ÇİRKİN KUŞLAR GÜZEL KUŞLARA GÖRE DAHA FAZLA PERFORMANS SERGİLERLER Mİ?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Anonymous
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 62
  • Görüntüleme Görüntüleme 14K
Re: ÇİRKİN KUŞLAR GÜZEL KUŞLARA GÖRE DAHA FAZLA PERFORMANS SERGİLERLER.

inanın arkadaşa katılıyorum güzel bir çift tek kafa baskam var ana baba damar ama yavrulardan randıman alamıyorum bi çift te sazlı kafa lekeli çıkan yavrular makine mubarek tşk
 
Günümüzde hemen hemen bütün güvercin ırkların da renk ve fizik özeliği öne çıkan kuşlar albenisi olamsı sebebi ile daha çok tercih konusu ben bu durumu insanların güvercine ayırabilecek vaktinin ve azlığına ve moda tabir edilebilecek zaman zaman farklılaşan hep daha az olana karşı duyulan sahip olma isteğine bağlı yorum .Zamanı az olan ve kuşu uçurmaktansa yerde sahip olup uçurumayarak riske atılabilecek tüm etkenlerden korunmak amaçlı olduğunu düşünüyorum .Bir yönüde maddi yönü kostüm kuşları piyasa da dahaçok alınıp satıla biliyor uçurup performansını görmeye gerek kalmaksızın sadece fiziksel görüşü alım satım için yeterli oluyor bu sebepten ticari maksatlı yetiştiriciler daha çoktercih ediyor uçurup neticesini beklemek uygun damızlıkları arayıp bulmak tutmaz ise tekrar tekrer denemek vs çokdaha uzun zamanlara maal oluyor. Oysa bana göre kostüm tercih edilen alındıktan sonra sadece uygun koşulları sağlayıp üretmek kalıyor ve daha sonra kuşumuz hazır pazarıda daima hazır yani zahmeti daha az .netice daha kolay alınıyor. bence kostüm kuşu üretiminden kaynaklanan en önemli problem kuşların çaprazlanması bu yöntemle renk ve fizik özelliklerri birleştirilerek daha farklı ve daha mükemmet kuşlar elde etmek amaçlanıyor . bu konu tamamı ile başlıbaşına bir sorun ve başlı başına ele alınması gereken bir problem.
Oysa performans kuşları uretimden sonra uçurma ve antreman safhası zorlu koşullar harcanan emek ve çaba neticesinde çoğuzaman bir şekilde bükülen boyunlar verilen emek ve beklenti neticesin de tekrar başa dönmek sabırla ve ısrarla yola devam etmek taki ideal olana dek .
Gelelim asıl konumuza kostüm kuşları da performans gösterimi evet bazı ırklarda gösterebilir örneğin ben mardin cinsi göğsü kızıl sabunı uçurdum yılar önce ama tek birtane kanı denk geldi bir erkek çok çok tatlı oldu halada yaşıyor bir arkadaşta ama o yılardan bu güne daha birtek yavru düşmedi altından adam akıllı. Resim aynı icraaat malesef olmadı .
Ha bazen denk gelebiliyor körün taşı isabet eder misali ben şahsen tercihimi kostumden çok ( renk ve süs) kuşun duruşuna'' yerde ve elde '' havadaki vaziyeti ve en önemlisi ailesi yanı kanına bakkarak tercih etmeye çalışıyorum bu en önemli konu kan konusu bugünlerde çokça sipekülasyana açık bir konu etrafta dolaşan efsaneler ve söylentiler daha çok yine ticareti körüklemek imkan varise birazda isim yapıp prestij kazanmak için ben kan konusunu esas alırken birebir tanıdığım olmasına yada çok yakın bir dostumun referans olmasına gayret gösteriyorum yinede herşeyi tam da yapsan performans kuşu birazda nasip kısmet işi .Bazan çok şekilsiz kuşlardan beklenmedik ölçüde güzel performns aldığım da olmuştur .Önenli olan neticesi hiç olabilecek kuşlarla zaman kaybetmemek ,olasılığı daha yüksek olan kuşları tercih etmek bir şekilde kırıklardan da birşey düşerse ne ala nemutlu bizlere .Yani kotüm kuşu alon kuşlardam performans beklemek çokça akıllıca değil çıkmaz demiyorum ama çokzor nadiren çıkar .
Ben performan kuşu yetiştiricisi olarak kişisel tercihimi yukarıda sıraladığım kıstaslara göre kullanıyorum korüm güzelliği enson pilan da dikkate aldığım hususlardan .selamlar.ŞEREF
 
Şeref bey bu güzel bilgi dolu paylaşımınız için teşekkürederim.Konuya dahil edeceğim bir kaç nokta daha var.

Performans ırkların daki genel istenen özellikleri aynı kıcamda tutmak çok zor!yani aynı oyun,uçuş stili,yükseklik mesafeleri,gelicilik...vs genelde günümüzde kuş elde,yerde,havada değerlendirirlir oysaki havayı da değerlendirirken neden bölmüyoruz yükseklik,uçuş stili''oyunu'',ırka göre varsa geliciliği ve tabi ki uçuş ahlakı bu özellikleri sadece ''HAVADA DİYEREK''üstün körü geçmek işin en kolay kısmı!Ve yetiştirici ister istemez kolay yolu tercih ediyor.Paragrafımı özetliyecek olursam hava özellikleri sadece tek başına bir alandır bu günümüz de o kadar basite indirgenmiş ki artık kuş elde güzelse gerisi hiç sorun değil!Bir çok yetiştirici elinde ki soy yaptığı kuşu dahi ömür boyu uçuşunu görmemekte!!!:)

Bizlerin sitemkar oluşu bir çok yetiştirici tarafından yadırganabilir.Fakat çirkin kuş güzel kuş diye ayrılan iki kavram varsa ''biri süs diğeri performans ırklarıdır''.Yetiştirici ırk tercihi yaparken dahi kendisinin acaba süs,form kostüm,performans...ne baktığını bilmemekle başlayan serven kuşu sadece elde değerlendirmekle devam ediyor ve buna bir ton da hikaye katılırsa performans kuşu bir bakmışsınız SÜMDÜK bir el kuşu haline gelmiş! kısacası performans ırkı zaten göze hitab etmez buna el ve yer katmanız için orjinalliğinden soyutlamanız ve bozmanız gerekir çünkü el güzelliğine çalışırken performans kalitesi muhakkak zarar görecektir!bundan dolayı bir at ya çimcidir ya kumcu hem çimci hem kumcu olan atlar da vardır ama bunların dereceleri hep geçilir ama tek kulvarı olan geçilmez bu örnektende anlaşılacağı gibi ırk ya performans için beslenmeli ya da kostümü için.
Bunu ayırmak ırk için ne kadar doğrudur tartışılır.Bu güne kadar kimse süs kuşlarından performans istemedi ama performans ırklarından kostüm isteniyor!!! :buyrun:
 
Selamlar Hüseyin bey fikirlerinize katılıyorum, yanlız açıklamak istediğim bir nokta var yazımda dile getirdiğim elde ve verde kuşu değerlendirme işi tabi performans kuşları içinde taklaçı larda yani mardinlerde yetiştiricilerin zaman içerisinde kazandıkları tecrübe ile orantılı ve kuşu tartma dediğimiz bir olaydır .Bu mardinlerde yapılır duruş, gerginlik, eldeiken kuşun kendini tartma sı kuşun siniri ve kas kuvveti hakkında bize ip uçları verir, ayrıca elde iken tüyy yapısı ve kanat yapısı gibi hususlarda kontrol edilir . Ama assıl en önemli husus kuşun havadaki yaptığı iştir bunu siz açıklamışsınız zaten . Ben zaten diğer performans cinsi kuşlar hakkında fazlaca bir bilgiye sahip değilim oyüzden diğer ırklar hakkında bişeyler söylemem doğru olmaz diye düşünüyorum . Paylaşımlarınız ve değerli bilgileriniz için çok teşekkür ederim.selamlar.ŞEREF
 
şeref' Alıntı:
Selamlar Hüseyin bey fikirlerinize katılıyorum, yanlız açıklamak istediğim bir nokta var yazımda dile getirdiğim elde ve verde kuşu değerlendirme işi tabi performans kuşları içinde taklaçı larda yani mardinlerde yetiştiricilerin zaman içerisinde kazandıkları tecrübe ile orantılı ve kuşu tartma dediğimiz bir olaydır .Bu mardinlerde yapılır duruş, gerginlik, eldeiken kuşun kendini tartma sı kuşun siniri ve kas kuvveti hakkında bize ip uçları verir, ayrıca elde iken tüyy yapısı ve kanat yapısı gibi hususlarda kontrol edilir . Ama assıl en önemli husus kuşun havadaki yaptığı iştir bunu siz açıklamışsınız zaten . Ben zaten diğer performans cinsi kuşlar hakkında fazlaca bir bilgiye sahip değilim oyüzden diğer ırklar hakkında bişeyler söylemem doğru olmaz diye düşünüyorum . Paylaşımlarınız ve değerli bilgileriniz için çok teşekkür ederim.selamlar.ŞEREF


Şeref bey tekrar merhabalar bilgilerinizi özen göstererek bizlerle paylaştığınız için öncelikle teşekkürederim.Konuyu biraz düşüncelere yayalım hep birlikte şöyle bir düşünce konuyu yayacaktır.Yetiştiricinin ilgisi dahilin deki bir performans ırkı yetiştiricinin beğenisini kazandığı ilk günden itibaren neden beslenir bu bir ikincisi performans ırklarını muhafaza etmek günümüz de git gide zorlaşıyor önceleri büyüklermizin kümeslerine gider uçan kuşları seyreder hangini beğenirsek havada seçim yapardık şimdi ise nerde reklamlı kuş var bunlar itelenip duruyor!Kİmse de demez yav arkdaş bunlar uçuyormu diye çünkü boyacı iyi boyuyorsa kaportada ki çürük kapanır tabii 3. yağmura kadar!Boya yok olmaya başladığın da çıkan küff işte o ırkın yok oluşuna lafla boya yapmak oluyor!Bunları çevremizde görüyorüyoruz ne kadar anlatsakta kişilerin amaçları artık hobinin çok ötesin de ırkların korunmasının çok ötesin de yer almakta hobimiz artık ticari bir sektör haline gelmiş.Çeteleşmiş zihniyetlerle rant peşinde ilerlemekte ne diyelim helal olsun ırk boyacılarına.

Artık günümüzde yapılan damızlıklar dahi kapalı bir kümesten alınıyor yine performansu hiç denemeden kapalı küemste çoğaltılıp aynen pazara yapıştırılıyor döngü günümüzde budur!Ve bu böyle devam ettikçe ben bünyesin de kostüm özelliği 3.planda olan bir çok performans ırkının yok olcağını düşünüyorum.Bu yakın gelecekte olmasada 15 yıl gibi tahmini bir sürede bu patlak verecektir.
 
değerli arkadaşlar iyi akşamlar, cirkin kuş güzel kuş veya salınan kuş yada kapalıdaki kuşların yavrularının dönüşleri yada performasları. anne ve baba ucmuyorsa yavruları fazla ucmazve dönüş yeteneğini kaybeder.böyle birşey olabilirmi. ben kuşlarımı (damızlıklarımı ucurmam)Cıkan yavrularımı cok sevdiğim arkadaşıma kücükken veririm.ucurur, kanat sitillerine bakarım,bazen yavrular dönmez,o zaman anne veya baba ucmadığı icinmi yavrular dönmedi yada ucuş performansı göseremedi.Bazı arkadaşlar anne ve baba kapalıda onun icin cıkan yavrular performans ve dönmemişler. böyle birşey olamaz.damızlık kuşların anne ve baba dönüyor diye yavrularının döneceğini zannetmesin.Bazen döner fakat cıkan yavruların kac tanesi
istikrarlı.kimi istenileni gibi dönerkimi yere cakılıryada yıldızda ucar kanat dahi alamaz inmekte zorlanır.Hayvanın kanında ne varsa yavrularına o gecer değiştiremessin.dönekse dönüş özelliği gecer. Postaysa bunun özelliği yani damarının sertliği ve eveni bulma özelliği ucurduğun zaman boş bir kaset gibi merası beynine yer eder,mesafeleri kademe kademe yaparak ucurursan evini bulur. hiç bir şey yapmadan uzak mesafeden kuşu ucursan evi bulamaz. Ya camide diğer kuşlara yanaşır,yada bir kuşcu evinin catısında yakalar.Şimdi bu kuş anne ve babasıu kapalıda onun icinmi evini bulamadı.şunu özetlersek kelebeklerde anne ve babaya değil soyunuda takip ediceksin. ancak kelebekte istikrarı salıyabilirsin.Veya postanın. SAYGILAR
 
tekço' Alıntı:
değerli arkadaşlar iyi akşamlar, cirkin kuş güzel kuş veya salınan kuş yada kapalıdaki kuşların yavrularının dönüşleri yada performasları. anne ve baba ucmuyorsa yavruları fazla ucmazve dönüş yeteneğini kaybeder.böyle birşey olabilirmi. ben kuşlarımı (damızlıklarımı ucurmam)Cıkan yavrularımı cok sevdiğim arkadaşıma kücükken veririm.ucurur, kanat sitillerine bakarım,bazen yavrular dönmez,o zaman anne veya baba ucmadığı icinmi yavrular dönmedi yada ucuş performansı göseremedi.Bazı arkadaşlar anne ve baba kapalıda onun icin cıkan yavrular performans ve dönmemişler. böyle birşey olamaz.damızlık kuşların anne ve baba dönüyor diye yavrularının döneceğini zannetmesin.Bazen döner fakat cıkan yavruların kac tanesi
istikrarlı.kimi istenileni gibi dönerkimi yere cakılıryada yıldızda ucar kanat dahi alamaz inmekte zorlanır.Hayvanın kanında ne varsa yavrularına o gecer değiştiremessin.dönekse dönüş özelliği gecer. Postaysa bunun özelliği yani damarının sertliği ve eveni bulma özelliği ucurduğun zaman boş bir kaset gibi merası beynine yer eder,mesafeleri kademe kademe yaparak ucurursan evini bulur. hiç bir şey yapmadan uzak mesafeden kuşu ucursan evi bulamaz. Ya camide diğer kuşlara yanaşır,yada bir kuşcu evinin catısında yakalar.Şimdi bu kuş anne ve babasıu kapalıda onun icinmi evini bulamadı.şunu özetlersek kelebeklerde anne ve babaya değil soyunuda takip ediceksin. ancak kelebekte istikrarı salıyabilirsin.Veya postanın. SAYGILAR


MErhabalar sorunuzu oyun kuşu besleyen değerli yetiştirici arkadaşlar cevaplandırırsa daha sağlıklı olur sanırım.Sorunuz da ki performans ve kuşun ''ahlakı'' kuşu kapatmakla olumsuz hale gelmez ''yani yavrularını bu durum bağlamaz''kan performans kanıysa sorun oluşacağını sanmıyorum oyun kuşu beslemediğim için konuya pek vakıf değilim fakat kapalı besleyipte yavrularını uçurduğum performans kanlı kuşların hepsi bu güne kadar hiç performanslarından kötü söz ettirmediler.Tabii bu zamanla değişir mi bilemiyorum daha tecrubeli arkadaşlar sanırım açıklık getirecektir iyi zamanlar da esenkalınız.
 
Evet kesinlikle anne ve babanın kapalı kalması uçmuyo olması yada uçurulmamış olaması ile yavrunun performansı arasında hiçbir bağ yoktur . Yavru anne ve babadan aldığı genetik yapıyı yani kanının kendisine verdiği yeteneği düzenli ve iyibir antreman sayesinde açığa çıkarır yeteniği ni sergiler ama uçmuş yada uçuçmamış olan iyi olan veya iyi olduğu düşünülerek damızlık ayrılan hiç bir kuşun altından çok iyi yavru düşecek diye bir garanti yoktur tabiki. Ailesinin kan özelliğini büyük ölçüde yavruda görmek mümkündür, seceresi belli ebebeyinler için söylüyorum bunu . Öteyandan bugün secere tutan kuşunun soyyunu uzun süre takip etmiş yetiştirici sayısıda oldukça azdır çoğu kimse bu durumu da suistimal konusu olarak çok bilinç li bir şekilde kullanmaktadır .
Çok iyi yetişttici bazı arkadaşlarımın ellerinde mevcut olan kendini ıspatlamış damızlıklarını kimse ile paylaşmadıklarını( anlayışla karşılıyorum tercih meselesi, paylaşmak yada paylaşmamak.) ve buna mukabil zaman zaman da kuşlarına dışarıdan kan soktuklarını da bilirim aile içi eşleştirmenin belli bir süre sonra özellikle performans kuşların da olumsuz etkileri sıkça görülür, bu arkadaşlar bunu çok iyi bildikleri için bu yöntemle kuşlarını sürekli bir ıslah etme ve kanlarını kuvvetli tutma yolunu araralar . Bu işi yaparkende çok dışarıdan kuş temin ederler . İşlerini olduça sesiz sedasız yaparlarki tepki ve eleştiri ye maruz kalmadan birbakıma adını lekelemeden yoluna devam etmek isterler .
Aslında yapılan iş bana göre sonderece normal ve gerekli bir iştir . Daha kapalı ortamlarda belli kalıplarla yetişen bazı kuşçu arkadaşlar farklı düşüne bilir . Benim kanım 50 yıl sonra bozulmaz diyen arkadaşlar da gördüm bunun hiçbir garantisi yok, kuşlarda insanlar gibi çok yakın akraba gurubu içinde kalınca ortaya çıkan yavrular malesef sorunlu oluyor.
Diğerbir konu , ben kendi adıma hiç bir kuşumu uçurmadan kanına yada ana babaya bakarak damızlık yapmam .Uçup belli özelliklerini görünce damızlık olarak kullanmayı tercih ederim. Vede imkan varsa kanadını kesip yatırman, yavruda iken bile kanadı kalır, aralıklı olarakda uçururum çok sık olmamak kaydı ile tabi. İş düzenimle alakalı olarak zaman zaman kanadını da kıstiğim kuşlar oldu şehir değiştirmem gerektiği zamanlar kestim. Kuşun kendisini tartacak kadar kanadını bırakarak tüyü dipten kesmek yerine baş teleklerin iç kısmından alarak . Aslında kuşu başka yere götürünce yeni yerde uçurup kaybetme korkusu ile bunu yaptım birazda zaruretten yani kuşu kuluçka makınesi yapmak için değil. selamlar .ŞEREF
 
şeref' Alıntı:
Evet kesinlikle anne ve babanın kapalı kalması uçmuyo olması yada uçurulmamış olaması ile yavrunun performansı arasında hiçbir bağ yoktur . Yavru anne ve babadan aldığı genetik yapıyı yani kanının kendisine verdiği yeteneği düzenli ve iyibir antreman sayesinde açığa çıkarır yeteniği ni sergiler ama uçmuş yada uçuçmamış olan iyi olan veya iyi olduğu düşünülerek damızlık ayrılan hiç bir kuşun altından çok iyi yavru düşecek diye bir garanti yoktur tabiki. Ailesinin kan özelliğini büyük ölçüde yavruda görmek mümkündür, seceresi belli ebebeyinler için söylüyorum bunu . Öteyandan bugün secere tutan kuşunun soyyunu uzun süre takip etmiş yetiştirici sayısıda oldukça azdır çoğu kimse bu durumu da suistimal konusu olarak çok bilinç li bir şekilde kullanmaktadır .
Çok iyi yetişttici bazı arkadaşlarımın ellerinde mevcut olan kendini ıspatlamış damızlıklarını kimse ile paylaşmadıklarını( anlayışla karşılıyorum tercih meselesi, paylaşmak yada paylaşmamak.) ve buna mukabil zaman zaman da kuşlarına dışarıdan kan soktuklarını da bilirim aile içi eşleştirmenin belli bir süre sonra özellikle performans kuşların da olumsuz etkileri sıkça görülür, bu arkadaşlar bunu çok iyi bildikleri için bu yöntemle kuşlarını sürekli bir ıslah etme ve kanlarını kuvvetli tutma yolunu araralar . Bu işi yaparkende çok dışarıdan kuş temin ederler . İşlerini olduça sesiz sedasız yaparlarki tepki ve eleştiri ye maruz kalmadan birbakıma adını lekelemeden yoluna devam etmek isterler .
Aslında yapılan iş bana göre sonderece normal ve gerekli bir iştir . Daha kapalı ortamlarda belli kalıplarla yetişen bazı kuşçu arkadaşlar farklı düşüne bilir . Benim kanım 50 yıl sonra bozulmaz diyen arkadaşlar da gördüm bunun hiçbir garantisi yok, kuşlarda insanlar gibi çok yakın akraba gurubu içinde kalınca ortaya çıkan yavrular malesef sorunlu oluyor.
Diğerbir konu , ben kendi adıma hiç bir kuşumu uçurmadan kanına yada ana babaya bakarak damızlık yapmam .Uçup belli özelliklerini görünce damızlık olarak kullanmayı tercih ederim. Vede imkan varsa kanadını kesip yatırman, yavruda iken bile kanadı kalır, aralıklı olarakda uçururum çok sık olmamak kaydı ile tabi. İş düzenimle alakalı olarak zaman zaman kanadını da kıstiğim kuşlar oldu şehir değiştirmem gerektiği zamanlar kestim. Kuşun kendisini tartacak kadar kanadını bırakarak tüyü dipten kesmek yerine baş teleklerin iç kısmından alarak . Aslında kuşu başka yere götürünce yeni yerde uçurup kaybetme korkusu ile bunu yaptım birazda zaruretten yani kuşu kuluçka makınesi yapmak için değil. selamlar .ŞEREF

Şeref bey bu yazınız da ki,bize aktardığınız bilgiler o kadar çok önemli bilgiler veriyor ki gerçeklerin ta kendisi olan bilgiler diye bilirim 2 defa hatta 3 defa okunacak bir yazı anlamakta güçlük çeken arkadaşlarımız varsa defalarca da okuyabilir kesinlikle öğrenilmesi gereken bilgiler olduğu düşünüyorum son zamanalarda oyun kuşları başta olmak üzere bir çok performans ırkını da derinden yaralayan soy konularına büyük ölüçüde açıklık getirebilecek düzey de bir yazı okuyan herkesin anlaması dileğiyle iyi zamanalar da esenkalın.''BEn iki defa okudum'' ilerleyen zamanlar da yine okuyacağım (:
 
H.Hüseyin Aydoğmuş' Alıntı:
Yakaşık 20 yıllık kuşçuluk hayatımda gözlemlediğim öenemli bir konu olan bu konuyu sizlerinde fikirlerini almak için açmış bulunuyorum.
Evet değerli dostlar ırk farketmez bir çok ırk besleyip yetiştirmiş bir besleyiciyim en iyi performans sergileyenler göze hep kötü gelenler oluyor genelleme yapmak belki yanlış olacak ama %80 oranında bir tahmin belirtebilirim evet arkadaşlar çirkin kuşlar yani göze hitab etmeyen kuşlar göze hitab edenlere göre dada iyi performans sergilemektedirler konu hakkında neler belirtmek istersiniz?

Bu genel bir gözlemimdir ve net bir şekilde güzel kuş uçmaz diye bir şey söz konusu değildir!Bunu dikkate alarak fikir beyanında bulunmamız paylaşım açısından faydalı olacaktır.

Değerli düşünceleriniz için şimdiden teşekkürederim.

ÇİRKİN KUŞLAR GÜZEL KUŞLARA GÖRE DAHA FAZLA PERFORMANS SERGİLEMEKTEDİRLER.sizcede böylemidir?
Sana katılıyorum arkadaşım ve hep söylerin yerde miskin duran tipsiz kuşlardan akıl alanlar çıkmıştır yerde şahin gibi duranlardanda rezil edenler çıkmıştır tabiki bu her kuş için geçerli degildir mutlaka ama ben böyle kuşlara çok denk geldim
 
kostüm kuşlarını uçuran birini görmedim ki ben :) performansını göreyim şöyle etrafımda ne miro uçuran var ne şebap ne miski:) bence göze çirkin gelen kuşların bize performansının daha iyi gözükmesini sağlayan bu :)
çünkü şöyle bi mantıkla gidersek sizde 10 tane miski olsa 1 tanesini performans diye denicek olsanız kuşlarıda o soya getirmek için çok uğraş verseniz ve uçurduğunuz o 1 kuşu tam açılmaya başlamışken şahin alsa veya başka bişey olsa geri kalan o 9 kuştan hiç uçurmayı denermiydiniz? :)
 
Bende bir cift kuveyt bir cift silik vardi , kumese baktiginda ilk goze batan onlardi guzellikleriyle.
Kuveytler daha yavrulardi 3 aylik felan ..ucurmaya kalktim inanin 1 dakka bile ucamadilar , kanat sesleri cok zayif ..cok dengesiz kuslardi.Direk catiya konarlardi , zorladigimda bazen ucamadiklarindan dolayi komsularin bahcelerine duserlerdi.Siliklerimde ayni sekilde , ucamiyorlar.Catidan bahceye bahceden catiya ..ucmalari icin zorlandiginda 1 tur atip ya komsunun bahcesine duser yada biryere carpip yere cakilir ama ne takla var ne de baska bir ozellik.Tabi benimkilerin kani iyice bozulmus olabilir , belki diger kuscular bu cinsleri ucurmus olabilirler ama benimkiler hic ucmuyorlardi daha dogrusu ucamiyorlardi.

Hepsini elden cikarttim , bir guvercin ucmalidir diye dusunuyorum ucmayan guvercin guvercinlikten cikmistir benim icin ap ayri bir varlik olmustur benim gozumde.Kimse sakin yanlis anlamnasin , ama ben boyle dusunuyorum.Ha besleyenlere tabi bir lafim yoktur , zevk meselesi ama tekrarliyorum guvercin dedigin ucmalidir.Yani bir nevi hayvanada yaziktir , ne soylardan geldiler belki dedelerin dedeleri ne cins kus ve havada nasil ucuyordu , ama kendisi onunla bununla ciftlestirilerek ucus ozelligini kaybetmis , takla ozelligini kaybetmis baska ozelliklerle doldurulmus.

Tabi zevk ve renk tartisilmaz , ben cok kisi taniyorum sirf guzelligi icin besleyip de hic ama hic ucurmayan.
Ama benim icin rengin hic onemi yok , ister arap olsun ister beyaz olsun beni tatmin edecek kadar oyun yapsin basimin taci yaparim.
 
M&J__Who_Is_It' Alıntı:
kostüm kuşlarını uçuran birini görmedim ki ben :) performansını göreyim şöyle etrafımda ne miro uçuran var ne şebap ne miski:) bence göze çirkin gelen kuşların bize performansının daha iyi gözükmesini sağlayan bu :)
çünkü şöyle bi mantıkla gidersek sizde 10 tane miski olsa 1 tanesini performans diye denicek olsanız kuşlarıda o soya getirmek için çok uğraş verseniz ve uçurduğunuz o 1 kuşu tam açılmaya başlamışken şahin alsa veya başka bişey olsa geri kalan o 9 kuştan hiç uçurmayı denermiydiniz? :)


Merhabalar güzel değişik bir düşünce sorunuza cevap veriyorum DENERDİM neden denerdim taklacı güvercin olduğu için denerdim yerde kapalı kümeste bana hiç hiç bir zevk vermez adı üstünde taklacı ister atmaca alsın ister havada kaybolsun gitsin eğer damızlık ve uçum kümeslerimizi ayırabiliyorsak kuşlarımızın kökünü muhafaza edebiliyorsak ''denerdim'' sizin basettiğiniz geriye kalan 9 tanenin 3 tanesini uçururdum diğer geri kalan 6 taneyi yani buda 3 takım kuş yapar damızlığa atardım havada kaybettiğimiz kuşlar olacaktır! bu kaçınılmazdır! bu hobimizin bir parçasıdır! bunu böyle kabul etmek zorundayız eğer bu konuda üzülmemek istiyorsak uçan kuşlarımızı her ne olursa olsun en başında gözden çıakrmak zorundayız atmaca alabilir,kuştur hayvandır nihayetinde şaşırabilir kaçabilir vs yani kaybolabilir havada kalır,kedi kapar vb benzeri durumlar olabilir bunun için senelik uçum yani gözden çıkartacağımız kuşlar olmalıdır bunları havaya teslim etmeliyiz ama kuşlarımızın kök kanın devamlılığı için damızlık kümesi bence şart.
 
bende anlamıyorum evet dediğiniz gibi oluyor kostümü güzel kuşlar genelde ötekilere göre performansı kötü oda genettiğinde var arkadaşımızın dediği gibi nesillerini çoğalta bilmek için damızlık besliyorlar yawrularıda bu özelliği devam ettiriyorlar ve kuşların uçuşu bozuluyor :buyrun:
 
H.Hüseyin Aydoğmuş' Alıntı:
M&J__Who_Is_It' Alıntı:
kostüm kuşlarını uçuran birini görmedim ki ben :) performansını göreyim şöyle etrafımda ne miro uçuran var ne şebap ne miski:) bence göze çirkin gelen kuşların bize performansının daha iyi gözükmesini sağlayan bu :)
çünkü şöyle bi mantıkla gidersek sizde 10 tane miski olsa 1 tanesini performans diye denicek olsanız kuşlarıda o soya getirmek için çok uğraş verseniz ve uçurduğunuz o 1 kuşu tam açılmaya başlamışken şahin alsa veya başka bişey olsa geri kalan o 9 kuştan hiç uçurmayı denermiydiniz? :)


Merhabalar güzel değişik bir düşünce sorunuza cevap veriyorum DENERDİM neden denerdim taklacı güvercin olduğu için denerdim yerde kapalı kümeste bana hiç hiç bir zevk vermez adı üstünde taklacı ister atmaca alsın ister havada kaybolsun gitsin eğer damızlık ve uçum kümeslerimizi ayırabiliyorsak kuşlarımızın kökünü muhafaza edebiliyorsak ''denerdim'' sizin basettiğiniz geriye kalan 9 tanenin 3 tanesini uçururdum diğer geri kalan 6 taneyi yani buda 3 takım kuş yapar damızlığa atardım havada kaybettiğimiz kuşlar olacaktır! bu kaçınılmazdır! bu hobimizin bir parçasıdır! bunu böyle kabul etmek zorundayız eğer bu konuda üzülmemek istiyorsak uçan kuşlarımızı her ne olursa olsun en başında gözden çıakrmak zorundayız atmaca alabilir,kuştur hayvandır nihayetinde şaşırabilir kaçabilir vs yani kaybolabilir havada kalır,kedi kapar vb benzeri durumlar olabilir bunun için senelik uçum yani gözden çıkartacağımız kuşlar olmalıdır bunları havaya teslim etmeliyiz ama kuşlarımızın kök kanın devamlılığı için damızlık kümesi bence şart.

:) demekki sizden başka deniyecek olan olmazdı baksanıza taklacı besliyen o kadar kişi var net bi yorum yapan görmedim mesela hayır bu teori yanlış buyrun benim renk kuşumun videosu diye bi kişi çıkmadı yada gerçekten performans ta düşükler renk kuşları
 
Mert kardeşim 23 senedir güvercin beslerim ve taklacı ırkının hemen hemen hepsini uçurup denedim miski sarıgögüs kaplama miski miro şebap arap ve kürenk içlerinden sadece kürenklerde iyi oynayanları gördüm digerleri gerçek anlamda oyun kuşu meraklısını tatmin edecegini düşünmüyorum tabiki zevkler tartışılmaz ama masa kuşu renk kuşu diye tabir edilen kuşlarda sadece kürenklerde oyun açısından istikrar gördüm digerleri orta seviye eksikleri olan kuşlardı
 
erdekli_krallar' Alıntı:
Mert kardeşim 23 senedir güvercin beslerim ve taklacı ırkının hemen hemen hepsini uçurup denedim miski sarıgögüs kaplama miski miro şebap arap ve kürenk içlerinden sadece kürenklerde iyi oynayanları gördüm digerleri gerçek anlamda oyun kuşu meraklısını tatmin edecegini düşünmüyorum tabiki zevkler tartışılmaz ama masa kuşu renk kuşu diye tabir edilen kuşlarda sadece kürenklerde oyun açısından istikrar gördüm digerleri orta seviye eksikleri olan kuşlardı


Taklacı beslemediğim halde düşüncelerimde yanlız değilim sanırım:) :hhh:
 
benim taklacı beslediğim dönemde 2 tane favori kuşum vardı bi tanesi şebap bi tanesi çakmaklı şebap çakmaklı kadar performans gösteremiyodu ama yinede gözü doyuruyodu bide çakmaklıya göre daha gençti siz 23 sene içerisinde beslediğiniz kuşları aynı şartlardamı yetiştirdiniz ? oda önemli bi etken bence . ben aynı şartlarda yetiştirdiğim 2 kuştanda birbirine yakın performans aldım. bu başlığı gördüm tekrardan yetiştirip denemek istedim ama çok zaman istiyo taklacı yetiştirmek düzgün bi performans elde ettirmek
 
M&J__Who_Is_It' Alıntı:
benim taklacı beslediğim dönemde 2 tane favori kuşum vardı bi tanesi şebap bi tanesi çakmaklı şebap çakmaklı kadar performans gösteremiyodu ama yinede gözü doyuruyodu bide çakmaklıya göre daha gençti siz 23 sene içerisinde beslediğiniz kuşları aynı şartlardamı yetiştirdiniz ? oda önemli bi etken bence . ben aynı şartlarda yetiştirdiğim 2 kuştanda birbirine yakın performans aldım. bu başlığı gördüm tekrardan yetiştirip denemek istedim ama çok zaman istiyo taklacı yetiştirmek düzgün bi performans elde ettirmek
Aynı şartlarda yetiştirmeden ne kastettigini anlamadım ama demek istedigin aynı kümeste aynı uçuş düzenindeyse evet 23 senedir aynı şartlarda kuş besler ve uçururum kuşun performansı 1.. soy, kan, ırk 2.. yetiştirici düzeni ve tertibidir birbirine yakın perfonmans alman uçurma düzeninden degil uçurdugun kuşların kan iyilik derecesinden olmuştur uçurma düzeni ve disiplini güvercinin soyundan sonra ikinci etkendir
 
bende eskiden arkadaşları çatıya çıkarıyordum ama başım yandı artık çıkarmıyorum bendede var 1-2 tane kaplan ama beyazı çok olan kaplan lekesiz kafa kuyruk gibi birşey kuyrukları sedefli kafasında 7 tane çil gerisi bembeyaz ama kuşu beyenmiyorlar tipini beyenmiyorlar ne hikmetse çatıya çıkan diyodu bu mu oynar len kafa bulma benle falan ama uçurduktan sonrada peşimden ayrılmazlardı sat bana diye yani bencede çirkin kuş daha oynaktır
 
Re: ÇİRKİN KUŞLAR GÜZEL KUŞLARA GÖRE DAHA FAZLA PERFORMANS SERGİ

Güzel kostümü olan kuş rengi göze hitap etmeyen kuşa kolay kolay eş edilmiyor günümüzde ama çirkin olan kuşta amaç sadece oyunudur alada olsa kırmızı gözde olsa bakılan özelliği sadece havadaki performansıdır bu yüzden çirkin diye tabir ettiğimiz kuşların oyundaki kabiliyetleri daha mükemmel ve saf dır saygılar..
 
Re: ÇİRKİN KUŞLAR GÜZEL KUŞLARA GÖRE DAHA FAZLA PERFORMANS SERGİ

Kuşun fiziğini bacakları gösterir. Kuştaki bacak oranı ne kadar uzunsa fiziğide o kadar heybetli olur ama benim gözlemlerime göre bacaklı kuşlar genelde yapışır ve çirkin kuşlar her zaman daha iyi oynar.Size katılıyorum.
 
Re: ÇİRKİN KUŞLAR GÜZEL KUŞLARA GÖRE DAHA FAZLA PERFORMANS SERGİ

güzel çirkin göreceli bir kavramdır. yalnız kapalı renkteki kuşların daha doğal bir renge sahip olmaları ve dolayısıylada uçum dışı tavuk gibi şebab kuşçularına hitap etmediklerinden uçurma amaçlı kuş besleyenlerin elinde oyun yetileri korunmuştur. ben 15 sene önce miski meraklısıydım bal göğüs miskilerimin hepsini uçururdum ve süper oyunları vardı. ne zaman bu şebabçılar çıktı soğudum açık kuşlardan. mavi, duman, boz, çakmaklı soyları favorimdir. kısacası bu kuşlara çirkin demeyelimde kapalı renk diyelim bu daha doğru bir yaklaşım olur ama renk de başlı başına belirleyici değildir. oyun kuşlarının soyunun temizliği - kırıklık olmaması, kanat yapısı, sağlıklı olması, iyi bir kuşçu tarafından düzenli uçurulması bile önemlidir.
 
Re: ÇİRKİN KUŞLAR GÜZEL KUŞLARA GÖRE DAHA FAZLA PERFORMANS SERGİ

çok güzel bir konu

bende bişey demek isterim kuşun kostümünü pek önem verilmekte bu aralar ben ve başka kuşcu arkadaşlarımda görmüştür birçok kuşlar var ama genellikle şekilsiz kostümü şekli iyi olmayan kuşlar çok güzel uçarlar hayvanlarda öle birşeyki kötüde olsa çok iyi uçuyorlar bazı kostümlü kuşlar nedense pek uçmayı sevmez bazıları ama genellikle bendede bulunan değişik kostümsüz kuşlar çok güzel uçtuığuna şahit oldum he tabi kostümlü diye uçmayacak diye bir kade yok ama bence kostümsüz kuslar daha iyi uıçuyor..
 
Re: ÇİRKİN KUŞLAR GÜZEL KUŞLARA GÖRE DAHA FAZLA PERFORMANS SERGİ

öncelikle merhabalar. güvercin besleme de yeni sayılırım fazla tecrübem yok ama şu bir gerçektir doğada bu böyledir kullanılmayan bir organ zamanla aslı görevini yapamaz hale gelir ve tıp ta buna evrimleşme denir şöle örnek veriyim kazları düşünün yaban kazları uçarken neden bizim evlerde beslediğimiz kazlar uçamıyor. bunun şöyle bir açıklaması var: yaban kazları yakalandıklarında kimileri kaçtılar ama tutulan veya sakat kazlar yani uçamayan kazları insanlar beslediler üretimini yaptılar ve evcilleştirdiler şimdi bakın yaban kazları uçarken kanatları sapasağlam doğan kaz yavruları artık uçamıyorlar. eminim kuşlarda da bu tanı geçerlidir gibi geliyo çünkü canlılar nesillerine aktarırlar özelliklerini yani benim fikrim arkadaşala aynı paralelde. saygılar
 
Re: ÇİRKİN KUŞLAR GÜZEL KUŞLARA GÖRE DAHA FAZLA PERFORMANS SERGİ

kuşun neslinde oyun varsa 50 senede soyu uçurulmasa kuş uçurulursa eğitilirse oynar ama bu kuşun eğiticisine bağlıdır, eğer kuşçu isen yetenekli kuşa oyun açtırırsın işin zor tarafı da budur yavru uçurup oyun açtırmak ama bazen yumurta kardeşleri bile farklı oyun yapıyorlar yani genetik + eğitim + kuş Ben yavru kuş uçurup oyun açtıran kuşçuya saygı duyarım gerisi fasa fiso para ile renk kuşu al çoğalt ee bunun zevki nerede gökyüzünde o kuşu izlemeyeceksen neden kuş besliyorsun ki tavuk besle taze yumurta yersin
 
Re: ÇİRKİN KUŞLAR GÜZEL KUŞLARA GÖRE DAHA FAZLA PERFORMANS SERGİ

Konuyla ilgili iki seçenek olduğuna inanıyorum.

Biri göze hitap eden kuşlar MASA KUŞLARI, ikincisi HAVADA marifetini sergileyen PERFORMANS kuşları!

Performans kuşları genel olarak göze hitab etmez ve çirkindir ve her yönleri ile DAHA İYİ PERFORMANS SERGİLERLER.Bunlar taklacı ,dönücü,makaracı,yüksek uçucu,gelici,vb performans ırklarıdır ve en iyileri genelde elde ,yerde ÇİRKİNDİR fakat HAVADA güzeldir.

Evet çirkin kuşlar daha iyi performans sergilerler başlıca nedenide masa kuşu yapılması için kırılmamış melezlenmemiş olmalarıdır.

Sevgi ve saygılar.
 
Re: ÇİRKİN KUŞLAR GÜZEL KUŞLARA GÖRE DAHA FAZLA PERFORMANS SERGİ

BEN kelebek(saya) besliyorum..Renk kuşlarımda war ama oyunda;benim kuşlarım acısından söylüyorum kara gagalı,sazlı ,alacalı(bozalı) kuşlarım daha cok oyun yapıyor..Yani benim kümesde öyle ...SAYGILAR..
 
Re: ÇİRKİN KUŞLAR GÜZEL KUŞLARA GÖRE DAHA FAZLA PERFORMANS SERGİ

Kesinlikle katılmıyorum benim bi kırma kuşum var trabzona benziyor diğer kuşlarıma göre çok çirkin ama hepsindende uzun uçuyo onlar inse bile tek başına 20-25 tur atıyor sinekte :)
 
Re: ÇİRKİN KUŞLAR GÜZEL KUŞLARA GÖRE DAHA FAZLA PERFORMANS SERGİ

pvpone' Alıntı:
Kesinlikle katılmıyorum benim bi kırma kuşum var trabzona benziyor diğer kuşlarıma göre çok çirkin ama hepsindende uzun uçuyo onlar inse bile tek başına 20-25 tur atıyor sinekte :)


Konuyla ilgili iki seçenek olduğuna inanıyorum.

Biri göze hitap eden kuşlar MASA KUŞLARI, ikincisi HAVADA marifetini sergileyen PERFORMANS kuşları!

Performans kuşları genel olarak göze hitab etmez ve çirkindir ve her yönleri ile DAHA İYİ PERFORMANS SERGİLERLER.Bunlar taklacı ,dönücü,makaracı,yüksek uçucu,gelici,vb performans ırklarıdır ve en iyileri genelde elde ,yerde ÇİRKİNDİR fakat HAVADA güzeldir.

Evet çirkin kuşlar daha iyi performans sergilerler başlıca nedenide masa kuşu yapılması için kırılmamış melezlenmemiş olmalarıdır.

Sevgi ve saygılar.
 
Geri
Üst