DÖNEK GİBİ DÖNEN DOLAPÇI

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Anonymous
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 49
  • Görüntüleme Görüntüleme 10K
A

Anonymous

Misafir
S. A ABİLER
YILLARDIR DÖNÜCÜ IRK BESLEDİM AMA HEP MERAK ETTİM ŞÖYLE DÖNEK GİBİ SERİ Bİ ŞEKİLDE DÖNEN DOLAPÇI VAR MI?MALUM DÖNEKLER BİRAZ SALAK OLUYO HER PIRILTIYA ÇAKIYO DEMEK İSTEDİĞİM DOLAPÇI GİBİ KAFALI Bİ IRKTA DA PERFORMANS OLARAK DÖNEK GİBİ DÖNEN Bİ KAN VAR MI?ACABA BU ISPARTA TARAFLARINDAKİ KARAÇİLLER FİLAN NASILA CABA?ELİNDE OLAN VARSA TANIŞMAK İSTERİM...

Vallahi Karabaş Karakuyruk kelebekler , Baskalar bile çok güzel dönüşler yapıyor abi.

Ben bu kadarını biliyorum abilerim daha iyi bilir abi .

Hocam öncelikle döneklere salak demezsen sevinirim sağdan soldan toplanan soyu sopu belli olmayan dönekleri besleyip kafalı çıkmalarını beklemenin bi anlamı yok dönek gibi dönen dolapçı çıkması çok zor varsada izlemek isterim bence sen en iyisi anasını babasını bildiğin bir çift dönek al onları besle bak o zaman salak mı oluyorlar akıllı mı oluyorlar gör 5 yıldır dönek besliyorum yavrular hariçi hiç kaybım olmadı yavrularında düşmesi çok normal etrafını tam öğrenmeye fırsat kalmadan başka yere iniyorlar o süreci atlattıktan sonrada zaten bi yere düşmezler

DÖNEKCI35' Alıntı:
Hocam öncelikle döneklere salak demezsen sevinirim sağdan soldan toplanan soyu sopu belli olmayan dönekleri besleyip kafalı çıkmalarını beklemenin bi anlamı yok dönek gibi dönen dolapçı çıkması çok zor varsada izlemek isterim bence sen en iyisi anasını babasını bildiğin bir çift dönek al onları besle bak o zaman salak mı oluyorlar akıllı mı oluyorlar gör 5 yıldır dönek besliyorum yavrular hariçi hiç kaybım olmadı yavrularında düşmesi çok normal etrafını tam öğrenmeye fırsat kalmadan başka yere iniyorlar o süreci atlattıktan sonrada zaten bi yere düşmezler

:tamam: Aynen katılmaktayım

ademiray20' Alıntı:
S. A ABİLER
YILLARDIR DÖNÜCÜ IRK BESLEDİM AMA HEP MERAK ETTİM ŞÖYLE DÖNEK GİBİ SERİ Bİ ŞEKİLDE DÖNEN DOLAPÇI VAR MI?MALUM DÖNEKLER BİRAZ SALAK OLUYO HER PIRILTIYA ÇAKIYO DEMEK İSTEDİĞİM DOLAPÇI GİBİ KAFALI Bİ IRKTA DA PERFORMANS OLARAK DÖNEK GİBİ DÖNEN Bİ KAN VAR MI?ACABA BU ISPARTA TARAFLARINDAKİ KARAÇİLLER FİLAN NASILA CABA?ELİNDE OLAN VARSA TANIŞMAK İSTERİM...

Arkadaşım Denizli ye yolun düşerse beklerim döneklere kafa tutacak şekilde daire yapan Dolapçılarımız mevcut.

Bu kafa tutacak dolapçıların dönüş şekilleri nasıl usta? Kafaları dışarıdamı dönüyorlar yoksa tam dairesel devirle, Plaka tabir ettiğimiz uzun veya kısa dönüşlerlemi sonlandırıyorlar dönüşleri? Birde bu ırkın dönüşten çıkışları nasıl? Şahsen Dolapçıdan hiç anlamam. İlgi alanım dönek ırk olarak. Dönücü ırklar değil.

SNRAVCI' Alıntı:
Bu kafa tutacak dolapçıların dönüş şekilleri nasıl usta? Kafaları dışarıdamı dönüyorlar yoksa tam dairesel devirle, Plaka tabir ettiğimiz uzun veya kısa dönüşlerlemi sonlandırıyorlar dönüşleri? Birde bu ırkın dönüşten çıkışları nasıl? Şahsen Dolapçıdan hiç anlamam. İlgi alanım dönek ırk olarak. Dönücü ırklar değil.

Dolapçıda iki çeşit dönüş şekli vardır burunüstü ve göğüsüstü.Göğüsüstü Dolap dönek stiliyle karıştırılmamalı kafayı geriye çekerek göğüs üzerine dönüyomuş gibi yuvarlak yaparlar Dolapçıda plaka dönüş olmaz.Ayrıca Döneklere kafa tutacak ibaresi söz gelimidir aklında butür düşünce olmasın...

Eyvallah. O ırkı bilmediğim için pek anlamam dönüşlerinden. Ama tip olarak dönekleri andırıyorlar. Kanaatimce bu ırk döneğin melezi gibime geliyor. Kalıp ve kostüm olarak aynılar. Bir arkadaş satılık diye ilan vermiş diğer bölümlerde. Bir çift koymuş, düz beyaz dişi ve ensesi kırmızı bir erkek. Bu tip kuşlar bizim kümesimizde de var. Kırmızı arkalı olarak adlandırıyoruz. Hemen hemen aynılar.. İzmir'den çıkmadık hiç. Biraz acemi sohbeti oldu ama hiç anlamıyorum dolapçı ırkından. Kafa tutacak diyince ciddiye aldım merak ettim açıkçası. (:

O zaman bu dolapçı ırkında devir yok. Plaka dönüş yoksa devirde yoktur. Salamura geliyorlar.

Girişin ve çıkışın önemi yok.

Şahsen Dönekte devir önemli. Mesafe önemli değil. Güvercin çok uzunda dönebilir bozduğu an iş bitti. Bizim için kısa dönsün, 3 - 5 metre resmi görelim (SiyahıBeyazı) Yeterli. Girişi ve çıkışı önemli..

Kısa bir anımı paylaşayım;
14-15 yaşlarındaydım Nazilli'den sanırım İPLİKÇİLER diye tabir edilen o zamanın değerli kuşçularından 3-5 misafir gelmişti babama. Galaça Sazlı bir erkeğimiz vardı. Kemerli, kalıplı ihtişamlı bir dönekti.. (Şuankii kuşlarımızın atalarından). Babam kuşu saldı tam karşısına getirdi, yakından bir pırıltı attı yemin ederim Vuuuuuuuuuuuu diye ses duyduğumu biliyorum. Öyle bir devirle döndü ki hayvan o sesi orada herkes duydu. İşte bu önemli kısa dönsün ama dönerken öyle bir dönsün ki, o plakayı görelim .

salak dedimse heryere yıkılıyo o yüzden bazen yazılanla anlatmak istenilen yanlış anlaşılyo mesela bi bakın asağıda linki var kuş en az 100 mt dönüyo herhalde böyle dönen bi dolapçı var mı?harbi soruyorum varsa almak beslemek istiyorum...

www.youtube.com/watch?v=-cPWDqswju0

Adnan abi, senin için 5 metre kısa mesafeli ama tam şekilli dönüşmü önemli_?
yoksa 100 metre dönüp nasıl döndüğü belli olmayan dönüş mü önemli.?

Bence sana göre kuş 500 metre dönsün ama nasıl dönerse dönsün.

Şu videoyu izleyip Düşündüm de 100 metre kuşmu döner yahu..

Dolapçı Döneğin kırması olma ihtimali varmı sence ???

Dolapçıyı havada görmen lazım abicim girişi de çıkışı da önemlidir.

Ustacım 100 metre dönüyorlarmış, sen onu bunu boşver de 100 metre dönen kuş dönüşten çıkabilirmi sence ?

Tip olarak aynılar, Özellikleri ona keza. Kırma olmaları muhtemel değil mi? Anladığım kadarı ile dikkat ettim dolapçıların gözleri beyaz. Dönekle dolapçıyı ayırt etmek için gözler önemli. Ammavelakin döneğinde süt beyaz gözleri olanları var.
Dönek mi dolapçı kırması abi? Bu ırk dönek ırkından o müstesna.

Sen dönekle dolapçıyı nasıl ayırt edebilirsin mesela ?

Soner kardeşim bendede var dolapçı, sen dolapçı beslemediğin için veya nasıl bi kuş olduklarını bilmediğin için sana öyle gelebilir ama dolapçı kesinlikle kırma kuş değildir kendine has ayrı bir ırk ve İzmir'de dolapçıyı düz dönek diye biliyorlar dönüşleride çok ayrı dönek ile aralarında baya bi fark var sayaları biraz daha andırır oyunları ama onunlada fark var yolun düşerse benim o tarafa gel uçuralım hele bir kaplan var izlemeni isterim :)

ademiray20' Alıntı:
salak dedimse heryere yıkılıyo o yüzden bazen yazılanla anlatmak istenilen yanlış anlaşılyo mesela bi bakın asağıda linki var kuş en az 100 mt dönüyo herhalde böyle dönen bi dolapçı var mı?harbi soruyorum varsa almak beslemek istiyorum...

http://www.youtube.com/watch?v=-cPWDqswju0

hocam videodaki dolapçı değil saya yani kelebek zaten videoda gözüküyor o kadar mesafe dönüyor ama çıkamıyor çakılıyor buda bi anlam ifade etmez dolapçılar belki bu kadar uzun mesafe gidemez ama böyle çakılmaz en azından,birde sen zaten dolapçı satmak için ilan vermişsin sonra böyle dolapçı var mı demişşin burda bi karışıklık var bence

Valla kardeşim dolapçıdan hiç anlamıyorum. Ama döneğe çok yakınlar herşeyi ile. Kendine has bir ırk diyorsun buda ilginç. Ama kabul ediyorum bilmediğim bi cins çünkü. Besleyip izleyenler var. Nasıl biz dönek izliyorsak demek onun dönüşünüde çıkışınıda izleyenler var Umut usta gibi hastaları var. Yanlış anlaşılmasın ırkı kötüleme amaçlı yazı yazmadım. Dediğim gibi yine telaffuzdayım. Herşeyi ile dönek gibi bu dolapçılarda resimlerden öyle anlaşılıyor sadece göz farkı var sanırım. Yada nasıl anlaşılır dolapçımı dönekmi diye. Bende dolapçıya yakın renklerde dönekler var. Ama dönek bu kuşlar. Dönüşleriyle belli ediyorlar.

download/file.php?id=32379&mode=view

Bu kuşun ikizi var bende dönek ama :=)

bak buda döneğe çok benziyor ama dolapçı sana bahsettiğim kaplan vede gögüsten dönüyor ama dönek olmadığı hemen anlaşılıyor.

Ekli dosyalar

• SAM_0875.webp
    SAM_0875.webp
    466.6 KB · Görüntüleme: 1,518
Merhabalar;
Dolapçıda oyuna giriş ve çıkışlar son derece önemlidir. Oyuna nizami bir şekilde girip, girdiği gibi çıkması, oyunda yağ gibi akıp, ip gibi gitmesi, nizami dönüşler sergilemesi istenir.
savrulan, paçavra olan - düşen-şaşan oyun bozan kuşlar bilinçli yetiştiriciler tarafından damızlık yapılmazlar.

Döneğin GÖBEKTEN dönüşüyle dolapçının GÖĞÜSTEN dönüşü birbirine karıştırılmamalıdır. döneğin dönüş stiliyle dolapçının dönüş stilleri bilinmelidir. Düz renkteki dönekler ve kaplan çil tarzındaki dolapçıya benzeyen kuşlar sırf bazı benzerlikleri sebebiyle birbirine karıştırılmamalıdır. dönek dönüşüyle-dolapçı dönüşü kıyaslanmamalıdır. keza farklı şeylerdir.
Uğur abi koymuş olduğun kuş ayvalık döneklerine benziyor-(daha önceden bazı ustalarda bu yönde yorum yapmıştı), her ne kadar ayvalık dönekleri kaybolmuş densede, kalıntıları olabilir. Özelden bir link vereyim istersen, bir göz gezdir abi.

Gökhan kardeşim ben dönek olmadığı kanısındayım çünkü dönekle çok fark var bence bu dolapçı çünkü; uçuş, yükseklik, açılma,düşmeme (başka salmalara) yuva sadakati bunların hepsi birleşince dolapçı olduğuna daha çok inanıyorum.Birde dönüş farkı var zaten bariz bi şekilde

DÖNEKCI35' Alıntı:
Gökhan kardeşim ben dönek olmadığı kanısındayım çünkü dönekle çok fark var bence bu dolapçı çünkü; uçuş, yükseklik, açılma,düşmeme (başka salmalara) yuva sadakati bunların hepsi birleşince dolapçı olduğuna daha çok inanıyorum.Birde dönüş farkı var zaten bariz bi şekilde
akıl yönünden ve de uçuş yönünden söylediğim kuşlarda fena değillerdir abi. özelden mesajı yolladım.

Soner kardeşim senden bi ricam olucak Keskin ustamıza koyduğum fotoğrafı gösterme imkanın olurmu? Ayvalık Kaplanı olup olmadığı hakkında terettürlerimiz var

bunlar ayvalık dönekleridir. resimdeki kuşları inceleyin lütfen

Ekli dosyalar

• Adsız.webp
    Adsız.webp
    80.1 KB · Görüntüleme: 1,389
sağ baştaki çok benziyor demi gökhan bu kuşların kimde olduğunu biliyormusun

DÖNEKCI35' Alıntı:
sağ baştaki çok benziyor demi gökhan bu kuşların kimde olduğunu biliyormusun
evet abi elimde 3-4 resim vardı bu daha açıklayıcı olur diye sadece bu resmi yolladım. Bu kuşlar tahir sadan abiye ait. ama şuan elinde değiller şenol abiye verdi diye biliyorum. sonra ne oldu bilgim yok abi.

Tahir abinin bir sözünden alıntı yapayım: " Dikkat edilmesi gereken en önemli husus, çok büyük fiziksel görünüm benzerliği olan Isparta, Burdur, denizli'den getirilen dolapçı özellikli ırklarla melezlemeye gidilmemesidir. Aksi takdirde görünüm olarak farklılık görünmeyen yavruların performanslarında çok büyük defarmasyonlar yaşanacaktır. Bilinen dolapçı ve dönek meziyetlerinin yitirilmesine, içinden çıkılamayacak yanlışlıklara sebep olacaktır"

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=cpU_KFiNuok[/youtube]

İşte bu yüzden dedim kardeşim Usta bu kuşları canlı canlı gören izleyen belkide uçuran kişi

Vallahi Uğur kardeşim değişik mevzu. Demek yanlışlıkla tutsak bi tane dolapçı, dönek diyeceğiz. Madara olacaz. Ayvalık kaplanları meşhur ama tipleri dolapçı. Hünerleri plaka dönüş. Zaten eskiler anlattıklarında döneğin tipleri düz araplar düz pallar radika derlermiş bunlardan oluşuyor. Demek kırıla kırıla şuanki galaça hallerini aldılar.

Atomlar, giderler, çelikkanatlar, Pallar. Bu ırkların tipleride aynen bu dolapçılar gibiymiş.

Geri