Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Bıldırcınkılavuzu

Mert

Moderatör
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
7,276
Aldığı Beğeni
1
Yaş
37
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Tanımı
• Bıldırcın kılavuzu Avrupa ve Orta Asya’da, en doğu noktası Batı Çin olmak üzere, ürer. Sahra Altı Afrika’da kışlar.
• 27-30cm uzunluğunda, şaşırtıcı şekilde karatavuktan biraz büyüktür. Erkek bireyler 129-210gram, dişi bireyler 138-158gramdır. Kanat açıklıkları 42-53cm arasındadır.
• Avrupa popülasyonunun 1,290,000-2,120,000 çağrı yapan erkek birey veya 2,590,000-4,240,000 erişkin birey olduğu tahmin edilmektedir. (BirdLife International 2015)
• Genelde erkek ve dişi birbirine çok benzer, ancak dişinin sırtı biraz daha açık renk, gözlerinin üzerindeki gri kahverengi çizgiler ise erkeğinkine nazaran daha incedir. Erkek bıldırcın kılavuzunun sırtındaki çizgilerde griye nazaran kahverengi/kızıl daha hâkimdir. Ancak erkeğin başının iki yanındaki, göğsü ve gaga altındaki tüyler ise dişiden daha açık gridir.
• Türkiye’de avcılar arasında bıldırcın göçü sırasında rastladıkları bıldırcın kılavuzunun bıldırcın göçünün öncüsü fikri yaygındır, ancak bıldırcın kılavuzu’nun bıldırcınla hiçbir alakası yoktur. Bıldırcın Phasianidae, Bıldırcın kılavuzu ise Rallidae ailesindendir. Ortak tek yanları aynı mevsimde göç eden iki farklı göç kuşu olmasıdır.
Habitatı
Açık çayırlık, az ağaçlı alanları tercih eder.
Kuru ya da rutubetli olması farketmez, ancak bataklık, kayalık ve kumsalları sevmez.

Yayılışı
Bildircin klavuzu Avrupa ve Orta Asya`da Bati Cin`e kadar olan bolgede urer.
Kisi Sahra`nin guneyinde gecirir.
Beslenme
Böcek ve larvaları, solucan, küçük kurbağa, bitki yaprakları ve tohumla beslenir.
Beslenmeyi genellikle sabah gün doğarken ya da gün batışı saatlerinde yapar.
Yağmur sonrası ya da yağmur çiselerken beslenmeyi tercih eder.



Biyolojisi
Nisan ve Ağustos arasında çiftleşir.
Araştırmalar kılavuz bıldırcınının genellikle çok eşli oldugunu saptamıştır.
Erkek iki ya da daha fazla dişiyle çiftleşir.
Bu mevsimde erkek gece gündüz öter.
Yuva yapmak için ağaç olmayan yerleri tercih eder.
Yuvayı dişi yüksek yabani otların bulunduğu açık alanlarda yapar.
Yuva yapımında kurumuş yaprakları kullanır.
Kuluçka süresi 16 ila 20 gündür.
Yumurta adedi 8 – 12 arasıdır.
Yumurtadan çıkan yavruların renkleri kül rengidir ve gagaları açık pembedir.
Göçü
Bıldırcın kılavuzu Batı Avrupa`dan Çin’e kadar göç eder.
Yapılan araştırmalara göre farklı rotaları kullanır.
Fas, Tunus, Cezayir üzerinden Güney Afrikaya veya Yunanistan, Bulgaristan, Türkiye ve Mısır üzerinden Kızıl denizi de geçerek Arabistan yarımadasına ulaşır.
Kışı Zaire’denGüney Afrikaya kadar uzanan bölgelerde geçirir.
Batılı araştırmacılar son yıllarda bıldırcın kılavuzu nüfusunun azaldığını öne sürmektedirler. Özellikle Rusyada çiftçilerin erken mevsimde silaj yapmalari yüzünden son on yılda yüzde
yirmi civarında nüfusun azaldığı yönündedir.
Ayrıca
sitesinde Bıldırcın kılavuzunun dünyanın hangi ülkelerinde
bulunabildiği, hangi ülkelerinde hiç görülmediği listelerine ulaşmak mümkündür.

Popülasyonu
En son verilere gore Avrupa`da 1.3 ila 2 milyon ureyen cift oldugu tahmin edlmektedir.

Davranışları
Ureme doneminde cogunlukla saklanan bir turdur, sesini duymak gorulmesinden daha olasidir,
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler