Bursa oynar fotorafları

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan 03deniz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 34
  • Görüntüleme Görüntüleme 9K

03deniz

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
MUSTAFA SARA
Meslek
Polisomnografi Teknisyeni
İlgi Alanı
disi hayatımda gördüğüm en akıllı kus 5-6 saat arasında uçar
04092009003.jpg

04092009002.jpg

erkek 2-3 saat ucar
04092009.jpg

04092009001.jpg

yavru disi 2-3 saat ucusu var
04092009005.jpg

erkek yavru 2-3 saat ucusu var
04092009009.jpg

erkek mülakat
04092009012.jpg

04092009013.jpg

Cakallarım
04092009011.jpg

04092009025.jpg

04092009023b.jpg

maşallah

Ben bir uçurma tutkunuyum güvercinleri bir yere kapatıp onları izlemek zevk almıyorum ben gökyüzünde izlemekten zevk alıyorum.. Benim için oynarda olması gereken özellikler zeki olması (şahine,atmacaya yakalanmaması) ve en az 2-3 saat arasında uçması gerisi hikaye yok (kafası şöyle yok gagası şu kadar)...

Yorum yapan arkadaşlara teşekkürler ve herkese saygılar..

Selam

Kuşlarınızı kapatmayıp uçurduğunuz için teşekkürler. Size zevk veren kuş her zaman güzel olandır. Yanlız kuşlarınızın bango yada çakallar gibi toplu uçması eksi nottur bilginize.

Miharbiden' Alıntı:
Selam

Kuşlarınızı kapatmayıp uçurduğunuz için teşekkürler. Size zevk veren kuş her zaman güzel olandır. Yanlız kuşlarınızın bango yada çakallar gibi toplu uçması eksi nottur bilginize.

Öncelikle yorumunuz için teşekkürler, Bizim burda yani afyonkarahisarda dağınık uçan bursa oynarı bulamazsınız daha doğrusu dağınık uçan kus grubu bulamazsınız çünkü afyonda nerdeyse her ilden güvercin bulunmaktadır. Mesala benim Çakallarım Terkidağdan,Mülakatlarım İnegölden Ve Akkuyruklarımı Bursadan Geldi. Bursalı ve Tekirdağlı Arkadaşlar Afyonluların güvercin almak için memleketlerine geldiğini bilir. Herneyse biz çok kuş uçurma meraklısıyız ama filo kuşu değilde Oynar,Trakya yerlisi ve Yerli ırk kusları her sabah ve akşam uçururuz zamanla bir birine öğürleştikleri için kuşlar dağınık uçmayı bırakıp toplu halde uçmaya başlıyor bir diğer nedeni ise yırtıcı kuş saldırısına cok maruz kalmaları neden oluyor toplu uçan kuş daha az yakalanıyor 2004 yılınıda sadece 3 ayda 60 tane kuşumu atmacaya yem yaptım bunun nedenide askerden yeni gelip kuş alıştırmaya çalışmam kuşlarımı anteramana soktukdan (3 ay boyunca her sabah 06:00 kalktım)sonrasa ise son 5 yılda sadace 20 tane bu yaz ise sadace 1 tane son 5 yılda bukadar az kaptırmamın nedeni kuşların toplu uçmasıdır...

Yukarıda yazdıklarımı anlatım çünkü yok oynar dağık uçar yok bilmem ne hepsi lafta kalıyor oynarı sayısı önemli değil 3-5-7-9 (sayı coğalınca daha cabuk öğürleşirler) fark etmez her sabah ve her akşam uçurlurduğu zaman dağınık uçmayı bırakıp toplu halde uçaçaklardır ama haftada bir kere yada ayda birkere uçurulan oynarlar tabi dağık uçar çünkü bir birlerine öğürleşemez..

AFYONKARAHİSAR'DAN SAYGILAR

Selam

Afyonlu kuşçu arkadaşları zaman zaman İnegölde görüyoruz. Alışverişe geliyorlar ve genelde yılanbaş yapıda kuşlar alıyorlar. Eğer sizde birgün İnegöle gelme imkanı bulursanız 15-20 kuşun nasıl bulutlarda vede dağınık şekilde uçtuğunu izletmek isterim. Kuş uçururken trakya yerlisi ve yerli dediğiniz kuşları çıkarıp sadece oynar ve mülakatları uçurmayı deneyin. Büyük bir uçum farkı göreceğinize eminim.

Miharbiden' Alıntı:
Selam

Afyonlu kuşçu arkadaşları zaman zaman İnegölde görüyoruz. Alışverişe geliyorlar ve genelde yılanbaş yapıda kuşlar alıyorlar. Eğer sizde birgün İnegöle gelme imkanı bulursanız 15-20 kuşun nasıl bulutlarda vede dağınık şekilde uçtuğunu izletmek isterim. Kuş uçururken trakya yerlisi ve yerli dediğiniz kuşları çıkarıp sadece oynar ve mülakatları uçurmayı deneyin. Büyük bir uçum farkı göreceğinize eminim.

Evet afyonlular için oynarda olmazsa olmaz özellik yılbaşlık Bende inegöle bir kaç kez gelidim 6-7 tane yaşmaklı mülakat getirdim. Yukarıda bahsettiğim gibi kuşlarımız toplu uçması için çok büyük emek harcıyoruz (inegölde tak tak afyonda takırdak denilen mardin kuşlarıyla toplu uçmasını sağlıyoruz )nedeni ise şahin-atmaca-doğan(doğan genellikle affetmiyor) saldırısında toplu uçtuklarıda yırtıcıyı daha erken farkedip aynı anda kanatlarını kısarak yere kadar inmeleri (benim izlenimim doğan kuşlar topluda uçsa yere kadar kovalıyor geneliklede yakalıyor) işte bu yüzden toplu uçmaları bizim için eksi değilde artı bir notdur Saygılar.. ilk baharda tekrar bursaya insallah gelecez ozaman görüşmek dileği ile (birde inegöl güvercin pazarı bitmiş pilavcı bitirmiş)

Not: Afyonkarahisarda Tarım ve ziraat müdürlüğü her sene Atmaca salımı yapıyor

(Birde Trakya yerlisi cinsi güvercinleri ise yırtıcılar leblebi gibi yakalıyor..)

abi selamlar eray ben . valla süperler videolar desen ona keza nasıl özlemişim bir bilsen senle kuş uçurmayı.izlerken içim giti ahh keşke bnde olsaydım diye.eski.kuşlarıda çoğaltmısın masallah nazar değmesin.devamını bekleriz.afyonda senden başka gönderen ve takılan yok nerdeyse. bn varımda, malumunuz yerim olsada besleyebilsem:))) yığdırcam burları foto ve videolarla:)) abi en kısa zamanda ziyaret etmeyi ve kuş uçurmayı istiyom o kadar açım ki sorma. en kısa zamanda buluşmak ümidiyle kib by

sev_seni_seveni' Alıntı:
abi selamlar eray ben . valla süperler videolar desen ona keza nasıl özlemişim bir bilsen senle kuş uçurmayı.izlerken içim giti ahh keşke bnde olsaydım diye.eski.kuşlarıda çoğaltmısın masallah nazar değmesin.devamını bekleriz.afyonda senden başka gönderen ve takılan yok nerdeyse. bn varımda, malumunuz yerim olsada besleyebilsem:))) yığdırcam burları foto ve videolarla:)) abi en kısa zamanda ziyaret etmeyi ve kuş uçurmayı istiyom o kadar açım ki sorma. en kısa zamanda buluşmak ümidiyle kib by

aleyküm selam eray ne zaman istersen buyur gel hafta sonları devamlı evdeyim sen yeterki kus beslemek iste kuşların hepsi senin

hadi görüsürüz allaha emanet ol...

çok sağol abim biliom.napalım bizde nette beslioz:) inş bi ara ziyaret eder grşürüz. sende kib aeo

Merhabalar,
Kuş uçurma konusunda hem fikiriz fakat bir konuda size katılmıyorum o da şudur;
Bursada bende sizin gibi oynar uçuruyorum.Sabah işe gitmeden ve işten geldikten sonra hep kuşlarımı uçururum. Gözlemlediğim şudur Oynarlarım uçarken Atmaca, Karga, saksağan veya martıyı gördüklerinde adeta deliriyorlar öyle kanat alıyorlar ki gözle dahi takip edemiyecek şekilde yani toplu uçmayı bırakın o denli deli uçuyorlar ki hatta 3 gün sonra eve gelen dahi oluyor.toplu uçmayı bırakın dahada yükselerek daha da dağılıyorlar hava kararmasıyla havada kalıyor yem olmassa (başka kümese gireceğine ihtimal bile vermiyorum) muhakkak geri geliyorlar. Yabanı hayvan yok iken yanında kuş olsun istemediğini pike yapıp dağıldıklarını görüyorum. indiler dediğim anda bir bakıyorum bulutta nokta şeklinde görünüyorlar. Kuşlarınızın renkleri bursa oynarına benzemesine rağmen uçuş özellikleri çok farklı. şekillerinden bahsetmiyorum kafası sivri, kapalı kanda zikir yok vb. kuş havada belli oluyor. benim dikkatimi çeken ve müzdarip olduğunuz atmaca konusunda bursa oynarının nasıl reaksiyon gösterdiğini bildiğim için açıklayıcı olmak adına yazdım. katılabilirsiniz katılmayabilirsiniz ama unutmayalım her siyah beyaz kuş oynar değildir bu yüzden eski oynar bakan abilerimiz kuşlarını öyle saklarlar ki bırakın uçurmayı göstermezler bile...

adslci' Alıntı:
Merhabalar,
Kuş uçurma konusunda hem fikiriz fakat bir konuda size katılmıyorum o da şudur;
Bursada bende sizin gibi oynar uçuruyorum.Sabah işe gitmeden ve işten geldikten sonra hep kuşlarımı uçururum. Gözlemlediğim şudur Oynarlarım uçarken Atmaca, Karga, saksağan veya martıyı gördüklerinde adeta deliriyorlar öyle kanat alıyorlar ki gözle dahi takip edemiyecek şekilde yani toplu uçmayı bırakın o denli deli uçuyorlar ki hatta 3 gün sonra eve gelen dahi oluyor.toplu uçmayı bırakın dahada yükselerek daha da dağılıyorlar hava kararmasıyla havada kalıyor yem olmassa (başka kümese gireceğine ihtimal bile vermiyorum) muhakkak geri geliyorlar. Yabanı hayvan yok iken yanında kuş olsun istemediğini pike yapıp dağıldıklarını görüyorum. indiler dediğim anda bir bakıyorum bulutta nokta şeklinde görünüyorlar. Kuşlarınızın renkleri bursa oynarına benzemesine rağmen uçuş özellikleri çok farklı. şekillerinden bahsetmiyorum kafası sivri, kapalı kanda zikir yok vb. kuş havada belli oluyor. benim dikkatimi çeken ve müzdarip olduğunuz atmaca konusunda bursa oynarının nasıl reaksiyon gösterdiğini bildiğim için açıklayıcı olmak adına yazdım. katılabilirsiniz katılmayabilirsiniz ama unutmayalım her siyah beyaz kuş oynar değildir bu yüzden eski oynar bakan abilerimiz kuşlarını öyle saklarlar ki bırakın uçurmayı göstermezler bile...

öncelikle yorumunuz için teşekkürler...

kuşlarımın çoğunu bursadan getiririm ama en fazla bir ay dağınık ve seri uçarlar bir ay geçtikden son toplu ve yavaş uçarlar ve o kadar uzun süre uçmaya başlarki artık havada kalırlar ve sabah gelirler (kartlar saat tanımadan gelip girerler 23:00-24:00 01:00 karanlıkta eve bulabiliyorlardı) bu tartışmayı çok yaptım bursa oynarı toplumu uçar dağınık mı uçar yok makara yapmalımıdır yok yapmamalımıdır afyonda bir abim var ismi recep elçi güvercin için türkiyede gitmediği şehir kalmamış 40 yıldır kuşculuk yapıyor 30 yıldır şehir şehir geziyor kimde de varsa en hakiki oynar bir ay sonra top gibi toplu halde uçururum diyor ve bunu bende söylüyorum.... kimde varsa benimkiler hakiki oynar diyorsa getirsin bana sonra 1 ay sonra gelip izlesin.... nasıl uçaçaklar

Not: belki afyonkarahisar'daki oynarların toplu uçmasının nedeni atmaca , doğan (bu ikiside saldırır ve kaybolur )dışında diğer Karga, saksağan veya martı'nın olmamasıdır.

bu toplu ucum işini her oynar yapmaz bursada bütün sezon ucurduğunu bildiğim ama hiç toplu uctuğunu görmediğim bir abim var ayrıca uzun da ucuyorlar bu toplu ucumu bazı oynarlar yapar bazı yerlerde toplu ucuma göre kuslar ayrılır toplu ucanlar toplu ucmayanlar diye ama bunu her oynar yapmaz derken kuslarınız kötü değiller maşallahları vavr bunları yapan oynarlar olduğunu duydum ama görmedim ......... :tamam:

uzun zaman aynı kumeslerde beslenmıs oynarlar,havada bellı bır sure toplu ucar.ama orta hava sahasını gectıkten sonra dagılmaya baslar..iniş ve kalkışları toplu yapması bursa kuslarında bence artı bır durumdur.ancak dagınık ucmak oynarın karakterıstık ozellıgıdır..olamazsa olmazıdır..kac yıl bırlıkte ucurursanız ucurun bu huyundan vazgecmez.ancak orta hava sahasına kadar toplanmaları normaldır..sınege dogru dagılmaya baslar...

Tekin arkadaşımızın söylediklerine katılıyorum bu ucus oynarların tıpık ozellıgıdır. havaya kapıldıklarında sinekte toplu uçtukları gorulmez... yanında baska kus geldıgınde urker ve yanında ucmasını ıstemez rahatsızz olur buda onu oynar yapan ozellıgıdır ...

tekinn' Alıntı:
uzun zaman aynı kumeslerde beslenmıs oynarlar,havada bellı bır sure toplu ucar.ama orta hava sahasını gectıkten sonra dagılmaya baslar..iniş ve kalkışları toplu yapması bursa kuslarında bence artı bır durumdur.ancak dagınık ucmak oynarın karakterıstık ozellıgıdır..olamazsa olmazıdır..kac yıl bırlıkte ucurursanız ucurun bu huyundan vazgecmez.ancak orta hava sahasına kadar toplanmaları normaldır..sınege dogru dagılmaya baslar...

selamlar biz oynarları 3-5-7'li gruplar halinde uçurmuyoruz 20-25-30 lu gruplar halinde ve aralarında trakya yerlisi katarak bazı arkadaşlar bango bazı arkadaşlar saya ile beraber uçuruyor ben ise en az bir çift çakal ve bir cift mülakatla bulunduruyorum...

not : bulut yüksekliğine çıktıklarında nasıl uçtuklarını takip edemiyorum belli bir yükseklikten sonra gözden kayboluyorlar belli bir saatten sonra teker teker iniyorlar inerlerken seri ve sert kanat alıyorlar....

saygılar..

03deniz' Alıntı:
Miharbiden' Alıntı:
Selam

Evet afyonlular için oynarda olmazsa olmaz özellik yılbaşlık Bende inegöle bir kaç kez gelidim 6-7 tane yaşmaklı mülakat getirdim. Yukarıda bahsettiğim gibi kuşlarımız toplu uçması için çok büyük emek harcıyoruz (inegölde tak tak afyonda takırdak denilen mardin kuşlarıyla toplu uçmasını sağlıyoruz )nedeni ise şahin-atmaca-doğan(doğan genellikle affetmiyor) saldırısında toplu uçtuklarıda yırtıcıyı daha erken farkedip aynı anda kanatlarını kısarak yere kadar inmeleri (benim izlenimim doğan kuşlar topluda uçsa yere kadar kovalıyor geneliklede yakalıyor) işte bu yüzden toplu uçmaları bizim için eksi değilde artı bir notdur Saygılar.. ilk baharda tekrar bursaya insallah gelecez ozaman görüşmek dileği ile (birde inegöl güvercin pazarı bitmiş pilavcı bitirmiş)

Not: Afyonkarahisarda Tarım ve ziraat müdürlüğü her sene Atmaca salımı yapıyor

(Birde Trakya yerlisi cinsi güvercinleri ise yırtıcılar leblebi gibi yakalıyor..)

Selamlar,

öncelikle şunu belirteyim,
Trakya yerlisi her hangi bir yırtıcı saldırısından kolaylıkla sıyrılabilen ırklar arasında yer alır.Trakya yerlisi besleyenler bilir (gerçek yerli besleyenler tabiki) !

Çok çeşitli oynar kalıpları ve bursa kuşu anlayışı vardır bu oynar çeşitliliğinde de bursa merkezin oynarlarına YIRTICILAR arkadan kovaladığında yetişemez sadece gerçek oynarların hızlı uçarken ani manevra kabiliyeti vardır sağ sola ani dönebilir bu kaçış hızla birleşince atmaca arkadan geldiğinde yakalayamaz ancak yukarıdan saldırı yaparsa KAÇIŞ İMKANSIZDIR 400km hıza kadar çıkabilen yırtıcıların dalış hızından kaçış yoktur (her ırk için) yırtıcı acemi olmadığı takdirde kaçış imkansızdır.Hedefe kilitlendiğinde atmaca kuşu DALARAK alır(sadece arkadan paralel kovalarsa yani kanat atarak kovalarsa yakalayamaz (oynar ırkını).Oynar havada paniklediğinde hızını bir kat daha arttırır.(ani hızlanabilme yeteneği vardır)kökten kırparak aniden hızlanır(her oynar bu kanat hareketini yapmaz)bir kelebeğin uçuşunu düşünün kaant KIRPMAsına örnek olarak!bunu hızlandırdığında.Nosss yemiş gibi hızlanır:)

Toplu uçan oynarlar istenen uçum şeklini yansıtamadıkları gibi istenen hızdada uçmazlar uçsalar zaten bir araya gelemezler toplanamazlar :evet: Gerçek orjinal oynar kuşunu hangi ırkla uçurursanız uçurun hızlı uçmasından ve agresif olmasından dolayı TOPLU UÇMAZ bölgesinde çapraz geniş açıda gezer,bağımsızdır aynı hava rotasında dönüp dolaşmaz bu yüzdende atmacanın takbinede zor girer(buda yakalanmayı önler) EZBERE dolap beygiri gibi olduğu yerde FİLO UÇMAZ.

TRAKYA YERLİSİNİDE ARKADAN KOVALADIĞINDA GENELDE ALAMAZ! Has Yerli var ,kırık çıkık yerli denenler var!

OYNARCIK var ,OYNAR VAR var ,bursa var,bursacık var,bursa var bursa roller var.........Çeşit bol..........!

KISACA:Oynar kuşunu tanıyabilenlerin sayısı tanıyamayanlara göre oldukça azdır,hemde bayaaa AZZZ..Belkide bende tanımıyorum kimbilir.......

Keyifli günler dilerim.

H.Hüseyin Aydoğmuş' Alıntı:
OYNARCIK var ,OYNAR VAR var ,bursa var,bursacık var,bursa var bursa roller var.........Çeşit bol..........!

KISACA:Oynar kuşunu tanıyabilenlerin sayısı tanıyamayanlara göre oldukça azdır,hemde bayaaa AZZZ..Belkide bende tanımıyorum kimbilir.......

Keyifli günler dilerim.

Selamlar Hüseyin bey siz kaç yıldır oynar(orjinal bursa oynarı yılanbaş olmayan hakiki) besliyorsunuz ve uçuruyorsunuz... Merakım için kusura bakma merak işte !

saygılar....

BİRDE BİZ AFYONLULAR 30 YILDIR YANLIŞIN PEŞİNDEYMİŞİZ.....(BURSALILAR 30 YILDIR OYNAR DİYE YILANBAŞ OYNARCIKLARI BİZE SALLAMIŞLAR)

Uludağ Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Zootekni-Genetik Anabilim Dalı bölümü bahsedilen oynar ile ilgili yaptığı çalışma ektedir. farklı kayıt ederek sıkıstırılmıs dosyayı acarsanız ilgili bilgiye ulaşabilirsiniz. İlmi bir çalışmadır kulaktan dolma fikirler olmyıp araştırma karsılaştırma ve bu işin ilmini almış kişilerin yazısıdır.faydalı olur umarım

Ekli dosyalar

03deniz' Alıntı:

Keyifli günler dilerim.

Selamlar Hüseyin bey siz kaç yıldır oynar(orjinal bursa oynarı yılanbaş olmayan hakiki) besliyorsunuz ve uçuruyorsunuz... Merakım için kusura bakma merak işte !

saygılar....

Selamlar,

Son 4 yıldır bursa merkezin standartlarında olanları beslemeye gayret gösteriyorum.4 yıldırda uçuruyorum.Depşkşk yapılarda ve çeşitliklikte olanları 25 yıl uçurdum ve son 4 yıldır oynar beslediğimi anlayabildim.Bu benim açımdan bir bakış açısıdır ve bu demek değildirki başkaları yanlış kuşlar bakıyor.Bizler kendimize göre olan doğruları paylaşıyoruz
herkesin doğrusunu saygı,sevgi çerçevesinde ele alabilirsek ancak TEK DOĞRUDA kuşlar besleyebiliriz yinede herkes istediği bursa kuşuna bakmakta hür ancak mutlaka kendisine sorması lazım ACABA BEN OYNAR MI BESLİYORUM diye ?
Evet diyebiliyorsanız bu sizin evetinizdir hoş görmek şart.

03deniz' Alıntı:
(orjinal bursa oynarı yılanbaş olmayan hakiki)

Burda ne demek istediğinizi anlayamadım biraz açarmısınız:?

03deniz' Alıntı:
BİRDE BİZ AFYONLULAR 30 YILDIR YANLIŞIN PEŞİNDEYMİŞİZ.....(BURSALILAR 30 YILDIR OYNAR DİYE YILANBAŞ OYNARCIKLARI BİZE SALLAMIŞLAR)

Belkide :) Bazen bir şeyleri arıtmak korumak ve geliştirmek için bir çok zarar verici, bozucu etkenleri DEF, EDERLER.Temel parçaların kırıntıları MERKEZDEN uzaklaştıkça yanlış gelişme,parçalanma bozulma sonucunda zıtlıklar doğar.

Bizde bu zıtlıkları BELKİDE bu gün tartışıyoruz :hmm:

Selamlar,

Son 4 yıldır bursa merkezin standartlarında olanları beslemeye gayret gösteriyorum.4 yıldırda uçuruyorum.Depşkşk yapılarda ve çeşitliklikte olanları 25 yıl uçurdum ve son 4 yıldır oynar beslediğimi anlayabildim.Bu benim açımdan bir bakış açısıdır ve bu demek değildirki başkaları yanlış kuşlar bakıyor.Bizler kendimize göre olan doğruları paylaşıyoruz
herkesin doğrusunu saygı,sevgi çerçevesinde ele alabilirsek ancak TEK DOĞRUDA kuşlar besleyebiliriz yinede herkes istediği bursa kuşuna bakmakta hür ancak mutlaka kendisine sorması lazım diye ?
Evet diyebiliyorsanız bu sizin evetinizdir hoş görmek şart.

03deniz' Alıntı:

Burda ne demek istediğinizi anlayamadım biraz açarmısınız:?

Selamlar bursa oynarında da sizin dediğiniz gibi TEK DOĞRU diye bir birleşmenin olacağını sanmıyorum benim cevremde bursa oynarına senelerini vermiş insanlar var iki hafdada bir bursaya giderler onların anlattıklarını duyduktan sonra ve sitedeki iletileri okudukdan sonra ben buna karar verdim ne kadar saygı ne kadar sevgi olursa olsun bunun olmasına izin vermezler yaşımız genç ölmez sağ olursak daha nelerini görecez cünkü ben on yılda oynar kuşunun nekadar değiştiğine sahit oldum kuşlarla beraber insanlarda değişiyor 10 yıl önce söyledikleri savunduklarının tam zıttı seyleri söylüyorlar ve savunuyorlar..... dedim yaa yaşımız genç daha ne kadar değişe bilecek oynar kuşu aslında bunlar yazılarak anlatılacak şeyler değil gelin afyona misafirimiz olun sizi bir kaç hakiki oynarcıyla tanıştırayım birde burdakilerin ağzından dinleyin oynar kuşunu ve yaşanmış hikayeleri ben gittim bursaya sağolsun recep abi bir çok kişi ile tanıştırdı bursada onların ağzından çok sey dinledim.... neyse bu konu uzar gider

ACABA BEN OYNAR MI BESLİYORUM diye sordum ve ben çok kaliteli oynar beslemişim....(performans meraklısı olduğum için değerlerinini bilemedim o yüzdendir ki herkez inandığı kuşa sahip çıksın ve başkalarının kuşunu kötülemesin insanların en çok sevdiği sey kulp takmak neyse)

03deniz' Alıntı:

yılanbaş oynarların hakiki oynar olmadığını iddaa eden arkadaşlar var bolca o yüzden böyle yazdım...tabiki tam tersi olduğunu idaaa edenlerde var bursanın bir ilçesi ile diyeri tutmuyor zıtlıklardan bahsetmişsinizde örnek vereyim dedim...

saygılar

Belkide :) Bazen bir şeyleri arıtmak korumak ve geliştirmek için bir çok zarar verici, bozucu etkenleri DEF, EDERLER.Temel parçaların kırıntıları MERKEZDEN uzaklaştıkça yanlış gelişme,parçalanma bozulma sonucunda zıtlıklar doğar.

Yada bişeylere tamah edip asıllarından vazgeçmişlerdir.Sonrada elde bişey kalmayınca kendileri ile zıtlaşmışlardır... (:

03deniz' Alıntı:

Yada bişeylere tamah edip asıllarından vazgeçmişlerdir.Sonrada elde bişey kalmayınca kendileri ile zıtlaşmışlardır... (:

Ayırt edilmesi gerekli pek çok ince detay var,

1-Bursa neden bir şeylere tamah etsin?

2-Gerçek oynarları bozdu merkezden çıkardıda sonra tekrar bulamadı mı?Bursada orjin oynar bittide sağ sola verdide sonradan bir şeylere mi tamah etti.?

3-Oynardan istenen özellikler vardır,uçum şekli,ahlakı ,fiziki kriterleri elimizdekilere baktığımızda bu özellikleri görebiliyormuyuz?Görebiliyormusunuz?Görmediğimiz takdirde hala elimizdekine OYNAR MI DİYORUZ?Takdir edersiniz ki bu özellikleri Bursa dışında başka bir il belirleyemez.Ve belirlenmiş bursanın eski kuşları ile ispatlanmış eski yetiştiricilere sorularak tezler elde edilmiş ve HALEN geçmişten bu günümüze var olan temel oynar fiziği bellidir.Bunun dışına herhalde bursa çıkmadı öyle değil mi?

4-Bildiğim kadarı ile 1960 yılların sonunda bir takım maddi imkanlarla bursa merkezin DİREK kuşları büyük salmalarda çok sayıda toplanıp içlerine BEYAZ POSTA sokulduğuna dair tanıklar bu dönemi canlı olarak yaşamış görmüş insanlar var(muahabere kırığı olarak adlandırılan kuşlar).Acaba hiç soruyormusunuz bu kuşa posta girilmeden önce ne fizikteydi diye ve oynardan istenen özellikleri kuşlarımızda göremeyince hiç mi aklımıza POSTA gelmiyor?fiziği ile filo uçuşu ile?posta gibi kanat salması ile?....vb....!Biraz gerçekçi olabilsek bunları pek çok kişinin salmalarında görebiliriz GÖRMEK İSTERSEK tabii.Durumu böyle ele aldığımızda BURSA DA Kİ ONCA KİŞİMİ YANILIYOR asılsız konuşuyor YOKSA AKSİNİ DÜŞÜNENLER Mİ?Yerel bir bölgesel ırkı kendi bölgesinin dışındakiler mi nasıl olması gerektiğine dair karar verecek?Bu doğru olur mu?Afyonda veya trakyada veya yurt dışında geçmiş tarihlerde hiç bursa kuşu olmadığını ne çabuk unutuyoruz.Bursada bu ırk ile dünyaya gözlerini açmış ve kapatmış onca yetiştirici var bundan 60 yıl ve daha öncesini anlatabilecek ve elinde oynar böyle olmalıdır diyebilecek kişiler var.Yine bursadan göç etmiş ve Trakya ya yerleşmiş İstanbula yerleşmiş bir çok oynar yetiştiricisi var bunları dinlediğimizde kapı bursa merkeze çıkıyor arkadaşlar.Başka bir yere değil.

5-Bursa kuşunun özelliklerini iyi gözlemleyip(araştırıp nasıl olmasını gerektiğini iyi kavrayıp) şuan mevcut elimizde bulundurduğumuz kuşlar ile kıyaslama yapmalıyız artı ve eksileri ile ve bu kuşu bursalılar var etmiş inşaa etmiştir buna itiraz etmek kabul etmemek olmamalıdır.Dönem dönem bursa kuşu modelleri çıkmıştır doğrudur kılıktan kılığa şekilden şekile sokulan bursa kuşları hepimiz biliyoruz ki var hangi kılıkta olursa olsun bir bakınız bakalım oynar özelliği taşıyormu özellikle HAVADA taşıyor mu?elde ve yerde bir bakınız tüğünden tırnağına kadar bakmalıyız ve doğruları bulana kadar gözlemlemeliyiz.Ve kılıktan kılığa sokulan ana temel kuşları BURSAYA GİDİN GÖRÜN bakalım nasıllarmış nasıl olmuşlar.

Herkesin doğurusu kendine pek tabiki saygım sonsuzdur. ben aksi ispatlanmadığı sürece ve mantıksal olarak BURSA MERKEZİN kabul ettiği oynar kuşunu ORJİN kabul edenlerdenim.Bunun aksi bir kanıt olmadığı da ortada ise bursa merkezde ki binlerce oynar severde aynı şeyleri üstüne basa basa söylüyorsa anlatıyorsa HERKES göz önüne koyup düşünmelidir bence.

Temel taşlar yerinden oynamaz ve oynatmak istemezler!bursa kuşu paylaşılmayan bir kuştur ve bunun neticesindede bu gün bu ızdırabı çekmektedir!Geçmişte inşa edilmiş ve bütünüyle isteneni veren kuşlar paylaşılsa idi bu gün bir çoğumuzun elinde aynı fizikte kuşlar olurdu.Bursa sadece bozuk kuşlarını paylaştığı için BİZDE BURDA BOZUK PLAK GİBİ aynı şeyleri konuşuyoruz!Bende olsun sende olmasın fikri zihniyeti ve malesef geri kafalılığı çobanlık bu kuşu bu gün halen bir standartının olması ile CEZALANDIRIYOR.

Bursa merkez kendi ırkına kendi en büyük CEZASINI kendileri KEŞMİŞTİR birde bunun üstüne bu adamlara bursa kuşunu anlatmaya KALKMAYALIM :evet: Ne yazıktır ki bu cezanın süresi daha çok sürecek gibi duruyor.

Keyifli günler.

Geri