Dolapçı Güvercinlerin Yetiştirildiği Yöreler

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Hüseyin BAŞOĞLAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 57
  • Görüntüleme Görüntüleme 20K
snop32' Alıntı:
Selamlar,
Bu kuşların yöresel İsimleri Oynak (Isparta ve Burdur), Dolapçı (Denizli) dir.Bu kuşlar aynı tür kuşlardır.Ta ki beyazlar ve yamalılar Oynak (Dolapçı) sınıfına katılmak istenmesine kadar tek ad olarak Dolapçı olarak kabul edilmiştir.Isparta ve Burdur da ki yetiştirilen kuşların içinde beyaz ve yamalılar farklı ırk olarak bilinir.Bunlara Selanik denir, Yada akkafa kırığı. (Beyazlarla akkafalar eş edildiğinde yamalılar alındığı için).Bu tür kuşlar Denizlide çok olduğu için ve Bu türüde aynı kefeye konmak istenmesinden dolayı ayrım oluşmuştur.Ayrıca hemen hemen tüm ırklarda sibop olur,bunlara yabani güvercinlerde dahil.Prof.Dr.Türker Savaş beyin sibop üzerine yazısıda mevcuttur.Okumak isteyen diğer sitede bulabilir.
Yamalı yangap denilen kuşların videosunu Umut çekebilirse koyacak bakalım seyredecez,dediğine göre süper kuşlarmış.

snop32' Alıntı:
Selamlar,
Bu kuşların yöresel İsimleri Oynak (Isparta ve Burdur), Dolapçı (Denizli) dir.Bu kuşlar aynı tür kuşlardır.Ta ki beyazlar ve yamalılar Oynak (Dolapçı) sınıfına katılmak istenmesine kadar tek ad olarak Dolapçı olarak kabul edilmiştir.Isparta ve Burdur da ki yetiştirilen kuşların içinde beyaz ve yamalılar farklı ırk olarak bilinir.Bunlara Selanik denir, Yada akkafa kırığı. (Beyazlarla akkafalar eş edildiğinde yamalılar alındığı için).Bu tür kuşlar Denizlide çok olduğu için ve Bu türüde aynı kefeye konmak istenmesinden dolayı ayrım oluşmuştur.Ayrıca hemen hemen tüm ırklarda sibop olur,bunlara yabani güvercinlerde dahil.Prof.Dr.Türker Savaş beyin sibop üzerine yazısıda mevcuttur.Okumak isteyen diğer sitede bulabilir.

selamlar

12 kuyruklu ve siboplu kuşla sibopsuz ve 14-16 kuyruklu kuşlar nasıl aynı tür oluyo sizce,ayrıca selanik ve akkafa dediğiniz kuşları bana tanımlarmısınız nasıl özellikleri vardır.

belhal' Alıntı:
snop32' Alıntı:
Selamlar,
Yamalı yangap denilen kuşların videosunu Umut çekebilirse koyacak bakalım seyredecez,dediğine göre süper kuşlarmış.

Haldun abi merhaba inşaallah çekecem videosunu ayrıca sitemizdeki üyelerimizden mehmet uygun hocamız kuşu havada ve yerde birebir görmüştür.

Burhan bey ayrıca ıspartalısınız galiba öyle diilmi?

Selamlar
Evet Ispartalıyım.Ayrıca dolapçının tanıtımı hazırlanışının her safhasında var olan kişilerden biriyim.

snop32' Alıntı:
Selamlar
Evet Ispartalıyım.Ayrıca dolapçının tanıtımı hazırlanışının her safhasında var olan kişilerden biriyim.
Isparta yada denizli farketmez birisi sizden ücret mukabilinde kuş istediği zaman bu ırkı tanıtacaksanız en iyi kuşu göndereceksiniz.Tamam dolapçının tanıtımını hazırlamış olabilirsiniz ama Ispartada usta dediğiniz kişilerin verdiği kuşlarda taklacı gibi takla atıyor buna ne denir.Ondan fazla kuşu attım tekrar kümes dizdim lütfen bunları yapmayın.

snop32' Alıntı:
Selamlar

pekala selanik kuşunun tanımını bana yaparmısınız çünkü sizin oralarda çok beslenmekte olan kuşlar siz daha iyi bilirsiniz.

snop32' Alıntı:
Selamlar

Dolapçının hazırlanışının her safhasında bulundunuzmu yoksa, tüzükte sizinde katkınız oldumu? Ayrıca sibopluyla sibopsuz kuşun aynı tür olduğu tüzükte varmı acaba,dolapçı tanıtımında yamalı dolapçının selanik kırması olduğumu tanıtıldı yoksa yamalının denizlide yıllardan beri beslenen bir ırk dolapçı olduğumu tanıtıldı.Selanik dediğiniz kuşlarla yamalıları birdaha karşılaştıralım isterseniz.

belhal' Alıntı:
snop32' Alıntı:
Selamlar
Isparta yada denizli farketmez birisi sizden ücret mukabilinde kuş istediği zaman bu ırkı tanıtacaksanız en iyi kuşu göndereceksiniz.Tamam dolapçının tanıtımını hazırlamış olabilirsiniz ama Ispartada usta dediğiniz kişilerin verdiği kuşlarda taklacı gibi takla atıyor buna ne denir.Ondan fazla kuşu attım tekrar kümes dizdim lütfen bunları yapmayın.

Selamlar,
Yaşca sanırım benden büyüksünüz,Aldığınız kuşları sanki ben satmışım gibi konuşmuşsunuz.Kuşlarınızı kimden aldıysanız onlara söyleyiniz bana değil. Benim tavsiyelerim diğer siteler yazdıgım gibi görerek almanız.

umut coşkun' Alıntı:
snop32' Alıntı:
Selamlar

Dolapçının hazırlanışının her safhasında bulundunuzmu yoksa, tüzükte sizinde katkınız oldumu? Ayrıca sibopluyla sibopsuz kuşun aynı tür olduğu tüzükte varmı acaba,dolapçı tanıtımında yamalı dolapçının selanik kırması olduğumu tanıtıldı yoksa yamalının denizlide yıllardan beri beslenen bir ırk dolapçı olduğumu tanıtıldı.Selanik dediğiniz kuşlarla yamalıları birdaha karşılaştıralım isterseniz.

Evet Umut bey dolapçının stardartları ve tanımının hazırlanışında 3 kişiden biriyim.Hazırlanırken Beyazlar ve yamalılar söylenmedi.Dikkat ettiysen sitede görürsün fotografları bile en son karededir ve sonradan eklenmiştir.Bak güzel kardeşim Beyaz ırk ve yamalı olanlar bunlar dolapçı ise diğer dolapçı renkleri ile eş edilebilmeli ve altından bozuk renk formatı gelmemeli değilmi.Şimdi sen tanımını yaparken göz renklerini yazmışsın,Bir beyazı bir arapla eş ettiğinde altından gelen yavruların rengini ve göz yapısını bana söylermisin.Ben sana söyleyeyim Rengi tuhaf göz yapısı biribirinde değişik biri siyah biri tanımlanan göz şeklinde oldugunu göreceksin.

snop32' Alıntı:
belhal' Alıntı:
snop32' Alıntı:
Selamlar

Selamlar,
Yaşca sanırım benden büyüksünüz,Aldığınız kuşları sanki ben satmışım gibi konuşmuşsunuz.Kuşlarınızı kimden aldıysanız onlara söyleyiniz bana değil. Benim tavsiyelerim diğer siteler yazdıgım gibi görerek almanız.
Hakkı Aydınlı üstaddan almıştım uzun süre ısparta dolapçısının üstadı kimdir diye siteleri okuduktan sonra üstad olduğuna kanaat getirip almıştım.Zira herkez üstad tanımlaması yapmıştı sitelerde.

Saygılarımla..

Daha doğrusu şu soruma cevap aradım, gerçi sizle alakası yok,tüzüğü okuyorum 9 kusürlü hareket nedir öğreniyorum Sağolsunlar ustalarda bu kusurlu hareketi gördükleri yada tüzüğü pas geçen kuşları galiba isteyene yolluyorlar.Bu etikmidir diye düşünüyorum..

Saygılarımla...

snop32' Alıntı:
umut coşkun' Alıntı:
snop32' Alıntı:
Selamlar

Evet Umut bey dolapçının stardartları ve tanımının hazırlanışında 3 kişiden biriyim.Hazırlanırken Beyazlar ve yamalılar söylenmedi.Dikkat ettiysen sitede görürsün fotografları bile en son karededir ve sonradan eklenmiştir.Bak güzel kardeşim Beyaz ırk ve yamalı olanlar bunlar dolapçı ise diğer dolapçı renkleri ile eş edilebilmeli ve altından bozuk renk formatı gelmemeli değilmi.Şimdi sen tanımını yaparken göz renklerini yazmışsın,Bir beyazı bir arapla eş ettiğinde altından gelen yavruların rengini ve göz yapısını bana söylermisin.Ben sana söyleyeyim Rengi tuhaf göz yapısı biribirinde değişik biri siyah biri tanımlanan göz şeklinde oldugunu göreceksin.

Pekala şöyle bir örnek vermek istiyorum kelebek (saya) ler benim Dolapçıya renk ve görüntü olarak paça dışında en çok benzettiğim kuşlar kelebeklerde de çil,arap,kırmızı renkler var bunların gözleri çakır ,Beyaz ve yamalı olanlarıda var gözleri dolgun siyah olanlarıda var.şimdi soruyorum size bu kuşlardamı selanik kırığı ozaman bunların tamamına saya deniyor siyah gözlüsünede çakır gözlüsüne de yamalısına da çillisinede,arabınada

belhal' Alıntı:
Daha doğrusu şu soruma cevap aradım, gerçi sizle alakası yok,tüzüğü okuyorum 9 kusürlü hareket nedir öğreniyorum Sağolsunlar ustalarda bu kusurlu hareketi gördükleri yada tüzüğü pas geçen kuşları galiba isteyene yolluyorlar.Bu etikmidir diye düşünüyorum..

Saygılarımla...

selamlar

Haldun abi malesefki Dolapçıların içinde böyle yapanları çıkıyo 10 kuşak yavru alırsın harikadır ama 11 inci kuşakta bozar içine bir kan girmiştir demekki.Hakkı Aydınlı abimizin o kuşları size bilerek göndereceğini zannetmiyorum eğer bilerek gönderdiysede zaten diyecek söz bulamıyorum.Şöyle bir örnek vereyim ırkını bildiğim ve yıllardır beslediğim düz kırmızılarım dedelerini 25 km den attım ve aynı gün geri gelmişlerdi ama yavrularını geçenlerde 1 km den saldım gelmeyi bırakın saldığım yerdeki kümese tutuldu ben bu kuşları ertesi gün tamamını pazarda 10 tl den verdim hediye edilecek ve yüksek rakamlara satılacak kuşlar değil benim gözümde ve daha öncedende vermiş olduğum kümesleri birbir aradım ve kuşları ellerinden çıkarmalarını söyledim.Dolapçılarımızı böyle böyle eleyerek saf kanını bulacağız inşaallah.Şimdi bakın elimdeki yamalılar kümesimin 10 numarası benim gözümde kim ne derse desin onlar gerçek DOLAPÇI benim için.

saygılar

umut coşkun (BANKACI)

DENİZLİ

Umut şunu öğrenmek istiyorum sizdede dolapçı eşe geldiğinde eşiyle uçarken fazla değil ama 1 yada 2 defa takla atan kuş çıkıyormu.Çıkarsa bu 9 kusürlu harekete giriyormu,böyle kuşu ne yaparsınız.

Saygılarımla..

belhal' Alıntı:
Umut şunu öğrenmek istiyorum sizdede dolapçı eşe geldiğinde eşiyle uçarken fazla değil ama 1 yada 2 defa takla atan kuş çıkıyormu.Çıkarsa bu 9 kusürlu harekete giriyormu,böyle kuşu ne yaparsınız.

Saygılarımla..

Haldun abi eşiyle kalktığı zaman çok az kayıkta gezmesi kabul ediliyo çok az ama takla atan kuşu eliyoruz

Selamlar Umut bey,
Onlar paçalı ve ben paçalılardan anlamam onlarında bir standartı olmalı bu ırka gönül vermiş olan arkadaşlar ustalar bunun üzerine düşmeli.

Ispartalıların Selanik dediği kuşlar,yapılı yani sallı 14,16,18 kuyruk olup kuyruk, yapıları yelpaze şeklinde olan oyunları yani sizin tabirinizle dolapları çok iyi olan,akıl yönünden zayıf ,oturma hareketi çok olan kuşlar.Bu kuşlar beyaz Kırmızı kuyrukları beyaz, Siyah Kuyrukları beyaz, Mavi kuyrukları beyaz, Düz renkli olanları mevcut. Paçasız ve tozluksuzdur ,Geldiği yer bizlerce Yunanistan oradan İzmir ve Türkiyenin çeşitli bölgelerine yayıldığı söylenir.

snop32' Alıntı:
Selamlar Umut bey,
Onlar paçalı ve ben paçalılardan anlamam onlarında bir standartı olmalı bu ırka gönül vermiş olan arkadaşlar ustalar bunun üzerine düşmeli.

Ispartalıların Selanik dediği kuşlar,yapılı yani sallı 14,16,18 kuyruk olup kuyruk, yapıları yelpaze şeklinde olan oyunları yani sizin tabirinizle dolapları çok iyi olan,akıl yönünden zayıf ,oturma hareketi çok olan kuşlar.Bu kuşlar beyaz Kırmızı kuyrukları beyaz, Siyah Kuyrukları beyaz, Mavi kuyrukları beyaz, Düz renkli olanları mevcut. Paçasız ve tozluksuzdur ,Geldiği yer bizlerce Yunanistan oradan İzmir ve Türkiyenin çeşitli bölgelerine yayıldığı söylenir.

Paçalarının özellikle altını çizdim, renk ve yapılarından gözlerinden örnekleme verdim.şimdi sizce selanikle kırılan kuş nasıl olur akıl yönü zayıf, oturma yapan ,kuyruk yapıları standartın dışında olan kuşlar verir öyle değilmi? Elimdeki kuşları yani yamalıları yaklaşık 10 yıldır besliyorum eğerki bir kırmalık olsaydı 14-16 kuyruğun dışında kuyruk verirdi,akıl yönü zayıf yavrular verirdi, oturma yapardı v.s v.s öyle değilmi.Bu kuşlardan biz hiç böyle yavrular almadık,almıyoruzda.Sizin dediğiniz gibi selaniklerle kırılmış olsaydı illaki bir belirtileri olurdu öyle değilmi sizce.

Selamlar Umut bey,

Bakın her ırkta akıl yönü zayıf kuşlar çıkar buna dolapçılar da dahil, Ustanın iyisi standartlara uyan kuşlar çıkarabiliyorsa USTA olur ve namı yürür.Selaniklerin için hepsi salak akıl yönü zayıf denemez genelleme yapılır ise yüzdelik oranına göre akıl yönünün zayıf oldugundan bahsedilebilir.Dolapçılar sanki akıl yönünden hepsi mi zeki içlerinde salak olan akılsız olan yok mu ? Ben söyleyeyim Dolu, fakat yüzdeye vurursan diğerlerine göre akıl yönünden biraz daha fazlalar.Sayın Umut bey, peki kırılanlarla, kırılmamış olanları neye göre ayırt edeceksiniz.Sadece havadaki uçuşu sizi tatmin edecekmi ?.Beyaz almanlar ile bu kuşların kırıldığından bahsedildi, amaç akıl yönünü kuvvetlendirmek içinmiş bunlar sayfalar ca yazılıp çizildi neyse boşverin uzayıp gidecek yine .Her kes sevdiği ve inandığı kuşları beslesin.
SAYGILARIMLA

snop32' Alıntı:
Selamlar Umut bey,

Bakın her ırkta akıl yönü zayıf kuşlar çıkar buna dolapçılar da dahil, Ustanın iyisi standartlara uyan kuşlar çıkarabiliyorsa USTA olur ve namı yürür.Selaniklerin için hepsi salak akıl yönü zayıf denemez genelleme yapılır ise yüzdelik oranına göre akıl yönünün zayıf oldugundan bahsedilebilir.Dolapçılar sanki akıl yönünden hepsi mi zeki içlerinde salak olan akılsız olan yok mu ? Ben söyleyeyim Dolu, fakat yüzdeye vurursan diğerlerine göre akıl yönünden biraz daha fazlalar.Sayın Umut bey, peki kırılanlarla, kırılmamış olanları neye göre ayırt edeceksiniz.Sadece havadaki uçuşu sizi tatmin edecekmi ?.Beyaz almanlar ile bu kuşların kırıldığından bahsedildi, amaç akıl yönünü kuvvetlendirmek içinmiş bunlar sayfalar ca yazılıp çizildi neyse boşverin uzayıp gidecek yine .Her kes sevdiği ve inandığı kuşları beslesin.
SAYGILARIMLA

selamlar

Bakın burhan bey sizin deyiminize göre kırılsaydı bu kuşlar 10 yılda 1 tanesinde kusur bulurdum.en kafalı selaniği atın bakın kaç km den gelecek,çıkan her yavrunun kafa,oyun v.s hepsini deniyorum eğer kırılmış olsaydılar 10 yıldır illaki kırmalık belirtileri olurdu,en basitinden 10 yıldır yamasından ve beyaz renginden başka renkler çıkardı.Dolapçı çok farklı bir ırk burhan bey çözülmesi zor bir bulmaca o yüzden herkez kendi bildiğini okuyacak çünkü yıllardır devam eden bi tartışma bu yalnız size tekrar diyorum yamalılar benim şahit olduğum kadarıyla 1900 lü yıllardan beri Denizlide var nasıl şahit oldunuz derseniz 90 yaşındaki kuşçu üstadımız derdi kendiside beslemiş babasıda beslemiş yıllardır.Bu kuşlar o günlerden bu yana sadece enselerindeki renkler bozulmadan bu güne geldiyse eğer kırma değildir.

saygılar sevgiler

Selamlar Umut bey,

Ben Ispartadaki ve Burdurdaki yetiştiricilerin bakış açısını söylüyorum,Eğer elinde gerçekten köklerini bildigin saf ve arı ırkı yakalamış isen hay hay başımın üzerinde yeri var ve tebrik ederim.Ama sırf muhabbet olsun torba dolsun diye yazıyorsan kendini kandırırsın.Biz bile burada binbir tülü denemelerden geçiriyoruz.İnsanlar sırf maddi çıkar için kuşları kırar olmuş iş paraya dönüşmüş,İnsanlar insanları kandırır olmuş.
Denizlinin tabiri ile dolapçı Ispartanın tabiri ile Oynak bu kuşlar İllere mal edilemez. Bölge olarak adlandırılabilir.Zamanında İzmirde,Aydında,Manisada,Nazillide,Ayvalıkta beslenmiş.Sonra İller arasında gelip gitmeler olmuş.Bir zaman sonra Dönek sevdası başlamış bu kuşlar bu illerde bakılmaz olmuş,Bizler sahip çıkmışız iyisiyle kötüsüyle.Belli bir standart konulmuş en azından yetiştiriciler neler yapabilecegini biliyor okuyor ve öğreniyor.Darısı diğer ırklara

snop32' Alıntı:
Selamlar Umut bey,

Ben Ispartadaki ve Burdurdaki yetiştiricilerin bakış açısını söylüyorum,Eğer elinde gerçekten köklerini bildigin saf ve arı ırkı yakalamış isen hay hay başımın üzerinde yeri var ve tebrik ederim.Ama sırf muhabbet olsun torba dolsun diye yazıyorsan kendini kandırırsın.Biz bile burada binbir tülü denemelerden geçiriyoruz.İnsanlar sırf maddi çıkar için kuşları kırar olmuş iş paraya dönüşmüş,İnsanlar insanları kandırır olmuş.
Denizlinin tabiri ile dolapçı Ispartanın tabiri ile Oynak bu kuşlar İllere mal edilemez. Bölge olarak adlandırılabilir.Zamanında İzmirde,Aydında,Manisada,Nazillide,Ayvalıkta beslenmiş.Sonra İller arasında gelip gitmeler olmuş.Bir zaman sonra Dönek sevdası başlamış bu kuşlar bu illerde bakılmaz olmuş,Bizler sahip çıkmışız iyisiyle kötüsüyle.Belli bir standart konulmuş en azından yetiştiriciler neler yapabilecegini biliyor okuyor ve öğreniyor.Darısı diğer ırklara

selamlar

Burhan bey 23 yıldır bu ırkı beslemekteyim ve kırma kuşlara karşıyım kuşları kırmamak için elimden gelen gayreti gösteririm,işim ne muhabbet nede ticaret bu işe gönlümü verdim ve amacım saf kanı bulmak eğer bir gün yolunuz düşerse beklerim havada ve yerde izlersiniz.Çil ve arap Dolapçıya sizlerin sahip çıktığı inkar edilemez.Bunun için ayrıca teşekkür ederim ısparta yetiştiricilerine.

saygılar

Selamlar Umut bey,
Senin adına çok sevindim, Bilinçli yetiştiricilerimiz ne kadar çoğalırsa kuşlarımızın saflığı ve arılığı o derece korunmuş olur.Bizde bu kuşların tanıtımında büyük rol oynayan Denizlili arkadaşlara teşekkür ederiz.

Selamlar Umut bey,
Senin adına çok sevindim, Bilinçli yetiştiricilerimiz ne kadar çoğalırsa kuşlarımızın saflığı ve arılığı o derece korunmuş olur.Bizde bu kuşların tanıtımında büyük rol oynayan Denizlili arkadaşlara teşekkür ederiz.

snop32' Alıntı:
Selamlar Umut bey,

Dolapçının tanıtımınında rol oynayan akadaşların gerçekten büyük faydaları oldu yavaş yavaş tüm türkiyeye yayılmaktalar inşaallah bir taklacı gibi Türkiye geneli bu kuşları besleyecek ve bırakamayacaklar.

Burhan Bey ve Umut kardeşim ben her ikinizede Teşekkür ederim ikinizde Nezih arkadaşlarsınız Dolapçı tüzüğünü hazırlayan tüm arkadaşlara ,bizim gibi yeni başlayan dolapçılara gönül verenlere yol gösterdiği için ne kadar Teşekkür etsek azdır.Ayrıca karşılıklı fikir yürütmenizdeki kırıcı uslup olmadan konuşmalar çok hoşuma gitti.

Saygılarımla...

İnşallah bende yeni dizdiğim dolapçılarımla yeni yavrularla bu ırkta iyi bir damar yakalarım.

belhal' Alıntı:
İnşallah bende yeni dizdiğim dolapçılarımla yeni yavrularla bu ırkta iyi bir damar yakalarım.

selamlar

Haldun abi inşaallah Dolapçılarınızdan verim alırsınız ben size elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışırım hem kuş konusunda hemde azda olsa dolapçı hakkında bildiklerimle.

Geri