Çıldırmış Bu Atmacalar......

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan çakır60
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 43
  • Görüntüleme Görüntüleme 10K
MERTSOMA' Alıntı:
DÜN ŞAHİN DİŞİ TAKLACIMI VURDU YAVRULARI VAR ANI ZAMANDA ALTINDA KARABAŞ YUMURTALARI DA VAR ERKEK YUMURTALARA YATIYOR AMA BEN KARA KARA DÜŞÜNÜYORDUM NEYSE Kİ 5 SAAT SONRA KUŞ YARALI GELDİ.KANADINDA YARASI VAR ACIDIĞI BELLİ KUSUYOR ACIDAN FAKAR KIRIK YOK YARAYI PANSUMANLAYIP TERAMİSİN SÜRDÜM SABAH BAKTIM YUMURTAYA YATMIŞ ŞİMDİLİK İYİ
EĞER GELMESEYDİYAVRULARA ERKEK BAKARDI AMA YUMURTALAR HEBA OLACAK YANİ 3 CAN GİDECEKTİ.
Eğer yanlış anlaşıldıysam kusura bakmayın sonuçta bende kuşçuyum ve aynı dert bende de var. Şehir dışında oturuyorum ve inanın daha çok kuş veriyorum atmacaya. Benim karşı çıktığım olay böyle bir forumda, kanunları hiçe sayarak koruma altında ki kuşları nası öldürürüz diye tartışılması. Birde insanlar birbirine tavsiyelerde bulunuyor şöyle yapalım böyle öldürelim diye...
 
Konu doğadaki hayvanların doğal yaşam ortamları olunca, aklıma şu soru geliyor. Acaba bizler mi onların yaşam ortamına giriyoruz, yoksa onlar mı bizimkine giriyor? Zamanında bu yırtıcı kuşların doğal yaşam ortamı olan yerleri yerleşim yeri haline getiren bizler, onların çekip başka yere gitmelerini mi umuyoruz? Bu canlılar atalarının yaşadığı yerde yaşam savaşı veriyorlar. Biz gelip onların ortamını bozuyoruz. Bu kuşlar sizin bulunduğunuz mahalle ve sokağa sonradan mı geliyorlar zannediyorsunuz? Oralar zaten sizler gelmeden, oraya yerleşmeden önce nesiller boyu buralarda idiler. Bence tek çözüm onları canlı yakalayıp, doğal olarak daha rahat yaşayabilecekleri ortamlara salıvermek olacaktır. Saygılarımla.
 
tuvarek' Alıntı:
Konu doğadaki hayvanların doğal yaşam ortamları olunca, aklıma şu soru geliyor. Acaba bizler mi onların yaşam ortamına giriyoruz, yoksa onlar mı bizimkine giriyor? Zamanında bu yırtıcı kuşların doğal yaşam ortamı olan yerleri yerleşim yeri haline getiren bizler, onların çekip başka yere gitmelerini mi umuyoruz? Bu canlılar atalarının yaşadığı yerde yaşam savaşı veriyorlar. Biz gelip onların ortamını bozuyoruz. Bu kuşlar sizin bulunduğunuz mahalle ve sokağa sonradan mı geliyorlar zannediyorsunuz? Oralar zaten sizler gelmeden, oraya yerleşmeden önce nesiller boyu buralarda idiler. Bence tek çözüm onları canlı yakalayıp, doğal olarak daha rahat yaşayabilecekleri ortamlara salıvermek olacaktır. Saygılarımla.
Onları yakalyıp nereye salarsan sal yine gelir bzim kuşları yerler
çünkü bizim kuşlar çok kolay ve bol av kaynakları doğada yaşayan hayvanlar yaban hayatında olduklarında ve sayıları az olduğundan avlanmaları zor.
fakat şahirlerde yüzlerce kuş ve yakalnmaları kolay onlar için daha cazip geliyor.bir mahalleden onlarca kuş havalnıyor onlar iniyor başka mahalledekiler uçmaya başlıyor adam gidip dağda bayırda ne diye uğraşsın.
 
Hasan beyin dediği olsun şahinleri öldürmeyelim (hoş ben daha tavuk bile kesmedim) ama birde mantıklı bir çözüm bulalım elbette oda bir canlı onada saygımız var .... hoş ben şahinden çok kediye gıcığım şahine 50 kuş verdiysem kediye 1 tane kuş vermişimdir oda en güzel kuşumu şu an o kuşumu bana geri verseler arabamın anahtarını bırakırım NEYSE hep derim kediyi şöyle yapacağım böyle yapacağım .... ama nerdeeeee yavrusunu buldum sütle besleyip büyüttüm .... falan filan neyse konuya dönelim Şahinlere karşı mantıklı ne yapabiliriz tecrübeyle denenmiş veya mantıklı olan fikirlerimizi paylaşalım burada,
BUYRUN ....
 
şahinlere atmacalara karşı yapılıcak bir önlem var gibi görünüyor ama zor ve zahmetli.
ilk önce atmacaların yaşadığı bölgeyi bulup tespit etmeli. sonra o bölgede atmacaların avladıkları canlıların sayısına ve cinslerine bakmalı az sayıda var ise atmaca doğal olarak daha geniz bir alanda arama yapacaktır bu alanın genişlemesi demek şehirlere inmesi demekle aynıdır.bıldırcın yaban güvercini ... gibi böyle hayvanları doğada çoğaltır isek ( yani o bölgede avlanmalarına mani olmamız dahi yetebilir)atmacalar yuvalarının yakınlarında besin ihtiyaçlarını karşılarlar ise arama bölgelerini genişletmek zorunda yani şehirlere kadar inmelerine gerek kalmaz. biz kuş besleyenler de bir gözümüz kuşta diğer gözümüzde çevrede aceba gelen atmaca var mı diye tedirgin olarak bakmamıza gerek kalmaz.



bunu nasıl başarıcaz diyen arkadaşlara söyle kısaca bir yerde rastladığım bilgiyi paylaşayım.Osmanlı zamanında güvercin gübresi ticareti yapılırmış bu güvercin gübreleri de genelde konya kayseri gibi ovalık yerlerde peri bacalar gibi bir yer yaparak toplarlar imiş.yabanı güvercinlerin o yuvalara gelmeleri için alışsınlar yuva yapsınlar diye oralara yem atar ve kuşların ilgilerini çekmeleri için resimler yaparlarmış. ve kuşlar oralara yuva yapıp oralarda çoğalıralrmış belli sürelerdede gübreler toplanır imiş. yırtıcı hayvanlara karşıda girişlerini ona göre ayarlarlarmış.eğer orman bölge müdürlüklerine dilekçede bulunulur ise böyle bir uygulama atmacaların bölgelerine yakın bir konumlarda yapılabilinir. sonucda zahmetli ve maddi bir durum gerktirmez ufak meblalar ile hem doğal hayata katkıda bulunulur hemde atmaçaların şehirlere inilip kendini bilmezler tarafından avlanıp vurulmalarına mani olunulur.

sizce de böyle bir uygulama başarıyı getirmez mi ? kartal sahin gibi yırtıcılar içinde doğaya tavşanlar salınsa tavsanlar nede olsa ot yerler hızlı çoğalırlar. o bölgeleride avlanma yasakları ile ve bekçiler ile koruma altına alınırsa orada çok güzel bir doğal park yapılır. ve o bölgeyi haftanın bazı günleri piknip yapmak isteyenler için restore edebilinilir giriş için küçük bir mevla ücret talep edilir be gelen ücretler hayvanların yem ihtiyaçlari ve o parkın gelişimi gibi yerlerde kullanılabilinilir.
 
Evet Ekrem kardesim, yapilabilr ama ilk basta yazmis oldugun gibi zor ve zahmetli. Bu is devlete birakilirsa olmaz, fakat dernekler yapabilir. Atmacanin yogun oldugu sehirlerde dernekler kurulmali ve bu dernekler kuscular ve hayvanseverler tarafindan maddi manevi desteklenmeli. Ben Almanyada kaliyorum, Veteriner Hasan beyinde yazmis oldugu gibi Atmaca problemi burdada var, bilhassa Posta güvercini besleyen Almanlar bu Atmacadan cok sikayetci, fakat bu güne kadar bir cözüm bulunamadi veya bulunmadi. Ekrem kardes cok güzel yazmis, yirtici kuslar Almanyada sadece sonbahar ve kis aylarinda sehirlere geliyorlar, öyle ise yirtici kuslarin sehirlere gelmesinin tek sebebinin avlanmak oldugu anliyoruz. Ben kuslarimin atmacadan zarar görmesini elbetteki istemem, fakaaaat Allahin yaratiklari olan kartal, sahin ve atmaca gibi dogamizin dengesine katkida bulunan o mükemmel yirtici hayvanlarin öldürülmesine kesinlikle karsiyim arkadaslar, bu konuda haddim olmayarak hepinizi biraz düsünceye davet etmek istiyorum. Saygilar Kenan
 
kenan abi aslında zor değil. atmacadan bıkan 5 kişi bir araya gelse ve orman bölgeye gidip deseler ki '' biz güvercin severler olarak evimizde beslediğimiz güvercinleri uçururken atmacaya kaptırıyoruz.ama atmacaya da sözümüz yok aç hayvan kapacak illa ben olsam bende kaparım ama bundan artık canımız yanar oldu'' deyip söze böyle bir proje yapmak istediklerini beyan ederek devam etseler inanıyorum ki orman bölge müdürlüğü bunun için yardımcı olacaktır. hatta maddi yardım konusunu da o 5 arkadaş kendi çeplerinden 20 şer tl cıkarsalar. bu projeye güzel bir temel atılır.toplanan 100 tl ile 4-5 paket cimento alsalar 6 tl den 30 tl eder geri kalan 70 tl ile de duvarları için taş kullansalar ucuzluk için 30 tl de oraya gitse yada bir yerden toplasalar. oraya arada girip içerideki ölü güvercin yavrularını yada temizliklerini yapmak için bir kapı koymak için harcasalar 100 tl nin hepsi 1 güvercin gümesi gibi bir yer yapılabilinilir.
sonra bu güvercin gümesi dediğimiz yerin duvarları kaygan olmalı bunun içinde bir madden kullanmalı yada orta kısmında bir tel çekilerek küçük yırtıcı ve kemirgenlerin girişine mani olunmalı. en üst kısımlarda da 6-7 tane güvercinlerin girebilmeleri için delikler üst kısmında da ufak delikler yada camlı bir yer içeri güneş girmesi için.

sonrada içerisini doldurmak için 4-5 tane cami yozu gibi güvercin alıştırmalı yada oraya salmalı. oranın yakınlarına yem atmalı oraya alışmaları için yaban güvercinleri guktiler ve onun gibi ufak hayvanlar orayı benimserler bir yerden sonra sonrada kendi hallerine bırakırsanız çoğalabilirler diye düşünüyorum.


ha demeyin kimse niye böyle bir şey için uğraşsın diye. uğraşmak isteyen çok olabilir bunun nedeni de yarışlara hazırlanan baya kuşçu var bunlar rahat kuş uçurabilmek için her ay 10-20 hatta 30 tl bile verebilirler. zaten atmacaların kaptıkları kuşların değerleri en az 10 tl den başlıyor hele birde oyunlu mardinler varsa işin içinde en ucuzu 100 tl den başlıyor sen bir ayda 3-4 tane oyunlu mardinini kaptırırsan bu sana ayda 300-400 tl zarara mal olur. bunu düşündüğümüz zaman herkez ayda 10 tl gibi bir mevla parayı kendi rahat kuş uçurabilmesi için çok görmez. hatta bu anlattığım proje % 60 ve üzeri gercekleşip rahata kavuştursa bizleri bile buna her kez evet der ve katılım gösterir.

size şimdi sormak isterim böyle bir şey olsa ve atmacaların gelişinde en az % 50 azalma olsa böyle bir işe girişirmisiniz?
 
thundereblue' Alıntı:
Kimse yanaşmaz buna nerde


birde bunu ankara'da oyun kuşu besliyenlere soralım. yarışmalara hazırlananlara soralım.bakalım cvp lar nasıl olucak? bursa da fazla atmaca yok. ama benim oturduğum alanın 3 tarafı ormanlık ve dağlık alan.ve böyle bir yerde oturmama ragmen atmacaya 1 tane kuş verdim. o kuşda kelebek cinsiydi sarak olmuştu kuyruklarını yoldum havada yavaş ucuyoduu kuyruk olmayınca dümende yapamıyor atmaca geldi aldı ve gitti. ama kelebek leri indirme imkanı var ama oyunlu mardinleri nasıl indirmeyi planlıyonuz ? yada kuş tam fişeklerken nasıl kaçmasını beklıyonuz ?
 
Aslında konuya bakınca ve ilk yazılardan atmaca nasıl yakalanır misinaylamı ölürmü ölmezmi diye okuyunca önce bende Veteriner arkadaş gibi olaya dahil olacaktım ama güvercinsever arkadaşların atmacanın da doğanın bir parçası olduğunu kabul etmelerine çok sevindim yok etmek sorunu çözmez.Ben SİVEREK mezrasında bir öğretmenim etraf yırtıcı dolu ancak arazi geniş olduğundan ve besin zinciri bol olduğundan ne kartal ne şahin güvercinimi almadı, sadece bir kere sinektei dolapçılarıma yukardan daldı ama ilk hamleden sonra çekti gitti uğraşmak bile istemedi. yol kenarlarında taşlar üzerinde şahin atmaca çok görüyorum, karınblarını yılan yada fare yda serçe gibi daha bol ve kolay avlar varken inanın sizin en yavaş uçan kuşunuza da gelmiyorlar.


şehirlerde de arkadaşın dediği gibi belli yerlere kümbetler konulsa aynı mahallede oturan üç beş arkadaşın yada on 15 güvercinseverin beğenmediği yada sakat yaralı iyileşemez durumdaki kuşları da alıştırılıp doğada en güçlü ırkların hayatta kalması na yardımcı oluruz. Öldürelim demeden çözüm bulunabilirse emin olun çok çok daha sağıklı bir iş başarmış oluruz.
 
delicem46 yazdı:
kendime uzaktan kumandalı oyuncak uçaklardan alıcam ucuna da tarmalı takıp yukarda atmacaları tarıcam :D
bu yoruma koptup ama süper fikir vallaha benim uçurduğum tere fazla geliyo atmaca filan ama bende ne olur ne olmaz diye havalı tüfekle bekliyom :D:D:D:D
 
Arkadaşlar Bende Güvercin Besliorum Babamla Ama Bi Ara Atmacada Besledim Gerçek Çok Yırtıcı Bi Hayvan. Bi Ara İstanbulda Arsadan Geçerken Susadım Su İçiyodum Birden Fare Çıktı Bende Öle Gökyüzüne Baktım Bulutların Arsından Çıktı Gözümün Önünde Fareyi Götürdü. Ben Hünkari Yetiştiriyorum Ama Bango Ve Taklacıda 3 4 Tane Var Tabiki Tam 20 Tane Hünkarimi 2 Haftada Götürdü Şimdi Takım Alcam 2 Tane Onlardan Yumurta Alcam Bide Biz Çatıda Besliyoruz Ama Yüksek Bina Ondan En Korkulu Rüyamız Artık Çatıya Uzun Çıtayla Çıkıyoruz. Geçen Gözümün Önünde Sökük Arapla Yavru Miskiyi Götürdü Babam Vurdu Tüfekle 1 Tanesini Polis Dadandı Ondan Tedbir Almak Şart...
 
aaa
 
üzgünüm:(:(:(:(:(:(....

arkadaşlar birkaç gün önce 2 kürenk çakır güvercinim çalındı tanesi 130 liraydı para dert degil ama bana çok alışmışlardı yanarım ona çalan o pezevenk orusbuçocugunu yakalarsam onun ellerini kıracagım :hungur: :hungur: :hungur: :hungur: :hungur: :hungur: :hungur: :hungur: :hungur: :hungur:
 
Geri
Üst