Çorum Çıplağı Resimleri

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Hüseyin BAŞOĞLAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 55
  • Görüntüleme Görüntüleme 28K

Forumun tüm kullanıcılarını selamlarım,

Elimde çok miktarda fotoğraf var ancak nedendir bilmiyorum ya benim bilgisayarımdan kaynaklanan bazı sorunlar ya da internet erişimindeki problemlerden dolayı daha önce forumlar için işlenmiş yirmiyedi fotoğrafı sitemize ancak gönderdim. Bu kadar az fotoğrafı göndermek bile epey vaktimi aldı. İlerde daha fazla fotoğraf göndererek çorum çıplağı tanıtımı için elimden geleni yapacağım. Elimdeki bu kuşların anaları ve babaları yaklaşık 8 senedir bendedir;yavruları ise ancak bu kadar çoğaltabildim. Siyah govalardan elimde iki çift mevcuttur. Mor govaların sayısı ise beş çifttir. Beyazlar oldukça fazla olmasına karşın, Çilli görünümünde olan kuşların sayısı yok denecek kadar azdır. Bu sene sonunda muhtemelen gelecek yaz sonunda çillileri de elde etmek mümkün olabilecektir. Çünkü çilli formdaki kuşlar guvalalarla beyazların eşleştirilmesi sonucunda elde ediliyor...

Performansları üzerine ise 2009 yaz başı muhtemelen yaz sonu gibi bir değerlendirme yazısı yazmayı planlıyorum.. Onu da burada ve nasipse güvercinbirliği.com sitesinde yayınlayacağım.. Çorum besleyen tüm arkadaşlarla site içinden yazışmak beni memnun edecektir..

Neyse bu kadarcık bir girizgahtan sonra gelecek forum sohbetleri için tüm arkadaşlara hayırlı sohbetler temenni ederim.

Sevgi ve saygılarımla..
Ümit Ferahzade

Forumun tüm kullanıcılarını selamlarım,

Elimde çok miktarda fotoğraf var ancak nedendir bilmiyorum ya benim bilgisayarımdan kaynaklanan bazı sorunlar ya da internet erişimindeki problemlerden dolayı daha önce forumlar için işlenmiş yirmiyedi fotoğrafı sitemize ancak gönderdim. Bu kadar az fotoğrafı göndermek bile epey vaktimi aldı. İlerde daha fazla fotoğraf göndererek çorum çıplağı tanıtımı için elimden geleni yapacağım. Elimdeki bu kuşların anaları ve babaları yaklaşık 8 senedir bendedir; yavruları ise ancak bu kadar çoğaltabildim. Siyah govalardan elimde iki çift mevcuttur. Mor govaların sayısı ise beş çifttir. Beyazlar oldukça fazla olmasına karşın, Çilli görünümünde olan kuşların sayısı yok denecek kadar azdır. Bu sene sonunda muhtemelen gelecek yaz sonunda çillileri de elde etmek mümkün olabilecektir. Çünkü çilli formdaki kuşlar guvalalarla beyazların eşleştirilmesi sonucunda elde ediliyor...

Performansları üzerine ise 2009 yaz başı muhtemelen yaz sonu gibi bir değerlendirme yazısı yazmayı planlıyorum.. Onu da burada ve nasipse güvercinbirliği.com sitesinde yayınlayacağım.. Çorum besleyen tüm arkadaşlarla site içinden yazışmak beni memnun edecektir..

Neyse bu kadarcık bir girizgahtan sonra gelecek forum sohbetleri için tüm arkadaşlara hayırlı sohbetler temenni ederim.

Sevgi ve saygılarımla..
Ümit Ferahzade

Öncelikle paylaşım için teşekkürler...

Benim Çorum çıplakları ile ilgili bir sorum olacak cevaplarsanız sevinirim...

Bu kuşu canlı olarak gördüm ama uçuşlarını hiç izlemedim. Kuşların taklaları sırasında kanat seslerinin çok az olduğu yönünde bir söylenti var. Bu doğrumudur?

evet onu bende gözlemledim normal taklacılar kadar sağlam kanat sesleri mevcut değil bildiğim kadarıyla.ama ümit bey çok güzel bir paylaşım yapmış ona teşekkür ediyorum.herkesin çok az bilgiye sahip olduğu bu çorum çıplaklarını bize daha detaylı tanıtırsa sevinirim.

Sekiz senedir bende olan bu kuşları uçurmak hiç nasip olmadı.. Uzunca bir süre kapalı bir ama havadar bir kümeste vakit geçirdiler. Bu yaz hepsini yeni yaptığım daha sıhhi kümeslere aldım. Kapalı mekandan böyle açık bir mekana geçerken de kuşları kaybetmemek için kanatlarını kestim.. -Kanatları tamamlanmak üzeredir-... Ancak şunu ifade etmek isterim.. Bu güvercinlerin içinde kümes ortamında takla atanlar da mevcut. Bunu gözlemledim. İçinde kanat sesi sert olan da var yumuşak olan da var. Bahçe oratamında hafif de olsa kelebeklenen kuşların sert kanatlısı da mevcut yumuşak kanatlısı da... Ama bu gözlem tabiki ufak kelebeklenmeler için sözkonusudur. Çorum çıplakları için bazı yetiştiriciler; damcı ve havacı olmak üzere iki çeşit uçuş performansı olduğunu ifade ediyorlar. Dün net üzerinden sohbet ettiğim bir arkadaş havacı olanların kanat seslerinin bulutlardan duyulduğunu ifade etti.. O zaman kanat seslerinin yumuşak olması mümkün gibi gözükmüyor... Eğer böyleyse tıpkı mardin güvercini gibi kanat vuruşu yumuşak olanlar ve yumuşak olmayanlar gibi bir değerlendirme yapabiliriz...

Daha ayrıntılı kendi gözlemlerime dayanan performans özellikleri için sanırım 2009 yaz sonunu beklemek gerekecek...

Bu arada Çorumlu yetiştiricilerin internet ortamında, azı müstesna neden bu kuş hakkında ayrıntılı bilgi vermediklerini de merak ediyorum. Acaba yörede internet kullanımı yaygın mı değil? İnanır mısınız kuşun doğru dürüst fotoğraflarını netten bulmak bile mümkün değildir... Sanırım en kapsamlı fotoğraflar benim bir kaç siteye henüz koyduğum bu fotoğraflardır.... Yukarıda ifade ettiğim gibi daha bir çok fotoğrafı yakın zamanda siteye ekleyeceğim.

Sevgi ve saygılarımla

evet dediğiniz gibi bu ırk yöreniz için büyük bir nimet ama kimse dahip çıkmıyorbuna bende anlam veremiyorum.
böyle giderse üstlenenler çıkabilir birçok örnekte gördüğümüz gibi ingiliz çıplağı,alman çıplağı olabilirler mesela.

İnternettte çorum çıplağı üzerine arama yaparken Çorumlu yetiştirici Mustafa Taşkın tarafından makalenin aynısın harfi harfine kopyalandığını öğrendim.... Bu makale Güvercin Dergisi'nin, sanırım 2. sayısında şahsım adına yayınlanmıştır..Çorumlu yetiştiricinin sitesinde konuyla ilgili olarak ziyaretçi defterine bazı mesajlar düştüm. ancak halen benim ileri sürdüğüm konulara karşı bir cevap gelmedi... Dünyanın hiç bir yerinde kendisinden faydalanılan biri adına makale yazılmaz... Üstelik Mustafa Taşkın sanıyor ki ben bu makaleyi sadece kendisinden faydalarak yazmışım. Halbuki kendi yazdığım makalenin altında bu konuyla ilgili olarak gereken kişilere teşekkürümü etmişim. Üstelik hiç bir bilgiyi de ben kendisine sormadan bana vermemiştir.... "Hocam bu makalenin şurasını da şöyle yapalım" dememiştir... Özellikle kuşların fiziki bölümünde ve performans özelliklerindeki yöresel kullanımlar dışında bana hiç bir katkısı olmamıştır... Ben bu makaleyi yazdığımda zaten 5 küsür senedir çorum yetiştiricisiydim..Ondan önce Mehmet Kankurdan'dan kuşların performans özellikleri hakkında zaten bilgim vardı. Ama kendim gözlemlemiş değildim.. Nitekim bu forumda bile bana performans özellikleriyle ilgili sorular sorulduğunda soruları kendi gözlerimle izlediğim zaman cevap vereceğimi söyledim...

Son olarak Mustafa Taşkın'ın kendi cümleleriyle bir makale yazmasını ve kendi sitesinden benim makalemi kaldırmasının en sağlıklı sonuç olacağını düşünüyorum.....
Peki ben neden bu kadar sitemkarım? Nedeni şudur: Bir araştırmacının makalesinden alıntı yapmak eski makaleyi geliştirmek gayet normal bir durumdur. Ancak makalenin aynısını alıp bu makale şahsıma aittir diye yeniden yayınlamak ahlak kurallarına aykırı bir durumdur. Bunun yanında ise şahsen kendim intihalci durumuna düşmüş oluyorum ki bu ise beni bu meanide en çok üzen şeydir...

Meraklıları için Çorum çıplağı makalesi için bakınız ve karşılaştırma yapınız. Kuşun geleceği neden çorum çıplağı denildiği, Anadolu paçasız takla atan her kuşa çorum çıplağı denmesinin nedeni, Paçalılığın paçasızlığa karşı baskın olduğu - ki bu bilgi de Veteriner hekim Ercan Çatal'dan alınmıştır- Çorumlu yetiştiricilerin ırka karşı gereken önemi verilmesinin duyurusu, çilli rengi hakkındaki şahsi yorumum ki Mustafa Taşkın'ın böyle bir düşüncesi bile yok..Tüm bunların yanısıra kuşlarda künyemeleme yapılmamış olması bu durumun yetişricilik adına bir eksiklik olduğu vs vs daha onlarca bilgi benim bu zamana kadar getirdiğim kuşçuluktan ve kuşçulardan öğrendiğim kendi düşüncelerimle harmanladığım düşüncelerimin ürünüdür.. Şimdi buradan soruyorum umarım girer ve okur ya da sizler okursunuz..

Ben miyim intihalci yoksa Mustafa Taşkın mı?

http://corumciplak.googlepages.com/home

Mustafa Taşkın'a sorularım ve eleştirim aşağıdaki linkte mevcuttur....

http://corumgovalaguvercin.tr.gg/Ziyare ... efteri.htm

slm arkadaslar ben almanyada yasiyorum burada corum ciplagini nerden bulabilirim yardim ederseniz sevinirim saygilar osmansirin

slm cok guzel kuslarin var nazar degmesin hastasiyim bu corum ciplagina bende yillarca besledim suan almanyadayim ariyorum bulamiyorum burada

basoglanh' Alıntı:
SİYAH ALA;

orumsyah1zs5.jpg

orumsyah2qc1.jpg

Çorum’da “siyah gov ala” ad ile bilinen bu güvercinlerde hakim olan renk siyahtır. Siyah alaların kanatlar üzerinde erit (elif) bulunmaz. Kanat telekleri gene iki taraftan beyaz olur. Aynı gök aladaki gibi karın altıda kesme şekilde beyazdır. Bu beyazlıklar haricinde kuşun herhangi bir yerinde beyazlık bulunmaması gerekmektedir. Çorum çıplaklarının siyah ala renk çeşidi neredeyse kaybolmak üzeredir. Çorumda bu renk kuşlara sahip olanların sayısı yok denecek kadar azalmıştır.

harikalar bence

Orjinal ve harika güvercinler.

ARKADAŞLAR merhaba vatani görevimi yozgatta yaparken elime geçen(askeriyenin içinde yakaladığım)bir takım beyaz paçasız kara gözlü kuşu askerliğim süresince marangozhanenin içinde besledim ve uçurdum ve kanat sesi olmaksızın çok güzel takla attıklarını gördüm.daha sonra yöre halkı kuşçulardan çorum çıplağı olduğunu öğrendim bu kuşların.çorum çıplakları sayesinde askerliğimi yaparkende kuş besleme keyfine nail oldum.saygılar ÖMÜR DENİZ.

Bu kuşlar dahaziyade hava oyunu yaparlar çok yüksek mesafede bol taklalı ve çok sesli oynarlar vücütlarının küçüklüğü ve narinliği göz önune alındığında gerçekten çok etkileyicidirler renk özelliği yoktur göğala beyaz kara ala vs renk leri vardır takka ve perçem olmaz nadiren takkalı sı azda olasa vardır gözleri bozuk tabir edilen kırmızı alagöz vs dir çoğunlulla . SEFERE GELEN MARDİN CİNSİNDEN FARKLI ÖZELLİKLERİ VARDIR Çorum Merzifon Çankırı Amasya civarında genelde köylerde dahaçok bulunur .Hava oyunu için beslenirler ,bu ırkında artık saf olanuını bulmak çok zorlaşmıştır, genelde pek tanınmadıkları için kırma oldulkarı düşümnülür tabi buda bir teoridir ancak bu kuşları zamanında beslemiş birisi olarak kırma olduklarını pek sanmıyorum. Çünki kırma bir güvercin bukadar bol taklalı ve sesli oynayamaz diye düşünüyorum ayrıca bu kuşlarında kendine has oyun sitilleri vardır .YANI RAST GELE TAKLA ATIP GEZMEZLER . Besleyenlerde çorum çıplağında bazı özellikleri arar.Sefer yapan kuşların ve kostüm kuşlarının yaygınlaşması ile bu kuşa olan merak ta yörede azlmıştır . Ancak bu bölgelerde halen saf çorum çıplağı yetiştiren insanlar mevcuttur .Bir dönem bu kuşlarıda diğer oyun kuşları ile kırılarak denemaler yaplmıştır .90 lı yıllarda bende bir sefer kuşu ile çorum çıplağını kırdım ,yoklutan ve çok fazla bilgisahibi olmamaktan tabi .bölgede kitot paça tabir edilen yarım paçalı yavrular oldu bu yavruların bir bölümü de çok çok güzel sefer yaptı şöyle söyleyeyim odönemde yatılı okuduğumdan kimizaman kuşu 6 ay 1 yıl uçurmadığımız olurdu kapalı kümes kuşu yanı ,oyunu söküp kapatırdık kümese öyle çok fazla antremana da gerek kalmaksızın çok çabuk sökülürlerdi ve 1 yıl sonradahi oyun bozmadan seferini yaptığını aynı oyunu oynadığını bizzat gördüm zaten ozaman sıkıya girme yerden kalkamama gibi bişeyde bilkmezdik .sonra sonra dışardan kuşlar gelip renk ve bazı özellikler moda olunca bizde çoğu kimse gibi modaya uyup bu kuşları terk ettik .yada kırdık .özet olarak iyisi iyidir çorum çıplağının saf kalmışıda nadirren dir .İMKAN OLSADA TEKRAR SAFINI BULSAK DA BESLESEK.selamlar .ŞEREF

ksklecan' Alıntı:
bu çorum çıplakları normal taklacı gibimi takla atıyor acaba bilen varmı _?
hyr yerinde durmadan takla atar we hiç yorulmaz bende 3 saat uçanı war ilk kuşum hayla besliom 5 yıl oldu yazrularıda oldu toplap 5 çiftimwar...

VAYBE guzel kuslar hepsı tepelıler ın sırtındakı lekeler boyamı acaba

ÜMİT BEYİ KUTLAMAK GEREK..

Eski bir konu ama kuşların ( Çorum Çıplakları ) oyunları hakkında sonradan bilgilendirme yapılamamış.

Çok eskilerde bende beslemiştim. Hatırladığım kadarıyla; konuya katkı olması açısından şunları söyleyebilirim;

- Hava oyunarında yeni oyun sökenler hariç fazla 'tek atım' yapmazlardı. Yuva üzerinde, ama orta yüksekte kısa (3-5 taklalı ) fışkırmalar şeklinde bir oyunları vardır.
- Ayrıca inmelerine yakın yuva üzerine sefere gelirler ve yine sık ve kısa seferler yaparlar. Ama inmek istediklerinde çok zorlanmadan bol taklalı inişleri vardır.
- Kanat sesleri bendekilerde yoktu. Şimdi kullanılıyormu bilmem ama biz o zaman bu tür kanat sesizlere ''fıyfıy'' derdik. :)
- Sık taklalı bir kuştur, gerek içerde gerekse dışarda kolayca takla atar. Ancak dikkat çeken bir başka özellik perdahlı olmamasıdır. Yani takla atarken ve/veya uçarken ayaklarını öne doğru uzatmaz. Ve hatta yumarak karnına yapışık tutar. Hatta bu şekilde ayaklar karın tüylerine gömüleceğinden gözükmez olurlar. Ve bu şekilde sık taklalar atarken 'flop-flop' diye dönen çok hoş bir oyunu vardır.

Eskiden bu kuşun fazla tanınmaması nedeni ile vede ( Ankarada paçasız ir kuşun ki paçasız ve oyunsuz kuşlara genel bir ifadeyle 'kut!' denirdi. Ve hiç makbul değildi. ) görenlerin önce alayına konu olur. Hatta '' bu ne böyle yabani mi besliyorsun!? '' derler. Ardındanda kuşun en ufak bir harekette havalanıp taklalarla inmesine şahit olunca bu seferde şaşkınlıklan ''Anaaa, yabani takla attı laaaa!!! '' şeklinde bir nida kaçınılmaz olurdu!

Umarım bu güzel ırkımız her zaman varolmasını sürdürür. Ve hakettiği yeri bulur!

Katkı olması dileğiyle. Saygılarımla!

( Not : Irkın uzmanı değilim. Anlattıklarım tamamen zamanındaki kendi tecrübe ve gözlemlerimden oluşmaktadır. Ve üzerinden çok uzun yıllar geçti. Hatırladığım kadarıyla yazmaya çalıştım. Umarım yanlışa düşmemişimdir. Eğer hatalı bir yanı varsa ve bilen birisi çıkarda düzeltirse sevinirim! Saygılarımla. )

BUKUŞLARRIN ORJİNALİ KİMDE VARSA TELFAN NOSUNU YAZIP GÖNDERSİN BEN PARAYLA SATANDAN ALIRIM

kuilar cok güzel bakılmaya değer ama bunlar nasıl oyun yapar sefer mi yapar makaracılar gibi mi takla atar saygılar

tesadüfen bitane geldi bana kuşu uçurdum oyununa ve uçuş performansına hayran kaldım ama tadına varamadan şahin aldı üç buçuk dört saatten aşağı uçmuyodu olsada yine beslesem.

arkadaşlar bundan 2 ay önce izledim tam 1 gün uçtu kekilli beyazdı erkek kuştu uçuş özellikleri yüksek uçar çok oynarlar grçekten mükembel kuşlar saf kanını bulmak çok zor ve kendine özgü bir özelligi çok tırnakta gaga ya kadar zor bir kuş

Geri