Budapeşte Yüksek Uçucusu ( Makale Bölüm 1 )

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan BudapestHighFlyer
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 42
  • Görüntüleme Görüntüleme 19K
www.guvercin64.com
Ad Soyad
Budapest HighFlyer
Meslek
Web Tasarım
İlgi Alanı
Budapeşte Yüksek Uçucusu

BUDAPEST HIGH FLYER
(Real Information)

Kapak.jpg
Combo1.jpg
Combo2.jpg

Herkese merhaba;

Budapeşte Yüksek Uçucularının kısa tarihinden veya Dünya çapında hızla yayılan şöhretinden bahsetmeyeceğim çünkü bundan çok daha önemli olan bir durum var ki Budapeşte Yüksek Uçucusunu Ülkemiz henüz yeterince tanımıyor.
Amacım ırk standartını doğru olarak sizlere aktarmak ya da en kısa tabirle Budapeşte Yüksek Uçucusunu net olarak betimlemek istiyorum. Böylece yüksek uçucu tutkunlarının geçmişte benim yaptıgım hataları yapmayacaklarını umut ediyorum...

Acaba Bu Kuş Budapeşte Yüksek Uçucusu mu ? Yoksa Değil mi ?

En temel faktör adındanda anlaşılacağı gibi uçuşudur. Biyolojik, fiziksel , çevresel ya da yetiştiriciden kaynaklanan problemler olmadıkça uçmayan Safkan bir budapeşte olamaz çünkü DNA'sında yazılı olan bütün karakterler bu yönde işlem yapıyor. Özetle en temel belirti kesinlikle adına yakışır bir biçimde uçmasıdır.

İyi bir gözlemci değilseniz ya da daha önce hiç budapeşte yüksek uçucusu beslemediyseniz fiziksel olarak başka ırkları andırdıkları için hata yapmanız çok olası bir durum.
Ülkemizde , görsel olarak budapeşteyle hiç ilgisi olmayan Tippler'lar Kavram karagaşından ve uçma yetenekleri yüzünden karıştırılmakta... Daha zor olan kısmı ise viyana yüksek uçucuları. Bu ırk budapeşte yüksek uçucusuna en çok benzeyen güvercin türüdür. Viyana yüksek uçucusu çok daha ince yapılı daha uzun gagalı daha uzun boyunlu daha çelimsiz daha narin görünür.

Bir Budapeşte Yüksek Uçucusu Nasıl Görünür?

En önemli nokta gaganın dış bükey bir yapıya sahip olup kısa olmasıdır. Burada ''kısa''dan kastım Bango, Azman türevi ırklardaki gagalardan söz etmiyorum. Bir dönekten daha kısa bir azmandan daha uzun bir gagayı anlatmaya çalıştım. Yukarıda kuşların resimlerine dikkatle bakarsanız bunu anlayabilirsiniz.

Budapeştelerin gözleri hardal sarısı ile kızıl arasında olabilir eğer bir budapeştenin gözleri açık renk (Beyaz Gözlü ) ya da tamamen kırmızı ise mutlaka melezdir. Göz bebekleri Tippler'larda olduğu gibi öne doğru ve elips şeklindedir. Fakat bunu bazı zamanlarda hemen algılamak zor olabilir o yüzden kuşu elinize alıp hafifçe göz duvarlarına dokunmanızı öneririm refleks olarak gözünü çektiğinde çok daha iyi anlayacaksınız.

Bir çeviride budapeştelerin kuyruk telek sayılarından yanlış bahsediliyor 14-16 da olabilir deniyor ama sanırım çeviride bir hata yaşanmış o yüzden bunu önemle okumanızı rica ediyorum...
Budapeştelerin kuyruk telekleri 12den ne eksik ne fazladır. Yabani kuşların kuyrukları %90'nı 12 teleklidir. Bunun iyi bir sebebi var uçuşu direkt etkileyen bir faktördür telek sayısı uçuş esnasında Sürtünmeyi Azaltır. böylece daha az eforla daha çok zaman ve mesafe kaydetmiş olurlar. 12 telekten fazlası olan bir kuş alırsanız eğer, satıcısı hakkında çok iyi şeyler düşünmenizi tavsiye etmem :)

Budapeşte yüksek uçucusunun gögsü geniş, atletik ve Disc biçimindedir. Basit bir yöntemle Kanatlarını iki yana açıp biraz beklerseniz mukavemetinin ne kadar yüksek olduğunu hissedebilirsiniz.

Paçalı Olmak Ya da Olmamak :)

Budapeşteler Paçalıda olabilir paçasızda... Ama genelikle paçalı olanları Show amaçlı üretildikleri için performans olarak çok başarılı olmayabilirler. Dünyada yarım paçalı (Toz Paça) Bir çok budapeşte önemli kayıtlara imza atmayı başarıyor ama bu çoğunlukla baskın olan paçasız kuşlardan kaynaklanıyor.
Eğer Budapeştenizle Miss of Turkey 2010 Yarışmasına Girmeyecekseniz paçalılardan uzak durun :)

Renk konusuna gelirsek eğer Budapeşteler çoğunlukla açık bir fon üzerine serpiştirilkmiş çiller noktalarla bezelidir ama yinede tüm renk yelpazesinden yararlanabilen bir ırktır. Kırmızılar Açık Kahveler Siyahlar Beyazlar Hemen hemen her renk...

Combo3.jpg

Yükseklik Korkusu Olan Bir Budapeşte Yüksek Uçucusu Var mıdır?

Elbette hayır :) İnsanoğlunun amansız hırsı ve tüyler ürpertici zekası kendinden başka bir çok canlıyı değiştirmeye yetip arıtıyor...
Sanırım poltli kardeşler egolarını tatmin etmişler ve Budapeşte Yüksek Uçucusu gibi inanılmaz yüksekliklere ulaşabilen çok kuvvetli bir ırk ortaya çıkarmışlar.
(İyikide Yapmışlar)

Budapeştelerin uçuşu hakkında bilmemiz gerekenlerin en başında Yükseklik gelir. Ne kadar uçtuklarından daha önce gelen gökyüzüne tırmanışlarıdır. Elbette uzun süreler uçabilirler...
Benim yavrularda rekorum henüz 7 saat 14 dakika. Avrupada 10 saati, Avusturalyada 12 saati geçen kuşlar mevcut... Tabii ki 4-5 saat uçmasıda yadsınamayacak kadar iyi bir performans.
İlk uçuş aşamalarında 3-4 saat uçan yavru bir kuş antrenmanlara bağlı olarak 15-20 gün içersinde bu sürenin iki katına çıkabilir. Burada önemli olan kuşlarınızı iyi gözlemlemeniz...
Bazen biyolojik kusurları gözden kaçırırız o yüzdende hep hayal kırıklıgına ugrarız... Örneğin 10 budapeşteniz vardır 1 tanesinin performansı diğerlerinden daha düşüktür bu durumda mutlaka kuşunuzu inceleyin davranışlarını gözlemleyin kalıtsal bir sorunu olma ihtimalini unutmayın ve ırk iyileştirme çabalarına girin böylece doğada ki gibi sizde sorun olan kuşlarınızı elimine etmiş olursunuz.

Canım Ailem...

Budapeşteler'in en kuvvetli sosyolojik yapısı şaşırtıcı bir biçimde ailesine olan bağlılığıdır. Memelilerde gördüğümüz bu sosyaleşme bazı kuş türlerinde olduğu gibi budapeştelerdede mevcut (Örnek: Kanada Kazları)

En çok yaşadığım durum birbirilerini havada ve yerde takip etmeleri diğer okuduğum yazılarda tanıştıgım yetiştiricilerinde yaşadıkları hep aynı şey. Bir arkadaşımla birlikte aynı binada besliyoruz kuşlarımızı ve teras ortak kullanım alanımız oldugu için bu durumu gözlemlemek oldukça kolay oluyor. Arkadaşımın kuşları yemlenirken Budapeşteler terasa iniyorlar eger bir tanesi yuvaya giderse 2 saniye gibi kısa bir süre içinde diğerleri panik olup hemen yuvaya gidiyorlar Terastaki yemin cazibesine rağmen...
Yerde oldukları zaman bu dezavantaja dönüşüyor kimi zaman ama Havadayken çok büyük bir avantaj. Budapeşteler uçarken Filo demek istemiyorum çünkü o farklı bir kelime ... Grup halinde birbirilerine neredeyse değecek kadar yakın duruyorlar. Bu kadar yakın olmak onlara müthiş bir savunma kabiliyeti kazandırıyor...

Budapeşteler çok hızlı uçtukları gibi ani dalgalanmalarla gözden kaybolup sonra bir anda başınızın üstünden geçip gidebilirler. Bu sebepten dolayı başka ırkların onların grubuna katılması çok mümkün olan bir durum değildir. Eger budapeşteleriniz varsa başka kuşlarla aynı anda uçurmayın... Bunun ne zararı oldugunu biraz sonra anlatacagım :)

Atmacaya Açık büfe Kahvaltı hemde SelfService...

Yırtıcı kuşlar için evcil güvercinler FastFood Niteliğindedir. Düşünsenize bir Kurşuni Atmacanın Ormanın içersinde muhteşem bir kamuflajla gizlenmiş Üveyiği Yakalayıp mideye indirmesi için haracaması gereken enerjiyi ve zamanı. Doğal olarak yırtıcılar hemen her zaman kolay olan avı seçeceklerdir çünkü bu bir hayat meselesi.
Güneşli bir sabah güvercinlerinizi evinizin üstünde keyifle uçururken aslında biraz uzakta daireler çizen Atmacaya Açık büfe Bir kahvaltı sunmuş oluyorsunuz...

Budapeştelerin en önemli özeliklerinden biriside yırtıcıya olan duyarlılıkları ve mükemmele yakın savunma taktikleridir. Yaklaşık 6 yıldır budapeşte yetiştiriyorum sürekli daha iyisine ulaşmayı amaçlayarak bir çok değişim oldu kuşlarımda şimdi sayıları azaldı ama en azından hepsi safkan. Bu zaman içersinde haftada en az 4 gün boyunca budapeşteleri uçurdum ve hemen hemen her iki uçuştan birtanesinde mutlaka yırtıcı saldırılarına maruz kalıyor kuşlarım. Burası Ege bölgesi ve yırtıcı popülasyonu çok fazla Mavi doğanlar Özellikle başka yörelerde yetiştiricilerin pek rastlamadıkları bir yırtıcı olmakla birlikte gördüğüm en tehlikeli Doğan türü... Bu açıklamaların hemen ardından Bugüne kadar hiç bir budapeştemi hiç bir yırtıcının yakalayamadığını belirtmek isterim.. '' Hadi canım bu kadarda olmaz'' dediğinizi duyar gibiyim :) Ama bunu bütün samimiyetimle söylüyorum ve ciddi bir araştırma yaptıgınızda bunun gerçek oldugunu ya da safkan budapeşteleriniz oldugunda nasıl yırtıcılardan kaçtıklarını ve gönül rahatlığıyla nasıl uçurdugunuzu kendiniz göreceksiniz...

ilk budapeştelerimi aldığımda o yıl boyunca Yırtıcılardan hep tesadüfen kurtulduklarını sanıyordum. Bir süre sonra internetten bir araştırma yaptım bazı yetiştiricilerin anılarını dikkatle çevirdim ve hepside yırtıcılara yakalanmadıklarından bahsediyordu. Hatta bununla ilgili bahse giren yetiştiricilerin online sohbetlerine tanık olmuştum bir macar sitesinde...

Budapeşteler grup halinde, birbirilerine çok yakın ve hızlı uçtukları için yırtıcılardan korunabiliyorlar. Bu tam olarak şu şekilde oluyor. 10 kuştan oluşan bir grupta toplam 20 göz mevcut ve bu 10 kuştan herhangi birisi panik olursa hepsi aniden farklı yönlere dağılıyorlar ama bu çok kısa sürüyor 1/2 saniye sonra tekrar yumak halini alıyor ve yeniden dağılıyorlar tabi bu arada ani alçalışlar ve yükselişler devam ediyor. Hedefi sabit bir noktada Tutmamak bütün mesele... Bir çok belgeselde görmüşsünüzdür yabani kuşların grup halinde nasıl yırtıcıya karşı kendilerini savunduklarını yırtıcının grup içersindeki ritmik harekete odaklanamaması burada en önemli savunma faktörü. Eğer budapeşteler panik olduklarında bir tanesi sürüden ayrılsaydı otomatik olarak Açık hedef haline gelecekti.Böyle yapmadıkları için kombine bir hareket içersinde ritmik olarak bir yumak şeklinde uçuşlarını sürdürdükleri için yırtıcıya karşı şansları çok yüksek. Diğer bir çok ırk panik olduğunda ayrı yönlere kaçtığı için Yırtıcının açık hedefi haline geliyor...

Özet olarak Budapeşteniz varsa yırtıcıdan korkunuz olmasın bunu kesinlikle Safkan budapeşteler aldığınızda Çok iyi anlayacaksınız... Ama budapeştelerle birlikte başka bir yüksek uçucu Sırp ya da tippler uçurmaya kalkarsanız kendi ellerinizle yırtıcılara güzel bir ziyafet hazırlamış olursunuz...

Bu arada unutmadan Ülkemizde yırtıcı kuşlardan nefret eden çok fazla yetiştirici var ve bazıları silah kullanarak onları vurmayı tercih ediyor hatta bazı avcılar yırtıcı kuş gördüklerinde ve kendileride güvercin besliyorlarsa sebepsiz yere onları öldürüyorlar... Lutfen daha dikkatli davranalım Yırtıcı kuşların en doğal hakkı avlanmak evcil güvercinleri yakalamalarıda doğanın bir parçası bunu unutmayalım ve doğaya müdahele etmeden kuşlarımızı besleyelim...

Karma3.jpg

İlk yazımın son bölümü ;
Bu makalenin ikincisini hazırlıyorum ama tamamen budapeştelerin biyolojisiyle alakalı olacak yakında onuda paylaşacağım sizlerle. Öncelikle bu yazıyı okuduğunuz için teşekkür ediyorum. Israrla tekrar etmek istiyorum Gördüğünüz her güvercin Budapeşte Yüksek Uçucusu Değildir. Lutfen kavramlara dikkat ederek bilinçli bir biçimde olaya yaklaşalım... Budapeştelere '' Tip'' Demeyelim ya da Viyana Yüksek uçucuların melezlerine Budapeşte Demeyelim. Dünyadaki bir çok güvercin türünün en kötü kaderi insanların bilinçsiz melezlemeleri... Bunun önüne geçmek için IRK İYİLEŞTİRMESİNE gidelim böylece daha iyi performanslar daha güzel kuşlar ve daha keyifli bir uçuş izleme şansına erişelim...

Saygı ve sevgilerimle...
Serkan (BHF)

S.A Serdar bey.

Yapmis oldugunuz calismalardan dolayi sizi kutluyor,gelecek arastirmalarinizda basarilar diliyorum.

Herseyin gönlünüzce olmasi dileklerimle,saygilar.

BOZOGLU

Selamın aleyküm paylaşımınız vede emeğiniz için teşekürederim inanın taklacı güvercin hariçinde ilk defa başka bir türe ilk yazımı yazıyorum sitede bu konu hakkında güzel makaleler cıkaracağınıza inanı yorum tekrardan tebrik ederim sağlık vede esenlikte kalın

sLm kardeşim emeginin karşılıgını alırsın inş.bende uşaktayım ama bu kuşlardan daha hiç görmedim nerde besliyorsun acaba?

serkan selam güzel bir yazı olmuş , kafama takılan göz renkleri hardal sarısı ve kızıl olabilir demişsin, yakın çekim resimlerle bize gösterirmisin , aynı şekilde göz bebekleri ve gaga yapıları ile ilgili resimler de eklersen diğer bir kaç ırkla ilgili karşılaştırmalı olarak sevinirim .
saygılarımla

Teşekkür ederim yorumlar için gözler konusuna gelince erdem fotoğraflar bazen yanıltıyor kırmızı çıkabilir gözler ama dediğim gibi hardal sarısı ile kızıl benim kuşların resimlerini büyültüp bakarsan anlayabilirsin tamamen beyaz olmaması gerekli...

Erol senin kuşların resimlerini eklesene buraya, sırplar ne alemde umarım çogalmışlardır sırplar hakkındada bir makale hazırlıyorum ama çevirilerim bitmedi henüz ayrıca bir yetiştirici var avusturalyadan onunla bir kaç konu hakkında görüşme yapacağım sonrasında sırp makalesine eklerim o bilgileride...

Şeref caddesine yakınım arslan64... Teşekkür ederim yorum için.

40tilki ve tahir bey teşekkürler yorum için...

BudapestHighFlyer nickli arkadaşım öncelikle bu eşsiz bilgilerini bizimle paylaştığın için teşekkürler. Ben taklacı ırkı kuşlar besliyorum ama dönemsel olarak çok çeşitli kuşları beslemişliğim var. Tippler'de bunca kuş içersinde performansıyla beni çok etkilemiş bir türdür. Fakat budapeştelerle tipplerleri birlikte uçurma konusunda şu sözlerde bulunmuşsun.

"Ama budapeştelerle birlikte başka bir yüksek uçucu Sırp ya da tippler uçurmaya kalkarsanız kendi ellerinizle yırtıcılar güzel bir ziyafet hazırlamış olursunuz..."

Tippler kuşlarınında alıcı kuşlara karşı çok dikkatli olduğunu düşünüyorum ve yakın bir zamanda tippler, budapeşte gibi yüksek uçucu kuşları da üretmek-beslemek istiyorum. bu türler birlikte uçmamalı mı? bu türlerin uçuş performansları arasında çok fark var mı? Tipplerinde çok uzun saatlere ulaşabildiğini biliyoruz, bahsettiğin 3 önemli türün arasındaki ayrımı açıklarsan çok mutlu olurum.

uşakta böyle yetiştiricilerin oluşu çok sevindirici. umarım sizin gibi yetiştiriciler çoğalır ve uşaktaki kuşçuluk hakettiği noktaya ulaşır.saygılar...

Kuscu6477 Teşekkür ederim bende saygılarımı sunuyorum...
Uğur bey;

Öncelikle size şunları anlatmayı tercih ediyorum. Ben bu üç ırkıda besledim. Hatta Çogu insan bilmediği başka yöresel ve ulusal yüksek uçucu standartlarında ırklarda yetiştirdim. Siz sanırım hiç birisini yetiştirmediniz anladığım kadarıyla bilgi alıp kararınızı vereceksiniz...

Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışayım. Zevklerinizi bilmiyorum o yüzden tam bir açıklama yapacağım siz içersinden işinize yarayanı seçersiniz...

ilk olarak size basit bir tablo veriyorum..

Çok Uzun Süre Uçuş Seviyorsanız Tippler Alırsınız Ama tablodaki gibi Diğer Yönleri Zayıf Yükseklik ve Yırtıcıya Duyarlılık Beklemeyin...

Sırp Yüksek Uçucusu Alırsanız Yüksek Uçuşundan Keyif alırsınız Ama Yırtıcılara Karşı Tetik Bir Irk Değil. Tabloda Yer alıyor...

Budapeşte Alırsanız Eğer Çok Sorun Yaşamadan Yüksek Uçuşun Keyfine Varırsınız...

Bu üç Irkıda Beslediğimi Belirtmek isterim Bir kez daha bu tabloyuda hem gözlemlerim hemde bilgilerim ışıgında size basitçe hazırladım...

Saygılarımla

Ekli dosyalar

• adsız.webp
    adsız.webp
    20.2 KB · Görüntüleme: 5,650
teşekkürler makalen için sağol eline sağlık bizi bilgilendirdiğin için.

BudapestHighFlyer arkadaşım saol tablo için eline sağlık, çok güzel olmuş. Tippler ırkını bir dönem beslemiştim ve kuşların performansından çok etkilenmiştim. Yüksek uçan ve çok uzun süre havada kalan kuşlar her zaman ilgimi çekmiştir. Sözkonusu 3 ırk içersinde ilgilendiklerim tippler ve budapeşte. Siz bu 3 ırkıda beslediğinizi söylemişsiniz birlikte uçurmuyor musunuz? Tipplerle budapeşteleri birlikte uçursam birbirlerinin performanaslarına olumsuz bir etkisi olur mu? Bu yönde bir gözleminiz oldu mu? Birde Van yüksek uçucularını incelediğimde budapeştelerin(paçalı olanları) taklacı kuşlarla kırması gibi geldi bana. Gaga yapısından kendini belli ediyor ama diğer renk ve görüntüsü aynı budapeşte... Malum doğuda bilinçsizce karman çorman kümeslerde kuş beslendiğini çok gördüm. Bu konuda bir izleniminiz var mı? Çok soru sordum, şimdiden cevap için teşekkürler :)))

Rica ederim

Tippler çok yavaş uçuyor budapeştelere göre bu yüzden anlaşmazlık söz konusu olabiliyor.. Bence aynı ırktan gruplar seçlimeli... denemek için 3 ırkıda aynı anda uçurdum çok uyumlu oldukları söylenemez farklılar çünkü o yüzden katmanlar oluşabiliyor havada farklı gruplar oluşabiliyor. Tabi bu kuş sayısı ile orantılı.

Daha öncede bahsettiğim gibi hepsi farklı birbirinden açıkcası kişisel olarak safkan bir budapeşteden başka bir ırk beslemek istemiyorum. Ha bir hayalim vardı çok yüksek uçan uzun süre uçan dayanıklı zeki bir grup kuşumun olmasıydı bu ve sonunda yıllar sonra oldu şu an başka bir ırk düşünmüyorum.

Bu arada diğer yetiştirici arkadaşlar yazdıklarım kesinlikle başka ırkları küçümsemek anlamında değil sadece gördüklerimi öğrendiklerimi yaşadıklarımı aktarıyorum. Zaten bahsettiğimiz 3 ırkta birbirinden farklı...

VAN yüksek uçucusuna gelince açıkcası dünya böyle bir ırkı tanımıyor bende tarihi hakkında standartları hakkında hiç bir bilgiye rastlamadım dürüst olmak gerekirse böyle bir ırkın var olduğuna inanmıyorum van yüksek uçucusu olarak nitelendirilen kuşların iranda beslenen yüksek uçucu ve aynı zamanda taklacı kuşlarla diğer asya ırklarının herhangi birisi ile bağlantılı oldugunu düşünüyorum...

Vermiş olduğun tüm değerli bilgiler için tekrar teşekkürler. Ben de yüksek uçan kuşları yetiştirmeye özen gösteriyorum ama taklacılarım, alıcı kuşlara karşı çok savunmasız olduğundan çok kuşu bir arada izleme sevdamı onlarda uygulayamaz oldum. Bir kaç sezondur uçurduğum kuşlardan çoğunu atmacalara ikram ettim. Budapeşteleri bir kaç aydır yabancı internet sitelerinden de araştırıyorum ve senin değerli bilgilerini de bunlara ekleyince tippler yerine paçasız ve saf olmak kaydıyla(uçuş performansı her zaman ana kriterimdir) budapeşte kümesi hazırlıklarına başlıyorum. Bir budapeşteci daha kazandığınızı bildiririm :))) Türkiye'de budapeşte yetiştiricilerinin sıkça fikir alış verişi yaptığı, buluştuğu ortamlardan da haberdar olmak isterim. Görevim icabı Ankara'da olsamda İstanbul'da sanırım saf budapeşteleri temin edebilirim. Saf budapeşteleri beslemek isteyenler için kolayca ulaşabileceğimiz mekanları biliyorsanız paylaşırsanız sevinirim. Sağlıklı mutlu günlerde kuşlarınızı beslemeniz-uçurmanız temennisiyle...

Rica ederim... Mutlu oldum söylediklerine.. Zaten bir Yüksek Uçucu sitesi açacağım yakında... Buradan bilgilerimizi paylaşmaya devam ederiz.

uğur saf budapeşteler edirnekapıya geliyor...tabiki düzenli olarak takip etmek gerekiyor...bir kirlilik sözkonusu...kostüm uğruna yapılmış kuşlarla çok karşılaştım...neredeyse bol paçalı olanları gördüm...ama safkanlarda geliyor ..hatta bazen şaşırtıcı derecede .... iki ayrı kümesim var 8 budapeşte ve şu an 7 sırp yüksek uçucum var yakında paylaşırım.....eskiden bir arkadaşım polonya dan getirip çoğalttığı budapeştelerinin bazılarını satıyordu...fakat tekrar polonyaya gitmek zorunda kaldı.neredeyse 4 kuştan üreyen 100 e yakın kuşu vardı.ve sayısını kendisininde hatırlamadığı kadarınıda yakınındakilere, sağa sola vermişti...tahminimce budapeşteleri buralara ilk getiren odur...yaşça büyüktü...ve 85 yılında yılında buraya getitrdiğini söylüyordu...geri gelirse haber veririm

Loutremonty, arkadaşım saol bilgi için. Edirnekapı'daki pazara 3-4 senedir Ankara'daki görevim sebebiyle gidemiyorum. Halâ halı sahadaki aynı yerdemi kuruluyor? Pazar günleriydi yanlış hatırlamıyorsam. Yüksek uçucular konusunda halâ kuşun ırkını belirlemede bile çoğu kuşçu bilinçsiz. Lütfen sizler gibi değerli arkadaşlarla sürekli bu türler hakkında irtibatta olalım. Bilgilerinizi paylaştığınız için tekrar teşekkürler.

Ayrıca BudapestHighFlyer nickli arkadaşım siteni dört gözle bekliyorum, bu ırkların Türkiye'de de gelişmesi lazım. Sizler gibi değerli arkadaşlarla el ele verirsek mutlaka bilinçli bir şekilde yüksek uçucuların saflığını koruruz. Ülkemizde hem taklacı besleyenlerin hemde donek,dolapçı,makaracı ırklarını besleyenlerin yüksek uçucu kuşlara ihtiyacı var. Bilgili arkadaşlarımız sayesinde her kümeste bu ırklarında mutlaka bulundurulacağını düşünüyorum.

yüksek uçuculara gönül vermiş biri olarak, ben de her türlü oluşuma destek veriyorum arkadaşlar , saf yüksek uçucu bulmak gerçekten zor , ülkemizde YUK gelişmesi için , gerçek bir paylaşım şart.
saygılarımla
erdem

loutremonty' Alıntı:
uğur saf budapeşteler edirnekapıya geliyor...tabiki düzenli olarak takip etmek gerekiyor...bir kirlilik sözkonusu...kostüm uğruna yapılmış kuşlarla çok karşılaştım...neredeyse bol paçalı olanları gördüm...ama safkanlarda geliyor ..hatta bazen şaşırtıcı derecede .... iki ayrı kümesim var 8 budapeşte ve şu an 7 sırp yüksek uçucum var yakında paylaşırım.....eskiden bir arkadaşım polonya dan getirip çoğalttığı budapeştelerinin bazılarını satıyordu...fakat tekrar polonyaya gitmek zorunda kaldı.neredeyse 4 kuştan üreyen 100 e yakın kuşu vardı.ve sayısını kendisininde hatırlamadığı kadarınıda yakınındakilere, sağa sola vermişti...tahminimce budapeşteleri buralara ilk getiren odur...yaşça büyüktü...ve 85 yılında yılında buraya getitrdiğini söylüyordu...geri gelirse haber veririm

Bol paçalı olanlara bende şait oldum kuşpazarında.Kırmızı gögus kostümü vardı,Yanılmıyosam polonya tipi olarak geçiyor.

Erol senin sırpların resimlerini eklesene bir bakalım ayrıca ne zaman 7 tane oldu onlar yahu :)

Bu hafta işler yoğun oldugu için yapamıyacağım haftaya hazırlarım siteyi tamamen yüksek uçuculardan oluşan bir site yapacağım flash yapmak istemiyorum en iyisi dinamik bir site olsun joomla falan kurar yaparım böylece rahat rahat paylaşırız bilgileri ... Başka hiç bir ık olmasın böylece paylaşımlar daha özenli sağlıklı olur

şöyle oldu..bizim benim adaşım olan erol diye bir değerli mahalle bakkalımız var...1 yıldır söyleniyordu kuş kuş diye..bendede 15 e yakın budapeşte vardı ikisi hariç kalan 13 kuşu kendisine ellerimle güzel bir kümes yaptıktan sonra hediye ettim..hemen yanımda oturur kendisi.kalan ikisinden biri öldü onlar benim çok sevdiğim kuşlardandı..macaristandan getirmişlerdi anne babasını.kuş tek kaldıktan bir ay sonra yani 3 gün önce onuda erola verdi...zaten aramızda bir ayrım yapmadık hertürlü yardım ediyorum kendisine kuşçuluğa 5 ay önce benim budapeşte ideolojisini kendisine enjekte ettikten sonra başladı...başka kuş istemiyor...bende böylece bir kümese ve birde iyi bir ortak ve arkadaşa sahip oldum...paylaşıcam fotoğraflarla ve hikayeyle

Tamam ne güzelmiş işte :) Bu arada HighflyerTurkey Gibi bir alan adı kararlaştıralım açayım siteyi haftaya

serkan selam alan adı olarak highflyturkey.com , turkeyhighfly.com nasıl
saygılar
erdem

Bence site ismini türkçe seçsen daha iyi olur. Yüksek uçucu hindi(HighflyerTurkey) hoş değil. Dilimize saygılı olmamız lazım ve onu diğer dilerin boyunduruğundan korumamız lazım. bence www.yuksekucucu.com ya da www.yuksekucucuTurkiye.com iyi olurdu.

tr olması birşey kazandırmaz, aksine çoğu kullanıcı girmeyi beceremez,com yazarda .tr yazmayı unutur veya denemez bile. Ayrıca sitenin kurumsal olması gerekiyor.

Bu domainin dilimize saygısızlık etmek gibi bir amacı yok bütün mesele evrensel olmakla alakalı uğur böyle bir isim olursa eger bütün dünyadan yapılan aramalarda etkin olarak görülebiliriz ama ben zaten 2 domain açacağım türkçe ve ingilizce olarak.

com.tr konusuna gelince hüseyinin dediği gibi kurumsal olmak lazım zaten com.tr nin de çok bir cazibesi yok aslında.

Siteyi bitireyim elimde bir kaç site var öncelikli olarak onlar bitsin sonra bu yüksek uçucu sitesini yaparım.. joomla ya da mambo kurar güzel içeriklerle özel bir site olabilir ama tabi genel bir site olsun istemiyorum diğer paylaşımları burada yapıyoruz zaten sadece yüksek uçuculara özel bir site olmalı... Erol bu arada güvercin türkiyeyi sattık bir arkadaşa toplu halde forumu magazasıyla falan ,...

saygılar

böyle bir site nelere yarar?nasıl bir platform hazırlar merak ediyorum..ismine takılmayın bunlar önemli değil..iyi duyurulursa sağlıklı bir platform hazırlanmış olur...böylece ayrı ırklarda kendine göre araştırmaları olan çevirileri olan ve ayrı ırklarda spesifik olarak uzmanlaşmış yada deneyim kazanmış insanları buraya aktarmak iyi bir bellek yaratır.zaten artık böyle birşey gerekiyordu bir klübün mensuplarına özel değilde daha çok katılımcılığı ön planda olanbir site...neyse bu arada o site bence tasarım olarak kötüydü..algıyı çok dağıtan bir ön sayfası vardı ve başka şeylerde tabi önemli değil

Yüksek uçucular için yaşayan organik bir site yapmayı planlıyorum herkesin biglilerini yansıtabileceği bir platform...
Aslında direkt bir ırk kulübü değilde site organizasyonlarının etkinleşitirebileceği bir oluşum lazım. Örneğin X sitesi üyelerine özel kartlar özel tasarım şapkalar organizasyonlar bazı günlerde ortak bir ilde organize edilcek küçük tanışma seminerleri gibi bir çok aktivite yapılabilir diye düşünüyorum ilerleyen zamanlarda...

Geri