Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Çölkoşarı

Mert

Moderatör
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
7,276
Aldığı Beğeni
1
Yaş
37
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Tanımı
Erişkin: Tepe, alın ve gözpınarları kum-krem rengidir. Ensesi mavimsi gridir, bir üçgen şeklinde daralır. Belirgin beyaz kaşları ve siyah sürmeleri gözün hizasında başlar ve hepsi arkada buluşarak bir çift V-şekli oluşturur. Üst kısımları tekdüze kum kahverengisi veya krem rengidir. El telekleri, el örtüleri ve alula siyahtır. Kol örtülerinin iç ağları siyah dış ağları krem rengidir. Kol teleklerinde ayrıca ince beyaz bir firar hattı bulunur, bu özellikle aşağıdan bakıldığında çok belirgindir. Kuyruk telekleri krem rengidir, en ortadaki çift dışında hepsinin dış kısmında siyahımsı bant ve ince beyaz uçlar bulunur. Çenesi, karnı ve kuyruk altı çok açık krem rengidir. Göğsü ve böğürleri biraz daha koyudur. Kanat altı ve koltuk altı örtüleri küçük kol örtülerinin önündeki ince krem rengi hat dışında simsiyahtır.
Genç: Erişkine benzer fakat kaşı krem rengidir ve tepesinde gri ile siyah renkler yoktur, yalnızca silik kahverengimsi sürmeleri bulunur. Başı ve göğsünde belli belirsiz kahverengi benekler vardır. Üst kısımları ve orta kuyruk teleklerinde ince, silik ve düzensiz koyu şeritler bulunur. Tüm el teleklerinin kenarları ten rengidir.
Habitatı
Düz ve kurak çöller ile yarıçöllerde yaşar. Tarım arazileri sınırlarında da görülebilir.
Yayılışı
Kap Verde Adaları, Kuzey Afrika, Arap Yarımadası, Güneydoğu Türkiye ve Orta Asya'da ürer. Kışın Sahra Çölü etrafında, Arap Yarımadası'nda ve Kuzeybatı Hindistan'da görülebilir.
Beslenme
Ana besini böceklerdir. Koşarken bir anda durarak ve gagasıyla yeri didikleyerek beslenir.
Biyolojisi
Kuzey Afrika'da şubat-temmuz arası, Orta Asya'da Mayıs-Temmuz arası ürer. Genellikle sığ bir çukurun içine iki adet yumurta bırakır.
Göçü
Kısmi göçmendir; kuzeydeki ve özellikle kuzeydoğudaki popülasyonları çoğunlukla göçmenken adalarda bulunan kuşlar yerleşiktir. Doğu popülasyondaki bireyler Kuzeybatı Hindistan'a (ağustos-nisan) ve muhtemelen Arap Yarımadası'na göçer. Kuzey Afrika'daki bazı kuşlar Sahra Çölü'nün güneyinde ağustos-mart arası kışlar. Güneyde kışlama sınırları Gambiya, Mali, Çad ve Somali bölgeleridir. Üremeden sonra genellikle hareketli gruplar veya sürüler oluşturur ve bu sırada Akdeniz'de veya Kuzey Avrupa'da raslantısal olarak görülebilir. İrlanda, Britanya, Finlandiya, Hollanda ve Rusya'da kaydedilmiştir. Avrupa'daki çoğu kaydı eylül-ekim aylarındandır.
Popülasyonu

Popülasyonu bilgisi bulunamadı
Davranışları
Kur sırasında dairesel uçuşlar veya süzülüşler yapar. Beslenirken enerjik bir biçimde koşar. Yakınlaşıldığı takdirde genellikle koşarak uzaklaşır fakat uçabilir de, uçuşu gevşektir ama kanat çırpışları güçlüdür. Genellikle çiftler veya küçük gruplar halinde bulunur, bazen daha büyük sürüler halinde görülebilir. İyi kamuflaj yapar.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler