Dolapçı Güvercinlerin Yetiştirildiği Yöreler

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Hüseyin BAŞOĞLAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 57
  • Görüntüleme Görüntüleme 20K

Hüseyin BAŞOĞLAN

Moderatör
www.kuscular.org
Ad Soyad
Hüseyin BAŞOĞLAN
Meslek
Yazılım-Tasarım
İlgi Alanı
Balıklar
Dolapçı Güvercinlerin Yetiştirildiği Yöreler aşağıdaki gibidir..
Konu: Dolapçı Güvercinlerin Yetiştirildiği Yöreler

haritabolgeleric4.gif

Dolapçı ırkı güvercinlerin yetiştirildiği iller genellikle ülkemizin batısında yer alır. 2000 yılı başından itibaren internet kullanımının güvercin yetiştiricileri arasında yaygınlaşması ve ırkın tanıtım çalışmalarının web siteleri ile yapılması sonucunda Dolapçı yetiştirilen illerimize yenileri katılmıştır. Günümüzde Dolapçı yetiştirilen illerimizi eski ve yeni iller olarak tanımlamak mümkündür.

ESKİ İLLER
Isparta, Burdur, Denizli, Muğla, Aydın il merkezleri ve ilçeleri.

YENİ İLLER
İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Antalya, Balıkesir, Manisa, Mersin, Afyon, Çanakkale ve Uşak illeri.

DOLAPÇI YETİŞTİRİCİSİ DERNEKLERİ :

Isparta Güvercin Sevenler Derneği
İrtibat: Burhan Özcan / 0542 3023754
[email protected]

Muğla Kanatlı Hayvanları Sevenler ve Yetiştirenler Derneği
İrtibat:Hüseyin Başoğlan/0543 886 26 29
İrtibat:M.Ali Top/0535 212 69 48
msn-mail: [email protected]
http://www.kuscular.org

Burdur Güvercin Yetiştiricileri Derneği
İrtibat: Barış Dikmen / 0533 7793256
[email protected]

Denizli Güvercin Evi Derneği
İrtibat: Bşk. Niyazi Ertürk / 0533 5818384
[email protected]

oncelıkle hayırlı aksamlar huseyın abıben usaktan hasan arslan .ben dolapcı ırkını 4 yıldır beslıyorum .ve ısınen kotusu burda .dernek denılen hıc bırsey yok ıkı uc tane kahvehane var kus satılan o kadar.bu sene dolapcıya rabet cok fazla sehrımızde.ıl olsun ılcelerımızdede oglesıne rabet var ben uzun lafın kısası usagımızdada derneklesmek ıstıyorum .dolapcı ırkını burdada yasatmak dunyaya duyurmak. ıstıyorum ben ve benım .gıbı dusunem .arkadaslarım ve abılerım var.ama benım .bu konuda napmam lazım huseyın abı bana yardımcı olursan sevınırım a.e.o.

aslen Ödemişliyim ben 32 babam 55 dedem 83 yaşında.dededen beri aynı soy kuşları besleriz dolapçı ve dönek bizim orda kümesinde dolapçısı olmayan kuşbaz hemen hemen yoktur diyebilirim.ama bu yerel tabir edilen kuşlardan ödemiş dolapçısı. hem renkleriyle hem simetrik desenleriyle hemde keyifli yapılarıyla mükemmel kuşlardır.renklilerinden ziyade çillileri.akkanatları,beyazları,kulaları ve akçıllarıda var.hava performanslarıda doyurucu niteliktedir.dolapçı ırkını sadece 14 tellilerle sınırlandırmamamız gerektiği kanaatindeyim.

Kardeşim eski iller yeni iller yazmısın asıl dolapcının doğdugu yerdir Denizli ve cevresi şu an bu illerde az sayıda besleyen varsa bil ki bunlarda safkan kuş besleyenlerdir

muratcivan' Alıntı:
Kardeşim eski iller yeni iller yazmısın asıl dolapcının doğdugu yerdir Denizli ve cevresi şu an bu illerde az sayıda besleyen varsa bil ki bunlarda safkan kuş besleyenlerdir

Kardeşim dediğin kişi senden 5 yaş büyük bu birincisi.Dolapçının asıl doğduğu yer denizli demişsin ısparta,burdur ve muğla gibi yörelerimiz senin deyimine göre yeni dolapçı beslemeye başlamışlar denizli haricindeki bu yörelerimiz kaç yıllarından beri dolapçıya başlamışlardır bizlere bilgi verirmisin.

Şunu belirteyim yaşım 38.Yaklaşık 10 yaşından beri bu işin içindeyim.Ispartalıyım Ispartada besliyorum.10 yaşındayken büyüklerim vardı çok kaliteli harbi dolapçı besleyen.zaten asıl adı oynaktır.Sonradan ne olduda dolapçı olup sosyetikleşti bilmem.Dedelerimiz Isparta,Burdur buradan Denizliye çok kuş götürmüş.Bakınız denizlilili büyük yetiştiriciler mesela İskender Damgacı o kadar popüler kuşlarını nereden almış.Isparta Kuleönü kasabasından.Araştırınız.Köylerimizde ve Isparta içinden temin edilipte Denizlide akbaşlarla kırılan kuş sayısı hayli fazla.Ispartada yerel yetiştiricilerde dönek kolay bulamazsınız.varsa 2-3 takım meraktandır yada zevkine.Asıl olan oynaklarımızdır.Bu hayvanın ticareti, başladı başlayalıda yöreler değişti ve kuşlar çok kırıldı.Gerçek damarlı hayvanı kimse az paralara vermezken,bakıyorum çok düşük fiyatlardan dolapçı vasfıyla bir çok kuş satılıp lekeleniyor.Yazık.Bu ırka gerçek anlamda gönül verenler yerinde anababa ve eş uçurma kaydıyla kuş alsınlar.Standartlara uygun damar 3 takım dolapçı edinmek en iyisi.Onun için ben derimki bu cinsin eski yetiştirildiği ilk iller yazısına katılıyıorum.İyi günler dileklerimle.

Selamlar Murat bey,

İlgi alanımda olmadığı halde, İskender beyin adının geçmesinden dolayı konuya bende bir iki cümle yazayım dedim. Bende ilk dolapcılarla İskender bey ve Niyazi beyin yarışmalara davet ettiği 2007 yılında tanıştım. İskender bey ve Niyazi beyin yanı sıra Antalya Kemerden Turgay bey Ispartadan, Afyondan Balıkesirden bir çok yetiştirici ile tanışma fırsatım oldu.
Dolapcının ana vatanı neresidir, nerede ilk kez, ne isimle yetiştirilmeye başlanmıştır, bu ve bunun gibi konular yıllardır her sitede fromlarda tartışıldı, yazıldı ve çizildi. Ben burada 2007 yılındakı güzel ortamı dolapcılar için sizlerle paylaşmak istedim.

Saygılarımla,

Aykut Karabulut

aykutk' Alıntı:
Selamlar TGYB Dostları

Bende bu güzel Pazarı bize yaşatan İskender Beye, Niyazi Beye sonsuz teşekkürler ederim....

Buyrun beraber seyredelim.....

pic0001eg1.jpg

pic0002pc9.jpg

pic0003rf1.jpg

pic0006zr7.jpg

Hakem heyeti ve yarışmacı Niyazi Bey,,

pic0008lx3.jpg

Afiyet olsun,,,,,

pic0013xe6.jpg

pic0016up6.jpg

aykutk' Alıntı:
Devamı ;

Bizler seyrederken,,,

pic0031tj7.jpg

İskender Bey kuşlarını hazırlamakda show için,,,

pic0019cs4.jpg

İste dolapcılar,,,,,

pic0039qr2.jpg

Bu kadar güzelliklerden sonra tatlı yiyelim tatlı konuşalım. Buyrun Baklavaya

pic0033dq0.jpg

Murat Eralp' Alıntı:
Şunu belirteyim yaşım 38.Yaklaşık 10 yaşından beri bu işin içindeyim.Ispartalıyım Ispartada besliyorum.10 yaşındayken büyüklerim vardı çok kaliteli harbi dolapçı besleyen.zaten asıl adı oynaktır.Sonradan ne olduda dolapçı olup sosyetikleşti bilmem.Dedelerimiz Isparta,Burdur buradan Denizliye çok kuş götürmüş.Bakınız denizlilili büyük yetiştiriciler mesela İskender Damgacı o kadar popüler kuşlarını nereden almış.Isparta Kuleönü kasabasından.Araştırınız.Köylerimizde ve Isparta içinden temin edilipte Denizlide akbaşlarla kırılan kuş sayısı hayli fazla.Ispartada yerel yetiştiricilerde dönek kolay bulamazsınız.varsa 2-3 takım meraktandır yada zevkine.Asıl olan oynaklarımızdır.Bu hayvanın ticareti, başladı başlayalıda yöreler değişti ve kuşlar çok kırıldı.Gerçek damarlı hayvanı kimse az paralara vermezken,bakıyorum çok düşük fiyatlardan dolapçı vasfıyla bir çok kuş satılıp lekeleniyor.Yazık.Bu ırka gerçek anlamda gönül verenler yerinde anababa ve eş uçurma kaydıyla kuş alsınlar.Standartlara uygun damar 3 takım dolapçı edinmek en iyisi.Onun için ben derimki bu cinsin eski yetiştirildiği ilk iller yazısına katılıyıorum.İyi günler dileklerimle.

selamlar

iskender damgacı kuleönü kasabasından almış kuşlarını doğrudur,çünkü kuleönündeki kuşlar zamanında Denizliden gitmiştir oraya,yıllardır tartışılmakta ve hala sizin kuşunuz bizim kuşumuz denilmekte arkadaşlar bu kuşlar hepimizin yeterki damarını kırmadan üretebilmek.

saygılar

Murat Eralp' Alıntı:

selamlar

iskender damgacı kuleönü kasabasından almış kuşlarını doğrudur,çünkü kuleönündeki kuşlar zamanında Denizliden gitmiştir oraya,yıllardır tartışılmakta ve hala sizin kuşunuz bizim kuşumuz denilmekte arkadaşlar bu kuşlar hepimizin yeterki damarını kırmadan üretebilmek.

saygılar

DOLAPÇI EGE BÖLGESİNİN KUŞUDUR.DIŞARIYA AÇILAMAMIŞ VE MALESEF DEĞERİ BİLİNMEYEN BİR IRKTIR.

Mehmet bey buyrun sizi ıspartaya davet ediyorum.Bir ege bölgesinin kuşlarına birde bizim kuşlarımıza bakıp yakından görün.Tarihlede sizi yüz<leştireyim.İnanın misafirim olun.Bu kuşun asıl vatanı Isparta-Burdur-denizlidir.

Yamalı beyaz Tartışması bitti Sıra Denizli Isparta olayına geldi =)) Yıllardır bu konu çözülemedi şimdi mi çözüm bulacaksınız?
Ben Bursa'da ikamet ediyorum tarafsız yaklaşmam gerekirse, Ispartadaki yetiştiriciler bunun kendi yöreleri ve Burdur'a ait olduğunu söylüyor.Denizlili yetiştiricilerde kendilerinin olduğunu iddaa ediyor.
Bana Kalırsa yörecilik işi ezeli bir rekabet halinde sürüp gidicek.Çözüm bulunması imkansızın dışında oldu artık.Bir zamanda iskender Damgacı ve ekibi Turgay abiler çözüm bulmaya çalıştı ama nafile ..Sadece Dolapçı ismi konuldu..
Bu saatten sonra kimse kimseye bir şey anlatamaz.
ALLAH'tan bizim yörenin kuşunun adı Bursa'ki kimse sahiplenemez =)) Buda işin esprisiydi ..
Kalın Sağlıcakla Sevgiler SAYGILAR..

selamlar

Bu tartışmalar yıllardır devam ediyo devam edeceğede benziyo.

Denizli şehir merkezinin girişinde bulunan Anadolu selçuklularının batıdaki son kervansarayı olan ve iki kitabesi bulunan akhan sultan hanları şemasına uyan bir handır.Han ın iki kitabesi bulunmaktadır.Kapalı olan kısmı 1253 yılında,avlusu da 1254 yılında tamamlanmıştır.Kapı sütunlarının üzerinde bulunan çil dolapçı kostümü benzerinde güvercin figürü bulunmaktadır.Bu örnekler başka sitelerde çok ayrıntılı anlatılmasına rağmen halen tartışılmakta resimlerle birlikte anlamayan ve bilmeyen arkadaşlara bende yardımcı olmak amaçlı anlatımda bulunmak istedim.Umarım anlatabilirim.

saygılarımla

umut coşkun
DENİZLİ

sevgili kardeşim resimle fotoğrafla olmaz.bu kuşlardan ıspartada her hanede yüzlerce var.denizli daha dün başladı bu kuşları beslemeye. kendi kuşlarınız beyaz ve yamalı asıl dolapcı onlar.resimlerdeki kuşların merkezi ısparta-burdur. gerçek ismi oynaktır.istanbul, bursa,denizli,vs türkiyenin heryerindeki dolapcı diye bilinen beyaz ve yamalılar hariç...OYNAKTIR...ve bizim bölgenin kuşudur. sagılarımla.

Şimdi arkadaşlar Denizli dün başladı diyosunuz Isparta dün başladı diyosunuz Muğla'da ben 16-17 yıldan bu yana aralıksız dolapçı besliyorum. Benim usta diye tabir ettiğim bir çok yetiştirici var Muğla'da ve 70 yaşın üzerinde olanlarda var içlerinde. Bu ustalarda ilk olarak dolapçı kuşuyla başlamışlar. Sizin deyimizinle o zaman Muğla'da çok eski.

erdal usda' Alıntı:
sevgili kardeşim resimle fotoğrafla olmaz.bu kuşlardan ıspartada her hanede yüzlerce var.denizli daha dün başladı bu kuşları beslemeye. kendi kuşlarınız beyaz ve yamalı asıl dolapcı onlar.resimlerdeki kuşların merkezi ısparta-burdur. gerçek ismi oynaktır.istanbul, bursa,denizli,vs türkiyenin heryerindeki dolapcı diye bilinen beyaz ve yamalılar hariç...OYNAKTIR...ve bizim bölgenin kuşudur. sagılarımla.

Denizli neye dün başladı senin oynak dediğin kuşlar 12 kuyruk ve kuyruk üstlü kuşlarınız sizin kuşlarınız tamam ona itirazımız yok, sor bakalım ıspartadaki sigortacı ismaile sor bakalım kuleönünden hakkı aydınlıya bu kuşlar nerden gitmiş ıspartaya resimle olmaz bu işler ya neyle olur bana göster bakalım sende böyle bir resim de bizde görelim,dün başladınız dediğin tarihi bana bi söylesene kaç yılında başladı denizli bu kuşları beslemeye.

bir ırkın, kuşun, nerden çıktığı, yada nerde çok olduğu niye bu kadar önemli, esas önemli olan, bugün bu ırk için kim neler yapıyor, ve nasıl geliştiriyor, ırkı ıslah için kim neler yapıyro, performanslar nasıl, asıl tartışılması gerek bence , ama heryerde, her platformda yok kuşlar denizlinin, yok ıspartadan çıktı, oraya burdan gitti, ben balıkesirliyim, kuşlarıda ıspardadan aldım, kimse diyemez bu kuşlar ıspatanın diye, kuşlar benim, yöre ise balıkesirin, o kadar çok sahipleniliyo satmasınlar o zaman, korumaya alın ırkı, bu tartışmalarda bence çok yersiz.

Şimdi yöresel tartışmalara karışmak istemiyorum ama düşüncelerimi söylemedende geçemiyeceğim.Yani Denizlide tarihi işlemelerdeki kuş figürünü dolapçı olarakmı değerlendiriyosunuz? Ve uzun zamandır osmanlı tarihinden bu yana sizin yörenin olduğunu savunuyosunuz, bunu sadece o güvercin figürüne mi bağlıyosunuz ? Açıkçası en çok bunu merak ediyorum..Bütün eski yetiştiricilerin anılarını bıkmadan okudum ve hepside kendini bildi bileli Dolapçı güvercinin olduğunu söylüyor.
Gerek Isparta burdur gerek Denizli ben sadece bir şehrin güvercini olduğunu düşünmüyorum.Bunda net Somut bir delil yok.Aradan uzun yıllar geçtiği için Deformasyon'a uğradığını düşünüyorum.Şimdi asıl konu bu değil, asıl konu Dolapçı güvercinin nasıl koruma altına alınacağı ve nasıl bilinçli olarak eşlenip üretileceği.Acaba sizler nasıl koruyosunuz, üretiyosunuz nasıl hizmet ediyorsunuz ?
Okuduğum kadarı ile Ispartadaki eski yetiştiriciler zamanında Dolapçıya çok özen gösterimiş 9 Kusurlu hareket yapanları derhal kümeslerinden atmışlardır.Buda Ispartaki abilerimizin dolapçının bugünlere gelmesinde büyük bir emeğinin olduğunu açıkça gösteriyor.Muhakkak bunu Denizlideki yetiştiricilerde yapmıştır şüphem yok.
Şimdi soru şu ? Acaba bizler ne yapıyoruz ?
Bazı forumlarda Bursa'daki Dolapçı yetiştiricilerini pazarda görüyorum.Dolapçı satıyorlar ve kendi isimlerinin olduğu plakaları takıyorlar.Belki 10 - 15 Tane ordan dolapçı alınmıştır ama hepsi rezil çıktı hemde öyle böyle değil rezil ötesi.Ve bu kişiler forumlarda Dolapçı ırkını koruma adında faaliyetler yaptığını söylüyor.Bu mu şimdi Faaliyet? Bu kişileride iskender damgacı, Turgay abide çok iyi tanıyor.Herşey görüldüğü gibi değil.
Tamam kardeşim parada kazanın, ama hiç değilse iyi güvercin verin ki, Alan kişide memnun kalsın helal olsun desin..

Şimdi arkadaşlar ben bursalılara oynarları beslemeye dün başladınız balıkesirlilere dün başladınız v.s v.s desem savunmaya geçmezmisiniz.Forumda bir kaç kişi var Denizliye laf koyup aradan çekiliyo neden bu arkadaşlar devamını getirmiyo eğer ellerinde bildikleri birşeyler varsa kanıtlasınlar,biz herzaman söylediğimizin arkasındayız,bu kuşları dün bugündür beslemiyoruz arkadaşların dün başladınız dedikleri tarih önemli bizim için ıspartanın saygıdeğer ustalarının kendi ağızlarından bizzat duydum kuşların denizliden ıspartaya gittiğini bu arkadaşlar daha yakınlar o ustaların yanlarına gitsinlerde biraz muhabbet etsinler.Kendilerini usta görüp böbürlenmesinler.Ben şimdi bu yazılanların bir çoğuna gülüyorum herkez nasılki kendi ilinin kuşundan eminse bende Denizlinin kuşlarından eminim.Şuanda elimde Dolapçının her renginden mevcut ve elimden geldiğince en sağlam damarı üretmeye çalışıyorum.Benim içinde en önemlisi bu.

umut coşkun' Alıntı:
Şimdi arkadaşlar ben bursalılara oynarları beslemeye dün başladınız balıkesirlilere dün başladınız v.s v.s desem savunmaya geçmezmisiniz.Forumda bir kaç kişi var Denizliye laf koyup aradan çekiliyo neden bu arkadaşlar devamını getirmiyo eğer ellerinde bildikleri birşeyler varsa kanıtlasınlar,biz herzaman söylediğimizin arkasındayız,bu kuşları dün bugündür beslemiyoruz arkadaşların dün başladınız dedikleri tarih önemli bizim için ıspartanın saygıdeğer ustalarının kendi ağızlarından bizzat duydum kuşların denizliden ıspartaya gittiğini bu arkadaşlar daha yakınlar o ustaların yanlarına gitsinlerde biraz muhabbet etsinler.Kendilerini usta görüp böbürlenmesinler.Ben şimdi bu yazılanların bir çoğuna gülüyorum herkez nasılki kendi ilinin kuşundan eminse bende Denizlinin kuşlarından eminim.Şuanda elimde Dolapçının her renginden mevcut ve elimden geldiğince en sağlam damarı üretmeye çalışıyorum.Benim içinde en önemlisi bu.

işte dostum, dönüp dolaşıp konu buralara gelir.Senin bu yazdıklarını aynısını Ispartadaki yetiştiricilerde sizin aleyhinizde söylüyor.Ve iskender damgacının Ispartadan yığınla kuş aldığınıda söylüyor gerçi kendide yalanlamıyor aldım diyor...Şimdi diceksin ki Kuleönünden aldı zamanındanda burdan oraya gitti.. Kuleönündende alındı merkezdende alındı diğer kasabalardanda alındı..He şimdi iskender abinin ordan kuş alması Ispartaya has olduğunumu gösteriyor Hayır !!
Sonuç itibari ile bu konu uzlaşılacak konu değil.Herkez doğru olduğu şeye inanıyor.Bende diyorum ki; Bırakın bu gereksiz tartışmaları önümüze bakalım bundan sonra nasıl iyi bir soy takibi yapabiliriz.Hangisini hangisi ile eşlemeliyiz !! Çıkan yavruyu hangine vurmalıyız.Bunları paylaşalımda ırkı korumamızda daha etkili bir formul olsun..

bence bu tanım eksik karabüktede dolapçı yetiştiriliyor. hemde tam 2 aydır :) tabi bu işin şakası 2 ay önce tesadüfen tanıştığım bu muhteşem ırkı çevremde tanıtıp yetiştirilmesini ve çoğaltılmasını amaçlıyorum inşaallah başarılı olurum.

sevgili arkadaşlar benim söylemlerimde bukadar hararet yapacak bişey yok.özellikle başka sitede ıspartayı forumlarda rencide edecek yazıları var denizlinin.kuşcular olarak görüşlerimizi sunmayacaksak bu sitenin ne anlamıvar dimi.ben bazı sebeblerden dolayı kuş beslemeye ara vermiştim yeni başladım.inşaallah birkaç sene sonra yavrularımdan bu forumdaki bazı arkadaşlara hediye ederim o zaman takdiri sizlere bırakırım.özelikle belirteyim benim kuş ticaretiyle işim olmaz.on yaşından beri kuşla uğraşırım daha ustası olamadım.ama buyrun gelin eski ustalarda ne cevherler var gezdireyim.bilgisayardan çok anlamadığım için çok kapsamlı yazamıyorum. ama elimden geldiği kadar cevap veririm ...eyvallah...

erdal usda' Alıntı:
sevgili arkadaşlar benim söylemlerimde bukadar hararet yapacak bişey yok.özellikle başka sitede ıspartayı forumlarda rencide edecek yazıları var denizlinin.kuşcular olarak görüşlerimizi sunmayacaksak bu sitenin ne anlamıvar dimi.ben bazı sebeblerden dolayı kuş beslemeye ara vermiştim yeni başladım.inşaallah birkaç sene sonra yavrularımdan bu forumdaki bazı arkadaşlara hediye ederim o zaman takdiri sizlere bırakırım.özelikle belirteyim benim kuş ticaretiyle işim olmaz.on yaşından beri kuşla uğraşırım daha ustası olamadım.ama buyrun gelin eski ustalarda ne cevherler var gezdireyim.bilgisayardan çok anlamadığım için çok kapsamlı yazamıyorum. ama elimden geldiği kadar cevap veririm ...eyvallah...

Hararet yok ama harareti yükseltmeye çalışan çok,sizden sadece bu kuşları beslemeye daha dün başlayan Denizlinin dün dediğiniz tarihini öğrenmek isterim.

sevgili arkadaşlar bu kuşların geşmişinin belgesi yok.var diyen yalan söyler. benim üstadım,ustam,babam gibi bildiğim rahmetli ıspartanın değil türkiyenin 1numaralı kuşcusuydu bana göre...yaşar bodur...nur içinde yatsın kendisinin yiğeniyim. 1980 lerde55- 60yıllık kuşcusuydu beslediği ırk simdiki adıyla dolapçı oda ustalarından devralmış bu kuşları.benim bildiğim tarih bu.denizliyede 25,30sene öncesi ıspartadan gittiğini söylerler.bazı üstatlar.denizliden kuş gelmedi diyen ıspartalı yalan söyler.gelen kuşlar, beyaz, yamalı akbaş.özellikle son zamanlarda gelen denizli azmanı bizim burunsuz dediğimiz kuşlar çogunluktadır.vede ıspartanın kuşculuğunu zedelemiştir .birde dolapçının siboblusuda olur sibobsusuda. sen yinede gülme kardeş bu yazılanlara kulak ver.sigortacıyı çok iyi tanırım.hukukumuz çoktur.gönderdiği kuşlarıdabilirim getirdiği kuşlarıda bilirim.berber hakkıyla pek samimiyetim yok ama en kısa zamanda ondanda bilgi almak isterim.yanlız çok kaliteli kuşları olduğunu duydum.

sevgili dolapcı besleyen ve beslemek isteyen arkadaşlar.dolapcının 12telli siboplu.14 telli siboplu 16telli sibopsuz 14telli sibopsuzu olur.gözleri beyaz olur. hafif kızılıda olur.siyah gözlü olmaz.bir gözü farklı öteki gözü farklı olmaz. gaga renkleri koyuda olur açıkta.ayak bileklerinde hafif tozlukda olur olmaya bilirde.kısa bacaklı olursa daha iyi olur.gagası uzun olur.yanlız bir kuşta aranılan bütün vasıfta olsa çok kaliteli olmaya bilir.uçururup denemeniz lazım.öyle her aldığınız dolapcıyı sekiz on ay uçurup damızlık diyemezsiniz.çok emek sarf etmeniz lazım.sağlamlığı oyunu dokuz kusurlu hareket dediğiniz bizde g...t lekliktirbunlar çok önemli.bizim ustalarımız g..t leyen kuşların kafasından gövdesini ayırırlardı başkasının eline geçipte kötü kuş üremesin diye.şimdi şehirler büyüdükçe kuşcular çoğaldı kuşların kalitesi düşmeye başladı.onun için kuş alırken ilk önce kuşcunun kaliteli olmasına bakmak lazım.bu her il için geçerli.AMA BU KUŞLAR GERÇEKTEN KALİTEDİR. ISPARTADAN SAYGILARIMLA...

selamlar.arkadaşlar hariçten gazel okuyor demeyin ne olur .ben ankaradan yazıyorum.bu dolapçı veya oynak ismi herneyse artık .bu ırkımızın ısparta ırkı veya denizli ırkı olması ne farkeder allahaşkına.biz yıllardır ankarada taklacı ırkları severek uçurduk.mardin kuşu dedik sivas kuşu dedik.hiç te gocunmadık yani.ne olacak ki mardin olsa sivas olsa ne olacak.ankaradaki insanlara yüz karası mı bu sanki.bence hiç önemli değil.wuta beslemek istersem beslerim.wuta yunan kuşu zannedersem.seversem beslerim.bunu büyütüpte kalp kırmanın ne gereği var üçgünlük dünyada sanki.boşverin gitsin.siz bu güzel kuşlara sahip olmanın heyecanını gururunu birlikte yaşayın .kuş bir görsel zevktir okadar yani.insan kalbinden önemli mi.

erdal usda' Alıntı:
sevgili dolapcı besleyen ve beslemek isteyen arkadaşlar.dolapcının 12telli siboplu.14 telli siboplu 16telli sibopsuz 14telli sibopsuzu olur.gözleri beyaz olur. hafif kızılıda olur.siyah gözlü olmaz.bir gözü farklı öteki gözü farklı olmaz. gaga renkleri koyuda olur açıkta.ayak bileklerinde hafif tozlukda olur olmaya bilirde.kısa bacaklı olursa daha iyi olur.gagası uzun olur.yanlız bir kuşta aranılan bütün vasıfta olsa çok kaliteli olmaya bilir.uçururup denemeniz lazım.öyle her aldığınız dolapcıyı sekiz on ay uçurup damızlık diyemezsiniz.çok emek sarf etmeniz lazım.sağlamlığı oyunu dokuz kusurlu hareket dediğiniz bizde g...t lekliktirbunlar çok önemli.bizim ustalarımız g..t leyen kuşların kafasından gövdesini ayırırlardı başkasının eline geçipte kötü kuş üremesin diye.şimdi şehirler büyüdükçe kuşcular çoğaldı kuşların kalitesi düşmeye başladı.onun için kuş alırken ilk önce kuşcunun kaliteli olmasına bakmak lazım.bu her il için geçerli.AMA BU KUŞLAR GERÇEKTEN KALİTEDİR. ISPARTADAN SAYGILARIMLA...

Siyah gözlü olmaz !!! :asla: yanlış, siyah gözlü olur :evet:

Selamlar,
Bu kuşların yöresel İsimleri Oynak (Isparta ve Burdur), Dolapçı (Denizli) dir.Bu kuşlar aynı tür kuşlardır.Ta ki beyazlar ve yamalılar Oynak (Dolapçı) sınıfına katılmak istenmesine kadar tek ad olarak Dolapçı olarak kabul edilmiştir.Isparta ve Burdur da ki yetiştirilen kuşların içinde beyaz ve yamalılar farklı ırk olarak bilinir.Bunlara Selanik denir, Yada akkafa kırığı. (Beyazlarla akkafalar eş edildiğinde yamalılar alındığı için).Bu tür kuşlar Denizlide çok olduğu için ve Bu türüde aynı kefeye konmak istenmesinden dolayı ayrım oluşmuştur.Ayrıca hemen hemen tüm ırklarda sibop olur,bunlara yabani güvercinlerde dahil.Prof.Dr.Türker Savaş beyin sibop üzerine yazısıda mevcuttur.Okumak isteyen diğer sitede bulabilir.

Geri