bir güvercini omzumuza alıştırabilirmiyiz

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan kutay
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 45
  • Görüntüleme Görüntüleme 10K

kutay

Üye
Siteyi ziyaret et
bir güwercini omzumuzda dilediimiz gbi dolastırabilirmiyiz eyer bunun bir alıştırma yöntemi varsa bunu bilen tecrübeli abilerimizin yazmasını isterim böylece benim gibi yeni ve acemilerde öğrenebilir

akrdeim bu güvercin elde bakılmış büyütülmüş ve sürekli sevile bi güvercindir ki insandan ürkmez.alıştırabilirsin tabi.hatta havaya da atsan senin koluna geri gelir.o kuşlarda var.elinde yemlersen daha iyi olur.ama bu kuşu uçurmak zordur.

kutay' Alıntı:
bir güwercini omzumuzda dilediimiz gbi dolastırabilirmiyiz eyer bunun bir alıştırma yöntemi varsa bunu bilen tecrübeli abilerimizin yazmasını isterim böylece benim gibi yeni ve acemilerde öğrenebilir

kutay senin soruna bir anımı anlatarak cevap vermek istedim 13 yaşında ortaokul 1. sınıfa giderken bozkirli birçift taklacı kuşumun yavruları yumurtadan çıkalı 10 gün olmuştu'ki yavruların annesini kedi yedi ve baba kuş yavrulara bakmadı ben ne yapacağımı bilemediğim için yavruya yem yedirmenin yollarını aradım ama o zaman bebek mamasını bilmediğimden buğdayı kabın içerisine ıslattım ve ağzımda çiğneyerek kuşun gagasını dudakalarımın arasına alarak yem yedirmeye başladım ama 3 gün sonra yavrulardan birisi öldü. nedeni ben okuldayken acıkmaları ve doyuracak birinin olmamasıydı anneme anlattım o da çok üzüldü ama kuşu benim yaptığım gibi ağızdan beslemeye pek yanaşmasada beni kırmamak için mideside bulanarak gündüzleri annem annelik etti diğer saatler ben besledim ve sıcak tutarak evde büyüttük, bir ay sonra kendi yem yemeye başladı ve doyurma işi bitti fakat kuş içgüdüsel olarak uçma çalışmalarına başladı bende yardım ettim elimde önce kanat çırpmasını ve kanatlarının güçlenmesini sağladım sonuçta aramızda güçlü bir bağ oldu ve beni annesi sandığı için bakkala giderken o uçarak ben yürüyerek yorulduğunda omzuma ve ya koluma konarak birkaç ay geçirdik yetişkin bir kuş olmasına ramen 1 yıl ne zaman omzuma konsa ağzımdan yem almaya çalıştı okula beraber gider olduk ben dersteyken pencerenin dışında bekledi yabani güvercinlere ramen hiç ayrılmadı okul dönüşü beni havadan takip etti başka bir kuşla eşleşti yavruları oldu diğer kuşlarımla sinekte kaybolana kadar uçtu oyuna geldi yere 15 santime oynamaya başladı ama beni hiç unutmadı ne zaman el çırpsam geldi elime kondu ey eski dost yadettik seni gene ama kaçınılmaz son onuda aldı birgün benden elveda diyemeden annesi gibi bir kedinin akşam yemeği olmuş ben görmeden .

kutay yavruları anne ve babalarının büyütmesi en ideal yoldur doğanın kanunu. kuşların aslında ele alınması doğru bir yol değil, nedenine gelince elimizdeki ter ve mikroplar kuşlarda hastalığa ,tüy ve kanatlarının tahrip olmasına ve kuşun formunun bozulmasına sebep olur ayrıca yumurta zamanı kuşları ele almak kesinlikle sakıncalıdır yumurtayı bırakmasına sebep olur.iyi kuşçular kuşlarını bir sopayla güder ve uçuracakları kuşları sopayla ayırırlar sadece hastalık veya parazit ilaçlaması sırasında ele alırlar seni hergün birinin eline alması ve tepetaklak çevirmesini istemezsin herhalde .

sevgilerimle sağlıcakla kal allah bol yavru alamk nasip etsin .
ahmet esmek :tamam:

ahme bey ne kadar güzel bir anınızı anlatmışsınız.çok hoşuma gitti ama sonu beni üzdü.kardeşimizide çok güzel aydınlatmışsınız.kuşları ele alıştırmak doğru değil size sonuna kadar katılıyorum.

anınız çok güzelmiş ama kuşunuzun ölmesine üzüldüm ben de kuşları ele alma taraftarı değillim ama genede bana yabani olmalarını istemem ( km isterki)
Ben de sizee br anımı anlatmak isterim bundan 2 yıl önce nasıl olduysa biir yabani güvercin ozamanlar yawru olan köpeğimin yanına geldi onun tabağından yemeye basladı ne zaman köpek azıtıp oyun oynamak istese hemen kendini korumak için yüksek bir dala çıkardı köpeim saknleşnce geelr kaasına konardı ve hala konuyor ama köpeğimden baska kimseye gelmiyor onu ne kadar yemleyip kendime alıştırmaya çalıssamda olmadı sadece köpeğimin üstünde dolaşıyor ne zaman köpeğimi gezdirsem yada eğitime çıkarsam üstümüzde uçuyor...

allah hepinizin kuşlarını kedilerdenve diğer yırtıcı hayvanllardan korusun saygılarımla

kutay kardeşim
(kardeşim diyorum inşallah alınmıyorsundur tevellüt biraz eski ondan )
yaban güvercini de bir canlı ve köpeğinle arasında bir dostluk oluşmuş sevgi bu işte köpeğin istese o kuşu bir lokma eder ama onunla sadece yemeğini baylaşıyor dünyayı paylaştığımız gibi .
birde korkma kuşlarını eline almıyorsun diye yabanileşmezler sadece sana naçizane tavsiyem yemlemeyi elinle yap ve az miktarda yem ver yedikleri zaman gene az miktarda ver ki senin orada olmana alışsınlar yemliklerini sürekli dolu tutma bu kuşların yağlanmalarına ve kümesine kemirgenlerin ve diğer beleş yemcilerin alışmasına sebep olur
kuş için ömer arkadaş da üzüldüğünü belirtmiş iletisinde ama ne yapalım doğanın dengesi bu av ve avcı bende üzüldüm hatta ağladım hatta kediyi katletmeyi bile düşündüm ama bir büyüğüm sayesinde tüm canlıların yaşam hakkının olduğunu ve kuşlar kadar kedilerinde yaşam hakkının olduğunu öğrendim .
sağlıcakla kalın
sevgilerimle
ahmet esmek :tamam:

abi süpersi ya verdiin bilgiler için çok teşekkürler ya sana bir şey danışıcam ben şimdi 2 çift güvercin almak istiorm bu kuşlara yerden 80 cm yüksekliğin de 4 ayaga oturtulmuş 1metre küplük bir yuva yetermi yuvanın etrafındada 4m karelk tel sence güzel olurmu???

gayet güzel olur.2 çift için yeterli.ama bizde zamanında 2 çift diye başladık sonra bu hastalığa bulaşınca kurtulamıyorsun.hep daha fazla kuş istiyorsun.benim bir ara 150 bile olmuştu.

Biliyorum abi gönül ister çok çok beslemek ama daha çok acamiyim hele bir öğreniyim de belki sonra bide abi sen nerde baktın 150 kuşa???

geniş bahçem ve 4 adet kümesim wardı o zamanlar.ama sen yinede benim sözümü dinle biraz büyük yap kümesini.bulaştınmı kurtulamıyon bu sevdadan sonra bidaha bi daha kümes yapcam diye uğraşma.

önerin için çok saol abi ben kümesi öle bi yaptırıyorum ki herşey sökülebiyor yani istediğim zaman bir kaç vida ekleyerek yada çıkartarak kümesi büyütüp küçülte bilicem inşallah zaten kümes bitince ben size resmini yollarım eyer zahmet olmassa bir de resim üzerinden yorum yaparsınız

Zaten genelde şu iki hobi bulaşıcı ve kurtulunması imlansız olan bir hastalık; 1-güvercin beslemek,2-Avcılık.
Bu iki güzel hastalığa gerçekten çok dikkat,tedavisi ve kurtuluşu kesinlikle yok :oley:

kutay' Alıntı:
önerin için çok saol abi ben kümesi öle bi yaptırıyorum ki herşey sökülebiyor yani istediğim zaman bir kaç vida ekleyerek yada çıkartarak kümesi büyütüp küçülte bilicem inşallah zaten kümes bitince ben size resmini yollarım eyer zahmet olmassa bir de resim üzerinden yorum yaparsınız

kümesin için şimdiden hayırlı olsun bu zamanda o kadar çok kötü hastalık varki madde bağımlılığından ve vb.lerinden bahsediyorum aman onlardan uzak olun gençler zararı yok hayvan besleme ve avlama hastalığına yakalanın tedavisi çok kolay sadece bir kümes ve bir avuç yem

kümesinin yakında hazır olacağını söylüyorsun anladığım kadarıyla ahşaptan yaptırıyorsun bu konuda sitede kuş hastalıkları bölümünde mantarla ilgili kısmı okursan iyi olur çünkü tahta ıslanması kolay bir malzeme ve nemi tuttuğu müddetçe mantar kaçınılmaz olur iç kısmını iyi izole etmen ve ilaçlaman gerek sağlıklı kuşların olsun istersen

selam ve sevgiler
a.esmek :tamam:

Bir güvercini omuza alıştırmak şöyle dursun kedilere bile alıştırmıştım. Bu anıları okuyunca bir çocukluk anısı da benim aklıma geldi. Küçükken yine güvercinlerim var. Ancak bir taraftanda evimizde annem tarafından beslenilen her zaman bir kedimiz olmuştur. Normal şartlarda kediler kuşları yer. Benim güvercinlerimde gerek yavru iken gerekse kanatları dama alışmaları aşamasında bantlanmış iken sık sık damdan yere düşebiliyorlardı. Pratik bir çözüm olarak bu kedimizi kuşlara alıştırayım dedim. Eve yeni gelmiş olan yavru kedimizi kümesin içine önce kucağımda sokup çıkarmaya başladım. Sonra serbest bıraktığımda da kuşlara bir şey yapmadığını gördüm. Büyüdüğü zamanda kuşlarıma hiç bir zaman zarar vermedi.
Fakat bu davranışımın yanlış olduğunu anladım çünkü kuşlarımda bir süre sonra kedilerin zararsız olabileceklerini düşünüyorlardı ki diğer kedilerden de çok korkmuyorlardı. Allah'tan üzücü bir olay yaşanmadan her şey normale döndü.

Selamlar

Benim 31.12.2007 doğumlu arap baska yavrularımı annesinin rahatsızlığı nedeniyle babasının ikisine bakmayacağını düşünerek birini evde kafesde baktım. Yeme düşünce salmaya aldım ama hala salmadan çıkar çıkmaz beni arar bulur elime, omuzuma konar elimden yem yer bakalım tüye girecek çıkınca eş durumundan beni rafa kaldırır mı, kaldırmaz mı? bilemiyorum bir erkeğe gönül kaptırıp unutur mu?

Ama düzenli olarak yem verirken yemi koyduğunuz kabı değiştirmeyin ve yem vermeden önce kabı sallayarak ses çıkarın alışsınlar bu kaba ve sese zamanla kaba gelecekler, elinizdeyken içinden yem yiyecekler o aşamadan sonra elinize de alışacaklardır. Tabi zaman ve sabır işi ile olur.

Saygılarımla,

Aykut Karabulut

eger omuzunda tutmak istersen biraz ugrasman gerek.ilk once elinin avucunda guvercini beslemen gerek sonra avucunu yavas yavas omuzuna yonelt ve guvercinin omuzuna binip yemegini yemeye baslayacaktir. bukadar basit.

'kuzeyli' hocam sizin kuş gerçektende süper bişeymiş ya okulda bile yanınızda gerçekten çok güzel ya bende alıştırabilirmıyım acaba _?_

güvercin elden yem yermi,ele alışırmı sorularına resimli bir cevap vermek istedim. :heyo: :tamam: :oley:
her ne kadar aç bırakarak verilen eğitimlere karşı olsamda.

grnt003kj1.jpg

Ankara Kurtuluş parkından bir görüntü.
grnt004jmmjfu6.jpg

geçtiğimiz hafta hüseyin le kurtuluş parkında buluşup ankara daki güvercin derneğine gidecektik.
hüseyin i beklerken karşılaştığım sahneyi sizinle paylaşmak istedim.
sokak güvercinlerine yem atmak için yem satan insanlar var.
sizce bu iş doğrumu değilmi?
ben kararsız kaldım.
bir bakıma güzel hayvanlar besleniyor.
ama azıcık yemi fazla paralara satıyorlar ve bunu hayvanları sevdikleri için değil para için yapıyorlar.

EFSANE GİBİ gelebilir, az sonra yazacagim kısa olay..

macaristan da donek besleyen birisinin kuslarını izlemistim, fakat oraya kus icin degil, gezi icin gitmistim..

neyse adam kusları ucurdu, ıslık calıyordu bir yandan, kus donerek (ıslık caldıgı an) adamın omzuna kadar donup kondu..
egitildigi zaman guvercşn kadar akıllı bir hayvan her seyi yapabilir.

benim bi tane sabunim vardı dişi daha cik ken takalamiştim. sonra bu kuş söküldü ve 10 cm den fişek almaya başladı. sonra bu kuş eş kaptı ve yavruları oldu. ben koltukta oturunca yavrular elime ve kucağıma geliyolardı. işte bigün kuşları terasta açık bırakınca kedinin biri çıkmış ve 1 tane yavruyu yemiş. işte ben o kediyi görüce terasta aşşağı attım. tabii bundan sonra kedi mahellede beni görünce kaçıyo ama olan yavrulara oldu...

:asla:​
kediyi terastan aşağımı attın ne ayıp bir davranış.
ne kadar düşmanımız da olsa o da canlı.onlara eziyet etmeyelim.

emrekaya92' Alıntı:
benim bi tane sabunim vardı dişi daha cik ken takalamiştim. sonra bu kuş söküldü ve 10 cm den fişek almaya başladı. sonra bu kuş eş kaptı ve yavruları oldu. ben koltukta oturunca yavrular elime ve kucağıma geliyolardı. işte bigün kuşları terasta açık bırakınca kedinin biri çıkmış ve 1 tane yavruyu yemiş. işte ben o kediyi görüce terasta aşşağı attım. tabii bundan sonra kedi mahellede beni görünce kaçıyo ama olan yavrulara oldu...

kedi de icgudusel olarak onu yapiyor, yani bizim inekleri ve diger hayvanları yedigimiz gibi. kedi de bir canlı sonucta, her ne sebeple olursa olsun, doganın gerekliligini yerine getirdigi icin bu sekilde cezlandırmak dogru bir sey degil.

kedi'leri catılardan atmak yerine, kuslarına ulasamayacagı sekidle duzenek kurmalısınız..

sevgili kuşçu arkadaşım güvercin ler ele alınıp pynanacak hayvanlar değildir eğer illede omuzuma alıştıracam diyosan bi tane kanarya al çabuk alışır saygılarımla
:slm:

ben alıştırmıştım birkeresinde ama kuşu yavruyken ben beslemek zorunda kalmıştım kuşlarını ürkütmek için sopa vs kullanırsan onları uçurmak için kullandığın sopadan korkmalarını sağlarsın sende kaçmazlar yani böylelikle eline kadar gelmeye başlarlar zamanla omuzuna bile kendileri konmaya başlar sevgi işi bu bu kadar

normal150620081wg4.jpg

EWT KUŞU ELE ALIŞTIRMAMALIYIZ ZATEN O KUŞ ELE ALIŞTIGI ZAMAN UÇMAZ BİLE UÇAR AMA ZOR BİR SÜRE SONRADA ÖLÜR EN FAYDALISIN KENDİ HALİNE BIRAKMAK....

valla anılar süpermiş okurken içim gitti tabi kötü olan sonları hariç
yok mu acaba baska anısı olan

ELEMİM

Geri