ÇİRKİN KUŞLAR GÜZEL KUŞLARA GÖRE DAHA FAZLA PERFORMANS SERGİLERLER Mİ?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Anonymous
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 62
  • Görüntüleme Görüntüleme 14K
A

Anonymous

Misafir
Yakaşık 20 yıllık kuşçuluk hayatımda gözlemlediğim öenemli bir konu olan bu konuyu sizlerinde fikirlerini almak için açmış bulunuyorum.
Evet değerli dostlar ırk farketmez bir çok ırk besleyip yetiştirmiş bir besleyiciyim en iyi performans sergileyenler göze hep kötü gelenler oluyor genelleme yapmak belki yanlış olacak ama %80 oranında bir tahmin belirtebilirim evet arkadaşlar çirkin kuşlar yani göze hitab etmeyen kuşlar göze hitab edenlere göre dada iyi performans sergilemektedirler konu hakkında neler belirtmek istersiniz?

Bu genel bir gözlemimdir ve net bir şekilde güzel kuş uçmaz diye bir şey söz konusu değildir!Bunu dikkate alarak fikir beyanında bulunmamız paylaşım açısından faydalı olacaktır.

Değerli düşünceleriniz için şimdiden teşekkürederim.

ÇİRKİN KUŞLAR GÜZEL KUŞLARA GÖRE DAHA FAZLA PERFORMANS SERGİLEMEKTEDİRLER.sizcede böylemidir?

Re: ÇİRKİN KUŞLAR GÜZEL KUŞLARA GÖRE DAHA FAZLA UÇMAKTADIRLAR.

benim düşüncem güzel kuşların yani pahalı,kıymetli az bulunan kuşların kaybetmemek için yada daha çok üretmek için olsun kuşlar tel kafeslerde bakıldığından soyu bozuluyor yani yavrusuna geçecek kanı uçkunluk özelliğini kaybediyor. ama önemsiz pek değerli olmayanlar uçurulduğundan da yavrularıda uçkunlaşıyor bana göre bu durumun açıklaması bu

Re: ÇİRKİN KUŞLAR GÜZEL KUŞLARA GÖRE DAHA FAZLA PERFORMANS SERGİLERLER.

Ewt huseyin ,
Muhtesem tam jeneriklik bir konu,
Simdilerde insanlarda bir kostum hastaligi var acaba ondan olabilrmi kuslarin kostumlerine onem verilip iyi performas sergilememelerine baglanabilrmi bilmiyorum,
Abi sebablar cok guzel kus ama ben bunlari sinekte kaybolmus sekilde gormek istiyorum Hani su 1000 ytl'ye satiliyor :) merak ediyorum Dusunmesi bile guzel sinekte ucusan cil cil 100 lukler..
Yada hunkariler o gosterisli affiniza siginarak soyluyorum KIZ gibi kuslar varya hadi 3-4 saat ucsunlar bizde gorelim bakalim havadada yerdeki kadar guzellermi, yanlarinada hani su bangodan gelme onla bunla kirilmis kucuk gagali yoz kuslari atalim kapissinlar biri eder 300 YTL biri eder 3 ytl kim kimi yerse :)
Ama ben surdan yola cikicam yine affiniza siginarak,
Guzel kizlar az gezer cunku goruculeri coktur cok peslerine takilan olur, naza cekerler kendilerini kirarlar bacaklarini otururlar ewlerinde, guzel olmayan ( Her bayan guzeldir yanlis anlasilmasin :buyrun: ) kizlar hep gezerler birileri peslerine dussun die saatlerce gezerler ikiside ayni memleketten ikiside ayni mahalleden ikisininde soyu ayni ama GÜZEL az gezer endamı vardır ÇİRKİN çok gezer neşesi vardır...

Biraz temaşalı biraz hoşgörünüze siginarak bir yorum yaptim, Sürçü lisan ettiysek affola. :utangac:

slm arkadaslar
isin sirri zaten burda ben her zaman soylerim hem kostum hem oyun
her kisiye nasip olmaz muyum olan guzeli bulmak buda cok zor uzun bir surec ister
ne cins kus olursa olsun guzelini oynatmak sanattir
SAYGILAR
SEVGILER

İçi seni yakar dışı beni desek katılıyorum bu konu başlığını yazana

dushekimi' Alıntı:
benim düşüncem güzel kuşların yani pahalı,kıymetli az bulunan kuşların kaybetmemek için yada daha çok üretmek için olsun kuşlar tel kafeslerde bakıldığından soyu bozuluyor yani yavrusuna geçecek kanı uçkunluk özelliğini kaybediyor. ama önemsiz pek değerli olmayanlar uçurulduğundan da yavrularıda uçkunlaşıyor bana göre bu durumun açıklaması bu

MEhmet bey merhabalar,

Uçum özelliği sizin değişinizle uçurulamayan kuşların yavrularınada mı geçiyor?çirkinler uçurulduğunda yavrularıda mı uçucu oluyor kısacası kuşun performansına uçurulmamak kalıtsal olarak mı zarar veriyor?Biraz daha fikrinizi açarmısınız teşekkürederim.

kazimcankurt' Alıntı:
İçi seni yakar dışı beni desek katılıyorum bu konu başlığını yazana

Merhaba Kazım bey öncelikle kesin olarak tanımını koyamadığım bir olası düşünceden oluşturduğum sadece varsayım niteliğinde bir konu bunu bilmenizi isterim.

Konunun özünde yatan kuşu güzelleştirmek için performansını göz önünde bulundurmamak ve sadece güzelliğe yönelmek yatıyor peki çok güzel olanlar niye uçmuyor konu aslında bu ilginç ve enterasan denemez belki ama tuaf hep birlikte çözmeye çalışalım katılım sağlayan herkese teşekkürler.

ruzgar' Alıntı:
slm arkadaslar
isin sirri zaten burda ben her zaman soylerim hem kostum hem oyun
her kisiye nasip olmaz muyum olan guzeli bulmak buda cok zor uzun bir surec ister
ne cins kus olursa olsun guzelini oynatmak sanattir
SAYGILAR
SEVGILER

Merhabalar Rüzgar bey,

Sizin düşünceniz göre konuya farklı bir şekil verelim,

1-güzel kuşlar performans kuşları değilmidir
2-kuş ya oyun yapar yada kostüm için güzeldir gerisi vasattır

sonuç:ikisini bir arada yapmak zaman ister çok doğru bir tanımlama buna istinaden peki güzel kuşa''çirkin bir kuş sokarak mı oyun yakalanır:)''işin sırlarından bir taneside bu bana göre güzellerin oynamadığını''uçmadığını'' sadece kostümü için üretildiğini varsayalım:)bu tür kuşlara çirkin kuş mu sokalım.

redhotchilipeppers' Alıntı:
dushekimi' Alıntı:

MEhmet bey merhabalar,

Uçum özelliği sizin değişinizle uçurulamayan kuşların yavrularınada mı geçiyor?çirkinler uçurulduğunda yavrularıda mı uçucu oluyor kısacası kuşun performansına uçurulmamak kalıtsal olarak mı zarar veriyor?Biraz daha fikrinizi açarmısınız teşekkürederim.

kesinlikle öyle, bunu tecrübelerime dayanarak söylüyorum, elimde çok güzel mavi başlar vardı sağlam,ismiyle ün yapmış abimden almıştım kuşlara herkez muayer der kimseye yakalanmaz diye, ama ben uçurmadım yatırdım, bir ik çift yavru derken dördüncü yavrularını eş tutunca uçurmaya başladım, şaşırdım başta gitmediler daha sonra parıltıya attılar kendileribunlar saya ırkı, kolay kolay yakalanmaması gerekir, bunları sizde tecrübe edebilirsiniz, mutlaka vardır elinizde damızlık tuttuğunuz kuşlar uçurun yavrularını bakalım neler olacak? kimse sarı kafa miskilerini uçurur mu, hayııır... bi uçursunlar , bırakın yavrularını uçursunlar,şampiyon postalara nasıl millet bir çuval para yatırıyor bunu yavrusuna karakteristik özelliğini aktaramayacağını bilseler alırlarmı ustalar,kesinlikle buda öyle bi durum, tabi bu benim nacizane tecrübem , düşüncem , aynı fikirde olmayanlarda olur
artık kümesimde uçmayan kuş sokmuyorum damızlıklar dahi hepsi uçuyor, kaldırdımmı sazı hepsi uçuyor,başka türklü kuşun gelişimi yani performans ırıkından bahsediyorum , bozuluyor.

dushekimi' Alıntı:
dushekimi' Alıntı:

MEhmet bey merhabalar,

kesinlikle öyle, bunu tecrübelerime dayanarak söylüyorum, elimde çok güzel mavi başlar vardı sağlam,ismiyle ün yapmış abimden almıştım kuşlara herkez muayer der kimseye yakalanmaz diye, ama ben uçurmadım yatırdım, bir ik çift yavru derken dördüncü yavrularını eş tutunca uçurmaya başladım, şaşırdım başta gitmediler daha sonra parıltıya attılar kendileribunlar saya ırkı, kolay kolay yakalanmaması gerekir, bunları sizde tecrübe edebilirsiniz, mutlaka vardır elinizde damızlık tuttuğunuz kuşlar uçurun yavrularını bakalım neler olacak? kimse sarı kafa miskilerini uçurur mu, hayııır... bi uçursunlar , bırakın yavrularını uçursunlar,şampiyon postalara nasıl millet bir çuval para yatırıyor bunu yavrusuna karakteristik özelliğini aktaramayacağını bilseler alırlarmı ustalar,kesinlikle buda öyle bi durum, tabi bu benim nacizane tecrübem , düşüncem , aynı fikirde olmayanlarda olur
artık kümesimde uçmayan kuş sokmuyorum damızlıklar dahi hepsi uçuyor, kaldırdımmı sazı hepsi uçuyor,başka türklü kuşun gelişimi yani performans ırıkından bahsediyorum , bozuluyor.

ÇOk güzel fikirleriniz için teşekkürederim size şöyle bir örnek vereyim hiç uçurmadığım dışarsını dahi hiç görmemiş 3 takım kuşum var bunların yavrularını uçuruyorum ve gayet memlunum bunu nasıl yorumlarsınız?kalıtsal bir değişikik uçmamazlık neden yok?

elbetteki uçmamazlık gibi bir özelliği olmaz ama diğer kuşlarınla kıyasla istersen, yada uzaklardan gelebilecek olan kuşlarınla sal, bi örnek daha vereyim, beyaz postalar üretildi kökeni almanyadan geldiğini biliyorum, şimdi beyaz posta ile mavi postaları kıyaslayabilirmisin, beyaz postalar üretim için tel kafeslere atıldı, bir sürü beyaz posta oldu ama bizim burda 45 km uzaktan salınıyor ve kuş gelmiyor, ki postalar 100 lerce km yol yapabilen bir güvercin,
dediğin olabilir hiç uçurmadığın kuşun yavrusunu uçuruyor ve memnun olabilirsin, ama sürekli uçurduğun kuşun yavrularıyla kıyasladığında bana göre farkı görürsün, yine diyorum bu benim düşüncem,belki yanlışta olabilirim burda fikirlerimizi paylaştıkça doğrulara ulaşabiliriz,
kalın sağlıcakla

dushekimi' Alıntı:
elbetteki uçmamazlık gibi bir özelliği olmaz ama diğer kuşlarınla kıyasla istersen, yada uzaklardan gelebilecek olan kuşlarınla sal, bi örnek daha vereyim, beyaz postalar üretildi kökeni almanyadan geldiğini biliyorum, şimdi beyaz posta ile mavi postaları kıyaslayabilirmisin, beyaz postalar üretim için tel kafeslere atıldı, bir sürü beyaz posta oldu ama bizim burda 45 km uzaktan salınıyor ve kuş gelmiyor, ki postalar 100 lerce km yol yapabilen bir güvercin,
dediğin olabilir hiç uçurmadığın kuşun yavrusunu uçuruyor ve memnun olabilirsin, ama sürekli uçurduğun kuşun yavrularıyla kıyasladığında bana göre farkı görürsün, yine diyorum bu benim düşüncem,belki yanlışta olabilirim burda fikirlerimizi paylaştıkça doğrulara ulaşabiliriz,
kalın sağlıcakla

Bu son düşüncenizden şunu çıkartıyorum beyaz posta örneğini vermişsiniz mavi psotanın daha iyi bir kuş olduğundan bahsetmişsiniz beyaz posta yokmuydu sonradan mı üretildi?Durum böyleyse kuşlara yeni farklı bir ırk girdisi söz konusuysa evinin üstünde bile uçması ve evini bulmasına şükretmek lazım bırakın 45-50 km demek ki kuşlara farkılı renkler için değişik girdiler yapılıyor uçmamasının veya atıldığında gelmemesinin sebebi kostüm için kuşlara yeni ırklarla müdahalede bulunulması!!!bu doğrumu bilmiyorum ve bunu ortaya çıkartmaya çalışıyorum zaten bu başlıkta:)

Sizin bir diğer bahsetmek istediğiniz şey şu kuş uzun süre kapalı beslenirse uçum özelliği gider azalır veya eski haline gelmesi veya performans segilemesi zorlaşır hatta hiç uçmaz demek istiyorsunuz sanırım performansı iyi olan bir kanlı kuşun yavrusunda da kalıtsal bir uçum bozukluğu olacağını düşünmüyorum açıkçası fkat sizin de bahsettiğiniz gibi kuşa değşşik bir renk vermek için kuşun soyuna girilen başka bir ırk''renk fizik vb gibi''özellikler kazandırmak için kan girdisinde bulundurlan kuşlar aynı sizin beyaz posta özelliğinde ki kuşlar gibi olabilir!ama kuş tek bir kana sahipse ve tek kanlı kuşlarla ''kırık olmayanlarla ''üretiliyorsa kapalıda beslenilse yavruları uçar performans sergiler sizin bahsetmek istediğiniz şey sanırım şu:KUşları kırıyorlar mı demek istiyorsunuz yoksa ben mi böyle anlıyorum ne dersiniz?

Irkların güzelliklerini renklerini fizklerini güzelleştirmek için yeni ırklar mı giriyorlar bu yüzden mi güzel kuşlar uçmuyor performans sergilemiyor?!?!?! :buyrun:

Arkadaşlar kuşun uçurulup uçurulmamasıyla, daha sonraki nesile aktaracağı genetik yapı arasında bir bağ yoktur. Ancak başlığa katılıyorum çünkü doğrudur. Bunu bir örnekle anlatacak olursak taklacı güvercinler orijinleri olan mavi kaya güvercinlerine daha yakın bir görüntüdedirler. Ancak form güvercinleri göze daha güzel görünen renk ve özelliklere sahiptirler. Zaman içerisinde takla güvercinler de güzel görünsünler diye form güvercinleriyle kırılmışlardır. Böylelikle ortaya güzel görünen fakat performans yönünden zayıf kuşlar çıkmıştır.

Hocam saygılar, diyelim benim dediklerimin olacak şeydeğil , peki size şunu sorayım, konuyu açan arkadaşında merak ettiği şey şu sanırım
çirkin dediğimiz kostüm bakımından ele alalım diğer güzel,kıymetli kuşlara göre daha güzel performans ve uçuculuk sergiler, bu konuda hemfikirmiyiz,
peki böyle bir durum anormal değilmi,bunun bir sebebi olmalı, niye bu fark gözle görünür bir biçimde,
şöyle bir örnekleme yapayım, elimde havaatarıma koyduğum sarı akbaşın ana babası ve geriye doğru tüm soyu tel kafesteydi kesinlikle uçmamışlardır. bunları cikcik yavru iken aldım, görseniz uçarken diğerkelebeklerden nasıl farklı,bırakın dönmeyi kanat alma dahi yok kuşlarda, sizce bunun sebebi ne olur.
bana göre kuşun karakteristik özellliği ana babanın o an sergilediği performans ve özelliklerden etkilenmekte ve nesillerinede geçmekte,,, kırma kuşlar zaten konumuz değil onlar gözle görünür bir farkları var zaten, mesela dönekle kelebeği vuruyorlar buralarda sebebi ise akıllı dönek elde etmek ve çok uçucu olması (ne kadar saçma)...

Irkların güzelliklerini renklerini fizklerini güzelleştirmek için yeni ırklar mı giriyorlar bu yüzden mi güzel kuşlar uçmuyor performans sergilemiyor?!?!?! :buyrun:
bence dogru mantiken yani cùnkù kostùmù olmayan kusla kimse ugrasmaz kendi haline birakir kusu kostùmlù kuslarla ugrasirlar ortaya daha gùzel birsey cikarmak icin ama arada damari kaynari gider tabiki kusu ucurup ucurmamakla gelicek nesiline genetik bir sey olmaz yani bag yoktur hocama bu konuda katiliyorum yatak kalan kusun yavrusuda dogustan yatak olmaz tabii saygilar

bunun sebebi iyi olan kuşların yani yakışıklı, kostüm olarak çok güzel kuşların bir de pahalı olması ve bu nedenlerden dolayı kaybolur kaçar gider düşüncesi ile uçurulmamasıdır

Performans ırklarını incelediğimizde şunu göreceğiz!

1-Elde çok güzel masada çok güzel kuş performans sergilemiyor!!!''genel bir tanım değildir''%70 gibi bir durum var!
2-Kesinlikle damızlık bir performans kuşu uçurulmuyosa yavruları bundan hiç bir şekilde etkilenmez''performans sergilemesi açısından asla diyebilirim''kan değişmez çünkü!'' performans kaybı sadece uçmayan kuşta olur yavrusunda olmayacağını düşünüyorum.''
3-Bu durumların sebepleri Hocamın da belirttiği gibi form kuşları ile değişkenlik içine sokulmaları.

3.yazdığım maddeyi ele aldığımızda geldiğimiz nokta şudur.

MAsa kuşu masada performans kuşu havada güzeldir lütfen devam edelim daha çok şey çıkartacağız :buyrun:Günümüzde besleyicilier bazılar masa kuşuna bazıları ise performans kuşuna hizmet etmekte ikisini bir arada düşünenler bence zaman kaybediyor dersek doğru olur mu?

Daha iyi anlaşılsın diye insanlardan bir örnek vereyim; örneğin bir insan vücut geliştirme sporuyla ilgilenip kaslı bir yapıya sahip olursa doğacak çocuğuda kaslı bir yapıya sahip olacağı anlamına gelmez. Ancak şurası bir gerçektir o insanda kolay geliştirebilir bir vücut yapısı varsa çocuğu da aynı genetiksel mirasla doğar ve çocuk da aynı sporla uğraştığı takdirde kaslı bir yapıya sahip olabilir. Yoksa babasının vücut yapısı kaslı olduğu için onunki de kendiliğinden gelişmez.

Hoca' Alıntı:
Daha iyi anlaşılsın diye insanlardan bir örnek vereyim; örneğin bir insan vücut geliştirme sporuyla ilgilenip kaslı bir yapıya sahip olursa doğacak çocuğuda kaslı bir yapıya sahip olacağı anlamına gelmez. Ancak şurası bir gerçektir o insanda kolay geliştirebilir bir vücut yapısı varsa çocuğu da aynı genetiksel mirasla doğar ve çocuk da aynı sporla uğraştığı takdirde kaslı bir yapıya sahip olabilir. Yoksa babasının vücut yapısı kaslı olduğu için onunki de kendiliğinden gelişmez.
x
hocam çok güzel bir örnek vermişsiniz, kendimde bu spor ile ilgilenmiştim bi aralar, o zamanlar araştırdığımda sizin bu söylediğinizin tersini idda ediyordu, yani vücut geliştirme sporu ile uğraşan birinin çocuğunun da o spor ile ilgisi olmayanın çocuğundan kas olarak yapı olarak farklı olacağı hakkında idi, bence bu konuyu bidah araştırın,
ben düşüncemde hala ısrarlıyım, tartışalım, herkek fikrini açıklasın
güzel bi konu

dushekimi' Alıntı:
Hoca' Alıntı:
x
hocam çok güzel bir örnek vermişsiniz, kendimde bu spor ile ilgilenmiştim bi aralar, o zamanlar araştırdığımda sizin bu söylediğinizin tersini idda ediyordu, yani vücut geliştirme sporu ile uğraşan birinin çocuğunun da o spor ile ilgisi olmayanın çocuğundan kas olarak yapı olarak farklı olacağı hakkında idi, bence bu konuyu bidah araştırın,
ben düşüncemde hala ısrarlıyım, tartışalım, herkek fikrini açıklasın
güzel bi konu

Mehmet bey konuya fikir beyanınız için çok teşekkürler.Hocam verilebilecek en iyi örneği vermiş sanırım :heyo:

Tabii sizin ısrarcı olmanızda bunu değiştiremez ama saygı duymakta zorundayız.

siz kuşun kapalı beslendiğinde yavrularınında uçmayacağını savunuyorsunuz öyle değil mi?Bunu netleştirelim önce.

Diğer mesajınızda kendi kelebek ırkı kuşunuzu örnek vermişsiniz bu kuşun uçum kanlı bir kuş mu yoksa kostüm ağırlıklı bir kuş olup olmadığını biliyormusunuz bu birinci sorum.İkincisi bu kuşunuzun asla uçmayacağını düşünüyormusunuz bu kuştan aldığınız yavrularda dahil?

Lamarck'ın Evrimle İlgili Görüşleri
Türlerin sabit olmadığı ve uzun zaman içerisinde değişebilecekleri konusundaki ilk görüşler, Fransız bilim adamı olan Lamarck'a aittir (1744 - 1829). Lamarck çevre koşullarındaki değişikliklerin o çevrede yaşayan canlı türlerinde de değişime neden olduğunu ve bu nedenle türlerin sabit olmadığını, değişmeler sonucu bir türden farklı türlerin oluştuğunu savunur.
Lamarck, bir türden yeni bir türün oluşumunu yanlışlığı daha sonra kesin olarak saptanan "Eğer bir organ fazla kullanılıyorsa, o organ gelişimini sürdürerek, daha etkin bir yapı kazanır. Bu şekilde kazanılan özellikler nesilden nesile aktarılır." varsayımına dayandırmıştır. Bu hipoteze göre, kullanılan organlar gelişirken kullanılmayan organlar körelir veya yok olur.
Lamarck bu hipotezi ile kullanma-kullanmama sonucunda tür bireylerinin kazandığı ya da kaybettikleri özellikleri kalıtım yolu ile yavrularına aktardığını ileri sürer. Bu gibi özelliklerin her çevre değişiminde ortaya çıkışı ve sonraki döllere aktarımının devam etmesi durumunda, farklı çevrelerde aynı türe ait bireyler giderek farklılaşır ve sonuçta herbiri ayrı tür olarak ortaya çıkar. Kör farelerin gözlerini, karınca ayısının dişlerini, yılanların ayaklarını yitirmesi bu hipoteze dayandırılarak açıklanmıştır. Örneğin zürafalann ataları kısa boyunlu olmalarına rağmen, yaşadıkları ortamın bir zaman sonra kuraklaşarak, dibi çıplak ve çayırsız, ağaçların bulunduğu ortama dönüşmesi sonucu, zürafalar ağaçların yaprakları ile beslenmek zorunda kalmışlar ve böylece boyunları dölden döle uzamıştır.
Yani kullanma ile kazanılan uzun boyunluluk özelliği bir sonraki döle aktarılmıştır. Bu beslenme şekli uzun yıllar devam etmiş ve sonunda uzun boyunlu zürafa türleri ortaya çıkmıştır.
Lamarck'ın bu görüşü doğru olsa idi demircinin oğlunun kol kaslarının diğerlerine göre daha iyi gelişmesi gerekirdi. Halbuki gerçekte durum böyle değildir. Çünkü bu konuda yapılan deneyler ve gözlenen olaylar, sonradan kazanılan ya da kaybedilen özelliklerin bir sonraki döle aktarılamayacağını göstermiştir. Kullanma ya da kullanmama ile kazanılan özellikler vücut hücrelerinin değişimi ile oluşmaktadır. Vücut hücrelerinde oluşan bu tür değişikliklere modifikasyon denir. Modifikasyonlar kalıtsal değildir. Bu durum bir başka örnekle şu şekilde açıklanabilir: Bir bitki toprak yapısı ya da iklim bakımından farklı bir çevrede yetiştirilirse bitkinin özelliklerinde bir takım değişiklikler gerçekleşir. Kök, gövde, yaprak, çiçek ve meyvelerin gelişmesi farklılık gösterir. Kısaca, ister bitki, ister hayvan olsun, çevre koşullarında değişmeler, bireylerin özelliklerinde de değişmelere yol açabilir. Ancak, çevrenin etkisi ile vücut hücrelerinde oluşan değişmelerle sonradan kazanılan özellikler, diğer nesillere kalıtımla geçmez.
Kaynak : kandiralisesi.com/Dosya/Biyoloji/Canlıların%20Evrimi.Doc

bilimsel açıklama için teşekkürler,
ben tel kafeste bakılan kuşun yavrusunun hiç uçmamamısndan bahsetmedim, örneğini verdiğim kendi sarı kuşum hiç uçmaması değil sorun, ana babası yıllardır tel kafeste üremiş kuşların soyu, kostüm ağırlıklı ama sonuçta bir kelebek , saya ırkı, peki niye bu kuşumda diğer kelebekler ile yanı uçuş ve dönüşleri yapmıyor, tel kafeste bakılan bir çift kuş ile serbest uçan kuşun yavrularının bir birinden farklı olacağından bahsettim,ısrarcı değilim, peki biri bana beyaz posta ile kaplama mardinin aynı türlerinden farklı olmalarının sebebini söyleyebilirmi
yada böyle bir sebep olamaz olma ihtimali %70 tir mi dersiniz.
varmı bildiğiniz beyaz postalarda 400-500 km yapan, yada kaplama sarı kafa mardinlerde oyunalrı ile yarışmalar düzenlenen, benim anlatmak istediğim bu

Herkese Selamlar…

Yukarıda bahsedilen kullanma – kullanmama hipotezinde de görüldüğü üzere, bir kuşun uçuş özellikleri anne ve baba kuşun uçurulup uçurulmamış olmasıyla alakalı değildir. Konu tamamen anaç kuşların genetik yapılarıyla alakalıdır. Yavrular, anne ve baba kuşun sahip olduğu genetik yapıya bağlı olarak oluşacak varyasyonlara göre karaktere sahip olacaklardır. Bu da konuya tamamen teknik bir anlam kazandırmaktadır. (dominant, resesif, co-dominant, homozigot, heterozigot, crossing over gibi kavramlar.)

Şimdi gelelim, benim de sonuna kadar katıldığım “çirkin kuşların performanslarının kostümlü kuşlara göre daha iyi olmaları” konusuna. Burada çirkin kuştan kasıt, rengi, boyu – posu kısacası kostüm özellikleridir. Bu duruma sebep olarak birçok unsur gösterilebilir, arkadaşlar bazılarına değinmişler. Ben de bu konuda taklacı güvercinler için yorum yapmak istiyorum.

Bana göre, taklacı güvercin uçurma kültürü daha çok orta ve doğu Anadolu’da yaygın olarak kabul görmüş bir kültürdür ve performans her zaman ön planda olmuştur. Bu bölgelerimizin coğrafi özellikleri nedeniyle birçok canlıda olduğu gibi renklerde bozkır ortamına uygun olarak daha çok gri ve toprak rengi tonlarının hakim olduğu görülmektedir. Buna bir nevi adaptasyon da diyebiliriz. Ve bu işe gönül vermiş insanlar da mevcuttaki bu renk kuşlar üzerinde çalışarak performanslarını geliştirmişlerdir. Ancak ilerleyen zaman içerisinde hızla meydana gelen şehirleşme sonucu müstakil yapılaşmanın, yerini müşterek yapılaşmaya bırakması nedeniyle kuş uçurmak için gerekli yer sıkıntısı başgöstermiş, ülke ekonomisine bağlı olarak insanlar gelecek kaygıları nedeniyle bu uğraşı için yeterli vakit ayıramamış ve kuş uçurma kültürü toplum içerisinde giderek kötü bir imaja bürünmüştür. İnsanların birçoğu bu sebeplerle en büyük zevkleri olan kuş uçurma zevklerinden mahrum kalmıştır. Bu zevklerini bastıramayan bazıları ise, uçuramasa da kapalı ve biraz da gizli mekânlarda güvercin beslemeye devam etmiş, bu da daha çok göze hoş gelen kostüm kuşlarının cazibelerini artırarak, performanslarının geri planlara kaymasına sebep olmuştur. Böylece performansları nedeniyle kuş uçurma kültürü giderek zayıflayarak yerini kostüm kuşu besleme kültürüne bırakmıştır. Yani göz zevki, seyir zevkinin önüne geçmiştir. Bütün bunlara bağlı olarak, bilinçsizce estetik açıdan daha güzel kostümlü kuş üretme arayışları başlamış, bu arayış insanları kendi bölgeleri dışındaki farklı kostümlü kuşlara yöneltmiştir. Zamanla artan ulaşım imkânları da bölgeler arası kuş transferlerini kolaylaştırmış, hatta günümüzde de devam eden bu kuş transferleri, ülkemiz sınırları dışına taşarak özellikle coğrafi konumları nedeniyle renkleri bakımından daha alımlı kuşlara sahip olan güney komşularımızdan bazı arap ülkeleri ağırlıklı olmak üzere birçok ülkeye uzanmıştır. Dolayısıyla yörelerin kendilerine has çirkin ama performansı güzel kuşları hızla azalarak yerlerini, başka yörelerden gelen kostümlü damızlık kuşlara ve performansları bozulmadan kostümlü yavru almak umuduyla bu kuşlarla eşlemeler sonucunda özlerinden uzaklaşarak kostüm olarak güzel ama performansları zayıf, melez diyebileceğimiz kuşlara bırakmaya başlamıştır. Ayrıca değişen bu talep dengesine bağlı olarak günümüzde kuşçuluk büyük ölçüde ticari bir boyut kazanmış, buna bağlı olarak performansları nedeniyle uçurulan kuşların taşıdığı riskler nedeniyle (yırtıcılara av olma, kaybolma, hastalık vb.) yavaş çoğalmaları karşısında, ticari anlamda daha makbul olan kostüm kuşları performanslarına bakılmaksızın kapalı mekânlarda minimum zayiatla seri olarak üretilerek hızla çoğalmaları sağlanmıştır.

Sonuç olarak kimse kostüm kuşlarına karşı olduğumu düşünmesin (ben de beslerim), sadece bu konuya kendi yorumumu katmak istedim. Son zamanlarda her ne kadar hem kostüm hem de performansları güzel kuşlar üretilmeye çalışılsa da, maalesef yukarıdaki sebeplere bir çözüm bulunmadıkça biraz zor görünüyor. Bu yüzden, gün “geçmişte kalan bazı namlı kuşlar ve bunların sahipleri olan bazı kişiler üzerinden tartışmaları bir kenara bırakıp, herkesin bilgisini, tecrübesini ve sahip olduğu kuşları ortaya koyarak bir dayanışma ortamında bu tip sorunlara çözüm getirme” günüdür.

Saygılar…

"geçmişte kalan bazı namlı kuşlar ve bunların sahipleri olan bazı kişiler üzerinden tartışmaları bir kenara bırakıp, herkesin bilgisini, tecrübesini ve sahip olduğu kuşları ortaya koyarak bir dayanışma ortamında bu tip sorunlara çözüm getirme”

Yorumunuz icin size yurekten katiliyorum ve yukardaki cumleniz icimden gelen herseyi anlatiyor.

Bence yazadiklariniz gercek bir makale formatinda ve tum kuscu arkaslarindan okumasi gereken konular ele alinarak yapilmis, sizi tekrardan tebrik eder soyledikleriniz ve dusundukleriniz Konusunda yanliz olmadiginizi bilmenizi isterim.

Tüm dostlara merhabalar,

Taner Bozok bey konuya o kadar güzel bilgiler eklemişki kuşçuluk Dünyasının temel sorun ve gidişatını resmen gözler önüne sererken günümüzde ne yapılması gerektiğinide bence vurgulamış.Bu çok değerli bilgi paylaşımı için çok teşekkürederim bu türde bilgileri paylaşmak öğrenmek anlayana ve mantık çerçevesiyle hareket eden bir çoğumuza 50 yıllık kuşçuluk tecrubesi kazandırabilir.Konuya adeta nokta koymuşsunuz Taner bey.

Taner beyin bilgilerine eklemek istediğim çok düşüncem var bunlardan bir kaçını örneklerle yazayım.

1987 den 1996 yılları arasında kısacası çoçukluk yıllarımda büyüklerimizin yanlarına kümeslerine giderdim bu dönemlerde kapalı kuş besleme zihniyeti hemen hemen hiç ama hiç yoktu!!!Edirne bir çok ırkı barındıran bir şehir ve bir çok yetiştirici Trakya ırklarının dışında diğer ırklarada meraklıdır ve severek besler Edirne halen kuş uçurmaya çok müsait bir şehir belli semtlerde yüksek binaların olmayışına rağmen yer çok müsait olmasına rağmen 'kuş uçurmayanlar var''şimdi burda anlatmak istediğim şudur dış şehirlerde kapalı besleme oranı arttıkça bunları gören yetiştiriciler yerlerinin kuş uçurmaya müsait olmasına rağmen kuş uçurmuyorlar bunun birinci sebebi ''çok üretim=maddiyat ikinci sebebi ise=üretilen kuşu her hangi bir kaza sonucu kaybetmemek kaçması ,atmaca vb nedenler.Bu son ikinci sebepte bunun içinde asıl saklanan bir neden daha var buda üçüncüsü olan ''YARIŞ''ne yarışı kuş güzellik yarışı!!!yani kostüm kafa,göz,fizik,vsvsvs gibi bunların farklı şekillerini üretmek sadece göze hitab etme yarışına girerek RANT sağlama yarışı!!!bunun bir diğer açılımıda besleyici isim yapmış bir yetiştiricinin kuşunu alır 3-5 sene farklı şekillerde bu kuşların üstünde kapalı besleyerek oynar güzel bir şeyler üretir filancanın soyu derken güzelliğide ön plana çıkartarak pazar arayışlarına devam eder!Kuşçuluğun can çektiği noktalar zincirinin bazı halkaları benim için bunlardır!Sonra kuşları faiş fiyatlara güzel bir biçimde verdikten sonra kuşları alan kişide kuşları uçuramaz kuşlar zaten kostümlerine dikkat edildiği için uçmaz performans göz önünde bulndurulmaz çünkü! :buyrun:

Günümüzde beslediğimiz ırkları sürekli olarak her alanda güzel görmek istiyoruz elde,yerde,havada,denizde,karada,uzayda gibi! :pilot:Açmış olduğum konu başlığının açılımını yavaş yavaş canlandırıyoruz Taner bey bence ilk zinciri yerinden sökmüş kabul ediyorum ve ikinci zincire geçmek istiyorum.

Geldiğimiz bu noktada.Kuşlar şu şekilde ayrılmalımıdır?

1-Kostüm için beslenenler''kapalı beslenenler''
2-Performansı için beslenenler.

?????...

dushekimi' Alıntı:
bilimsel açıklama için teşekkürler,
ben tel kafeste bakılan kuşun yavrusunun hiç uçmamamısndan bahsetmedim, örneğini verdiğim kendi sarı kuşum hiç uçmaması değil sorun, ana babası yıllardır tel kafeste üremiş kuşların soyu, kostüm ağırlıklı ama sonuçta bir kelebek , saya ırkı, peki niye bu kuşumda diğer kelebekler ile yanı uçuş ve dönüşleri yapmıyor, tel kafeste bakılan bir çift kuş ile serbest uçan kuşun yavrularının bir birinden farklı olacağından bahsettim,ısrarcı değilim, peki biri bana beyaz posta ile kaplama mardinin aynı türlerinden farklı olmalarının sebebini söyleyebilirmi
yada böyle bir sebep olamaz olma ihtimali %70 tir mi dersiniz.
varmı bildiğiniz beyaz postalarda 400-500 km yapan, yada kaplama sarı kafa mardinlerde oyunalrı ile yarışmalar düzenlenen, benim anlatmak istediğim bu

MErhabalar,

Bahsettiğiniz kuşunuzun neden uçamadığı en iyi siz bilebilirsiniz ama ben yinede düşüncelerimi söyleyim.tel kafeste beslediğiniz bu kuşlar performans ^^genli ,kanlı^^kuşlar olmayabilir.Kostüm için üretilmişlerdir bazıları içlerinden şansa uçar oyun sergiler biliyorsunuz her kelebek oynayacak diyer uçacak diye bir kaide yok aynı anneden ve babadan olsada bir şey değişmiyor kostüm girilmiş sonuçta öyle değil mi?Elinizde ki bu kuşlar oyun veya performans kuşaklı bir sülaleye sahip değilse bu tip durumlarla karşılaşmanız mümkün.

Diğer anlatmak istediklerinizi anlıyorum konuya posta ve mardin bakan arkadaşlarımız cevap verirse daha iyi olur ilgilendiğim ırklardan bahsetmemişsiniz.

Düşünceleriniz için teşekkürler devamını bekliyorum esenkalın.

Sevgili dostlar alttaki iki maddeyi göz önünde bulundurursak günümüzde ırkları kendi içinde ikiye ayırmanın olumlu ve olumsuz yönleri sizce nelerdir?Ve ırkı uzun vadede ne gibi sorunlar veya faydalar bekler?Düşüncelerinizi almak istiyorum.

Bu iki madde şeklinde sizce ırk kendi içinde ayrılabilir mi?
1-Kostüm için beslenenler''kapalı beslenenler''
2-Performansı için beslenenler.

slm arkadaslar
ayni kan kuslar aralarinda ese atildigi icin ilk once oyunu bozor
kostumu kaybetmeyelim diye farkinda olmadan oyun elden gider

ATATÜRK NE DEMİŞ:İSTİKBAL GÖKLERDEDİR. ankarada çirkin değil kara kuş oyun olarak daha iyidir denir.soyu iyi hayvan oyun bozmaz arada performansı kötü kuş çıkıyorsa (isterse) biz erkekle dişiyi başka kuşlara vururuz deneriz.

Geri