Büyük kamışçın

Tweety

Admin
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
8,000
Tepkime puanı
1
Yaş
38
Siteyi ziyaret et
Tanımı
Türün yetişkininin sırtı çizgisiz kahverengi-siyah, göğsü sarı-kahve ve beyaz, gözpınarı siyahımsı, kaşı krem rengi ve belirgindir. Büyük ve basık kafası, iri ve uzun gagasının alt ucundaki siyah bölge belirgin özellikleridir. Dişi ve erkek birbirlerinden ayırd edilemezse de gençlerin göğüs rengi daha parlak ve zengindir. Çok değişik olan ve uzaklardan duyulabilen ötüşü de tanımında büyük kolaylık sağlar



Habitatı
Yaşama ortamı geniş ve bölünmemiş sulak alanlar,goller ve akarsuların etrafındaki yoğun sazlık ve kamışlıklardır.
Kamışlar boy atmadan önceki dönemde sulak alana en yakın ağaç tepeleri ve ağaç içlerinde avlanırlar





Yayılışı
Ülkemizde yaz göçmeni olarak bulunan bu tür Batı, Orta, Güneydoğu ve Doğu Anadolu’nun bazı bölgelerinde kuluçkaya yatar.




Beslenme
Örümcekler, çeşitli bocekler ve tırtıllar esas besin kaynaklarıdır. Sonbaharda yemişlerle de beslenirler.Yaşam alanının su kenarları ağırlıklı olmasından dolayı kurbağa yavruları,sucul böceklerle de beslenir




Biyolojisi
Mayıs ayından itibaren sazlıklarda, sık çalılıklarda veya söğüt dalları arasında yuvalanır. Yuvasını sazlardan yaptığı iskeleti yine saz yapraklarıyla döşeyerek kurar. Dişi ve erkek kuluçkaya sırayla yatarlar.




Göçü
Kışı tropikal Afrika’da geçiren Büyük kamışçın üremek için ülkemize ve çok kuzeyde olmamak şartıyla Avrupa, Asya ve Avustralya’ya kadar olan bölgelere göçer. Ağustos ve Eylül aylarında üreme bölgelerini terk ederek kışı geçirmek üzere Afrika’ya doğru yolculuğa başlarlar.




Popülasyonu
Avrupa’da üreyen nüfusun 2.9 ila 5.7 milyon birey civarında olduğu tahmin edilmektedir

Ülkemiz'de, özellikle en yüksek sayılarla Kızılırmak Deltası'nda olmak üzere 2001 sayılarıyla 100.000-300.000 çift olduğu tahmin edilmiştir.2004 sayımlarında bir düşüş gözlemlenmiştir.




Davranışları
Bazıları tek eşlidir, eşsiz ve bölgesi olmayan erkeklerin yavrulara babalık ettiği gözlemlenmiştir.
 
Geri
Üst