Çorum Çıplağı Resimleri

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Hüseyin BAŞOĞLAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 55
  • Görüntüleme Görüntüleme 28K

Hüseyin BAŞOĞLAN

Moderatör
Katılım
6 Ocak 2008
Mesajlar
4,880
Tepkime puanı
2
Yaş
38
www.kuscular.org
Ad Soyad
Hüseyin BAŞOĞLAN
Meslek
Yazılım-Tasarım
Şehir
Muğla
İlgi Alanı
Balıklar
SÜT BEYAZ;



Kuşun bütün vücut tüyleri beyazdır. Göz renkleri alacalıdır. Bu renk güneşte daha belirgin olarak fark edilir. Diğer renk çeşitlerine göre daha çok rastlanan bu güvercinlerin değeri biraz daha düşüktür. Süt beyazlarda diğer renk çeşitleri gibi fazla bir özellik aranmamakla birlikte fazla iri yaplı olmamasına ve göz kenarlarının beyaz kısımının belirgin olmasına dikkat edilir. Sütbeyazların “düz kafa” (takka ve perçemi bulunmayan) ve “sütbeyaz arka tepe” (takkal) olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır. Arka tepeli olan bu renk çeşidine bölgede “sütbeyaz kekili” ad verilmektedir. Bu iki çeşidin haricinde sütbeyaz bulunmaz. Yani takka perçem olan ya da sadece perçem olanlar yoktur.
 
GÖK ALA;
orumala1of0.jpg


orumala2vo9.jpg



Yöresel olarak “govala” yada “morgovala” adı ile bilinirler. Çorum çıplakları içinde yetiştiricilerin aradığı ayrıntıları açısından en fazla özelliğe sahip olan renk çeşitlerinden biridir. Bu nedenle yetiştirmesi zor ve zahmetlidir. Ancak bir o kadar da değerlidirler. Koyu mavi renkli bu güvercinlerin göz renkleri sarı yada kırmızı olur. Bu güvercinlerde göz çevresi halkası beyaz ve biraz belirgin, gaga uzun ve çene küçük olmalıdır.
Gök alaların ayaklarının dirsekten aşağı kısmı tüysüz olmak durumundadır. Ayaklar kırmızı ve ince yapılıdır. Dirsekten aşağısında tüy bulunan güvercinlere Çorum’da “inik” ad verilir. İnik tabir edilen kuşların paçal olan Mardin tipi taklacılarla kırılmalar sonucu değişmiş olduğu bilinmektedir. Mardin tipi taklacılarla yapılan elemeler ile bu ırka daha fazla takla atma özelliği kazandırılmaya çalışılmaktadır. Ancak bu tür elemeler ırkın orijinal özelliklerinde bozulmalara neden olduğundan Çorumlu yetiştiriciler tarafından uygun karşılanmamaktadır.
Kanat telekleri beyazdır. Kuyruk kuşun kendi rengindendir. Kanat teleklerinin her iki tarafta eşit sayıda beyaz olması önem verilen bir ayrıntıdır. Kanat teleklerindeki beyaz telekler 7’den az ise gök alalığı az olarak nitelendirilir, 11’den fazla ise kuşun beyazlık damar fazladır ve kanat dirseklerinde de beyazlıklar verir. Beyazlığı fazla olan gök alalara bölgede “alaşar” denilmektedir. Bazı gök alalarda ise çene altında şerit biçiminde beyazlıklar bulunur. Bu tür kuşlar “gümüş gerdanlı” olarak adlandırılırlar. Gök alaların boyun bölümleri koyu mavi-mor bir tonda olur. Mor tonun bittiği yerde karna doru normal gri ton balar, gri tonun bitiminde ise karın alt beyaz olmak durumundadır. Buna “kesme” ad verilir. Karın altının kesme olması gök alaların önemli ve aranan bir özelliğidir. Kanat üzerlerinde iki sıra eridi olan bu kuşlarda şeritlerin renginin kestane renginde olması dikkat çekici bir özelliktir. Çorum’da güvercinin kanatlar üzerinde bulunan şeritlere “elif” ad verilir.
Kuşun eliflerinin kestane rengi olması bu güvercinin orijinal gök ala olduğu anlamına gelir. Elifleri siyah olan gök alalara da rastlanmaktadır. Bu tür kuşlar gök alaların beyaz ile eşleştirilmeleri sonucu elde edilmektedirler. Gök alaların arka tepeli olan çeşitleri de bulunmaktadır. Bunlar Çorum’da “kekili gov ala” alarak adlandırılırlar.
 
SİYAH ALA;

orumsyah1zs5.jpg

orumsyah2qc1.jpg




Çorum’da “siyah gov ala” ad ile bilinen bu güvercinlerde hakim olan renk siyahtır. Siyah alaların kanatlar üzerinde erit (elif) bulunmaz. Kanat telekleri gene iki taraftan beyaz olur. Aynı gök aladaki gibi karın altıda kesme şekilde beyazdır. Bu beyazlıklar haricinde kuşun herhangi bir yerinde beyazlık bulunmaması gerekmektedir. Çorum çıplaklarının siyah ala renk çeşidi neredeyse kaybolmak üzeredir. Çorumda bu renk kuşlara sahip olanların sayısı yok denecek kadar azalmıştır.
 
ÇİLLİ;



Alacalı bir renge sahip olan bu güvercinler genel olarak siyah ala ile sütbeyazın yada gök ala ile sütbeyazın eşleştirilmeleri sonucu ortaya çıkmaktadırlar. Kafa ve sırt bölgesi ile vücudunun değişik yerlerinde siyahlıklar yada grilikler bulunan bu güvercinlerin kuyruklar siyah olmaktadır.
Bu güvercinlerin nadir olarak sadece takma kuyruk olanlar da oluyor. Vücutlar beyaz kuyruklar siyah olan bu çeşitleri “karakuyruk” yada “karakuyruk çilli” gibi adlarla tanımlanıyor. Çilli renk tipinin “düz kafa” (takka ve perçemsiz) olanlar ile sadece “çilli arka tepe” denilen çeşitleri olabiliyor.

:!: Ahmet Demirbaş Bey'in eserinden alıntıdır.[/b][/color]

Kaynak: Türkiye Güvercin Yetiştiricileri Birliği
 
kuşların şekline,tipine baktığında asla taklacı diyemezsin.hatta bu kuşlar takla atmaz diye bahse bile girmeye kalkarsın.bunları bende yapmıştım zamanında.taaa ki bu kuşları tanıyıp ,besleyene kadar.öyle mükemmel taklacılar ki.oyunlarıda çoğu taklacıya taş çıkarır.bence her taklacı besleyenin kümesinde bir çift olmalı.hüseyin kardeşime bu güzel çalışmasından dolayı çok teşekkür ederim.
 
bu çorum çıplakları normal taklacı gibimi takla atıyor acaba bilen varmı _?
 
Tabi ki normal takla kuş nasıl sa bunlar da öyledir. Ancak bunlar çok pratik oyuna çıkarlar. Benim vardı zamanında kaybettim. Olsa yine beslerim.
 
Geri
Üst