı kuşlarıdır.
Çullukgiller familyasından bir çulluk türüdür.
Üreme giysisinde daha koyu renklidirler.
Üreme dışı giysileri daha açık renk ve daha az çizgilidir.


Habitatı
Sığ suda gagalarını çamurlara sokarak beslenirler.
Dere kenarları, gölet ve göller ile kayalık kıyılar yaşam alanlarıdır.
Yuva yaparken kuru ot ve odunumsu dallar kullanırlar.
Mutlaka su kenarlarında kışı geçirirler.




Yayılışı
Raslantısal konuktur.
Kuzey Amerika'da önemli ve dikkat çeken bir kuştur.

Beslenme
Çamur içinde avladıkları su böcekleri, kabuklular ve omurgasızlar ile beslenirler .
Hatta hava da yakaladıklari bocekler de menülerine dahildir.




Biyolojisi
Üreme giysilerinde daha koyu renklidirler, alt tarafı üreme giysisinde siyah beneklidir.
Gencinin kanat örtülerindeki enine cizgiler daha kalındır, sırtında daha az çizgi bulunur.
Kış giysisinde benekler yok olur. Gençler kış giysisindeki yetişkinlere benzerler.
En guvenli şekilde, daha gri ve daha az desenli üst tarafı, daha kısa kuyruğu ve kanat şeridiyle
ayrılır. Ayakları ve gaga dibi sarıdır. Yetişkinlerde gaga ucunda koyuluk vardır.
Erkek ve dişi benzerdir, ayırt edici fark olarak dişilerin daha iri olmasi ve daha büyük beneklere sahip olması gösterilebilir.
Dişi kuş bir aya kadar erkek kuşun spermlerini depolayabilir ve bazen dört kadar değisik erkek kuştan yumurta oluşturabilir.
Yumurtalar uçuk ve mat beyaz renkli, benekli ve lekelidir.
Yerde yuva yaparlar.
Dişi birden çok erkekle çiftleşebilir.




Göçü
Kuzey Amerika'da en çok üreyen düdükçündür. Amerika kıtasının kuzeyindeki tüm su kenarlarında, yerleşim dışı alanlardaki göllerde üreme bilgisi bulunmaktadir. Bazı benekli düdükçünler Amerika kıtası içinde Amerika Birlesik Devletleri'nin güneyine goç etseler de , bazıları Güney Amerika kıtasına kadar inerler.
Mayıs - Ağustos arası yetiskinler göç bölgesinde kalırlar , gençler Eylül-Ekim aylarında onları izlerler.
Sonbahar göçunde küçük sürüler halinde ve geceleri yol alırlar.




Popülasyonu
Raslantısal konuktur.
Dere dudukcusunun Kuzey Amerika'da ki eşidir.




Davranışları
Genellikle tek başlarına ya da dağınık sürüler halinde dolaşırlar.
Sıklıkla kuyruklarını aşağı ve yukarı sallar, çabuk çabuk yürürler.
Toplu halde yaşayan kuşlar değildirler ve nadiren sürülerde görülürler.
Dişi kuşlar alanı belirleyen ve koruyan eştir.
Üreme alanına erkek benekli düdükçünden önce ulaşırlar.
Üreme dönemlerinde benekler ve tüyler daha belirginleşir ve
gösterişli kur dansları ve kanat darbeleri ile güzel görüntüler oluştururlar.
Dişiler birden fazla erkek ile çiftleşebilirler.
Kuluçkaya yatma ve yavru kuşlarin bakımı erkek kuşun görevidir.
Yuvalarını su kenarlarında ama kara da oluştururlar.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular

Son Mesajlar